Curier Județean
Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba: „Școala de la Laz – rugăciunea din tradiție” – expoziție de icoane pe sticlă
Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba a deschis, luni, expoziția de icoane pe sticlă „Școala de la Laz – rugăciunea din tradiție”, eveniment on-line organizat în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României. Lucrările expuse fac parte din colecția ,,Maria Deac Poenariu”, dar sunt și lucrări realizate de Clasa de icoane pe sticlă ,,Școala de la Laz” a Școlii de Arte și Meșteșuguri din cadrul Centrului de Cultură „Augustin Bena” (CCAB).
Expoziția este amenajată în Galeria de Artă a CCAB, însă din cauza pandemiei nu este deschisă publicului putând fi văzută doar on line pe pagina de Facebook a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.
Clasa de icoane pe sticlă „Școala de la Laz” a Școlii de Arte și Meșteșuguri duce mai departe tradiția și tehnica iconarilor de la Laz. Cel mai cunoscut artist al acestei școli de iconari este Maria Deac Poenariu (născută în 25 martie 1923).
Neamul Poienaru din Laz a dezvoltat un stil estetic deosebit și a pus bazele unei veritabile școli de pictură pe Valea Sebeşului, începând cu anul 1740. Maria Poenariu a pictat icoane pe sticlă folosind în mare măsură vechile modele preluate după piese rămase de la înaintașii săi, dar a abordat și teme noi. Multe dintre lucrările sale se află în colecții particulare din țară și din lumea întreagă, inclusiv în Muntele Athos din Grecia.
De-a lungul anilor, Maria Poenariu a inițiat în arta iconografiei, a țesutului și cusutului, zeci de generații de tineri. Printre ultimii ucenici fideli ai Mariei Poenariu a fost și Daniela Anca, care este, astăzi, meșter iconar și instructor de icoane pe sticlă al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.
În vremea uceniciei la atelierul din Laz, printre icoane, pensule, miros de vopsele și sfaturi meșteșugărești, doamna Maria Poenariu, la 86 de ani, strecura vorbe cu har și totul se lega precum într-o poveste nemuritoare: „La noi în familie, pictura e o tradiție și un har. Pictăm așa cum alții sapă, din moși strămoși (…)În fiecare zi, mă trezesc la 4 dimineața și până la ziuă îmi citesc rugăciunile. Pe urmă mă apuc de pictat. Lucrez aproape 8 ore pe zi. Lucrul ăsta mă ține în putere. Pentru mine, munca înseamnă jumătate rugăciune”.
Doamna Maria Deac Poenariu a trecut în lumea drepților în aprilie 2015, iar din anul 2016 s-a înființat Clasa de icoane pe sticlă „Școala de la Laz” a Școlii de Arte și Meșteșuguri din cadrul Centrului de Cultură ,,Augustin Bena”, clasă care duce mai departe tradiția și tehnica iconarilor de la Laz.
Consiliul Județean Alba prin instituțiile subordonate, Centrul de Cultură „Augustin Bena”, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” și Teatrul de Păpuși „Prichindel”, organizează și în acest an o serie de activități culturale incluse în programul de la Alba Iulia dedicat Zilei Naționale a României. Manifestările se desfășoară fără public, cu respectarea celor mai stricte măsuri de prevenire a răspândirii virusului SARS-COV-2, și sunt organizate în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia și Instituția Prefectului Alba. Sub genericul „Ziua Națională în casa fiecărui român”, evenimentele sunt transmise LIVE pe pagina de Facebook a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba și, în funcție de eveniment, pe paginile celorlalte instituții organizatoare.
Expoziția „Școala de la Laz – rugăciunea din tradiție” poate fi văzută on-line pe Pagina de Facebook a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba:
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1828917127258751&id=173204689496678

Curier Județean
Jandarmii din Alba vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică la evenimentele din minivacanța de sărbătoarea „Adormirii Maicii Domnului”
Jandarmii din Alba vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică la evenimentele din minivacanța de sărbătoarea „Adormirii Maicii Domnului”
În minivacanța prilejuită de sărbătoarea „Adormirii Maicii Domnului”, pentru siguranța tuturor celor care vor participa la evenimentele desfășurate pe raza județului, Jandarmeria Alba va intensifica acțiunile specifice de asigurare și menținere a ordinii și siguranței publice și va desfășura activități de prevenire și combatere a fenomenelor infracționale și contravenționale în zona destinată acestor activități.
În perioada 12-15 august colegii noștri vor asigura ordinea și siguranța publică la manifestările cultural-artistice desfășurate pe raza județului Alba, dintre care amintim „Roșia Montană ALIVE”, „Festivalul Double Rise”, „Festivalul de voie bună de la Știubei”, Festivalul Roman Apulum în Cetatea Alba Carolina, „Zilele Comunității Maghiare din Mirăslău”, ” Fii Satului Șona”, ” Fii Satului Stremț”, ” Fii Satului Bucium” și ” Mărie dragă Mărie” în localitatea Vințu de Jos.
De asemenea, luni, 15 august, jandarmii vor fi prezenți pentru buna desfășurare a manifestărilor religioase prilejuite de sărbătoarea “Adormirii Maicii Domnului” la hramul Mănăstirii Dumbrava, hramul Mănăstirii Rîmeț, hramul Mănăstirii Oașa, și la bisericile din Alba Iulia, Cugir și Blaj.
Pentru evitarea incidentelor nedorite și a oricăror situații de natură să tulbure ordinea publică, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Avram Iancu“ Alba le recomandă persoanelor care participă la aceste activități:
– să respecte măsurile stabilite de organizatori precum și indicațiile și îndrumările jandarmilor;
– să evite implicarea în conflicte de orice natură;
– să acorde o atenție deosebită bunurilor și obiectelor personale (genți, poșete, bagaje etc.);
– totodată părinții sunt rugați să supravegheze cu atenție sporită copiii;
De asemenea în această perioadă, jandarmii montani vor acționa zilnic în sprijinul turiștilor din zona stațiunilor Șugag, Arieșeni și Roșia Montană, fiind pregătiți să intervină atunci când situația o impune. Pe această cale jandarmii montani îi sfătuiesc pe iubitorii muntelui să țină cont de o serie de recomandări, cum ar fi:
— să consulte prognoza meteorologică înainte de a pleca în drumeții;
— să se informeze asupra itinerarului propus, gradului de dificultate, condițiile climatice locale;
— să aibă echipament adecvat zonei de munte, lanternă, rucsac și trusă de prim ajutor;
— să folosească numai traseele marcate și să urmărească marcajele de pe traseu;
— să solicite sprijinul Jandarmeriei Montane, apelând numărul unic de urgență 112, specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunță, câte persoane au nevoie de ajutor și detalii ale locului unde sunt persoanele aflate în dificultate.
În cazul în care sunteți martorii săvârșirii unor fapte de natură antisocială, solicitați ajutorul forțelor de ordine sau apelați numărul unic de urgență 112.
Curier Județean
LISTA actualizată cu localitațile din Alba unde apa este raționalizată: PROGRAM de furnizare
LISTA actualizată cu localitațile din Alba unde apa este raționalizată: PROGRAM de furnizare
Din cauza caniculei care a cuprins aproape toată ţara, SC APA CTTA SA ALBA este nevoită să raționalizeze apă în mai multe localităţi din județ. Astfel, începând cu dată de 12.08.2022 va comunicăm următorul program de întrerupere a furnizării apei potabile:
Întreruperea furnizării apei potabile, între orele 22.00-06.00 în următoarele localități:
– oraș Abrud
– localitățile Săliste, Tărtăria
În următoarele localități furnizarea apei potabile se va efectua după următorul program:
06.00-09.00 și 18.00-22.00- com. Lopadea Nouă (Asinip, Ciuguzel), Com. Hoparta (Silivaș, Turdas, Spalnaca)
Comună Garda de Sus ( Ghețari, Ocoale, Mununa, Hanasesti, Dealu Frumos și Garda Seacă), furnizarea se va face în funcție de rezervele acumulate în rezervorul de înmagazinare
Facem, în continuare, apel către populație să folosească apă potabilă cu responsabilitate, strict pentru consum propriu și nu în agricultură!!
Va informăm că, în cazul în care, ulterior acestui anunț, se constată lipsa de debit și în alte localități din afară celor de mai sus, S.C. APĂ CTTA. S.A. Albă va anunță acest fapt.
Curier Județean
Societate comercială din Alba Iulia angajează personal pentru posturile de BARMAN și OSPĂTAR
Societate comercială din Alba Iulia angajează personal pentru posturile de BARMAN și OSPĂTAR
OSPĂTAR:
- Profesionist, motivat și onest
- Prezență agreabilă
- Pasionat și cu spirit de echipă
- Zâmbetul și buna dispoziție sunt un atuu
- Experiența în domeniul restaurantelor reprezintă un avantaj
BARMAN:
- Persoana comunicativă, organizată, atentă la detalii
- Spirit de echipă, implicare, inițiativă și rigurozitate
- Rapiditate în executarea sarcinilor de serviciu
- Cursurile de calificare în domeniu constituie un avantaj
RELAȚII LA TELEFON: 0753.364.475
-
Opinii - Comentariiacum 8 ore
Nume care se sărbătoresc de Sfânta Maria. Aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 19 ore
Mesaje de Sfânta Maria 2022. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 10 ore
12 august: Ziua Internațională a Tineretului. Ce semnificație are această zi și cum a ajuns să fie celebrată
-
Ştirea zileiacum 8 ore
PROGRAMUL STP pentru sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului: Cum vor circula autobuzele în data de 15 august 2022
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
FOTO| APEL UMANITAR pentru o familie din Apuseni, după ce un incendiu le-a mistuit agoniseala de o viață
-
Actualitateacum 19 ore
Perseide 2022. În jur de 100 de stele căzătoare se pot vedea în noaptea de 12 spre 13 august pe cerul României
-
Sportacum 9 ore
Și totuși, Sticla Arieșul Turda nu continuă în Liga 3 | Reprezentantele Albei, toate în Seria a 9-a a eșalonului terț
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
Festivalul Roman Apulum, 12-15 august 2022 – PROGRAM: Lupte între daci și romanii, ateliere meșteșugărești, muzică și paradă de noapte cu torțe