Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Cel mai frumos dar de suflet făcut de deputatul Corneliu Olar alegătorilor săi:

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

“Casa Moţilor”- o adevărată ambasadă turistică şi folclorică a zonei Munţilor Apuseni în Capitala României 

De când a fost dată în funcţiune au poposit aici peste 2.500 de elevi, fii ai moţilor, teiuşenilor, dar şi din alte zone, precum şi peste 500 de cetăţeni ai judeţului aflaţi cu diverse probleme în Bucureşti

A pornit de jos, de la talpa ţării. În 1990 a dobândit autorizaţia cu nr.1 de investitor privat în Munţii Apuseni. Apoi, timp de 4 mandate, până în 2008, a fost primarul comunei Horea, reuşind, printr-o muncă asiduă alături de bunii săi concetăţeni să reclădească totul din temelii şi să facă astfel din comuna natală una dintre cele mai frumoase din Apuseni. În 2008, după ce a lăsat comuna Horea “la cheie”, prin voinţa de fier a moţilor, a fost ales din primul tur, cu peste 51 la sută din voturi, deputat în Parlamentul României pentru a-i reprezenta cu cinste în forul legislativ suprem al ţării.

Ei bine, când a pornit spre Bucureşti, primul său gând a fost cum să poată să facă mai bine cunoscută Ţara Moţilor în capitala ţării, pentru a-i sensibiliza astfel pe guvernanţi cu privire la viaţa şi traiul greu al moţilor, dar deopotrivă şi pentru a face mai bine cunoscute tradiţiile şi obiceiurile moţeşti şi toate frumuseţile turistice ale zonei. După destul de multă chibzuială, în gând i s-a înfiripat tot mai mult ideea că trebuie să ducă neapărat “o părticică” din tot patrimoniul istoric, tradiţional şi turistic al moţilor chiar acolo, în Capitala României, la Bucureşti, pentru a-i simţi mai bine şi condu­cătorii ţării atât vibraţia şi tumultul istoric, cât şi farmecul şi frumuseţile aparte din prezent.
Cu sprijinul Consiliului Judeţean Ilfov, a meseriaşilor din comuna natală, a unor oameni de bine din Albac, Bucium, Sălciua şi al altor localităţi moţeşti a reuşit să-şi pună în operă ideea sa. A ridicat, pe cheltuiala proprie, în comuna Baloteşti, la Săftica, lângă DN1 (la câţiva paşi de Bucureşti, cum spune moţul) o frumoasă “Casă a moţilor”, botezată ulterior de către cei mai mulţi dintre cei care i-au trecut pragul “AMBASADA MOŢILOR”. Totodată, în curtea casei moţeşti, pentru a-i da şi mai multă autenticitate zonală, deputatul Olar împreună cu echipa sa de meşteri au construit o frumoasă bisericuţă moţească, copie fidelă a bisericuţei lui Horea din Cizer, judeţul Sălaj, în care, periodic, cu sprijinul unor preoţi din zona Apusenilor se desfăşoară chiar şi slujbe religioase, căci moţul de când se ştie a avut dragoste şi iubire faţă de Dumnezeu. Complexul turistic actual “Casa Moţilor” are la intrare o frumoasă portă din lemn, iar chiar în mijlocul acestuia au fost postate, la loc de cinste, busturile eroilor moţi – HOREA şi AVRAM IANCU.

Acum, atât deputatul Corneliu Olar cât şi moţii săi sunt tare mândri de “ambasada” lor. Aici se află în prezent o adevărată locuinţă specific moţească, un adevărat MUZEU în aer liber. În încăperi special amenajate se găsesc costume naţionale, obiecte din lemn, nu lipsesc tulnicele, fluierul şi ciuberele de diferite dimensiuni, cuptorul pentru făcut pâine, masa şi laviţa moţească, ştergarul, pantalonul şi cătrinţa, căciula şi pălăria moţului.

Iată ce ne-a declarat recent deputatul Corneliu Olar, în legătură cu această mare realizare a sa, dar şi a tuturor moţilor:”M-am condus şi mă străduiesc să o fac şi în continuare după înţeleapta noastră zicală: “Ce poate fi mai demn pentru un moţ, cu atât mai mult pentru mine ca parlamentar al acestui neam, decât să creeze, îndeosebi tinerilor, condiţii pentru a vedea ţara şi a fi cunoscuţi ca adevăraţi mesageri ai tradiţiilor, datinilor şi obiceiurilor din acest colţ de ţară şi de rai – Munţii Apuseni. Scopul principal al realizării acestui obiectiv turistic a fost în primul rând pentru tineri, pentru elevi. Am amenajat un număr de 45 de locuri de cazare, camere dotate cu toate cele necesare pentru a se odihni în cele mai bune condiţii toţi cei ce poposesc aici. În cei trei ani de la darea în folosinţă, la “Ambasada Moţilor” au fost cazaţi peste 2.500 de elevi ai şcolilor din localităţile Avram Iancu, Albac, Arieşeni, Bistra, Gârda, Horea, Lupşa, Sălciua, Abrud, Baia de Arieş, Câmpeni, Livezile, Scărişoara, Şugag, Teiuş, Vadu Moţilor, Vidra, Alba Iulia, Sebeş, Zlatna etc., elevi care au beneficiat de cazare şi masă gratuite. Cât priveşte modul în care au fost trataţi nu doresc să vorbesc eu despre acest lucru, copiii dumneavoastră şi cadrele didactice au reuşit să le prezinte atât în presă, cât şi la televiziune. După odihna cuvenită şi o masă tradiţională moţească, fiecare dintre grupurile de elevi şi cadre didactice ce au poposit aici au vizitat Palatul Parlamentului, Grădina Zoologică, Parcul Herăstrău, Circul Globus şi Palatul Cotroceni, cât şi alte obiective istorice şi turistice din Bucureşti. Mă bucur că am reuşit să le fiu de folos, să-i ajut pe tineri, pe elevi iar ei să fie purtători ai portului, cântecului şi frumoaselor obiceiuri din Ţara Moţilor, aceştia prezentând aici frumoase spectacole artistice. Toate acestea m-au ajutat chiar şi pe mine să explic mai bine tuturor de ce este necesar să ne aplecăm cu mai multă dragoste şi înţelepciune faţă de cei care sunt demni urmaşi ai lui Horea, Cloşca, Crişan şi Avram Iancu”. Tot aici au mai fost cazaţi gratuit peste 500 de moţi, teiuşeni şi chiar albaiulieni (Grupul de pensionari „60 plus”) care au avut diferite probleme de rezolvat în Bucureşti sau au fost ca simpli turişti.

Astfel, pe zi ce trece, această casă moţească devine o adevărată ambasadă turistică şi folclorică a moţilor în Bucureşti, Capitala României. Aici urmează să se desfăşoare periodic expoziţii şi târguri moţeşti cu vânzare, spectacole folclorice, inclusiv prepararea de mâncăruri moţeşti, la care vor participa, prin rotaţie, toate cele trei oraşe şi peste 20 de comune din zona Munţilor Apuseni, dar şi din zona Teiuşului. Totodată, aici vor fi cazaţi gratuit moţii care se deplasează cu unele probleme în Bucureşti şi sunt nevoiţi să doarmă prin gară sau prin alte locuri insalubre deoarece nu au banii necesari pentru a-şi plăti şi ei o cameră la un hotel. Aşadar, vorba poetului albaiulian Ion Mărgineanu, care în finalul unui frumos articol cu privire la importanţa deosebită pentru moţi, dar nu numai, a acestei “Ambasade” a Munţilor Apuseni în Capitală, spune: “Ţineţi cu “Casa Moţilor” ca să nu rătăcim!”. (V.S.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă Dragoș Crișan (candidat pentru Primăria Aiud): Vreau să fac echipă cu aiudenii pentru o adevărată administrație de nota 10!

Ziarul Unirea

Publicat

în

Dragoș Crișan (candidat pentru Primăria Aiud): Vreau să fac echipă cu aiudenii pentru o adevărată administrație de nota 10! Aiudul merită mai mult! Știu că fiecare aiudean crede asta și așteaptă schimbarea reală a municipiului și a localităților aparținătoare. Acesta este motivul pentru care am decis să candidez pentru funcția de primar al municipiului Aiud […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea