Rămâi conectat

Ştirea zilei

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate intră în subordinea Ministerului Sănătăţii

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Odată cu venirea pe scaunul de ministru al Sănătăţii a domnului Ritli Ladislau, apar şi primele modificări. Astfel, UDMR a anunţat miercuri că, în urma consultărilor cu PDL, s-a decis ca CNAS să treacă în coordonarea Ministerului Sănătăţii, astfel încât politicile publice în acest domeniu să fie realizate în mod eficient. Întrebat fiind în ce constă concret modificarea relaţiei dintre Minister şi Casă, premierul Boc a răspuns: „Faptul că va fi o mai bună coordonare a politicilor din domeniu între Ministerul Sănătăţii (M.S.) şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, adică dacă subordonarea era până acum faţă de Guvern, acum subordonarea este faţă de Ministerul Sănătăţii acest aspect de coordonare a politicilor.” Bun, deci CNAS nu mai e subordonat Guvernului ci M.S., însă pe de altă parte, CNAS va putea decide în continuare modul în care va cheltui banii proveniţi din asigurările de sănătate ale contribuabililor! Oare sistemul ăsta aşa zis sanitar de la noi alte probleme nu avea decât asta? Chiar aşa mare importanţă are cine pe cine subordonează sau important e să se facă lucruri concrete pentru vindecarea „bubelor” care sunt fără număr? De fapt contează cine împarte „ciolanul”!!!
Întrebat fiind despre acest subiect, preşedintele – director general al Casei de Asigurări de Sănătate Alba, ec. Gheorghe Ştef, ne-a precizat: „Ministerul Sănătăţii a mai avut în trecut coordonarea Casei, dar ce nu cunoaştem noi e în ce fel CNAS a împiedicat Ministerul Sănătăţii să îşi implementeze reforma. În anul 1997, când s-a vorbit de începerea reformei prin implementarea sistemului de asigurări sociale de sănătate, s-a încercat separarea furnizorilor de finanţatori. În această perioadă Casa a funcţionat în baza contractului cadru şi a normelor de aplicare a acestuia, aprobate de MS. CNAS nu are putere legislativă şi nu a iniţiat niciun act normativ fără aprobarea ministrului Sănătăţii. Casa a făcut politica M.S. în implementarea reformelor, respectiv cadrul legal şi ordinele ministrului care a guvernat. În 2011 modul de împărţire a fondului a fost stabilit prin MS, pentru ambulanţă în funcţie de numărul de locuitori, iar pentru spitale MS a emis metodologia de calcul al contractului în funcţie de structura şi numărul de paturi”. Unde va duce trecerea CNAS în subordinea Ministerului Sănătăţii, vom vedea… (L.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

UPDATE: FOTO | INCENDIU pe autostrada A10 Sebeș-Turda: O autobasculantă a luat foc pe sensul Turda-Sebeș. Trafic blocat

Bera Larisa

Publicat

în

UPDATE: FOTO | INCENDIU pe autostrada A10 Sebeș-Turda: O autobasculantă a luat foc pe sensul Turda-Sebeș. Trafic blocat Circulația este blocată temporar în urma unui incendiu produs la o autobasculantă pe A10 km 30, calea 2 (sensul Turda-Sebeș), a anunțat DRDP Cluj. Citește și: FOTO | INCENDIU violent izbucnit la un autoturism în zona Cetății: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea