Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Cerşetoria – Fenomenul social bine remunerat şi imposibil de eradicat, în Alba Iulia. Vezi imagini

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

cersetoria0615 minute. Atât mi-a trebuit pentru a-mi da seama că din cerşit poţi duce o viaţă decentă. Nu te îmbogăţeşti, dar nici nu mori de foame. Amplasată într-un loc central al oraşului, pe Bulevardul Transilvaniei, în faţa unui supermarket, sâmbăta, în jurul orelor 16.00, doamna din imaginile alăturate s-a ales cu câţiva lei, o sticlă de suc şi un covrig, după un sfert de oră de „muncă”. E drept, a primit şi câteva cuvinte de „Doamne ajută”, deşi a avut copilul în braţe, un factor emoţional determinant.

Considerată o infracţiune de obicei, până la intrarea în vigoare a noului Cod Penal, cerşetoria a devenit la fel ca şi prostituţia, o simplă contravenţie. Şi chiar şi înainte de 1 februarie 2014, cerşetoria nu era pedepsită cu închisoarea, chiar dacă articolul 326 din legea penală prevedea acest lucru. Pe cerşetorii din Alba Iulia îi cunoaştem cu toţii, le ştim vorbele cu care ne întâmpină şi ne agasează în fiecare zi de vară când stăm la o terasă în centrul municipiului Alba Iulia, în fiecare duminică sau zi de sărbătoare când ieşim de la Catedrala din Piaţa Cetăţii.

Prevăzută în capitolul IV din vechiul Cod Penal, cerşetoria era considerată o infracţiune care aduce atingere unor relaţii privind convieţuirea socială şi era denumită fapta persoanei care, având capacitatea de a munci, apelează în mod repetat la mila publicului, cerând ajutor material, şi pedepsită cu închisoarea de la o lună până la trei ani.

Nu ştiu câţi cerşetori din Alba Iulia au fost închişi sau amendaţi, când legea era în vigoare, dar nu cred că au fost prea mulţi, pentru că în mare parte sunt aceiaşi, fenomenul fiind imposibil de eradicat. Se pare că şi legiuitorul a renunţat la acest lucru prin dezincriminarea cerşetoriei, considerând că dacă nu poţi rezolva un lucru, mai bine îl laşi să se înmulţească. Mai grav este însă că o bună parte din cerşetorii noştri sunt violenţi verbal sau fizic în timpul în care îşi desfăşoară activitatea, care trebuie să recunoaştem este cel puţin decent remunerată, altfel nu ar mai fi existat.

[nggallery id=1171]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Micul Patriot din Alba, cântece patriotice pentru românii din diaspora, la Bruxelles: Vino iar la Alba frățioare, ia din ladă straiul strămoșesc, prinde-te și joacă-n hora mare, lânga cei cu suflet românesc! Tudor Limbean, cunoscut ca și Micul Patriot din județul Alba, nu putea lipsi de cel mai mare eveniment dedicat diasporei românești din Belgia […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea