Rămâi conectat

Actualitate

Chestiunea Basarabiei

Publicat

în

Se împlinesc 20 de ani de când, în contextul destrămării URSS, Republica Moldova, de fapt Basarabia şi Bucovina de Nord, străvechi teritoriu românesc încă de pe vremea traco-daco-geţilor şi-a proclamat independenţa, act recunoscut de România în aceeaşi zi, care s-a grăbit să oficializeze o mare gafă făcută neamului românesc. Spre edificare vom aminti doar faptul că un alt stat creat tot de Rusia imperialistă şi anume Republica Democrată Germania nu a fost recunoscută niciodată de Germania Federală. Ca urmare, Germania s-a reunificat iar zidul Berlinului a căzut în timp ce România nu a reuşit decât să-şi amăgească fraţii cu nişte firave poduri de flori de parcă ar fi sărbătorit, încă o dată, trădarea Basarabiei. De fapt se spune că pierderea Basarabiei a fost preţul pe care l-am plătit în compensaţie pentru că la 23 august 1944 ne-am grăbit să-i trădăm pe nemţi şi să dăm ţara pe mâna ruşilor, deşi la 26 august s-ar fi putut încheia un armistiţiu cu anglo-americanii, care ar fi schimbat radical destinul ţării. Dar şi atunci a funcţionat la politicienii români, ca şi azi, principiul osului celui aflat la putere, căci regele nu-l mai putea accepta ca şef al statului pe mareşalul Antonescu. Şi când doi se ceartă şi se bat pentru putere, a câştigat până la urmă Stalin, care ne-a pecetluit soarta. Ceea ce este la fel de grav este faptul că de atunci, fraţii noştri de peste Prut au fost lăsaţi să se descurce singuri fără ca ţara mamă să-i ocrotească ca pe propriii ei fii. Ba mai mult, atât Ceauşescu în 1974, când a vizitat Basarabia, alias Republica Socialistă Moldovenească, cât şi Iliescu, atunci când a semnat tratatul de prietenie cu Rusia au declarat că România nu are pretenţii teritoriale faţă de Rusia. Şi nici nu trebuie să aibe. Dar atunci când este vorba de pământul Daciei străbune, de teritoriile noastre româneşti, nu avem dreptul să cedăm nicio palmă de pământ, chiar dacă ar fi să intrăm în mormânt, vorba cântecului. Şi au căzut, din păcate, milioane de români, în bătăliile şi războaiele pentru neatârnarea şi întregirea ţării.
Dând însă trecutului ce-i al trecutului şi revenind la vremurile noastre, trebuie să spunem că nici azi România nu are o strategie şi o politică de stat clară, de luptă, cu istoria în mână, pentru repararea nedreptăţii făcute de Hitler şi Stalin în 1939 şi apoi după război, de Aliaţi. Mai mult decât atât, recunoscând Republica Moldova, am recunoscut independenţa a două state româneşti, adică am făcut din despărţirea pământurilor româneşti o politică de stat! Dar ceea ce este şi mai grav este faptul că însăşi Constituţia României, trecută printr-un referendum, se referă la un stat naţional unitar redus la hotarele trasate de mâna ocupantului sovietic. Deci, problema naţională nu este chiar rezolvată iar soluţia ei se află în Constituţia din 1923 când România se afla în hotarele ei fireşti şi avea o suprafaţă de 295.047 kmp, împărţită administrativ în 71 de judeţe. Nu există apoi niciun program referitor la atragerea minorităţilor din Basarabia aşa cum are Ungaria vizavi de minoritatea maghiară din România, privind dubla cetăţenie, autonomia culturală şi teritorială, promovarea limbii şi istoriei ca piloni ai unei naţiuni. Se ştie că în Basarabia, Bucovina de Nord şi în cele trei ţinuturi pe care Ucraina le-a primit în dar de la Moscova, există mai multe minorităţi, ruşii fiind cei mai numeroşi. Vor ei să trăiască în România sau vor să se întoarcă la vetrele lor? Unii s-au născut pe pământ românesc şi sunt legaţi de locul natal şi nu vor dori să-l părăsească, lucru absolut legitim. Vor putea ei apoi să renunţe la statutul de colonizatori şi la privilegiile de care s-au bucurat numai pentru că sunt ruşi? Dacă România se va reîntregi cu Basarabia şi populaţia de origine rusă şi celelalte minorităţi vor dori să mai trăiască pe pământ românesc, atunci ne vom trezi cu o nouă minoritate, comparabilă cu cea maghiară. Astfel, ruşii vor căpăta un statut nou, de minoritate. Îl vor accepta ei şi mai ales vor şti românii să-i primească astfel ca acceptarea lor să nu semene cu o invazie? Sunt probleme la care autorităţile de la Bucureşti nu au o soluţie. Aşa cum nu există din păcate, nici o poziţie clară şi fermă faţă de stabilirea graniţelor Uniunii Europene şi a spaţiului Schengen pe Prut, fără ca românii de pe cele două maluri să-şi poată măcar vizita fraţii fără paşaport, adică avem de-a face cu un fel de nou zid al Berlinului. Ca să nu mai vorbim de birocraţia ce stăpâneşte procesul de obţinere a cetăţeniei româneşti de către românii noştri basarabeni. În fine, dacă tot suntem la Alba Iulia, unde s-a înfăptuit România Mare, credem că ar trebui reconsiderat şi modul în care sărbătorim şi noi Marea Unire, în fiecare an la 1 Decembrie. Acum, cu ţara ciopârţită, cine sărbătoreşte Ziua Unirii din 1918 înseamnă că s-a împăcat cu situaţia de azi a graniţelor României. Iată de ce Ziua Unirii ar trebui să devină mai ales nu o mare sărbătoare ci o demonstraţie pro Barasabia.
Adică să facem şi noi politică românească iar la ajutoare să nu ne prea aşteptăm nici din partea UE şi nici din partea americanilor care pun interesul economic pe primul plan şi mai ales jaful, după cum probează cei de la Bechtel cu autostrada ce ne înghiţea întreg PIB-ul dacă îi lăsam să o termine. Ca şi în întreaga noastră istorie nu ne rămâne decât să ne adunăm singuri puterile şi să ne ridicăm singuri de la pământ, situaţie în care ne-au adus investitorii strategici, fără a aştepta prea mult ajutorul altora. Iar dacă ne vor vedea activi şi curajoşi, atunci vor colabora cu noi căci românii sunt întreprinzători şi inteligenţi, cu spirit antreprenorial şi de conservare fără asemănare. Aşa că să ne bazăm pe noi înşine şi să nu ne aşteptăm că dacă suntem în UE va curge şi lapte şi miere. Dimpotrivă, în loc să fim ajutaţi, suntem spoliaţi de resursele naturale şi se exploatează forţa noastră de muncă, fie acasă, aici la noi, inclusiv la Alba, fie în Spania, Italia sau Austria ori Germania. Ca să nu mai vorbesc de Rusia ce ocupă, prin Armata a 14-a, aşa zisa Republică Independentă Moldova şi ne-a sechestrat tezaurul (93 tone de aur). Ce ţară ar fi România dacă Rusia ne-ar reda aceste mari bogăţii! Să sperăm că patria română va mai naşte mari bărbaţi de genul lui Mihai Viteazul, Ion Antonescu ori I.I.C. Brătianu, capabil să se bată pentru dreptatea şi integritatea neamului şi a României dodoloaţe!
Gheorghe CIUL

Publicitate

Actualitate

România a atins astăzi pragul de 5 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză, cu o întârziere de două luni față de ținta propusă

Publicat

în

România a atins astăzi pragul de 5 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin  o doză, cu o întârziere de două luni față de ținta propusă

Guvernul anunță, sâmbătă, că peste 5 milioane de români s-au vaccinat împotriva coronavirusului. Inițial, autoritățile își propuseseră să vaccineze 5 milioane de români până la 1 iunie. Estimările inițiale au fost astfel prea optimiste, ținta fiind atinsă cu o întârziere de două luni,

„Astăzi am depășit pragul de 5.000.000 de persoane vaccinate cu cel puțin o doză. Vaccinarea rămâne cea mai la îndemână soluție de protecție împotriva COVID-19. Prin vaccinare împotriva COVID-19: se reduce riscul de infectare; se reduce riscul de transmitere a virusului; se reduce considerabil riscul de spitalizare; se reduce considerabil riscul de deces”, a transmis Guvernul pe pagina de Facebook a instituției.

Electrica Furnizare Discount
Citește mai mult

Actualitate

ANSVSA : NU interzice și NU limitează creșterea porcinelor în gospodăriile populației din România. Clarificări din partea instituției

Publicat

în

ANSVSA : NU interzice și NU limitează creșterea porcinelor în gospodăriile populației din România. Clarificări din partea instituției

Ca urmare a informațiilor eronate apărute în presă, având ca scop denaturarea situației reale, precizăm următoarele:

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) NU interzice și NU limitează creșterea porcinelor în gospodăriile populației din România.

În urma consultărilor cu crescătorii, asociațiile de fermieri și asociațiile procesatorilor de carne a rezultat un proiect de ordin comun (ANSVSA și MADR) în care s-au stabilit anumite reguli generale de biosecuritate.

În propria gospodărie, fiecare crescător poate crește câte porcine dorește și să facă sau nu reproducție. ANSVSA intenționează numai să stabilească măsurile de biosecuritate pentru fiecare tip de exploatație, nicidecum să interzică creșterea sau reproducția în gospodăriile populației. Astfel, cei care doresc să facă reproducție și să vândă suine, inclusiv ca persoană fizică, vor trebui să respecte câteva măsuri suplimentare de biosecuritate, față de ceilalți crescători, pe întreaga durată a evoluției pestei porcine africane în România.

Responsabilizarea deținătorilor de porcine din gospodăriile populației și verificarea respectării obligațiilor acestora privind sănătatea, bunăstarea, regulile minime de biosecuritate și mișcare a animalelor au un rol deosebit de important în vederea prevenirii evoluției pestei porcine africane.

Atâta timp cât pesta porcină africană evoluează pe teritoriul României, ANSVSA, instituția responsabilă pentru sănătatea și bunăstarea animalelor are rolul de prevenție și combatere a acestui virus prin aplicarea de măsuri specifice. Chiar în condițiile în care scăderea numărului de focare este semnificativă, de la 1.220 de focare active în septembrie 2019 la 236 în prezent, măsurile trebuie menținute și intensificate pentru că pericolul este permanent prezent. Ca dovadă în acest sens stă panta ascendentă pe care se află numărul de focare, odată cu încălzirea vremii. În ultima săptămână au fost înregistrate 70 de focare noi în 16 județe.

ANSVSA rămâne alături atât de crescătorii din fermele comerciale, cât și de cei din gospodărille populației în prevenirea și combaterea virusului PPA. Este esențial ca acesta să nu provoace pagube economice de o asemenea anvergură astfel încât să facă imposibil pentru statul român să asigure fondurile necesare pentru despăgubiri. În perioada în care virusul evoluează în jurul fermelor, activitatea acestora este blocată și sunt șanse foarte mari ca boala să afecteze animalele din aceste unități, ceea ce ar duce la o creștere exponențială a pagubelor pe întreg lanțul de producție. Din 2017 până în prezent, despăgubirile plătite propietarilor de animale afectate din România se ridică la peste 200 de milioane de euro.

Subliniem că responsabilitatea prevenirii și combaterii PPA revine tuturor instituțiilor din România, cu responsabilități în domeniu (ANSVSA, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Autoritățile Publice Locale și nu în ultimul rând crescătorii de porcine), întrucât boala nu poate fi gestionată exclusiv de serviciile sanitare veterinare.

Transmit reprezentanții ANSVSA

Publicitate
Citește mai mult

Actualitate

Un nou ATAC DE URS în România : Animalul a atacat o turmă de oi, a răpus o mioară și a plecat cu a doua „la pachet” în pădure

Publicat

în

Un nou ATAC DE URS în România : Animalul a atacat o turmă de oi, a răpus o mioară și a plecat cu a doua „la pachet” în pădure

Un urs a omorât o oaie, iar pe o alta a târât-o în pădure, după ce a atacat o turmă de pe un islaz comunal din localitatea suceveană Lungeni, comuna Broşteni, potrivit Agerpres.

Potrivit Jandarmeriei Suceava, persoana care a apelat la 112 este proprietarul turmei de oi şi a constatat că din 17 i-au rămas 15, el declarând că a văzut „umbra ursului la marginea pădurii”.

La faţa locului a intervenit un echipaj de la Postul de Jandarmi Montani Broşteni, care nu a găsit ursul, dar a rămas în zonă pentru monitorizare.

Electrica Furnizare Discount

În contextul în care prezenţa urşilor este semnalată tot mai des în zonele montane ale judeţului, dar şi în apropierea gospodăriilor, jandarmii recomandă ca persoanele care se întâlnesc cu un urs să nu îi dea de mâncare, să nu se apropie pentru a face fotografii şi să îşi facă simţită prezenţa vorbind, astfel încât animalul să nu fie luat prin surprindere şi să evite oamenii.

Totodată, zgomotele puternice şi muzica tare irită ursul, iar mirosul grătarului îl poate atrage şi de la 10 kilometri.

”În cazul în care animalul se apropie de voi, încercaţi să păreţi cât mai mari prin ridicarea braţelor deasupra capului şi, în niciun caz, nu fugiţi. Ursul fuge mult mai repede decât omul, atingând în urcare circa 25-30 km pe oră, iar prin fugă instinctul de vânătoare se va activa şi atunci va ataca”, au transmis reprezentanţii Jandarmeriei Suceava.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare