Rămâi conectat

Sport

Cel mai bun unsprezece din Alba, în turul Ligii a 3-a, în opinia “principalilor” | Uniriștii Rareș Sporea și Paul Păcurar, singurii ce au strâns 4 nominalizări

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În turul eșalonului terț, în Seria a 4-a a Ligii a 3-a, au evoluat patru reprezentante ale județului Alba, Metalurgistul Cugir (locul cinci), Unirea Alba Iulia (locul nouă), Industria Galda (poziția a 14-a) și CS Ocna Mureș (ultima clasată).

S-a consemnat astfel al doilea sezon la rând în care conjudețenele au activat în aceeași serie (campionatul anterior a fost Performanța Ighiu, substituită în cel prezent de nou-promovata ocnamureșeană). Am avut parte, din nou, de șase derby-uri “de Alba”, fiecare cu povestea sa de orgoliu, într-o primă parte a campionatului în care “albanezele” au reușit extrem de puțin raportat la ce și-au propus (podiumului Seriei a 4-a este integral arădean).

La fel ca și în iarna anului 2018, considerând că pauza competițională este locul perfect pentru analize și retrospective, am considerat firesc și interesant în același timp să creionăm un “unsprezece” ideal, pe hârtie, al divizionarelor terțe din Alba, bazat pe opțiunile antrenorilor principal. Este clar că am avut parte și de o doză de subiectivism (de pildă Paul Ciucă – Industria a preferat doar câteva nominalizări), însă respectivul top, ce cuprinde 22 de fotbaliști, în urma votului (în 2018 au fost 25 de nume), scoate la iveală anumite concluzii (inclusiv referitoare la aprecierile de care se bucură jucătorii din Alba sau “preferințele” antrenorilor pentru diverși jucători din tabarele adverse.

Să specificăm, din start că în cazul formației CS Ocna Mureș am optat pentru propunerile lui Mihai Manea, ce a stat cel mai mult pe banca nou-promovatei în prima parte a campionatului (9 meciuri), înaintea sa fiind Ionuț Pereat și Ovidiu Maier (primele 4 etape), dar și Ioan Ilie (ce a asigurat interimatul două rânduri). În chestionarea “principalilor” singura condiție fermă a fost de a fi menționați câte trei juniori (obligatorii în Liga a 3-a), fără alte opțiuni tactice, sau variante pe fiecare post. Care a fost rezultatul votului… aflați în cele ce urmează…

*Unsprezecele ideal al județului!

Comparativ cu 2018 (când a rezultat o formulă cu 12 jucători – cu câte 3 și 4 voturi strânse), acum a fost oarecum mai simplu după centralizarea opțiunilor (au intrat și 4 jucători ce au avut jumătate dintre voturi, semn că opțiunile au fost împărțite). A rezultat o echipă în care doar uniriștii Rareș Sporea și Paul Păcurar au adunat câte 4 voturi, iar găldeanul Daniel Lupșan este singurul ce se regăsește și în 2019 în echipa Albei, polivenența aducându-l în postura de apărător central în actuala analiză. Este clar că într-un an de zile s-au produs multe modificări de efective (plecări din județ chiar, vezi Fetița, Bold, Măd. Popa, Tineiu sau Inclăzan), dar în același timp situația poate reliefa anumite concluzii referitoare la randament (cum ar fi Căt. Suciu, Boancă, Selagea, S. Mureșan sau Făgărășanu).

După ce am titularizat juniorii pe pozițiile consacrate, Sporea (portar), R. Ivan (fundaș dreapta) și Dican (mijlocaș central) – cei trei tineri fiind printre remarcații turului, formula a fost următoarea:

Sporea (Unirea Alba Iulia, j) – R. Ivan (Unirea Alba Iulia, j), D. Lupșan (Industria Galda), I. Grozav (Unirea Alba Iulia), Vitinha (Unirea Alba Iulia) –  Șaucă (Metalurgistul Cugir), Dican (Metalurgistul Cugir, j), Al. Costea (Industria Galda), P. Păcurar (Unirea Alba Iulia) – Necșulescu (Metalurgistul Cugir) – Cioară (Industria Galda). Jucătorii provin astfel: *Unirea Alba Iulia (5 jucători): Sporea, R. Ivan, I. Grozav, Vitinha și P. Păcurar; *Metalurgistul Cugir (3 jucători): Șaucă, Necșulescu și Dican; *Industria Galda (trei): Cioară, D. Lupșan, Al. Costea; *CS Ocna Mureș: -.

Classamentul nominalizărilor: 4 voturi: Sporea și P. Păcurar; *3 voturi: R. Ivan, Șaucă, Necșulescu, Dican, Cioară; *două voturi: I. Grozav, Vitinha, Al. Costea și D. Lupșan; *un vot: unsprezece jucători.

Spre comparație, în 2018 selecționata Albei era formată din Căt. Suciu (Unirea Alba Iulia) – Bold (Metalurgistul Cugir), D. Lupşan (Industria Galda), Iclănzan (Performanţa Ighiu), Boancă (Industria Galda) – Fetiţa (Performanţa Ighiu), Măd. Popa (Metalurgistul Cugir), Selagea (Unirea Alba Iulia; Cernea – Industria Galda), Tineiu (Performanţa Ighiu) – S. Mureşan (Industria Galda), Făgărăşanu (Metalurgistul Cugir).

Dar iată opiniile de la care am pornit:

*Călin Moldovan (Metalurgistul Cugir): Sporea (j) – R. Ivan (j), Haiduc, Itu, Vitinha – Șaucă, Necșulescu, Dican (j), P. Păcurar – Făgărășanu, Cioară (5 de la Metalurgistul, 4 de la Unirea, doi de la Industria Galda);

*Adrian Bicheși (Unirea Alba Iulia): Sporea (j) – R. Ivan (j), Potopea, I. Grozav, Vitinha – Șaucă, Dican (j), Selagea, P. Păcurar – Necșulescu  – Cioară (7 de la Unirea, trei de la Metalurgistul, unul de la Industria);

*Paul Ciucă (Industria Galda): “Nu pot să fac o echipă a turului fotbalului județean, deoarece nu am văzut evoluțiile celorlalte echipe suficient și nu pot să știu care a fost constanța jucătorilor. Pot doar să remarc doar câțiva jucători, fără să dau cel mai bun unsprezece. De la Industria remarc pe Lupșan, Cioară, Costea și parțial Cernea, el fiind mult timp accidentat, de la celelalte echipe pe Sporea, Șaucă, P. Păcurar, Necșulescu și Al. Giurgiu”;

*Mihai Manea (CS Ocna Mureș): Sporea (j) – R. Ivan (j), I. Grozav, D. Lupșan, Ad. Matei – Dican (j), Tat (j) – P. Păcurar, Al. Costea, M. Domșa – Val. Drăgan (șase de la Unirea, câte doi de la Industria Galda și CS Ocna Mureș, unul de la Metalurgistul).

Cei 22 de jucători nominalizați de antrenorii divizionarelor terțe provin astfel: *Unirea Alba Iulia (10 fotbaliști): Sporea, P. Păcurar, R. Ivan, I. Grozav, Vitinha, Potopea, Ad. Matei, Al. Giurgiu, Selagea și Tat; *Metalurgistul Cugir (5 fotbaliști): Șaucă, Necșulescu, Dican, Itu și Făgărășanu; *Industria Galda (5 fotbaliști): Cioară, D. Lupșan, Al. Costea, Haiduc și Cernea; *CS Ocna Mureș (doi jucători): M. Domșa și Val. Drăgan.

Mihai Manea nu a mizat, de pildă, pe cugirenii Necșulescu și Șaucă, sau pe Cioară, golgheterul județului, însă a alcătuit o formulă cu doi dintre elevii săi de la CS Ocna Mureș și 4 juniori! Spre deosebire de anul trecut, Paul Ciucă nu a oferit acum un unsprezece preferând să nominalizeze doar câțiva jucători remarcați de la propria echipă, dar și de la celelalte conjudețene. În consecință, remarcările sale le-am considerat voturi pentru respectivii jucători, iar Adrian Bicheși a optat pentru întrega defensivă a “alb-negrilor”. Unirea Alba Iulia are aproape jumătate din numărul jucătorilor nominalizați (10 din 22), semn că echipierii “alb-negri” sunt apreciați, însă lipsește de pe listă tocmai… atacantul (situație ce vorbește de la sine despre problemele din ofensivă). Firesc, pe undeva, niciunul dintre cei 4 antrenori nu a ghicit unsprezecele ideal al Albei în turul campionatului, cel mai aproape fiind uniristul Adrian Bicheși (cu 9 nume), din formula acestuia lipsind găldenii D. Lupșan și Al. Costea (a mizat pe Potopea și Selagea).

*Juniorii, capitol separat

În efectivele celor 4 conjudeţene sunt în jur de 30 de juniori, dar dintre aceştia doar 4 (!!!) au fost nominalizaţi în acest top, rezultând extrem de puține variante. Este vorba despre uniriștii Rareș Sporea, Răzvan Ivan și Daniel Tat, plus cugireanul Victor Dican, și niciun nume de la Industria Galda sau CS Ocna Mureș, semn că în tur, cele două au avut probleme la acest nivel… La acest capitol sufragiile s-au repartizat astfel: Sporea – 4, R. Ivan și Dican – câte trei, Tat – una (au dispărut, comparativ cu 2018, Boancă, Căt. Suciu, Vonya sau Davidaș)!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

CSO Voluntari – Volei Alba Blaj 3-1, în primul meci al finalei Diviziei A1 la volei feminin

Dan HENEGAR

Publicat

în

CSO Voluntari a învins, scor 3-1 (28-26, 25-19, 20-25, 25-20), pe campioana Volei Alba Blaj în primul meci al finalei Diviziei A1 la volei feminin. Al doilea meci are loc mâine, 20 aprilie, tot la Voluntari, la ora 20.00, în direct la TVR Sport, iar următoarele două sunt prevăzute la Blaj, la finele săptămânii viitoare. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea