Rămâi conectat

Politică Administrație

Cel mai frumos dar de suflet făcut de deputatul Corneliu Olar alegătorilor săi:

Publicat

în

“Casa Moţilor”- o adevărată ambasadă turistică şi folclorică a zonei Munţilor Apuseni în Capitala României 

De când a fost dată în funcţiune au poposit aici peste 2.500 de elevi, fii ai moţilor, teiuşenilor, dar şi din alte zone, precum şi peste 500 de cetăţeni ai judeţului aflaţi cu diverse probleme în Bucureşti

A pornit de jos, de la talpa ţării. În 1990 a dobândit autorizaţia cu nr.1 de investitor privat în Munţii Apuseni. Apoi, timp de 4 mandate, până în 2008, a fost primarul comunei Horea, reuşind, printr-o muncă asiduă alături de bunii săi concetăţeni să reclădească totul din temelii şi să facă astfel din comuna natală una dintre cele mai frumoase din Apuseni. În 2008, după ce a lăsat comuna Horea “la cheie”, prin voinţa de fier a moţilor, a fost ales din primul tur, cu peste 51 la sută din voturi, deputat în Parlamentul României pentru a-i reprezenta cu cinste în forul legislativ suprem al ţării.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ei bine, când a pornit spre Bucureşti, primul său gând a fost cum să poată să facă mai bine cunoscută Ţara Moţilor în capitala ţării, pentru a-i sensibiliza astfel pe guvernanţi cu privire la viaţa şi traiul greu al moţilor, dar deopotrivă şi pentru a face mai bine cunoscute tradiţiile şi obiceiurile moţeşti şi toate frumuseţile turistice ale zonei. După destul de multă chibzuială, în gând i s-a înfiripat tot mai mult ideea că trebuie să ducă neapărat “o părticică” din tot patrimoniul istoric, tradiţional şi turistic al moţilor chiar acolo, în Capitala României, la Bucureşti, pentru a-i simţi mai bine şi condu­cătorii ţării atât vibraţia şi tumultul istoric, cât şi farmecul şi frumuseţile aparte din prezent.
Cu sprijinul Consiliului Judeţean Ilfov, a meseriaşilor din comuna natală, a unor oameni de bine din Albac, Bucium, Sălciua şi al altor localităţi moţeşti a reuşit să-şi pună în operă ideea sa. A ridicat, pe cheltuiala proprie, în comuna Baloteşti, la Săftica, lângă DN1 (la câţiva paşi de Bucureşti, cum spune moţul) o frumoasă “Casă a moţilor”, botezată ulterior de către cei mai mulţi dintre cei care i-au trecut pragul “AMBASADA MOŢILOR”. Totodată, în curtea casei moţeşti, pentru a-i da şi mai multă autenticitate zonală, deputatul Olar împreună cu echipa sa de meşteri au construit o frumoasă bisericuţă moţească, copie fidelă a bisericuţei lui Horea din Cizer, judeţul Sălaj, în care, periodic, cu sprijinul unor preoţi din zona Apusenilor se desfăşoară chiar şi slujbe religioase, căci moţul de când se ştie a avut dragoste şi iubire faţă de Dumnezeu. Complexul turistic actual “Casa Moţilor” are la intrare o frumoasă portă din lemn, iar chiar în mijlocul acestuia au fost postate, la loc de cinste, busturile eroilor moţi – HOREA şi AVRAM IANCU.

Acum, atât deputatul Corneliu Olar cât şi moţii săi sunt tare mândri de “ambasada” lor. Aici se află în prezent o adevărată locuinţă specific moţească, un adevărat MUZEU în aer liber. În încăperi special amenajate se găsesc costume naţionale, obiecte din lemn, nu lipsesc tulnicele, fluierul şi ciuberele de diferite dimensiuni, cuptorul pentru făcut pâine, masa şi laviţa moţească, ştergarul, pantalonul şi cătrinţa, căciula şi pălăria moţului.

Iată ce ne-a declarat recent deputatul Corneliu Olar, în legătură cu această mare realizare a sa, dar şi a tuturor moţilor:”M-am condus şi mă străduiesc să o fac şi în continuare după înţeleapta noastră zicală: “Ce poate fi mai demn pentru un moţ, cu atât mai mult pentru mine ca parlamentar al acestui neam, decât să creeze, îndeosebi tinerilor, condiţii pentru a vedea ţara şi a fi cunoscuţi ca adevăraţi mesageri ai tradiţiilor, datinilor şi obiceiurilor din acest colţ de ţară şi de rai – Munţii Apuseni. Scopul principal al realizării acestui obiectiv turistic a fost în primul rând pentru tineri, pentru elevi. Am amenajat un număr de 45 de locuri de cazare, camere dotate cu toate cele necesare pentru a se odihni în cele mai bune condiţii toţi cei ce poposesc aici. În cei trei ani de la darea în folosinţă, la “Ambasada Moţilor” au fost cazaţi peste 2.500 de elevi ai şcolilor din localităţile Avram Iancu, Albac, Arieşeni, Bistra, Gârda, Horea, Lupşa, Sălciua, Abrud, Baia de Arieş, Câmpeni, Livezile, Scărişoara, Şugag, Teiuş, Vadu Moţilor, Vidra, Alba Iulia, Sebeş, Zlatna etc., elevi care au beneficiat de cazare şi masă gratuite. Cât priveşte modul în care au fost trataţi nu doresc să vorbesc eu despre acest lucru, copiii dumneavoastră şi cadrele didactice au reuşit să le prezinte atât în presă, cât şi la televiziune. După odihna cuvenită şi o masă tradiţională moţească, fiecare dintre grupurile de elevi şi cadre didactice ce au poposit aici au vizitat Palatul Parlamentului, Grădina Zoologică, Parcul Herăstrău, Circul Globus şi Palatul Cotroceni, cât şi alte obiective istorice şi turistice din Bucureşti. Mă bucur că am reuşit să le fiu de folos, să-i ajut pe tineri, pe elevi iar ei să fie purtători ai portului, cântecului şi frumoaselor obiceiuri din Ţara Moţilor, aceştia prezentând aici frumoase spectacole artistice. Toate acestea m-au ajutat chiar şi pe mine să explic mai bine tuturor de ce este necesar să ne aplecăm cu mai multă dragoste şi înţelepciune faţă de cei care sunt demni urmaşi ai lui Horea, Cloşca, Crişan şi Avram Iancu”. Tot aici au mai fost cazaţi gratuit peste 500 de moţi, teiuşeni şi chiar albaiulieni (Grupul de pensionari „60 plus”) care au avut diferite probleme de rezolvat în Bucureşti sau au fost ca simpli turişti.

Astfel, pe zi ce trece, această casă moţească devine o adevărată ambasadă turistică şi folclorică a moţilor în Bucureşti, Capitala României. Aici urmează să se desfăşoare periodic expoziţii şi târguri moţeşti cu vânzare, spectacole folclorice, inclusiv prepararea de mâncăruri moţeşti, la care vor participa, prin rotaţie, toate cele trei oraşe şi peste 20 de comune din zona Munţilor Apuseni, dar şi din zona Teiuşului. Totodată, aici vor fi cazaţi gratuit moţii care se deplasează cu unele probleme în Bucureşti şi sunt nevoiţi să doarmă prin gară sau prin alte locuri insalubre deoarece nu au banii necesari pentru a-şi plăti şi ei o cameră la un hotel. Aşadar, vorba poetului albaiulian Ion Mărgineanu, care în finalul unui frumos articol cu privire la importanţa deosebită pentru moţi, dar nu numai, a acestei “Ambasade” a Munţilor Apuseni în Capitală, spune: “Ţineţi cu “Casa Moţilor” ca să nu rătăcim!”. (V.S.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

FOTO| Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Publicat

în

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi. Consilierul local PSD Sebeș, Radu Cristian: „Însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”

Festivalul Internațional „Lucian Blaga” a început astăzi, 13 mai, în mod oficial, iar omagiile pentru această personalitate culturală au început să fie prezentate de către autorități.

Radu Cristian, consilier local al municipiului Sebeș și președinte interimar al organizației PSD din oraș a scris un mesaj pe contul său personal de socializare, cu ocazia acestei zile.

„Spunem START Festivalului Internațional „Lucian Blaga”, la Sebeș!

Elit - Gustul Desăvârșit

Astăzi, în compania parlamentarilor Radu Tuhuț și Călin Gheorghe Matieș, a domnului secretar de stat Daniel Zdrânc și a primarului orașului Teiuș, Mirel Hălălai, am depus o coroană de flori la statuia ilustrului nostru scriitor.

Așa cum se cuvine la un eveniment de o asemenea însemnătate pentru orașul nostru iubit, al cărui prestigiu este strâns legat de numele acestui gigant al literaturii, consilierii locali PSD Sebeș și membrii organizației locale au fost de asemenea prezenți la acest moment solemn.

Ne-am deplasat mai apoi și la mormântul scriitorului Lucian Blaga, pentru a-i acorda respectul cuvenit pentru punerea comunității noastre pe harta culturală a țării, prin operele memorabile create de acesta.

Ultima noastră oprire s-a realizat chiar la casa memorială a prestigiosului scriitor, unde Festivalul Internațional care îi poartă numele a început în mod oficial, la ora 11:00.

PSD Sebeș va continua să păstreze vie amintirea acestui colos cultural al țării noastre, deoarece însuși orașul nostru a fost modelat după această personalitate!”, a fost mesajul lui Radu Cristian.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Publicat

în

Deputatul PSD de Alba, Tuhuț Radu-Marcel: PSD – proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru românii din Ucraina și din celelalte comunități istorice

Am susținut și inițiat, alături de colegii mei din PSD, un proiect de lege pentru creșterea burselor de studiu pentru etnicii români din Ucraina și din celelalte comunități istorice care își doresc să studieze în România. Țara noastră are datoria morală și obligația legală de a sprijini comunitățile de români din afara granițelor.

Proiectul a primit votul deputaților și senatorilor și va produce efecte doar după ce va fi promulgat de către președinte și va fi publicat în Monitorul Oficial. Inițiativa PSD va oferi tinerilor români din Ucraina și din alte comunități istorice resursele financiare necesare pentru a putea studia la universitățile din România. Bursele cresc de la 65 de euro/lună la  valoare echivalentă burselor sociale acordate studenților din România, care trebuie să acopere integral cheltuielile cu masa și cazarea studenților.

Această valoare este stabilită de fiecare universitate în parte dar nu poate fi mai mică decât suma stabilită de Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), astfel încât să acopere cheltuielile cu masa și cazarea. Pentru anul universitar 2021-2022 valoarea minimă propusă de CNFIS a fost de 700 lei/lună.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cuantumul minim al burselor românilor de pretutindeni va fi egal cu valoarea burselor sociale acordate studenților români de la ciclurile de studii universitare de licență și masterat, respectiv cu valoarea bursei pentru studii doctorale pentru studenții de la ciclul de studii universitare de doctorat.

Bursele românilor de pretutindeni se vor acorda pe toată durata anului calendaristic, inclusiv pe perioada vacanței de vară, iar beneficiarii acestora pot primi și burse pentru performanțe academice, în aceleași condiții cu studenții cetățeni români.

PSD își dorește ca prezenta lege să intre în vigoare începând cu anul universitar 2023 – 2024. PSD este alături de românii de pretutindeni!

Deputat PSD Alba, Tuhuț Radu-Marcel


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

FOTO| Mesajul transmis de PNL după vizita premierului Nicolae Ciucă în județul Alba: „Dacă mediului de afaceri îi merge bine, României îi merge bine!”

Publicat

în

FOTO| Mesajul transmis de PNL după vizita premierului Nicolae Ciucă în județul Alba: „Dacă mediului de afaceri îi merge bine, României îi merge bine!”

„Președintele Partidului Național Liberal, premierul Nicolae Ionel Ciucă, a vizitat azi două companii de succes din județul Alba, din două domenii diferite: Transavia și Unitatea de producție Star Assembly din Sebeș.

La Transavia, firmă privată cu capital integral românesc în producția și procesarea cărnii de pasăre, președintele #PNL, premierul Nicolae Ionel Ciucă, a apreciat performanța companiei românești:

Elit - Gustul Desăvârșit

”Ceea ce am văzut astăzi în această companie, tehnologia și echipamentele pe care se lucrează, îmi dă încredere că producătorii români sunt în măsură să ofere pieței produse de calitate și să fie parteneri în efortul Guvernului de a garanta siguranța alimentară. Este un model de business pe care Guvernul îl încurajează să fie replicat de mediul de afaceri”, a afirmat șeful Executivului.

O componentă importantă a Programului #SprijinPentruRomânia este susținerea agriculturii și industriei alimentare. Guvernul condus de președintele PNL, Nicolae Ciucă, a pus la dispoziția fermierilor români 300 de milioane de euro granturi pentru capital de lucru, o măsură care va contribui la reducerea impactului generat de creșterea prețurilor la produsele de bază. În plus, a fost stabilit la 3.000 de lei lunar salariul minim în agricultură și industria alimentară.

La unitatea de producție Star Assembly, președintele #PNL, premierul Nicolae Ionel Ciucă, a punctat că includerea acesteia, de către Mercedes Benz în programul său de retehnologizare înseamnă noi locuri de muncă și va aduce plus-valoare economiei locale.

Președintele #PNL a spus și că încrederea manifestată de investitorii germani în mediul de afaceri din România poate încuraja și alți investitori străini, iar măsurile din programul de guvernare și PNRR au în vedere atât componenta de investiții, cât și componenta de reforme.

În întâlnirea cu aleșii locali liberali din județ, la care a participat și secretarul general interimar, Lucian Bode, președintele #PNL Nicolae Ionel Ciucă, a punctat că administrația liberală din Alba este un model pentru ceea ce trebuie să fie angajamentul aleșilor în fața cetățenilor. De asemenea, președintele #PNL a subliniat că soluțiile pentru multiplele crize pe care le traversează România, din cauza contextului geopolitic, se află în pachetul de măsuri #SprijinPentruRomânia, implementarea PNRR și absorbția fondurilor europene.”, a transmis Partidul Naţional Liberal


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare