Ce este și când va trece România la economia circulară? Ce schimbări va aduce pentru noi toți
Ce este și când va trece România la economia circulară? Ce schimbări va aduce pentru noi toți
Trecerea economiei României la un model circular, care presupune reutilizarea mai eficientă a resurselor, este inevitabilă pe termen lung, dar acest proces se împiedică de lipsa voinței politice.
Aceasta este cea mai mare provocare”, spune Luminița Roșca, Director General al Stratos, o companie de consultanță de mediu care a contribuit la elaborarea strategiei naționale în domeniu.
Economia circulară presupune, printre altele, reutilizarea energiei rezultate din folosirea resurselor primare, reciclarea produselor și a materialelor, precum și reducerea dependenței de materiile prime. Uniunea Europeană își propune să ajungă la o economie complet circulară, până în 2050.
Invitată la emisiunea Pro Verde, prezentată de Teodora Ghenciu, Luminița Roșca a amintit că și în România, planurile de a trece la economia de tip circular “nu sunt niște chestii absurde sau visătoare”, ci au termene clare de implementare, aprobate de Guvern.
“Cea mai mare provocare pentru ca România să treacă la o economie circulară este voința politică”
Strategia de economie circulară a României prevede ținte clare în acest sens, trasate la nivel european.
Sunt vizate șapte sectoare cheie, care au cel mai mare potențial de “circularitate” și au o pondere importantă în PIB. Printre acestea se află industria alimentară, cea auto, industria de echipamente și sectorul construcțiilor.
Luminița Roșca spune că planul – adoptat deja de Guvern – presupune, printre altele, achiziții „verzi”, digitalizare, dar și recalificarea și reformarea specialiștilor.
„Cea mai mare provocare este voința politică. Asta este și ce am identificat noi ca și risc”, spune ea.
Teodora Ghenciu: Deci nu e nimic obligatoriu încă, toate acestea sunt la stadiul de propuneri…
Luminița Roșca: “Ba da, sunt. Atâta timp cât acest plan a fost validat de Guvernul României, a fost transpus într-o hotărâre de Guvern, a fostpublicat în Monitorul Oficial, și afost validat de ministere (…), acest plan este un plan obligatoriu.
Mai mult de atât, multe dintre aceste acțiuni sunt jaloane în PNRR, cel puțin pe zona de deșeuri, unde toate acțiunile trebuie îndeplinite până în 2026. Și cum spuneam, nu sunt niște chestii absurde, nu sunt niște chestii visătoare.”
Ce este economia circulară și ce schimbări presupune
Potrivit Parlamentului European, economia circulară este un model de producție și consum care implică folosirea în comun, închirierea, reutilizarea, repararea, renovarea și reciclarea materialelor și produselor existente cât mai mult timp posibil. Astfel, se prelungește ciclul de viață al produselor.
În practică, presupune reducerea la minimum a deșeurilor. Când un produs ajunge la sfârșitul ciclului său de viață, materialele din care este fabricat sunt păstrate în economie pe cât de mult posibil prin reciclare. Ele pot fi utilizate în producție încă o dată și încă o dată, creând și mai multă valoare adăugată.
Este o abordare care diferă radical de modelul economic tradițional, linear, bazat pe principiul „folosim-producem-consumăm-aruncăm”. Acest model tradițional se bazează pe cantități mari de materiale și energie ieftine și ușor accesibile.
Tot în acest model se înscrie și uzura morală programată, produsele fiind astfel concepute încât să aibă o durată de viață limitată, pentru a încuraja consumatorii să cumpere din nou. Parlamentul European a pledat pentru măsuri care să combată această practică.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Pensii 2025 | Scade la 3.000 de lei pragul de la care se va plăti CASS. Vor fi plătite la timp pensiile în luna iulie?
Pensii 2025 | Scade la 3.000 de lei pragul de la care se va plăti CASS. Vor fi plătite la timp pensiile în luna iulie? Se pare că guvernul a calculat din nou sumele de bani colectate la asigurările de sănătate la pensii și au ajuns la concluzia că sunt prea mici pentru un prag […]
Scădere abruptă pe bursă după anunțul măsurilor fiscale, anunțate de premierul Ilie Bolojan: BET, cel mai accentuat declin din ultimele două luni
Scădere abruptă pe bursă după anunțul măsurilor fiscale, anunțate de premierul Ilie Bolojan: BET, cel mai accentuat declin din ultimele două luni Indicele BET, principalul indicator al Bursei de Valori București (BVB), a înregistrat miercuri, 2 iulie 2025, un recul de 1,7%, cel mai accentuat declin din 5 mai 2025 încoace, pe fondul reacției negative […]
Patronii firmelor din România, nemulțumiți de măsurile fiscale anunțate de Bolojan: ”Criza bugetară nu se rezolvă prin supraimpozitarea mediului privat”
Patronii firmelor din România, nemulțumiți de măsurile fiscale anunțate de Bolojan: ”Criza bugetară nu se rezolvă prin supraimpozitarea mediului privat” Confederația Patronală Concordia, organizație prezidată de Dan Șucu și din care provine și consilierul prezidențial Radu Burnete, și-au exprimat miercuri, 2 iulie 2025, „profunda îngrijorare și nemulțumire” față de pachetul de măsuri fiscale anunțat de Executiv, […]