Rămâi conectat

Actualitate

Cei 49 de Kosoni furați de la Sarmizegetusa Regia au ajuns înapoi în România

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
  • Sunt urmărite în continuare, prin Interpol, mai multe tezaure care formează obiectul aceleiaşi cauze: un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kg.), din care s-au recuperat 31 piese, un tezaur de monede Koson din aur (25 de kg.), din care s-au recuperat 700 piese, 5 scuturi regale din fier, două table din bronz cuprinzând legile oraşului roman Troesmis (Dobrogea), 11 brăţări spiralice din aur, tezaure de denari romani (imitaţii dacice) etc.

muzeul de istorie al romanieiLa Muzeul Naţional de Istorie a României a avut loc, astăzi, o conferinţă de presă, ocazie cu care au fost expuse în premieră, 49 de monede dacice de argint de tip Koson, recuperate de autorităţile române. Evenimentul a fost prilejuit de readucerea în România a unui lot important dintr-un tezaur monetar dacic, recuperat recent din S.U.A., în urma cooperării fructuoase dintre autorităţile române şi cele americane (Departamentul de Justiţie şi F.B.I.), în cadrul acordurilor bilaterale de asistenţă juridică.

Lotul de 49 de monede Koson, reprezentând o parte din tezaurul de 2.300 de monede Koson din argint, sustras de un grup infracţional, în anul 2003, din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, exportat ilegal şi pus în urmărire internaţională prin Biroul Naţional Interpol din cadrul C.C.P.I. – I.G.P.R., a fost recuperat, prin cerere de asistenţă judiciară internaţională, adresată autorităţilor competente din Chicago – S.U.A..

kosoniReaducerea în ţară a 49 de monede de argint dacice de tip Koson reprezintă încununarea cu succes a aproape 2 ani de muncă, la care au participat poliţiştii din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale – I.G.P.R., împreună cu cei de la Inspectoratele de Poliţie ale Judeţelor Hunedoara şi Alba, magistraţi ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, funcţionari din Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe şi experţi de la Muzeul Naţional de Istorie a României, precum şi omologii lor din S.U.A”, spun reprezentanții IGPR.

Operaţiunea desfăşurată în conformitate cu Tratatul de asistenţă judiciară în materie penală, dintre Romania şi Statele Unite ale Americii, din 2010, reprezintă o premieră absolută, fiind prima recuperare a unor piese exportate ilegal şi expuse pentru valorificare pe piaţa numismatică americană.

Conform experţilor, ”monedele fac parte din singura emisiune dacică de argint, purtând pe revers o legendă scrisă cu litere greceşti, menţionând numele suveranului care a ordonat baterea lor – Koson. Ele au fost bătute în atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia, în jurul anilor 44-29 î. Hr.”.

Tezaurul a format obiectul unor operaţiuni de spălare şi valorificare pe piaţa internaţională a antichităţilor, fiind identificat în anul 2011, la o casă de licitaţii din Chicago şi indisponibilizat de către autorităţile judiciare americane, la solicitarea autorităţilor române.

La data de 26 iunie a.c., lotul monetar a fost predat reprezentantului Ministerului Culturii, la Consulatul General al României din Chicago, fiind depuse, ulterior, în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti.
__________________________________
sarmizegetusaDupă anul 1996, când a fost descoperit cel mai mare tezaur de monede Koson (cca 30.000 de piese), mai multe persoane din municipiul Deva au constituit echipe de braconaj arheologic, având ca obiectiv principal efectuarea de detecţii şi săpături ilegale în siturile cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, aflate în paza şi administrarea Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Scopurile urmărite constau în localizarea, sustragerea şi valorificarea tezaurelor de interes arheologic, prin încălcarea regimului juridic de protecţie a siturilor clasate monument istoric. În urma activităţilor complexe desfăşurate de Poliţia Română şi Ministerul Public, până în prezent au fost soluţionate patru dosare penale, în care au fost cercetate mai multe zeci de persoane, pentru săvârşirea infracţiunilor de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, efectuarea de detecţii şi săpături neautorizate în situri arheologice, furt calificat de bunuri culturale, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri şi spălare de bani.

În activităţile de cercetare şi investigare au fost angrenaţi peste 30 de poliţişti care, sub coordonarea procurorilor au reuşit identificarea şi recuperarea pe teritoriul României a peste 6.000 de monede antice din aur, argint sau bronz – dacice (inclusiv monede tip Koson din aur şi argint), romane şi greceşti şi peste 2.000 de bunuri arheologice – unelte dacice din fier, vase din ceramică, obiecte de port şi podoabă, piese de harnaşament sustrase din zonele protejate ale cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei.

bratari daciceDe asemenea, s-a reuşit identificarea şi readucerea în ţară a unui număr important de piese arheologice şi numismatice dacice şi greceşti: 13 brăţări dacice regale de aur, două umbones de scuturi dacice regale de paradă, 146 de monede dacice de aur de tip Koson, 202 de monede dacice de argint de tip Koson, 31 de monede de aur de tip Lysimachos, 73 de monede de argint şi bronz, precum şi a unui depozit de unelte şi arme de fier dacice, toate provenite tot din zona Sarmizegetusa Regia şi a altor cetăţi dacice din Munţii Orăştiei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori

Unirea Ziarul

Publicat

în

Schimbări la WhatsApp. Funcții noi care vor putea fi folosite de utilizatori Utilizatorii WhatsApp vor putea folosi, în curând, filtre pentru a separa şi localiza mai rapid mesajele. WhatsApp anunţă introducerea filtrelor pentru accesarea mai rapidă a mesajelor, o funcţionalitate care seamănă cu ceea ce există de foare mulţi ani în Gmail. Vor exista trei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea