Rămâi conectat

Ştirea zilei

Capitala de suflet a românilor ar putea rămâne doar cu…sufletul!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PNL Alba, deputatul Teodor Atanasiu şi vicepreşedintele PNL Alba, Florin Roman, au prezentat argumentele reale pentru care municipiul Alba Iulia nu poate deveni capitala regiunii Centru. Cei doi au subliniat însă că sunt gata oricând pentru „un consens politic în vederea realizării acestui obiectiv major” respectiv vor milita ca Alba Iulia să devină capitala Regiunii Centru, o regiune cu resurse umane şi materiale mai puternice, prin unirea a şase judeţe.
Deputatul Atanasiu a ţinut să precizeze că motivul invocat că nu mai primim fonduri europene dacă nu ne reorganizăm regional de urgenţă este doar o „poveste” în condiţiile în care, în tratatul de aderare la UE România s-a angajat să nu-şi modifice structura administrativă până după epuizarea fondurilor din prima etapă, respectiv 2013. Cei doi liberali au dat ca aproape sigură locaţia Braşov pentru viitoarea capitală a Regiunii Centru. Atanasiu a mai spus că personal s-ar feri de optimismul preşedintelui PDL Hava şi a vicepreşedintelui PDL Ion Dumitrel care văd Alba Iulia ca reşedinţă a regiunii. „Capitala regiunii nu va fi aleasă doar cu inima” a mai spus liderul liberal. În balanţă vor atârna decisiv criteriile: demografic, infrastructură rutieră, căi de comunicaţie, logistică administrativă (sedii). „De 5 ani de zile trag acelaşi semnal de alarmă, pentru Alba Iulia, care nu are infrastructură rutieră, investitori puternici etc” a mai spus Atanasiu. Liderul liberal a insistat asupra faptului că regionalizarea trebuie făcută în urma unei analize profunde a situaţiei de pe teren, astfel încât serviciul public ce va fi oferit cetăţeanului să nu-l transforme într-un perdant. „Cum ar fi dacă un localnic din Baia de Arieş trebuie să meargă până la Braşov să-şi procure un act oficial?!” a întrebat retoric Atanasiu.
Florin Roman a comentat faptul că încă din 1998 liderii marcanţi ai PD Alba s-au pronunţat vehement împotriva unei eventuale regionalizări, lucru ce s-a uitat acum. Acesta a dezavuat faptul că, pe lângă că acum fac doar un lobby politic, se mai şi întrec în argumente la care nu au avut nicio contribuţie: Universitatea 1 Decembrie 1918 înfiinţată pe vremea prefectului PSD av. Ioan Rus, la fel şi Curtea de Apel, iar aducerea sediului ADR 7 Centru la Alba Iulia a fost posibilă în urma insistenţelor deputatului PNL Teodor Atanasiu când liberalul Augustin Mândroc era preşedinte al CJ Alba.
Roman a mai dezvăluit faptul că restructurarea şi polarizarea administrativă în jurul viitoarei reşedinţe de regiune de la Braşov va genera implicit, numai la Alba Iulia, pierderea a circa 10.000 de locuri de muncă din administraţia publică şi deconcentrate. „Circa 40% din locurile de muncă din Alba Iulia vor dispărea” a spus vicepreşedintele liberal. În plus, pe locuitorii din Alba iar costa aproape 5 milioane de euro să-şi preschimbe toate actele de identitate, de la cartea de identitate până la întabularea pe proprietate. Tandemul Hava-Dumitrel ar trebui să-şi asume politic un eşec, în cazul în care Braşovul şi nu Alba Iulia va fi capitala Regiunii Centru” a mai comentat liberalul.
Nicoleta IDITA-TOMUŢA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VINERI: ”Start la mișcare”, program educativ – sportiv în șanțurile Cetății Alba Carolina. Cros și ateliere de handbal, baschet, tenis și badminton 

Ziarul Unirea

Publicat

în

VINERI: ”Start la mișcare”, program educativ – sportiv în șanțurile Cetății Alba Carolina. Cros și ateliere de handbal, baschet, tenis și badminton Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, alături de Primăria Municipiului Alba Iulia și CSM Alba Iulia, vă invită să participați, în ziua de 26 Aprilie 2024, la Programul educativ – sportiv ”START LA […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea