Rămâi conectat

Ştirea zilei

Capitala de suflet a românilor ar putea rămâne doar cu…sufletul!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PNL Alba, deputatul Teodor Atanasiu şi vicepreşedintele PNL Alba, Florin Roman, au prezentat argumentele reale pentru care municipiul Alba Iulia nu poate deveni capitala regiunii Centru. Cei doi au subliniat însă că sunt gata oricând pentru „un consens politic în vederea realizării acestui obiectiv major” respectiv vor milita ca Alba Iulia să devină capitala Regiunii Centru, o regiune cu resurse umane şi materiale mai puternice, prin unirea a şase judeţe.
Deputatul Atanasiu a ţinut să precizeze că motivul invocat că nu mai primim fonduri europene dacă nu ne reorganizăm regional de urgenţă este doar o „poveste” în condiţiile în care, în tratatul de aderare la UE România s-a angajat să nu-şi modifice structura administrativă până după epuizarea fondurilor din prima etapă, respectiv 2013. Cei doi liberali au dat ca aproape sigură locaţia Braşov pentru viitoarea capitală a Regiunii Centru. Atanasiu a mai spus că personal s-ar feri de optimismul preşedintelui PDL Hava şi a vicepreşedintelui PDL Ion Dumitrel care văd Alba Iulia ca reşedinţă a regiunii. „Capitala regiunii nu va fi aleasă doar cu inima” a mai spus liderul liberal. În balanţă vor atârna decisiv criteriile: demografic, infrastructură rutieră, căi de comunicaţie, logistică administrativă (sedii). „De 5 ani de zile trag acelaşi semnal de alarmă, pentru Alba Iulia, care nu are infrastructură rutieră, investitori puternici etc” a mai spus Atanasiu. Liderul liberal a insistat asupra faptului că regionalizarea trebuie făcută în urma unei analize profunde a situaţiei de pe teren, astfel încât serviciul public ce va fi oferit cetăţeanului să nu-l transforme într-un perdant. „Cum ar fi dacă un localnic din Baia de Arieş trebuie să meargă până la Braşov să-şi procure un act oficial?!” a întrebat retoric Atanasiu.
Florin Roman a comentat faptul că încă din 1998 liderii marcanţi ai PD Alba s-au pronunţat vehement împotriva unei eventuale regionalizări, lucru ce s-a uitat acum. Acesta a dezavuat faptul că, pe lângă că acum fac doar un lobby politic, se mai şi întrec în argumente la care nu au avut nicio contribuţie: Universitatea 1 Decembrie 1918 înfiinţată pe vremea prefectului PSD av. Ioan Rus, la fel şi Curtea de Apel, iar aducerea sediului ADR 7 Centru la Alba Iulia a fost posibilă în urma insistenţelor deputatului PNL Teodor Atanasiu când liberalul Augustin Mândroc era preşedinte al CJ Alba.
Roman a mai dezvăluit faptul că restructurarea şi polarizarea administrativă în jurul viitoarei reşedinţe de regiune de la Braşov va genera implicit, numai la Alba Iulia, pierderea a circa 10.000 de locuri de muncă din administraţia publică şi deconcentrate. „Circa 40% din locurile de muncă din Alba Iulia vor dispărea” a spus vicepreşedintele liberal. În plus, pe locuitorii din Alba iar costa aproape 5 milioane de euro să-şi preschimbe toate actele de identitate, de la cartea de identitate până la întabularea pe proprietate. Tandemul Hava-Dumitrel ar trebui să-şi asume politic un eşec, în cazul în care Braşovul şi nu Alba Iulia va fi capitala Regiunii Centru” a mai comentat liberalul.
Nicoleta IDITA-TOMUŢA


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Spectacolul de ARTIFICII de 1 Decembrie de la Alba Iulia, ÎNTÂRZIERE de mai bine de o oră: ”Haideți odată că le este frig la copilași”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spectacolul de ARTIFICII de 1 Decembrie de la Alba Iulia, ÎNTÂRZIERE de mai bine de o oră: ”Haideți odată că le este frig la copilași”

După o zi plină, cu momente festive, solemne și de evocare a istoriei, cei care au venit să sărbătorească Ziua de 1 Decembrie la Alba Iulia și-au dorit să se relaxeze cu mult așteptatele artificii.

Citește și: LIVE VIDEO| Spectacol grandios de artificii, de 1 Decembrie 2023, la Alba Iulia! Mii de oameni s-au strâns pentru a privi show-ul pirotehnic din Cetate

 

Dar în oraşul în care acum 105 de ani a avut loc Unirea Transilvaniei cu România şi formarea României Mari, spectacolul de artificii s-a lăsat așteptat, începând cu mai bine de o oră mai târziu decât era anunțat în programul oficial.

Motivele pentru care artificiile au fost amâmate se pare că au fost întârzierile produse în cadrul spectacolului artistic.

Oamenii adunați în Piața Cetății pentru a admira focul de artificii și-au exprimat nemulțumirea în postări pe rețelele de socializare în care cereau lămuriri privind întârzierea, dar și ora la care avestea vor avea loc.

Spectacolul de artificii a început totuși în jurul orei 21.40, după mai bine de o oră de întârziere, și deși au fost spectaculoase , mulți oameni, în special familiile cu copii au renunțat să mai aștepte și au plecat spre casă.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare