Rămâi conectat

Curier Județean

Centru pilot pentru educație inteligentă și Laborator de mecatronică și robotică ar putea fi înființate la Colegiul ”HCC” din Alba Iulia

Publicat

în

STEM Discovery Week 2018 (http://www.scientix.eu/events/campaigns/sdw18) este o inițiativă internațională comună, care invită proiecte, organizații și școli din Europa și din întreaga lume să sărbătorească cariere și studii în domeniile Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică (STEM).

Sloganul pentru campania din acest an ” Say YES to STEM!-Spune DA STEM ! descrie sprijinul acordat partenerilor în mod deschis și dedicat disciplinelor STEM la școală, precum și o colaborare vastă între actorii educaționali interesați din zonă.

Cea de-a treia ediție a Săptămânii STEM Discovery s-a desfășurat în perioada 23 – 29 aprilie 2018, săptămâna în care au fost planificate la Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia o serie de activități care s-au desfășurat în școală sau la universități.

Electrica Furnizare Discount

Activitățile au fost coordonate de prof. Ramona Humeniuc, ambasador voluntar Scientix pentru România:

 • luni-vineri – 23-27 aprilie 2018 – Expoziția de postere și crearea de site-uri web (elevii cls. X-XII), tematica ” Laureații pentru fizică ai premiilor Nobel 1901-2017 ”– Hol expozițional-etaj I-activitate STEAM de investigație științifică, creație artistică (A-Artă), utilizare TIC în procesul instructiv educativ (responsabili, prof. Pamfil Sicoe, prof. Ramona Humeniuc, prof. Dan Hauptcorn)
 • marți – 24 aprilie 2018 – sesiune de formare, activități practice, aplicative cu elevii cls. a IX-a  “ Tehnici și tehnologii moderne în educație-programarea plăcii de Arduino – laborator informatică, responsabil prof. Mureșan Laura
 • miercuri – 25 aprilie 2018 – Pliante educative, afișe și prezentări Prezi ale elevilor cls. X-XII pe tema “ Educația pentru STEM ”, laborator fizică, responsabil prof. Ramona Humeniuc
 • joi – 26 aprilie 2018 – “ Zilele Educației Mecatronice ”, Facultatea de Inginerie, Universitatea “ Lucian Blaga ” Sibiu, participă 26 elevi cls. a IX-a și a XI-a, responsabili prof. Ramona Humeniuc, prof. Vizitiu Aniela.
 • vineri -27 aprilie 2018 “ Spune DA STEM! ”– Raport de activitate colaborare educativă STEM cu Universitatea “1 decembrie 1918” Alba Iulia, Facultatea de Științe Exacte și Inginerești – Ziua Porților deschise (28 martie 2018) și Sesiunea de comunicări științifice a studenților –in Extenso-elevi în parteneriat cu Universitatea (20 aprilie 2018) – programe STEM care includ investigația științifică, inovația tehnologică și calculul matematic, responsabili prof. Ramona Humeniuc, prof. Monica Fer Todoran, prof. Mureșan Laura.

Implicarea în activitatea Zilele Educației Mecatronice “ (desfășurate în acest an la Sibiu,     24-27 aprilie 2018), a fost posibilă la inițiativa Prof. Univ. Dr. Ing. Vistrian Mătieș de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, responsabil de soluție în proiectul parteneriat “ Alba Iulia Smart City Comunitatea Organizațiilor care Învață”. “

”Obiectivul general al proiectului îl constituie dezvoltarea fundamentelor științifice și crearea cadrului tehnico-organizatoric pentru valorificarea potențialului inovator al mecatronicii în demersurile pentru consolidarea platformei Alba Iulia Smart City. Un Smart City este un oraș al învățării, al cunoașterii, al creației și inovării. Mecatronica avansată, Sistemele Ciber-fizice (CPS) și Internetul lucrurilor (IoT) reprezintă fundamentul tehnico-științific al demersurilor pentru atingerea acestui obiectiv. Site-ul www.smarteducation-clujnapoca.ro, lansat deja, va constitui un instrument util în aceste demersuri” a declarat, d-l prof. Vistrian Mătieș.

“Unul din obiectivele acestui proiect este înființarea unui Centru Pilot pentru Educație Inteligentă și învățare organizațională precum și a unui Laborator de Mecatronică și Robotică, pentru elevi și profesori, centru care se dorește a fi funcțional la Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan” Alba Iulia-unitate școlară ce se va dezvolta ca un viitor Centru pentru Învățare Organizațională, pentru profesori și deopotrivă un centru de consiliere și orientare profesională pentru elevi și părinți” a declarat prof. Valeriu Cerbu, directorul instituției de învățământ preuniversitar.

La Sibiu, elevii colegiului au vizitat Facultatea de Inginerie și au asistat în cadrul Olimpiadei naționale de robotică pentru studenți la  Concursul de Roboți mobili de tip line-follow, concurs ce  a urmărit identificarea și premierea, din cele 8 prezente,  a celor mai bune echipe studențești de proiectanți  și programatori de platforme mobile autonome (roboți mobili), cu două probe, de viteză și obstacole.A fost un schimb de experiență inedit, care a promovat conceptul de educație integrată, de educație STEM (multidisciplinaritate – în special interferența informaticii cu fizica),  elevii au  avut un prim contact cu ceea ce înseamnă  mecatronică (mecanică+electronică+calculatoare). Din ceea ce au observat pe baza  prezentărilor susținute de  reprezentanți ai firmelor prezente (Rexroth Bosch Grup, Continental, Star Assembly, Tech Con, etc.) și din mediul academic  elevii prezenți  au conștientizat că mașinile-unelte cu comandă numerică, tehnica de calcul, tehnica de telecomunicații, roboții, aparatura medicală, electrocasnică sau de cercetare sunt doar câteva exemple de produse mecatronice”.

Se poate spune deci,  că disciplinele care susțin educația pentru STEM sunt importante pentru dezvoltarea economică a unei țări.

 

Publicitate

Curier Județean

VEȘTI BUNE pentru județul ALBA: Încă șase proiecte importante de investiții, în valoare de 30 milioane RON, vor fi finalizate în 2021

Publicat

în

VEȘTI BUNE pentru județul ALBA: Încă șase proiecte importante de investiții, în valoare de 30 milioane RON, vor fi finalizate în 2021

„Șase proiecte importante de investiții, în valoare de 30 milioane RON, vor fi finalizate în acest an de către Consiliul Județean Alba:
– Drumul județean Săliștea – Vinerea (finalizat deja);
– Drumul județean 107 K Galda de Jos – Întregalde (stadiu actual: finalizat în proporție de 98%);
– Podul de peste Raul Mureș de la Ciumbrud (finalizat la sfârșitul acestei luni);
– Podul de peste Râul Mureș de la Vințu de Jos (finalizat la sfârșitul acestei luni);
– Drumul județean 107, din Zona Industrială Ciugud (finalizat la sfârșitul anului);
– Drumul județean 142 L Halta Mihalț – Zărieș – Căpud (finalizat la sfârșitul anului).” , transmite pe mediul de socializare Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel.

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| SPITAL NOU și CREȘĂ la Sebeș: Primarul Dorin Nistor a depus astăzi la Compania Națională de Investiții proiectele

Publicat

în

SPITAL NOU și CREȘĂ la Sebeș: Primarul Dorin Nistor a depus astăzi la Compania Națională de Investiții proiectele

„În numele Municipiului Sebeș, primarul Dorin Nistor a depus, joi, 21 octombrie 2021, la Compania Națională de Investiții, studiul de fezabilitate actualizat pentru realizarea obiectivului de investiții „Extindere Spital Municipal Sebeș”, un proiect despre care s-a vorbit des în ultima perioadă și pentru care Sebeșul se află în căutarea soluțiilor de finanțare.

Primarul Dorin Nistor susține, de asemenea, construirea unei noi creșe, cu o finanțare nerambursabilă, pentru a veni în sprijinul tinerelor familii: „Alături de echipa din primărie am realizat, în timp record, documentațiile necesare pentru a aplica în vederea obținerii unei alte finanțări de interes pentru comunitatea locală: construirea unei noi creșe, pe lângă cea din cartierul Valea Frumoasei.

Electrica Furnizare Discount

Soluția identificată a fost de a o amplasa în Parcul Arini, în proximitatea bazinului de înot didactic acoperit pentru a cărui construire avem deja un parteneriat cu Consiliul Județean Alba. Astăzi am depus setul de documentații privind predarea către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, prin Compania Națională de Investiții, a amplasamentului și asigurarea condițiilor în vederea executării obiectivului de investiții „Construire Creșă Mică, Municipiul Sebeș, județul Alba”.

Terenul necesar este pus la dispoziție de către autoritatea locală și va avea suprafața de 1.600 de metri pătrați. Creșa va avea capacitatea de a primi aproximativ 40 de copii. Clădirea va fi eficientă energetic și va beneficia de toate facilitățile prevăzute de reglementările legale: camere de joacă, dormitoare, spălătorie proprie, bucătărie, sală mare funcțională, cabinet medical, spații administrative. Spațiile de joacă în aer liber vor fi generoase, de cel puțin 10 metri pătrați pentru fiecare copil. Acoperișul va putea fi folosit și pentru a fi amenajate spații verzi, terase înverzite. Tot pe acoperiș se vor monta panouri fotovoltaice pentru a asigura energia necesară funcționării.”, transmit reprezentanții Primăriei Sebeș prin intermediul unui comunicat.

Citește mai mult

Curier Județean

Primăria Vințu de Jos caută operator pentru serviciul de iluminat public: Licitația, lansată în SEAP

Publicat

în

Primăria Vințu de Jos caută operator pentru serviciul de iluminat public: Licitația, lansată în SEAP

Primăria comunei Vințu de Jos a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru delegarea gestiunii serviciului de iluminat public din Comuna Vințu de Jos, județul Alba. Valoare totală estimată a contractului este de 379.820,13 lei, fără TVA.

Obiectivul specific al achiziției îl reprezintă achiziţionarea unor servicii de întreținere și mentenanță a iluminatului public din comuna Vințu de Jos, în baza unui acord-cadru încheiat pe o perioadă de patru ani, cu încheierea de contracte subsecvente cu o frecvență anuală.

Serviciile de întreținere și mentenanță pe care ofertantul le va realiza:

Electrica Furnizare Discount
 • verificarea și supravegherea continuă a funcționării rețelelor electrice de joasă tensiune, cutiilor de distribuție și a corpurilor de iluminat;
 • corectarea și adaptarea regimului de exploatare la cerințele utilizatorului;
 • controlul calității serviciului asigurat;
 • întreținerea tuturor componentelor sistemului de iluminat public;
 • menținerea în stare de funcționare la parametrii proiectați a sistemului de iluminat public;
 • măsurile necesare pentru prevenirea deteriorării componentelor sistemului de iluminat public;
 • întocmirea sau reactualizarea, după caz, a documentației tehnice necesare realizării unei exploatări economice și în condiții de siguranță;
 • respectarea instrucțiunilor furnizorilor de echipamente;
 • funcționarea instalațiilor de iluminat, în conformitate cu programele aprobate;
 • respectarea instrucțiunilor/procedurilor interne și actualizarea documentației;
 • respectarea Regulamentului de serviciu aprobat de Comuna Vințu de Jos;
 • funcționarea pe baza principiilor de eficiență economică, având ca obiectiv reducerea costuri lor specifice pentru realizare a serviciului de iluminat public;
 • menținerea capacităților de realizare a serviciului și exploatarea eficientă a acestora, prin urmărirea sistematică a comportării rețelelor electrice, echipamentelor, întreținerea acestora, planificarea reparațiilor capitale, realizarea operativă și cu costuri minime a reviziilor/reparațiilor curente;
 • îndeplinirea indicatorilor de calitate ai serviciului prestat, specificăți în Regulamentul serviciului de iluminat public din Comuna Vințu de Jos;
 • mentenanța și întreținerea în condiții de eficiență a sistemului de iluminat public în conformitate cu cerințele stabilite în prezentul Caiet de sarcini;
 • un sistem prin care să poată primi informații sau să ofere consultanță și informații privind orice problemă sau incidente care afectează sau pot afecta siguranța, disponibilitatea și/sau alți indicatori de performanță ai serviciilor de iluminat;
 • asigurarea, pe toată durata de executare a serviciului, de personal calificat și în număr suficient pentru îndeplinirea activităților ce fac obiectul serviciului de iluminat public;
 • urmărirea și înregistrarea indicatorilor de performanță aprobați pentru serviciul de iluminat public se va face de către operator pe baza unei proceduri specifice;
 • instituirea și aplicarea unui sistem de comunicare cu beneficiarii cu privire la reglementările noi ce privesc serviciul de iluminat public și modificările survenite la actelenormative din domeniu. În termen de 60 de zile calendaristice de la data încredințării serviciului de iluminat public va prezenta Comunei Vințu de Jos modul de organizare a acestui sistem;
 • informarea utilizatorului și a beneficiarilor despre planificarea anuală a reparațiilor/reviziilor ce se vor efectua la sistemul de iluminat public.

Rezultate așteptate:

 • reducerea costurilor asociate utilizării Sistemului de iluminat public;
 • menținerea Sistemului de iluminat public în parametri optimi de funcționare,
 • minimizarea întreruperilor în activitatea Autorității Contractante datorită indisponibilității temporare si/sau
  permanente a Sistemului de iluminat public;
 • reacție rapida în cazul unui incident.
Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare