Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

Cardul de energie 2023: Cum pot să verifice românii câți bani au în cont

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Cardul de energie 2023: Cum pot să verifice românii câți bani au în cont

Una dintre modificări care vizează voucherele pentru energie, se referă la modul în care se verifică soldul din contul beneficiarilor ajutorului de 1.400 de lei, sumă care este acordată de stat celor cu venituri mici pentru plata plata facturilor la energie.

Citește și: Carduri de energie 2023: Noi condiții de acordare și clarificări privind penalitățile

Astfel, aceștia vor putea afla câți bani mai sunt disponibili pe card de la poștașii care-i vizitează, după cum apare într-un proiect de ordonanță aflat în dezbatere publică.

Proiectul de OUG vizează, mai exact, modificarea și completarea regulilor ajutorului financiar de care pot beneficia persoanele cu venituri mici pentru plata facturilor la energie.

După cum scrie în noul document, sistemul informatic folosit de Poșta Română va trebui să permită interogarea soldului disponibil pentru fiecare card de energie, în timp real, inclusiv să poată fi posibilă afișarea soldului disponibil pe echipamentele PDA (personal digital assistant, în engleză) utilizate de poștași.

Apoi, proiectul stabilește introducerea unei noi prevederi în OUG 166/2022, care conține actualele reguli ale ajutorului pentru plata facturilor la energie: “Prin intermediul aplicației informatice (…), Compania Naţională «Poşta Română» – S.A. pune la dispoziția MIPE (Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – n. red.), în timp real, toate operațiunile efectuate cu fiecare card de energie, declarație pe propria răspundere, ancheta socială, înștiințare de neeligibilitate, plata prin mandat poștal, în urma interogării bazelor de date la nivel de beneficiar de sprijin, pe bază de CNP”.

Citește și: Ghid carduri de energie 2023 • Condiții de acordare • Cine beneficiază • Condițiie de utilizare • Actele necesare pentru plată

Cu alte cuvinte, autoritățile vor să extindă funcțiile sistemului informatic destinat gestionării programului, astfel încât să permită interogarea soldului disponibil pentru fiecare card de energie, inclusiv afișarea valorii acestuia pe echipamentele portabile utilizate de poștași și, totodată, să permită vizualizarea, în timp real, a tuturor operațiunilor efectuate cu fiecare card de energie.

Ajutorul temporar de stat (regulile actuale stabilesc că se acordă doar anul acesta) în valoare de 1.400 de lei poate fi folosit pentru plata facturilor (curente sau restante) la energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Cei care pot beneficia de acest ajutor sunt persoanele cu venituri mici, de până la 2.000 de lei pe lună, printre care pensionarii ori persoanele cu dizabilități, dar și persoanele sau familiile care primesc ajutor social.

Citește și: Carduri de energie 2023: Amenzi de până la 6.000 de lei pentru românii care folosesc greșit voucherele

Proiectul de OUG mai aduce și alte schimbări în legătură cu regulile ajutorului pentru energie. De pildă, sprijinul financiar acordat anul acesta se va putea folosi pentru plata facturilor în cazul mai multor surse de energie și va apărea o procedură ce se va aplica în cazul beneficiarilor care-și schimbă domiciliul.

De asemenea, se clarifică faptul că banii nu se pot folosi pentru plata penalităților de întârziere, acestea fiind în sarcina beneficiarului, dar și faptul că, dacă la momentul acordării sprijinului beneficiarul era neeligibil, cardul de energie se va anula, iar banii folosiți deja nu trebuie returnați.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Alertă globală extremă: O furtună solară de o intensitate rară a lovit pământul. Ce urmări ar putea avea

Ziarul Unirea

Publicat

în

Alertă globală extremă: O furtună solară de o intensitate rară a lovit pământul. Ce urmări ar putea avea Alerta furtunii geomagnetice care a lovit pământul a fost ridicată la nivelul 5 din 5, sau „extremă”, fiind prima furtună de nivel G5 din 2003. Oamenii de știință avertizează cu privire la posibilele perturbări ale comunicațiilor în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea