Cât câştigă statul din proiectul minier de la Roşia Montană?

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Ionel Blănculescu: Mai mult de jumătate din câştigul de la Roşia Montană va ajunge la statul român

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

Peste 5 miliarde de dolari va câştiga statul român din proiectul minier de la Roşia Montană, reprezentând taxe, impozite, dividende şi o redevenţă calculată la 6%, care se ridică la aproape un miliard de euro, a explicat analistul Ionel Blănculescu în cadrul unui interviu realizat de Bursa (www.bursa.ro). Potrivit acestuia câştigul statului reprezintă 56% din valoarea proiectului.
lCâştigul statului
Calculele specialistului au pornit de la studiul de impact al proiectului de la Roşia Montană asupra economiei României, studiu realizat de experţi internaţionali şi pe care Blănculescu l-a actualizat. Potrivit acestuia, valoarea aurului s-a dublat, uncia crescând de la 900 la 1.800 de dolari, iar calculele s-au bazat pe o redevenţă de 6%, în condiţiile în care în această perioadă se discută creşterea acestei redevenţe, convenite iniţial la 4%.
„În 27 de ani, cât se consideră că va funcţiona proiectul de la Roşia Montană (construcţia uzinei de prelucrare va dura 2 ani; 16 ani – perioada de exploatare; 9 ani – perioada de închidere, dezafectare şi reamenajare ecologică a teritoriului), afacerea va genera, prin vânzarea aurului şi a argintului extras, un profit net de 8,4 miliarde de dolari. După plata impozitului pe dividende, de 1,34 miliarde de dolari, vor rămâne de distribuit dividende de 7,1 miliarde de dolari, din care statului român i-ar reveni aproape 20% din capital, adică 1,42 miliarde de dolari, iar partenerului canadian 5,68 miliarde de dolari (80% din capital)”, a explicat Ionel Blănculescu. Acţiunile Roşia Montană Gold Corporation sunt deţinute de Gabriel Resources (80,69%) şi compania de stat Minvest Deva (19,31%).

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Parteneriatul cu investitorul privat, benefic pentru stat
Astfel, statul va câştiga 5,39 de miliarde de dolari, sumă formată din taxe, impozite, redevenţe, dividende şi alte elemente fixe. În plus, alte 20 de miliarde de dolari reprezintă dezvoltarea pe orizontală a economiei prin efectul de multiplicare, adică aportul companiilor care vor fi implicate pentru diverse activităţi, de la transport, construcţii şi infrastructură la mediu, refacere şi ecologizare.
„Pentru a vă face o imagine despre ceea ce înseamnă dezvoltarea pe orizontală a unei activităţi economice legate de un centru de producţie, vă pot da exemplul Petrom: în 7 ani de activitate, la un factor de multiplicare pe orizontală mai mic faţă de proiectul Roşia Montană, de 2,5 ori faţă de 3,5 ori, s-au dezvoltat 17.000 de furnizori, companii care la rândul lor au angajaţi, plătesc taxe şi impozite, au contribuţii la bugetul de stat şi la PIB naţional. În aceşti 7 ani, Petrom, dintr-o gaură neagră, care avea pierderi de 1 milion USD pe lună, a ajuns să reprezinte primul contributor la bugetul statului, cu 11% din total, să plătească acestuia 11 miliarde euro şi să investească în România peste 6 miliarde de euro”, a declarat Ionel Blănculescu pentru Bursa. (Z.B.)

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

67 Comentarii

cianura 20 ianuarie 2012 at 20:50

raiul de pe pamint!!!

o sa curga lapte si miere daca rosia montana si muntii apuseni vor fi sfisiiate de exacavatoare, apa va fi otravita cu cianura, casele demolate..padurile taiate..

Pacat ca oamenii obisnuiti nu vor avea decit de pierdut din asta. De cistigat vor cistiga doar smecherii aranjati prin functii si care vor suge din RMGC

Iar sumele uriase vinturate de catre caricatura de Blanculescu sint praf in ochii oamenilor, panza rosie fluturata de toreador inainte de a infige sabia in inima taurului haituit.

Vanzatorii de tara vor sa o vanda acum pe bucati. Astazi se incearca vanzarea Rosiei Montane cu ajutorul lichelelor care una spun si alta fac.

Nu degeaba politrucul Ciul a evitat sa semneze acest articol. Nu pentru ca ii este rusine, pentru ca rusinea este straina acestui politruc comunist, ci de frica. In aceste zile nu se stie cine ii vor fi viitorii stapini.

Un lucru este cert. Sprijinind Rosia Montana, Gheorghe Ciul a intrat in randul vanzatorilor de tara.12 arginti sint buni, d-le Ciul?

Jukalyn 22 ianuarie 2012 at 14:19

Apa nu va fi otravita cu cianura.Mai documenteaza-te si tu inainte de a speria lumea!Buhuhu, in primul rand e cea mai moderna tehnologie inventata pana acum in extractia aurului si ii sperie doar pe romani.In al doilea rand, iazul va fi intr-o vale captusita cu roca impermeabila, pe Valea Cornei, singura vale din zona captusita cu o manta de argila compactata natural, asa ca nu va fi vorba de infiltrare in izvoare.In prezent, din fostele mine iese un rau rosiatic, care contine si acid sulfuric, care ajunge in Aries si polueaza si marile rauri, dar stoparea acestei fenomen va veni tot de la rmgc, prin ecologizare.

Valentino 23 ianuarie 2012 at 11:20

tu nu ai spus nimic concret, domnule cianura, doar acuzatii fara sens sau dovezi. Pana atunci o sa raman cu ce spunea domnul Blanculescu si alti analisti financiari si ce poti sa observi si cu proprii ochi daca nu ii ai incetosati de „fonduri si sponsorizari”, ca proiectul asta baga peste jumatate din profituri in bugetul de stat.

Alina 20 ianuarie 2012 at 21:09

Degeaba castiga atat daca nu se ia nicio decizie si ne confruntam doar cu amanari si actiuni care incetinesc orice initiativa in zona

cianura 20 ianuarie 2012 at 21:53

nu te speria…..cind a cistigat statul ceva dintr-o afacere de proportii? Rosia Montana o sa fie o teapa de proportii pentru care, daca se va face, ne vor blestema si copiii copiilor nepotilor nostri

George 20 ianuarie 2012 at 22:45

poate o vor face pentru atitudinea asta prapastioasa care e asa generalizata dar fara o baza reala. Teama de schimbare decat de cianura aia care deja e transformata in hiperbola

Radu 21 ianuarie 2012 at 11:28

Ai dreptate, statul a facut numai afaceri in defavoarea lui, doar ca afacerea asta poate sa fie prima din care o sa astige cu adevarat. Proiectul pe hartie arata foarte bine si pentru stat nu doar pentru investitori

salvati rosia montana 21 ianuarie 2012 at 20:49

mai rasfirati baieti….se vede de la o posta ca sinteti postatcii platiti ai RMGC.

Voi va vindeti tara pentru citeva milioane de lei…sa va fie rusine

Vladutzan 22 ianuarie 2012 at 13:46

Tu nu vinzi tara pentru cine stie cat? Militezi pentru ca semenii nostri din Rm sa nu supravietuiasca! cum poti fi atat de crud? oamenii aia au nevoie de salvare, da, dar prin solutii concrete vine ea, nu prin proteste!

cianura 22 ianuarie 2012 at 21:46

Dragul meu

Solutia voastra este sa macinati toata zona, sa distrugeti si sa otraviti tot si apoi sa plecati.

Si apoi sa ramina cei din rosia montana (daca mai traiesc) intre zoaie de steril, lacuri de cianura, si resturi de exploatare.

Asta ii asteapta pe cei creduli

Valentino 23 ianuarie 2012 at 11:22

doar pentru ca dumneata nu ai auzit de reecologizare si de normele europene extrem de stricte care guverneaza orice exploatare de aur din UE, nu inseamna ca nu exista. Asa ca mai citeste inainte sa dezinformezi pe aici

George 20 ianuarie 2012 at 22:37

Statul ar avea multe avantaje, atat in venituri directe, indirecte, locuri de munca, investitii, relansarea mineritului, dezvoltarea turismului si asa mai departe. De ce e oare nevoie ca miraculosii nostri guvernanti sa ia o decizie in veacul asta …

Radu 21 ianuarie 2012 at 11:30

Teoretic decizia de la mediu veena luna aceasta, dar nu mai este mult si nu s-a mai auzit nimic. Problema este ca dupa mediu, tot nu se incepe nimc,doar trece la urmatorul minister. Ma intreb cum pot altii sa dea drumu la proiecte in 6 ani si noi nu suntem in stare in 15

Ardeleanu 20 ianuarie 2012 at 22:54

Să lăsăm oamenii să muncească.Este dreptul lor . Dacă avea statul bani de o asemenea investiţie o făcea şi nu mai întreba pe nimeni. Acum cu atâtea avize obţinute ce rost are să mai încurcăm oamenii . Că există opoziţie … Asta de când îi lumea .

cianura 20 ianuarie 2012 at 23:12

de cind lumea exista si profitori, care se imbogatesc pe spinarea naivilor sau lacomilor.

Radu 21 ianuarie 2012 at 11:31

Nici un investitor nu o sa vina sa iti investeasca ca sa iasa el pe 0 sau in pierdere. Uita-te la nordici unde ei investesc impreuan cu firmele si castiga tot undeva la 50-60%, deci la noi sa castigam atat fara investitii e chiar bine

Valentino 23 ianuarie 2012 at 11:24

bine, intotdeauna o sa fie oameni care sa spuna ca profitul e imoral si ilegal. Dar aici uita ca peste jumatate din profituri intra in bugetul nostru de stat, iar investitorii straini se ocupa de investitia necesara. Noi nu trebuie sa scoatem niciun leu de la buget.

gigii 21 ianuarie 2012 at 6:55

mă întreb cât a câştigat Blănculescu de la aceşti şarlatani de evrei masoni.Nu spune însă ce se va întâmpla cu clima apusenilor, cu mediul, cu turismul, cu oamenii de aici care au fost deja dezrădăcinaţi-aşteptaţi acea lege ticăloasă a lui Toni Greblă, cel care a fost la Roşia Montană şi pe care l-au îndopat ca pe curcan cei de la Gold Corporation.Vinde-ţi ţara domnule Blănculescu !

Radu 21 ianuarie 2012 at 11:33

Si-a luat sau nu, chair nu conteaza cat timp el tot ce spuen este adevarat. A mai fost la niste conferinte unde a explicat exact cum castiga statul peste 50% si cum este un castig sigur. Tinand cont ca este un economist destul de cunoscut, nu are de ce sa isi riste cariera

Costinas 23 ianuarie 2012 at 12:33

pai legat de clima, de mediu, au spus cei de la Comisia Europeana, care au Directorat de Mediu si specialisti, ca exploatarile cu cianuri nu aduc pericol mediului datorita normelor extrem de stricte. Asta cu „vanzarea de tara” mi se pare o prostie in conditiile in care luam peste jumatate din profituri fara sa scoatem vreun leu de la buget. Dar sa acuzi e simplu, ca si sa apelezi la xenofobie. Asta nu inseamna ca e corect.

toma 21 ianuarie 2012 at 8:33

Toate marile privatizari (gaz, titei, fabrici, ciment, etc…) facute de toate guvernele ce au condus Romania din 89 pina acum au fost facute in numele si intru bunastarea poporului roman. Nu-i asa ? Si de atunci bunastarea generala a tot crescut. Avem salarii mari, pensii mari pt. batrinii nostrii, medicina de ultima generatie, autostrazi, benzina cea mai ieftina, petrecem concediile in ale strainataturi, nici-un roman nu mai face munca de jos, traim in lux si huzur….Oare chiar asa e ? Trebuie sa ne trezim. Mai avem doar citeva bunuri pe care le putem exploata, strict, in folosul nostru sau al copiilor nostrii. Printre ele e si aurul si complexul bogat de metale de la Rosia Montana. Totul dpinde de noi.
http://www.rosiamontana.net/

Vio12 22 ianuarie 2012 at 15:46

Aici nu e vorba de privatizare, ci de un parteneriat public-privat. gandeste-te ca proiectul asta este singurul care este supus discutiei publice si de 15 ani stim toti de el si afla de toate fazele sale. De exemplu,ca tot zici de privatizari,cea de la Petrom a fost facuta fara sa fie populatia consultata, nu i-a pasat nimanui de parerea noastra. In cazul de la RM, s-au putut realiza proteste, s-au facut dezbateri publice etc. Eu cred ca e o diferenta mare, pe care ar trebui s-o ai in vedere.

toma 22 ianuarie 2012 at 21:06

Cunosti sintagma ; Dezinformare prin omisiune ? Asta se practica in cazul Rosia M. Se vorbeste doar de ,,minunatele binefaceri,, dar nu si de neajunsurile proiectului.

Banil 24 ianuarie 2012 at 20:07

Ba s-a vorbit si de neajunsuri, de riscuri. Dar conteaza cum sunt ele preintampinate, ce solutii se adopta pt a nu se concretiza. Asa s-a ajuns la folosirea celei mai moderne tehnologii de extractie a aurului sau la construirea celui mai sigur baraj minier din lume.

toma 21 ianuarie 2012 at 8:48

Ca o completare la ce am scris mai sus as dori sa mai fac o remarca cu privire la un alt bun nepretuit de care dispunem; PAMINTUL. Sa nu- distrugem. E mai valoros chiar decit aurul. S-au instrainat un milion de ha. Pe nimic. In viitor cine va avea mincare va trai cine nu…

Laleaua Neagra 22 ianuarie 2012 at 16:17

Toma,si in prezent cine nu are de mancare sa moara,nu? asa gandesti, nu-i asa?Amaratii de rosieni mor de foame si solutiile sunt stagnate de peste 15 ani!

toma 22 ianuarie 2012 at 21:16

Esti Lalea dar nu trebuie sa vezi totul in Negru. Nu m-ai inteles. M-am referit la faptul ca pina acum, s-au vindut la nivel de tara aproape un milion de ha teren arabil strainilor. Alte mii de ha s-au distrus in diferite moduri. Si te mai intreb: N-ai vrea, totusi, sa lucrezi intr-o companie de extractie al aurului cu capital majoritar al statului roman ?

Valentino 23 ianuarie 2012 at 11:27

Ultima oara cand a fost companie cu capital majoritar roman care extragea aurul nu a iesit bine, era neprofitabila compania si pe langa asta a lasat mizerie, pe care statul ar fi trebuit sa o curete dar nu a facut-o si pe care o sa o curete aia de la RMGC. Eu zic ca nu mai e important de unde provine capitalul, importanta e tara unde se foloseste, iar in cazul asta se foloseste in tara noastra.

gicu123 21 ianuarie 2012 at 9:22

Toata lumea vorbeste numai de castig…ca si anunturile acelea care circula pe net de cativa ani cu „piata FOREX”….. si in care o vanzatoare a castigat in doar cateva ore 1700 de euro….investiind doar 100…..
Daca aproba proiectul de la Rosia, atuci statul va fi pagubit de minim 150-200 miliarde de euro… PIB-ul Romaniei aproape pe 2 ani…. De ce??
Simplu…. fiindca da dreptul de exploatare nu numai asupra aurului(care oricum a fost evaluat tot de talharii de canadieni….au ajuns canadienii sa ne inventarieze resursele…si sa arunce pe piata o cifra de 10-15 ori mai mica..), ci si asupra URANIULUI si WOLFRAMULUI, fiind unul dintre cele 2-3 locuri din lume de unde se pot extrage aceste 2 elemente enorm de valoroase dintr-un singur loc… Rusia de exemplu nu are wolfram…., iar SUA daca nu ma insel nu are uraniu….noi le avem pe amandoua…dar avem numai gunoaie care ne conduc… fiecare cand ajunge la putere…ciolanul cat mai gros si cat mai pot trage de el…sa trag…iar cand nu sa fac mitinguri….

Radu 21 ianuarie 2012 at 11:35

Si cum se face ca uraniul ,wolfta, mai circula si vorba cu titan-ul si alte metale grele, dar toate au un lucru in comun. In cateva sute de foraje pana la sute de metri adancime, nici unul nu a iesit in cantitati destul de mari pentru exploatare. Cum se face asta? Acolo exista aur si argint

Radu 21 ianuarie 2012 at 11:26

Statul poate sa castige destul de mult, doar ca este nevoie si de o decizie cat mai curand, nu neaparat din cauza asteptarilor indelungate dar si din cauza situatiei economice a noastra. Ministerul economiei trebuie sa analizeze proiectul si sa il negocieze

Radu 21 ianuarie 2012 at 11:38

Si apropo, sti ca nu se exploateaza toate in acelasi fel ? Eu de la asta am pornit si mi-am dat seama ca nu exista acolo, cauta metodele de exploatare pentru uraniu, wolfwam si alte metale care zic uni ca sutn acolo. O sa vezi ca nu exploateaza ca aurul asa ca nu au cum sa fie exploatate

Alina 21 ianuarie 2012 at 20:29

Cu cat amanam mai mult cu atat devine mai putin probabil sa ne si bucuram de aceste avantaje. Vom ramane si fara investitori si cu zona de izbeliste

salvati rosia montana 21 ianuarie 2012 at 20:48

da doamne sa raminem fara investitori criminali cum sint cei de la Gold Corporation, care ne trateaza ca pe o tara subsahariana.

Acesti criminali economici impart mita in stinga si in dreapta ca sa mulga cit mai mult din bogatiile tarii fara sa le pese de dezastrul pe care il lasa in urma.

Guvernul actual nu numai ca vinde tara dar o si otraveste impreuna cu Gold Corporation si cu alti vanzatori de tara cum sint Moise Achim si Gheorghe Ciul

Costinas 23 ianuarie 2012 at 12:29

fii serios, mita in stanga si in dreapta? Daca era asa nu se amana 15 ani de zile pornirea proiectului, nu se dezbatea, nu se vorbea despre el atat. Dar sa acuzi e foarte simplu.

Pavel 23 ianuarie 2012 at 13:05

nu inteleg ce te face sa spui ca suntem tratati ca o tara subsahariana. Adica, au facut proiectul astfel incat sa fie cea mai moderna si mai sigura exploatare din Europa (aici concureaza cu suedezi si finlandezi, deci e ceva), primim investitii in patrimoniul cultural, primim mediul reecologizat.

Bogdan 21 ianuarie 2012 at 22:43

E nevoie de decizii, masuri pentru a face proiectul sa devina real. De ce sa ratam oportunitati doar pentru ca avem niste guvernanti incapabili sa isi faca treaba

Cristi 23 ianuarie 2012 at 21:50

Sper ca acei guvernanti sa realize, cat de curand, necesitatea acestui proiect. Pana la urma, nimeni nu ne-a obligat sa devenim parteneri in acest parteneriat public-privat si am facut asta pentru castigurile care decurg din el.

Banil 24 ianuarie 2012 at 20:04

Clar ne-au interesat castigurile,dar ar trebui sa vina mai repede,ca avem mare nevoie de ele si orice amanare in plus nu e de bun augur.

Catalin 22 ianuarie 2012 at 0:21

Statul castiga foarte multi bani , bani care nimeni nu s-a preocupat sa ii faca din investitii in tara asta , sa se gandeasca sa schimbe economia saracacioasa care o avem

Tania Andreescu 22 ianuarie 2012 at 13:09

Catalin, ai dreptate. Eu stiam ca proiectul genereaza 1% din PIB-ul.Nu putem neglija asta, pe langa bani venind si alte beneficii: ecologizare joburi, infrastructura modernizata, conservarea patrimoniului s.a.

Filip 23 ianuarie 2012 at 14:45

1% din PIB e foarte mult sa vina de la o singura companie, chiar nu ii inteleg pe cei care urla ca „vindem tara”, ca doar primim peste jumatate din profituri la buget si o contributie enorma la economie. Pe langa asta ajungem sa fim cei mai mari producatori de aur din Europa, iar o asemenea pozitie poate aduce multe privilegii tarii noastre..

Banil 24 ianuarie 2012 at 20:02

Acea pozitie sau mai bine zis, acel titlu, clar va aduce privilegii tarii noastre si va influenta pozitiv imaginea Romaniei peste hotare. Iar profiturile care ar ajunge la buget trebuie sa ajunga mai repede acolo, ca avem mare nevoie de ele!

Ziculina 22 ianuarie 2012 at 12:25

este o veste buna, care demonstreaza ca beneficiile care-i revin statului sunt substantiale si trebuie profitat de ele cat mai curand.

Tania Andreescu 22 ianuarie 2012 at 13:05

Domnule Anonim, aveti, intr-un fel, dreptate. Intr-altul – nu. Da, sunt multi oameni amarati in Romania, dar daca pentru ceilalti nu s-a gasit o solutie, nu inteleg de ce trebuie sa le refuzam o viata mai buna celor care pot fi ajutati.Eu vad proiectul asta ca pe un deschizator de drumuri si, daca se va incepe,va atrage cu singuranta si alti investitori. Ceea ce e bine. Ca poate si altii vor fi preocupati de intrajutorarea altor zone defavorizate.

Filip 23 ianuarie 2012 at 14:43

cred ca asta-i pe sistemul „capra vecinului”. Sau domnul/doamna crede ca trebuie sa fim toti saraci impreuna.

Jukalyn 22 ianuarie 2012 at 14:24

@o sa fie inca o hotie:Nu o sa dam nicio resursa.Daca ramane aurul acolo, nu foloseste nimanui. doamne, ma mir ca mai sunt oameni ca tine. Ai auzit pana acum de parteneriate publice-private? se pare ca nu. Ca despre asta e vorba la Rm, iar ambele parti ies in castig. Luam si noi aur, iau si ei o parte-singurul lor profit de altfel, dar toate cheltuielile sunt suportate de ei, se ocupa si de ecologizare, restaurarea patrimoniului, infrastructura, joburi, aducerea utilajelor, aduc un aport financiar de miliarde la buget…

Juka 22 ianuarie 2012 at 14:26

Nu o sa dam nicio resursa.Daca ramane aurul acolo, nu foloseste nimanui. doamne, ma mir ca mai sunt oameni ca tine. Ai auzit pana acum de parteneriate publice-private? se pare ca nu. Ca despre asta e vorba la Rm, iar ambele parti ies in castig. Luam si noi aur, iau si ei o parte-singurul lor profit de altfel, dar toate cheltuielile sunt suportate de ei, se ocupa si de ecologizare, restaurarea patrimoniului, infrastructura, joburi, aducerea utilajelor, aduc un aport financiar de miliarde la buget.

Cristi 22 ianuarie 2012 at 17:10

@salvati rm:Gold Corporation nu ne poate trata asa, pt ca suntem o tara membra a UE, ai uitat? Daca ar fi impartit atata mita, proiectul ar fi inceput deja, nu s-ar fi tot amanat timp de 15 ani, nu crezi?si nu va fi niciun dezastru in urma, cand ultimii 9 ani din proiect sunt alocati fix pt inchiderea minei si reabilitarea peisajului.

cianura 22 ianuarie 2012 at 21:49

proiectul incepea demult daca nu erau niste oameni cu coloana vetebrala care sa se opuna din toate puterile.

niste oamneni extraordinari.

din pacate, din randul celor cu coloana vertebrala nu faci parte si tu….biet postac al RMGC care nici nu mai gindesti atunci cind scrii

Costinas 23 ianuarie 2012 at 12:30

proiectul incepea demult daca aveam guvernanti responsabili care sa se ocupe de binele tarii, nu de buzunarele proprii.

Filip 23 ianuarie 2012 at 14:41

nu mi se pare nimic extraordinar in a te opune unui proiect care aduce miliarde la bugetul de stat si si mai mult in economie in general. Sau in a te opune unui proiect dorit de o comunitate, urland in acelasi timp ca tu de fapt salvezi comunitatea. Sau acum a devenit o fapta extraordinara sa „salvezi” pe cineva cu forta? Mi se pare chiar invers..

Cristi 23 ianuarie 2012 at 21:47

Eu zic ca gandesc chiar foarte bine. Vreau binele acelei zone si vreau binele Romaniei. Spre deosebire de tine, care pari un angajat al vreunui ONG, pt ca bagi aceeasi placa: cine e pro proiect, automat e platit. Stiu,e greu sa intelegi ca mai sunt romani care au o parere si fara sa fie platiti, ca tine.

George 23 ianuarie 2012 at 10:59

5 miliarde, peste 3000 locuri de munca, investitii, sustinerea si stimularea afacerilor si proiectelor care vizeaza domenii conexe, relansarea mineritului, refacerea mediului si tot nu ne convine. Mai bine nimic, nu?

Diana Miscea 23 ianuarie 2012 at 19:47

Eu sper ca vom vedea benefiiciile expuse de tine concretizandu-se. Adaug si modernizarea infrastructurii si restaurarea patrimoniului.

Pavel 23 ianuarie 2012 at 13:04

Sunt curios cum ar fi fost situatia daca miliardele alea ar fi inceput sa intre in bugetul de stat si in economie mai repede, adica daca nu s-ar fi amanat inceperea proiectului astuia asa de mult timp. Sigur nu ar fi fost nevoie de un imprumut asa de mare de la FMI…

Diana Miscea 23 ianuarie 2012 at 19:49

Am si eu aceeasi curiozitate. Sigur ne-ar fi fost mai bine, cel putin pe plan economic, si poate nici nu mai era nevoie de imprumutul ala la FMI.

Bogdan 24 ianuarie 2012 at 12:45

Statul s-ar putea reface la nivel economic si ar putea face in sfarsit ceva concret pentru zona respectiva, pe care a adus-o in situatia actuala prin lucru negandit in contextul viitorului. Acum va fi altceva.

Liliana Marin 24 ianuarie 2012 at 19:00

Din pacate, pana sa intre in acest parteneriat, statul nu a facut nimic pt zona aia. Acum are sansa s-o ajute fara niciun ban investit si sa-si mai acopere din gaurile de la buget.

Andrushka 24 ianuarie 2012 at 21:49

Inca un motiv pentru care acest proiect este binevenit. Si Sebastian Vladescu vorbea despre acelasi procent.De 56%din valoarea proiectului.

ROSIENI 25 ianuarie 2012 at 17:02

EA TU CIANURA ACASA ,SA VEZI ITI MAI TREBUIE VENIT ,MAI IONEL BLANCULESCU !

Liliana Marin 25 ianuarie 2012 at 21:06

Nu o sa ia nimeni cianura acasa. Obsesia asta legata de aceasta materie prima intrece orice limita. Avem posibilitatea de a avea cea mai moderna tehnologie de exploatare a aurului existenta la ora actuala si noi o refuzam?o sa raman mereu la coada Europei cu asemenea atitudine!

Ama 25 ianuarie 2012 at 18:02

De ce nu ne intrebam, daca nu se face proiectiul cat castiga? Clar, nimic, ba pierde pentru ca v atrebui sa faca ceva pentru zona, sa investeasca si doar va da,dar nu va lua nimic in schimb.

Liliana Marin 25 ianuarie 2012 at 21:10

Buna intrebare, Ama. Dar in toti anii in care a fost amanat proiectul, ce s-a castigat? tot nimic, desi cred ca acum ne-ar fi fost mult mai bine cu niste miliarde in buget, obtinute din acest proiect.

George 26 ianuarie 2012 at 16:20

si vad ca se continua in acest stil, pe pierdere. In loc sa beneficiem de avantaje, ong-istii militeaza pentru nimic. Cam dubios cu ajuta ei zona…

Dubanik 26 ianuarie 2012 at 20:30

Si mie mi se pare dubios ca vor sa salveze o zona prin proteste, nu prin actiuni concrete. Nu cred ca o scandare le va da de mancare rosienilor sau le va da de munca.

Busuiocu 26 ianuarie 2012 at 21:17

Cum cat castiga statul? se stia deja: 56% din proiect, peste 4 mld la buget,ecologizare, infrastructura modernizata, patrimoniu restaurat,joburi, titlul de cel mai mare producator de aur de pe continent. Este un parteneriat care trebuia inceput demult,parerea mea…

Comentariile sunt oprite