Ce trebuie să știe stăpânii de câini despre STERILIZARE – operația care îmbunătățește considerabil calitatea vieții patrupedului

Majoritatea stăpânilor de câini din România sunt indeciși când vine vorba de sterilizarea patrupedelor. Pe lângă problema costurilor ridicate motivul este, în mare parte, lipsa de informare – nu știu că o astfel de operație poate îmbunătăți considerabil calitatea vieții unui patruped.

sterilizareExistă câteva teorii eronate care îi influențează pe proprietarii de câini, când vine vorba de sterilizare. Astfel, potrivit dogmagazin.ro, zvonurile potrivit cărora este bine ca femela să aibă măcar o dată pui nu au niciun fundament medical. Cu cât animalul este mai tânăr, cu atât suportă mai bine o intervenție chirurgicală, iar refacerea postoperatorie este mai rapidă.

În privința modificărilor de comportament specialiștii spun că temperamentul câinelui castrat nu se modifică, el rămânând la fel de jucăuș, de prietenos și de activ. Singura schimbare semnalată e, de fapt, una benefică pentru stăpân – pierderea totală sau parțială a unor obiceiuri deranjante, respectiv dispariția dorinței de a pleca în căutarea femelelor, fără a mai răspunde la comenzi, marcarea teritoriului prin urinare, atitudinea agresiva față de alți masculi etc.

Există și un efect nedorit care poate fi semnalat la animalele sterilizate – creșterea în greutate, însă această problemă poate fi ținută sub control dacă stăpânul îi administrează câinelui o hrană corespunzătoare taliei și vârstei sale și renunță la suplimente.

Proprietarii care consideră că îi pot provoca o suferință câinelui prin recurgerea la sterilizare trebuie să știe că intervențiile chirurgicale au loc numai sub anestezie generală, așadar câinele nu simte nicio durere. Este adevărat însă că după trezirea din anestezie el poate avea o senzație de disconfort, care poate dura de la câteva ore la câteva zile, în funcție de caz. Pe de alta parte, el nu va conștientiza ceea ce s-a întâmplat, și nu va fi afectat psihic.

Iată, conform animalzoo.ro, câteva dintre beneficiile sterilizării la câini:

La femela:

-menține starea de sănătate a câinelui și crește speranța de viață
– reduce riscul apariției diferitelor tipuri de cancer (ex: tumori mamare),
– elimină apariția tumorilor ovariene, elimină apariția infecțiilor uterine (ex: piometru),
– elimină disconfortul creat de gestațiile și lactațiile false,
– elimină complicațiile survenite în cazul gestației/fătării neasistate (ex: prolaps)
– sunt eliminate problemele asociate dezechilibrului hormonal (ex: pierderea blănii) și problemele de comportament și igienă asociate perioadelor de călduri.

La mascul:

– elimină apariția cancerului testicular;
– previne apariția afecțiunilor prostatei;
– reduce riscul apariției tumorilor perianale;
– reduce semnificativ apariția herniei;
– elimină manifestarea comportamentului sexual.
– reducerea semnificativă a costul îngrijirii câinelui din punct de vedere medical medical;
– elimină riscurile, problemele de comportament și igienă asociate perioadelor de călduri;
– elimină problemele asociate dezechilibrului hormonal (ex: pierderea blănii);
– elimină situațiile neplăcute apărute în urma montelor accidentale.

Sterilizarea cainilor are beneficii foarte importante și pentru comunitate, dintre care menționăm prevenirea abandonului, identificarea rapidă a reproducătorilor/comercianților neautorizați; reducerea costurilor autorității publice privind gestionarea populației canine, eliminarea riscului atacurilor asupra oamenilor și reacțiilor emoționale. (Z.U.)

Surse: dogmagazin.ro; animalzoo.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

UN OM MIC/ROMAN/ 2 august 2015 at 14:32

Bv , poate asa mai revine simtul si atentia multora fata de acesti prieteni fara retine a oamenilor ,Din pacate nu avem o educatie potrivita sa acordam atentia cuvenita fata de animale, natura,,,,

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...