Rămâi conectat

Actualitate

Câte ceva despre sindicatul preoţilor

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

    Am fost adânc mişcat de articolul apărut în ziarul Unirea din data de 7 februarie 2012 “CEDO a hotărât că preoţii din România pot avea sindicat”. Sunt numai un simplu cetăţean în vârstă de 80 de ani, nu sunt cleric, nu critic şi nu demolez, dar mă alătur acelora ce construiesc. De aceea consider că înfiinţarea unui sindicat al preoţilor cu scopul de a proteja populaţia de noi taxe şi dări impuse de cererea de bani a marilor ierarhi este o construcţie spirituală nouă şi deosebit de necesară. Nu vorbeşte neputinţa şi răutatea acumulată în cei 80 de ani, ci vorbeşte amintirea foamei şi a suferinţelor îndurate prin anul 1950 în lagărele de pe cuprinsul Canalului Dunăre-Marea Neagră, alături de preoţi de toate gradele, ortodocşi şi greco-catolici, când împreună înălţam rugăciuni şi gânduri bune pentru viitor. Azi avem libertate, dar mă doare faptul că unii ierarhi pretind ca preoţii să cotizeze cu sume ce apasă asupra enoriaşilor, şi aşa greu încercaţi. În acelaşi timp mă bucură faptul că mai sunt preoţi, ce cred că un sindicat i-ar putea apăra de tăvălugul corupţiei ce face ravagii în clasa politică şi ameninţă clerul, ultima redută ce o mai avem.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a judecat drept atunci când a spus că preoţii români pot avea sindicat. Nu cunosc legile după care s-a orientat, dar probabil că a ţinut cont de legătura indisolubilă dintre poporul român şi creştinism. Poporul român este singurul popor din Europa care s-a născut creştin şi odată cu creştinismul. La noi creştinismul a pătruns nu prin creştinarea conducătorilor, ci prin soldaţii din legiunile lui Traian. La noi creştinismul a avut un caracter de masă, iar tradiţiile dacilor au îmbogăţit tradiţiile creştine. Amintesc aici obiceiul de a planta un pom la căpătâiul celor morţi, rezultând de aici verbul a pomeni, folosit foarte des în limbajul religios, precum şi obiceiul de a citi rugăciuni la căpătâiul celui ce trage să moară, amintind de spusa Mântuitorului de pe cruce “Pater, in manus tuas commende spiritum meum” (Părinte, în mâinile tale îmi dau sufletul), de aici rezultând substantivul comândare. Nu mai vorbim de mulţimea de cuvinte creştine de origine latină ce ne-au îmbogăţit limba.
CEDO a considerat că poporul român a cunoscut greutăţile începutului erei creştine, că a convieţuit cu multe popoare migratoare şi prin cuminţenia lui le-a atenuat pornirile sălbatice, de aceea astăzi nu trebuie să aibă asupra sa o ierarhie bisericească asupritoare, în timp ce tineretul său caută de lucru printre străini. De asemenea, faptul că Biserica Ortodoxă Română (BOR) contestă hotărârea CEDO şi nu recunoaşte sindicatul preoţilor mă bucură şi îl consider un fapt pozitiv, căci fără îndoială, hotărârea CEDO va fi un avertisment ce ne va îndemna să ne facem singuri lumină în casă. Ar fi păcat ca omul simplu să vadă o nedreptate în faptul că marii ierarhi deţin în prosperitate păduri, terenuri şi case, în timp ce toţi slujbaşii bisericii sunt plătiţi din banii contribuabililor. Aş vrea să nu fiu osândit pentru aceste gânduri, ci să-mi fie privite ca o dovadă de respect faţă de preot şi învăţător, oamenii cei mai neglijaţi dar cei mai necesari în munca de reconstrucţie şi supravieţuire. Avem mijloace de producţie nefolosite la capacitate, iar asta ar putea crea locuri de muncă şi beneficii materiale şi morale. Acestea sunt păşunile şi râurile mici. Păşunile trebuie modernizate, prin plantarea lor cu nuc şi păr tot la 10 metri distanţă unul de celălalt. Râurile mici, care altădată învârteau mori ţărăneşti, iar astăzi produc numai inundaţii, ar trebui să învârtă mici centrale hidroelectrice. În toate aceste probleme, preotul şi învăţătorul sunt factorul principal.                                  Ioan BIZĂU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Schimbări majore pentru români de la 1 aprilie: Rate majorate, facturi la energie modificate și țigări mai scumpe

Ziarul Unirea

Publicat

în

Schimbări majore pentru români de la 1 aprilie: Rate majorate, facturi la energie modificate și țigări mai scumpe

Data de 1 aprilie vine cu o serie de modificări majore pentru români. IRCC va fi majorat, lucru care înseamnă că ratele pentru aproape jumătate de milion de români vor fi majorate, din nou, și vor avea loc modificări ale facturilor la energie pentru consumatorii casnici finali. Tot în luna aprilie va urma o majorare la prețul țigărilor.

Ratele românilor împrumutați la bănci vor crește iar, începând cu 1 aprilie 2023. Dobânda IRCC se va apropia de 6%, estimează analiștii economici. Ar fi a șasea creștere consecutivă înregistrată de IRCC.

Elit - Gustul Desăvârșit

Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România şi al Asociaţiei Analiştilor Financiari Bancari din România, estimează că nivelul IRCC la 1 iulie ar trebui să se situeze în jurul valorii de 5,93%.

Potrivit unor calcule din piaţa bancară făcute de Economica.net, dacă am contractat un credit de 250.000 de lei la 1 iulie 2019, rambursabil în 300 de rate lunare (adică 25 de ani), la 1 iulie 2020, rata creditului era de 1.465 de lei. La 1 ianuarie 2023, rata aceluiaşi credit devine 1888 de lei, în condiţiile majorării IRCC, urmând ca la 1 aprilie 2023, rata aceluiaşi credit să ajungă la 1.925 de lei, adică cu doar 37 de lei mai mult decât la ora actuală. Menţionăm totuşi că acest calcul are la bază un credit în derulare la care clientul a mai rambursat în aproape cinci ani de când a contractat împrumutul şi o parte din principalul împrumutului.

De la 1 ianuarie 2023, nivelul IRCC a ajuns la 5,71% iar rata creditului la 2.004,65 lei. Practic în şase luni rata pentru un creditul ipotecar de 250.000 de lei s-a scumpit cu 520 de lei. Scumpirea împrumutului este de 35%.

Ce se întâmplă cu facturile românilor de la 1 aprilie. Vor fi vizați toți consumatorii casnici

Comitetului de Reglementare al ANRE e emis Ordinul pentru aprobarea contractului-cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal, a condițiilor generale de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal şi a modelului de factură aplicabil tuturor clienţilor casnici. Noile reglementări vor intra în vigoare din aprilie 2023 și se vor reflecta în facturile emise.

Modelul de factură pentru clienţii casnici a fost simplificat şi va conţine:

  • date de identificare şi contact ale furnizorului şi ale clientului
  • data de încetare a contractului
  • dacă contractul este încheiat pe perioadă determinată
  • perioada de facturare
  • cantitatea totală de energie electrică facturată
  • preţul final facturat
  • valoarea totală de plată
  • data scadentă a plăţii

Țigările se scumpesc de la 1 aprilie

Fumătorii vor plăti mai mulți bani pentru acest viciu de la 1 aprilie. Acciza crește și, odată cu ea, începând cu data de 1 aprilie, și prețul țigărilor.

Nivelul accizei specifice la ţigarete în perioada 1 aprilie 2023 – 31 martie 2024 inclusiv este de 493,988 lei/1.000 de ţigarete, a transmis Ministerul Finanțelor.

Pentru ţigarete, acciza datorată este egală cu suma dintre acciza specifică şi acciza ad valorem. Acciza ad valorem se calculează prin aplicarea procentului legal asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum. Acest procent legal se aplică după cum urmează:

a) 13% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 august 2022 – 31 martie 2023 inclusiv

b) 12% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 aprilie 2023 – 31 martie 2024 inclusiv;

c) 11% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 aprilie 2024 – 31 martie 2025 inclusiv;

d) 10% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, începând cu 1 aprilie 2025.

Se majorează diurna netaxabilă ce poate fi acordată de angajatori la delegările și detașările în țară de la 1 aprilie

Diurna acordată bugetarilor delegați sau detașați în altă localitate din țară se majorează de la 1 aprilie 2023. Măsura este prevăzută într-un ordin apărut miercuri în Monitorul Oficial.

Tot din aprilie se majorează indirect și diurna netaxabilă pe care o pot acorda angajatorii privați pentru salariații delegați sau detașați în țară.

Ministerului Finanțelor a stabilit cantumurile indemnizațiilor de delegare și detașare pentru bugetari, dar și cuantumul aocației de cazare, după cum urmează:

  • cuantumul indemnizației de delegare se majorează de la 20 la 23 de lei pe zi;
  • cuantumul indemnizației de detașare se majorează de la 20 la 23 de lei pe zi;
  • cuantumul alocației de cazare se majorează de la 230 la 265 de lei pe zi.

Potrivit Codului fiscal, ca să fie netaxabile, diurnele acordate de angajatorii privați pentru salariații delegați sau detașați în țară trebuie să fie de maximum 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru bugetari. Automat, dacă diurna zilnică acordată bugetarilor se majorează, asta înseamnă că se majorează, de la 1 aprilie, și cuantumul netaxabil al diurnelor acordate în mediul privat. Concret, de la o diurnă zilnică netaxabilă de 50 de lei (20 lei x 2,5) se ajunge la o diurnă zilnică netaxabilă de 57,5 lei (23 lei x 2,5).

Atenție, însă, pentru că, din mai 2022, diurnele netaxabile au și o a doua limită – trei salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat. Plafonul aferent valorii de trei salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat se calculează, conform Codului fiscal, prin raportarea celor trei salarii la numărul de zile lucrătoare din luna în cauză, iar rezultatul se multiplică cu numărul de zile din perioada de delegare sau detașare în țară.

Pentru partea ce depășește limitele stabilite de Codul fiscal, angajatorii trebuie să achite la stat impozit pe venit (cotă: 10%) și contribuții sociale pentru pensii (cotă: 25%), sănătate (cotă: 10%) și muncă (cotă: 2,25%).

Bugetarii delegați într-o localitate situată la o distanță cuprinsă între cinci și 50 km de localitatea în care își au locul permanent de muncă beneficiază, din aprilie 2023, de o indemnizație de delegare de 23 de lei pe zi. Iar bugetarii delegați într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 km de localitatea în care își au locul permanent de muncă (și care nu se pot înapoia la sfârșitul zilei de lucru) beneficiază de o alocație zilnică de delegare compusă din o indemnizație de delegare de 23 de lei pe zi și o alocație de cazare de 265 de lei pe zi.

Bugetarii detașați într-o localitate situată la o distanță cuprinsă între cinci și 50 km de localitatea în care își au locul permanent de muncă beneficiază de o indemnizație de detașare de 23 de lei pe zi. Iar bugetarilor detașați într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 km de localitatea în care își au locul permanent de muncă (și care nu se pot înapoia la sfârșitul zilei de lucru) li se asigură cazarea gratuită de către autoritatea sau instituția publică la care sunt detașați, în clădiri ori în spații închiriate.

Sursa: romaniatv.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vacanța de Paște 2023 începe într-o săptămână! Elevii și profesorii au 12 zile libere. Când vor reveni la cursuri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vacanța de Paște 2023 începe într-o săptămână! Elevii și profesorii au 12 zile libere. Când vor reveni la cursuri

Mai sunt 7 zile până la vacanța de Paști din anul școlar 2022-2023.

Citește și: Mesaje de Paște. Urări de Paște. Felicitări de Paște care pot fi transmise prin SMS de Sfintele Paști

Elevii și profesorii încep vacanța de vineri, 7 aprilie, o parte sărbătoresc Paștele catolic pe 9 aprilie, iar alții sărbătoresc Paștele ortodox pe data de 16. Miercuri, pe 19 aprilie, se întorc la cursuri în modulul 5, ultima perioadă de învățare din anul școlar curent, potrivit calendarului oficial.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mai exact, joi, 6 aprilie, este ultima zi de cursuri din modulul 4, cel actual. El a început fie pe 13 februarie (pentru elevii din Ilfov și Suceava), fie pe 20 februarie (pentru 10 județe), fie pe 27 februarie pentru școlile din București și alte 29 de județe. Astfel, modulele 3 și 4 au avut lungimi diferite, însă complementare, în funcție de cum și-a plasat fiecare județ vacanța despărțitoare.

Citește și: Obiceiuri, tradiții și superstiții românești de Paște. Credințe și Superstiții de Paște

După vacanța de Paști, care se încheie în mijlocul săptămânii, marțea, pe 18 aprilie (zi de vacanță inclusiv) începe ultimul modul, egal ca număr de zile pentru toți elevii, care durează până pe 16 iunie.

Vacanța de Paște cuprinde în acest an ambele sărbători pascale – atât cele catolice, cât și cele ortodoxe, aflate la o săptămână distanță una de alta.

Dacă în modulul 4 s-au susținut simulările examenelor naționale, Evaluarea Națională și Bacalaureatul 2023, modulul 5 cuprinde Evaluările Naționale de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. Acestea încep pe 9 mai și se încheie pe 25 mai 2023, potrivit structurii aprobate. Iată calendarul lor:

Evaluarea națională de la clasa a II-a:

Limba română scris — marți, 9 mai 2023
Limba maternă scris — marți, 9 mai 2023
Limba română citit — miercuri, 10 mai 2023
Limba maternă citit — miercuri, 10 mai 2023
Matematică — joi, 11 mai 2023
Limba română pentru minoritățile naționale, scris-citit — vineri, 12 mai 2023

Evaluarea națională de la clasa a IV-a:

Limba română — marți, 16 mai 2023
Matematică — miercuri, 17 mai 2023
Limba maternă — joi, 18 mai 2023

Evaluarea națională de la clasa a VI-a:

Limbă și comunicare — miercuri, 24 mai 2023
Matematică și Științe ale naturii — joi, 25 mai 2023

Calendarul complet al anului școlar 2022-2023:

Modulul 1 – cursuri: de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022;
vacanță: de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022;
Modulul 2 – cursuri: de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022;
vacanță: de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023;
Modulul 3 – cursuri: de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz;
vacanță: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 6—26 februarie 2023;
Modulul 4 – cursuri: de luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până joi, 6 aprilie 2023;
vacanță: de vineri, 7 aprilie 2023, până marți, 18 aprilie 2023;
Modulul 5 – cursuri: de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023;
vacanță: de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023.

Amintim că programul național „Școala altfel” și Programul „Săptămâna verde” se desfășoară în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ. Derularea celor două programe se poate planifica în același interval de cursuri (modul de învățare), în situații excepționale, după ordinul Ministerului Educației din 22 februarie care a venit pe fondul situației speciale din Gorj, de la mijlocul lunii februarie, când activitățile școlare au fost perturbate de cutremure.

Elevii de clasa a VIII-a încheie cursurile pe 9 iunie 2023. Înscrierea candidaților la Evaluarea Națională 2023 se face automat de către secretariatele școlilor în perioada 6 – 9 iunie. Conform calendarului publicat în Monitorul Oficial la începutul anului școlar, Evaluarea Națională 2023 are loc în perioada 19-22 iunie. Proba la Limba română se va desfășura pe 19 iunie, iar proba la Matematică este programată pe 21 iunie.

Elevii de clasa a XII-a încheie cursurile pe 2 iunie 2023, conform calendarului oficial. Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen se face în perioada 29 mai – 2 iunie, iar de pe 12 iunie încep probele ”orale”, adică cele de certificare a competențelor în limba română și la o limbă străină, dar și competențele digitale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

RESTRICȚII de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se efectuează lucrări în zona Alba Iulia Nord

Ziarul Unirea

Publicat

în

RESTRICȚII de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se efectuează lucrări în zona Alba Iulia Nord

Centrul InfoTrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că vineri, 31 martie, se efectuează lucrări de reparații la rosturile de dilatație pe Autostrada A10 Sebeș – Turda.

De asemenea, pe autostrada A10 Sebeș-Turda, pe sensul de mers către Turda, la kilometrul 17+600 de metri, sunt restricționate benzile 1 și 2 pentru efectuarea unor lucrări de reparații la rosturile de dilatație.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din acest motiv, vineri, până la ora 16.00, traficul se desfășoară doar pe banda de urgență.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare