Castelul de la Zlatna al unui fost prim-ministru, scos la vânzare pentru suma de 350.000 de euro

Paul Voicu - Primar 2020

Multă lume din zona Zlatna dar şi cei care circulă în zona Munţilor Apuseni ştiu sau au observat pe marginea DN74 ce duce de la Alba Iulia –Zlatna-Abrud-Câmpeni, în localitatea Izvorul Ampoiului castelul de la Valea Dosului. Acesta a fost construit de către Societatea minieră, între anii 1936 – 1939 şi a aparţinut unui fost prim-ministru al României, Ion Giugurtu, care în acea perioadă a fost mare industriaş şi totodată acţionar la minele de aur din zona Zlatna.

 Ei bine, istoricul acestui castel este destul de lung, astfel încât încerc să rezum şi să pornesc de la situaţia acestuia de după 1990. După cum aţi fost informaţi, în urmă cu ceva vreme de ziarul Unirea, castelul, deoarece a fost abandonat de autorităţi şi ajunsese într-o stare jalnică de degradare, în anul 2003 a fost scos de către Consiliul Judeţean Alba la vânzare.  În anul 2004, acesta a fost cumpărat, prin licitaţie, de către o firmă italiană –  „Team Bau“ SRL Alba Iulia, cu suma de 5 miliarde de lei vechi.

ELIT

Impresionat de frumuseţea arhitectonică a castelului, dar şi a zonei, patronatul firmei italiene din Alba Iulia a dorit să-l renoveze din temelii şi să-l introducă în circuitul turistic, ca hotel şi loc de agrement în zona Zlatnei. Astfel, deşi a întocmit un proiect vast de renovare şi construcţie a acestuia, acum, probabil din cauza crizei economice şi a investiţiei importante de care este nevoie, firma italiană din Alba Iulia l-a scos la rându-i la vânzare. Cu toate că, după achiziţionare, firma „Team Bau“ SRL a realizat o serie de lucrări de consolidare precum izolarea fundaţiei,  compartimentare interioară, înlocuirea acoperişului, montarea scocurilor de scurgere a apei de ploaie ş.a., ulterior l-a pus la vânzare pentru suma de 350.000 de euro, deşi iniţial a cerut o sumă mai mare, de circa 700.000 de euro. Oferta pare destul de atractivă pentru unii investitori cu bani în domeniul turismului, având în vedere că pe lângă castelul care are o suprafaţă construită de 1.400 de mp şi care a fost adus într-o stare relativ bună şi salvat de distrugerea din cauza intemperiilor naturale, mai are arondată o suprafaţă de 7.400 mp de teren pe care pot fi amenajate şi alte utilităţi turistice necesare precum terenuri de sport, bazin de înot sau piscină, etc. Totodată, zona în care este situat se află cuprinsă într-un important domeniu de vânătoare. Firma italiană a obţinut toate aprobările necesare pentru aplicarea proiectului ca unitate turistică. Astfel, potrivit proiectului aprobat de autorităţile judeţene, la finalizarea lucrărilor castelul poate găzdui 23 apartamente, restaurant şi bucătărie  la demisol, parter,  2 etaje, mansardă. În proiectul aprobat se mai precizează: unic proprietar cu C.F. pers juridică. Utilităţi: apă,  curent. Necesită renovare. Autorizaţii pentru hotel şi restaurant. Se poate concesiona oricât teren este nevoie.

În prezent, castelul este pus în  vânzare pe mai multe site-uri ale agenţiilor imobiliare(romaniaimobiliare,vanzari-imobiliare.eu,click.ro, mmimobiliareexpert.ro), cu preţul de 350.000 de euro, unele cu 375.000 de euro negociabil.

Mihail David - 2020

Revenind la istoricul castelului, amintim că aici, după perioada de construcţie (1936-1939) pentru început a fost întrebuinţat ca reşedinţă de vară şi sediu administrativ pentru mineritul din zona Zlatna. În acea perioadă, castelul avea 19 camere, alimentare proprie cu energie electrică şi apă potabilă. După anul 1950, o perioadă clădirea a fost folosită pentru şcoală şi tabere şcolare pe timpul verii. La începutul anilor 80, clădirea a fost dată unei unităţi militare. De asemenea, în anul 1985, aici a fost filmată o parte din filmul „Noi, cei din linia întâi”, regizat de regretatul de pe acuma mare regizor al României, Sergiu Nicolaescu. Deoarece s-au filmat unele scene de război dintre armata română şi nemţi, inclusiv o scenă care a presupus incendierea castelului, atunci s-au produs şi distrugeri. A urmat o perioadă de aproape 20 de ani când nimeni nu s-a mai îngrijit de starea castelului, până când a fost preluat de CJ Alba şi scos la vânzare.

Gheorge Valentin Rotar - Alegeri Locale 2020

Chiar dacă criza îşi spune cuvântul şi în această perioadă, probabil că se vor găsi unii cumpărători, având în vedere oferta destul de tentantă, precum şi istoricul deosebit al castelului. Faptul că a aparţinut unui prim-ministru al României, precum şi că acesta a fost parte a unui film istoric foarte apreciat de români şi nu numai.

 

 

 

 

 

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325

12 Comentarii

Aurelian 5 ianuarie 2013 at 12:42

Acum ii numai bun de vanzare dupa ce a fost incendiat de Sergiu Nicolaescu, cand a turnat filmul, „Prin cenusa imperiului”!

aabb 5 ianuarie 2013 at 14:51

„prin cenusa imperiului” a fost un film superb regizat de Andrei Blaier si nu a avut nici o legatura cu castelul din Zlatna.

Castelul din Zlatna a fost incendiat pentru filmul „noi, cei din linia intii” regizat de sergiu nicolaescu. Atunci a fost incendiat castelul din Zlatna, a ars tamplaria (geamuri, usi) si parte din acoperis. Sergiu Nicolaescu a promis ca va reface stricaciunile dar nu s-a tinut de cuvant. Era protejatul Elenei Ceausescu asa ca nimeni nu l-a tras la raspundere.

Castelul a fost ars de Sergiu Nicolaescu,dar si el a ars in crematoriu 5 ianuarie 2013 at 13:31

La filmare Sergiu Nicolaescu a distrus prin ardere frumosul castel de la Zlatna,dar si el a ars in crematoriu dupa vrutele nevestei sale de 35 ani.Babalaci nu va insurati cu fetite ca uite ce patiti caci de dragoste nici vorba.BANII ai AVEREA conteaza.Oare Sergiu a avut 6-7 copii cu amante ?

Adrian Puiulet 5 ianuarie 2013 at 14:17

Distrus pe dracu. S-au inegrit doi-trei pereti. Altceva nu s-a distrus.

feneserul 5 ianuarie 2013 at 22:41

Esti sigur Adriane??De fapt ar trebui sa te credem ca doar esti mare consilier nu?

Status Quo 5 ianuarie 2013 at 15:12

Monser Alexandra,
Ion Gigurtu, nu Giugurtu. Mai da si tu cu Goagal ca-ti prinde bine.

ION 5 ianuarie 2013 at 20:51

REFERITOR LA SRGIU SI CREMATORIU, DACA OMUL A CERUT ACEST LUCRU CE VA INTERESEAZA PE VOI MURITORI DE RAND. AM AUZIT CA NU DA VOIE BISERICA ORTODOXA, CINE ESTE BISERCA ORTODOXA FRATILOR ESTE BISERICA RUSILOR SI A NEAMURILOR SLAVONE NOI CUM AM PICAT AICEA DE NEA ADUS LA CEL MAISCAZUT NIVEL DE CULTURA,SUNTEM CEL MAI MISTIC POPOR DIN EUROPA PE BAZA INVATATURILOR PREOTILOR ORTODOCSI ORTODOX ESTE EGAL CU A FI SUTa la suta RUSI SI NOI URLAM CA NU VREM RUSII VAI DE CAPUL NOSTRU DE OAMENI NENOROCITI SI NEMERNICI CE SUNTEM SI AM FOST, CA TOATA TARA SA STEA LA CHEREMUL UNOR TICALOSI DE PREOTI

PRO -COMUNISM 7 ianuarie 2013 at 1:15

Cred ca tu esti cel care a scris ultimul comentariu la „65 de ani de la abdicarea regelui”. Din pacate is blocate comentariile, asa ca iti raspund aici. 1. Spui ca regele nu a luat nimic cu el in Elvetia. Atunci cum iti explici ca potrivit propriilor declaratii/ potrivit emisiunii ora regelui/ potrivit cartii „masinile regelui”, el, gunoiul, a povestit cum in Elvetia se ocupa de intretinerea a 40 de masini pe care monarhia le-a avut in proprietate. Alta nelamurire – cum au ajuns 2 jeep-uri americane capturate de Armata Romana in proprietatea regelui ? 2. Fiecare decret dat de Ion Antonescu/ comunisti, pana in 30 decembrie 1947, a fost contrasemnat de MAJESTATEA SA. Avem decrete de – deportari/condamnari la moarte/ inchisoare pe viata – pe rand, ale comunistilor/legionarilor/liberalilor/taranistilor.
3.Ce parere ai despre un conducator de tara care are 150.000 de oameni inchisi in Siberia si merge si ia medalie de la Stalin. Patriot nu ?

Mos Craciun 6 ianuarie 2013 at 10:27

CORECT!!!!!!!!!

Eu am fost in Castel dupa filmarea distrugatoare 6 ianuarie 2013 at 13:15

Dupa ce au ars lemnaraiul din interiorul Castelului,filmatorii au intinso lasand mizerie si unde unii isi mai faceau necesitatile mai Puiulet.Pe acolo era si o fosta ospatara de la distrusul local unde doar daramaturi a mai ramas si chiar si ospatara avand cancer a decedat dupa vizitarea distrugeri de la Castel.Pacat de Castel si frumosul peisaj unde apoi acesta s-a imprejmuit cu sarma ghimpata !

alexandru 7 ianuarie 2013 at 8:35

pretul este exagerat, in zona nu exista utilitati, zona este moarta din punct de vedere economic si mai ales turistic.castelul este scos la vanzare de foarte mult timp.personal nu vad un business de turism in acest castel.

Pantera Rozi 9 ianuarie 2013 at 17:11

Alexandra fetito…si un tzânc se putea informa mai mult ca tine. Sogestie….fa-te mica si scrie basme 😉

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...