Rămâi conectat

Actualitate

Cea mai mare fermă de vaci din ţară

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La Gârbova de Sebeş, mai precis la Reciu, concernul DN Agrar Group SRL, cu capital străin, olandez (preponderent) şi german, construieşte cea mai mare fermă de vaci de 2.000 de capete din ţară. Anul acesta se vor da în exploatare primele grajduri cu o capacitate de 1.000 de capete, popularea cu primele 200 de vaci de rasă, de mare productivitate, începând chiar de luna viitoare.
Despre investitorii olandezi şi germani, care au o valoroasă tradiţie şi experienţă unică în creşterea vacilor şi în producţia de lactate, am aflat mai multe amănunte de la domnul Sorin Anderco, director general al DN Agrar Group SRL cu sediul în Alba Iulia. Domnia sa ne-a precizat că practic este vorba despre 10 societăţi care vor achiziţiona şi cultiva fiecare în judeţul Alba câte 2000-2500 hectare de teren. Până în prezent s-a reuşit cumpărarea a circa 8500 de hectare de pământ care au fost cultivate cu grâu, rapiţă, porumb şi ovăz pentru asigurarea bazei furajere a noilor ferme de vaci cu lapte. Investiţia este realizată cu fonduri europene, prin programul FEADR, valoarea totală a proiectului ridicându-se la peste 8 milioane de euro. Cu o parte din aceşti bani, respectiv 4,7 milioane euro, concernul DN Agrar Group SRL a achiziţionat ferma de vaci a companiei Albalact de la Vaideeni (Orăştie) care va fi modernizată şi extinsă astfel încât să se asigure creşterea a 1300 de vaci în lactaţie. Valoarea lucrărilor de modernizare şi extindere a fermei de la Orăştie se ridică la 1,5 milioane de euro.
Investiţiile făcute la Orăştie şi Gârbova de Sebeş fac parte dintr-un proiect mai vast al companiei DN Agrar Group SRL care, în următorii 3-5 ani vrea să înfiinţeze şi alte ferme zootehnice, pe măsura achiziţionării de noi terenuri (proces extrem de greu din cauza fărâmiţării terenurilor) şi a realizării utilităţilor necesare astfel ca în final să se ajungă la un complex de ferme cu o capacitate de 10.000 – 15.000 de capete, probabil cel mai mare complex din sud-estul Europei. Evident că pe măsură ce va creşte producţia de lapte, se va pune şi problema construirii sau achiziţionării unor fabrici pentru abatorizarea şi industrializarea laptelui. (G.C.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea