Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Castelul de la Zlatna al unui fost prim-ministru, scos la vânzare pentru suma de 350.000 de euro

Alexandra Mates

Publicat

în

Multă lume din zona Zlatna dar şi cei care circulă în zona Munţilor Apuseni ştiu sau au observat pe marginea DN74 ce duce de la Alba Iulia –Zlatna-Abrud-Câmpeni, în localitatea Izvorul Ampoiului castelul de la Valea Dosului. Acesta a fost construit de către Societatea minieră, între anii 1936 – 1939 şi a aparţinut unui fost prim-ministru al României, Ion Giugurtu, care în acea perioadă a fost mare industriaş şi totodată acţionar la minele de aur din zona Zlatna.

 Ei bine, istoricul acestui castel este destul de lung, astfel încât încerc să rezum şi să pornesc de la situaţia acestuia de după 1990. După cum aţi fost informaţi, în urmă cu ceva vreme de ziarul Unirea, castelul, deoarece a fost abandonat de autorităţi şi ajunsese într-o stare jalnică de degradare, în anul 2003 a fost scos de către Consiliul Judeţean Alba la vânzare.  În anul 2004, acesta a fost cumpărat, prin licitaţie, de către o firmă italiană –  „Team Bau“ SRL Alba Iulia, cu suma de 5 miliarde de lei vechi.

Impresionat de frumuseţea arhitectonică a castelului, dar şi a zonei, patronatul firmei italiene din Alba Iulia a dorit să-l renoveze din temelii şi să-l introducă în circuitul turistic, ca hotel şi loc de agrement în zona Zlatnei. Astfel, deşi a întocmit un proiect vast de renovare şi construcţie a acestuia, acum, probabil din cauza crizei economice şi a investiţiei importante de care este nevoie, firma italiană din Alba Iulia l-a scos la rându-i la vânzare. Cu toate că, după achiziţionare, firma „Team Bau“ SRL a realizat o serie de lucrări de consolidare precum izolarea fundaţiei,  compartimentare interioară, înlocuirea acoperişului, montarea scocurilor de scurgere a apei de ploaie ş.a., ulterior l-a pus la vânzare pentru suma de 350.000 de euro, deşi iniţial a cerut o sumă mai mare, de circa 700.000 de euro. Oferta pare destul de atractivă pentru unii investitori cu bani în domeniul turismului, având în vedere că pe lângă castelul care are o suprafaţă construită de 1.400 de mp şi care a fost adus într-o stare relativ bună şi salvat de distrugerea din cauza intemperiilor naturale, mai are arondată o suprafaţă de 7.400 mp de teren pe care pot fi amenajate şi alte utilităţi turistice necesare precum terenuri de sport, bazin de înot sau piscină, etc. Totodată, zona în care este situat se află cuprinsă într-un important domeniu de vânătoare. Firma italiană a obţinut toate aprobările necesare pentru aplicarea proiectului ca unitate turistică. Astfel, potrivit proiectului aprobat de autorităţile judeţene, la finalizarea lucrărilor castelul poate găzdui 23 apartamente, restaurant şi bucătărie  la demisol, parter,  2 etaje, mansardă. În proiectul aprobat se mai precizează: unic proprietar cu C.F. pers juridică. Utilităţi: apă,  curent. Necesită renovare. Autorizaţii pentru hotel şi restaurant. Se poate concesiona oricât teren este nevoie.

În prezent, castelul este pus în  vânzare pe mai multe site-uri ale agenţiilor imobiliare(romaniaimobiliare,vanzari-imobiliare.eu,click.ro, mmimobiliareexpert.ro), cu preţul de 350.000 de euro, unele cu 375.000 de euro negociabil.

Revenind la istoricul castelului, amintim că aici, după perioada de construcţie (1936-1939) pentru început a fost întrebuinţat ca reşedinţă de vară şi sediu administrativ pentru mineritul din zona Zlatna. În acea perioadă, castelul avea 19 camere, alimentare proprie cu energie electrică şi apă potabilă. După anul 1950, o perioadă clădirea a fost folosită pentru şcoală şi tabere şcolare pe timpul verii. La începutul anilor 80, clădirea a fost dată unei unităţi militare. De asemenea, în anul 1985, aici a fost filmată o parte din filmul „Noi, cei din linia întâi”, regizat de regretatul de pe acuma mare regizor al României, Sergiu Nicolaescu. Deoarece s-au filmat unele scene de război dintre armata română şi nemţi, inclusiv o scenă care a presupus incendierea castelului, atunci s-au produs şi distrugeri. A urmat o perioadă de aproape 20 de ani când nimeni nu s-a mai îngrijit de starea castelului, până când a fost preluat de CJ Alba şi scos la vânzare.

Chiar dacă criza îşi spune cuvântul şi în această perioadă, probabil că se vor găsi unii cumpărători, având în vedere oferta destul de tentantă, precum şi istoricul deosebit al castelului. Faptul că a aparţinut unui prim-ministru al României, precum şi că acesta a fost parte a unui film istoric foarte apreciat de români şi nu numai.

 

 

 

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

27 Martie: Ziua mondială a teatrului

Bogdan Ilea

Publicat

în

27 Martie: Ziua mondială a teatrului La 27 martie, artiştii şi publicul din toată lumea celebrează ziua mondială a teatrului. Aniversată în fiecare an , a fost instituită în 1961, de Institutul Internaţional de Teatru (ITI), iar din 1962, a devenit un eveniment anual, organizat de centrele ITI şi comunitatea internaţională de teatru. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea