Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Câţi bani ”a adunat” Alba, la buget, din impozitarea bacşişului, în 5 luni: La nivel național, măsura pare un eșec

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Câţi bani ”a adunat” Alba, la buget, din impozitarea bacşişului, în 5 luni: La nivel național, măsura pare un eșec

Impozitarea bacşişului, măsură luată de Guvern de la 1 ianuarie a.c., pare un adevărat eşec. O arată încasările la bugetul de stat din primele 5 luni din 2023, și anume o sumă de 6 ori mai mică faţă de cât s-a estimat. Specialiştii spun că schimbarea se va vedea în timp şi că este nevoie de mai multe controale.

Din ianuarie şi până în mai, 6 milioane de lei a colectat statul român din impozitarea bacşişului. Jumătate din această sumă a fost virată de cafenelele, barurile şi restaurantele din Bucureşti.

Impozitarea bacşişului, un eşec

„La finalul zilei, pot să vă spun din proprie experienţă că tipsurile sunt crescute în restaurante, veniturile angajaţilor au crescut şi pot să se ducă la bancă cu un alt venit pe lună, ceea ce e destul de important pentru fiecare angajat în ziua de azi”, susţine Dragoş Panait, consultant HORECA.

Dacă până acum, în Capitală, clienţii lăsau bacşiş mai puţin, de când a fost implementată măsura, ciubucul ospătarilor a crescut între 5 şi 10%. Un angajat cu un salariu net de 3.500 de lei poate să-şi dubleze venitul din bacşiş.

„Între 10 şi 12%. Pentru noi, cei care plăteam cu cardul foarte des, e mult mai utilă. E mult mai comod pentru noi, dar probabil pentru cei care au restaurante, pentru unii poate să fie mai greu de implementat”, crede un client.

Topul judeţelor la capitolul bacşiş

Lideri sunt județele cu economie dezvoltată sau destinații turistice, București – 3,24 milioane lei, Cluj – 431.029 lei, Ilfov – 317.253 lei, Constanța – 311.138 lei și Brașov – 251.694 lei.

Sume mici, sub 10.000 de lei au fost plătite ca impozit pe bacșiș, în perioada ianuarie-mai, în 9 județe: Vaslui – 2.583 lei, Sălaj – 3.386 lei, Vrancea – 4.485 lei, Tulcea – 5.407 lei, Satu Mare – 5.819 lei, Ialomița – 5.968 lei, Caraș-Severin – 6.738 lei, Giurgiu – 8.034 lei și Buzău – 8.262 lei.

„Guvernul a dat dovadă de un optimism deosebit. Încasările sunt mai mari acolo unde plăţile s-au făcut prin intermediul cardurilor de debit sau de credit. Unde plăţile se fac numerar, şansa ca acest bacşis să fie înregistrat şi declarat scade, scade şi şansa de a se elibera un bon fiscal”, explică Dan Schwartz, expert fiscal.

Câți bani s-au încasat în Alba

În județul Alba 522 de contribuabili au declarat impozit, suma totală încasată din ianuarie până în mai fiind de 16.580, ceea ce înseamnă o medie de 3.316 pe lună.

Turiștii, însă, lasă bacșiș în funcție de anumite criterii. „Trebuie sa conteze modul în care eşti servit, opsitalitatea”, crede un român.

Guvernul a estimat anul acesta venituri la buget de 95 de milioane de lei din impozitarea bacşişului, o sumă care pare greu de atins. Specialiştii spun că ANAF ar trebui să înnăsprească controalele în judeţele în care s-a încasat mult prea puţin.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii 2024 | Plata pensiilor pentru luna mai devansată. Pensiile se plătesc înainte de Paște

Unirea Ziarul

Publicat

în

Pensii 2024 | Plata pensiilor pentru luna mai devansată. Pensiile se plătesc înainte de Paște Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, anunță faptul că pensiile vor fi plătite înaintea sărbătorilor pascale. În acest sens, Casa Națională de Pensii urmează să vireze, până pe 30 aprilie, fondurile către Poșta Română și către băncile comerciale. De asemenea, Guvernul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea