Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Economie

Când vor simţi românii ieşirea din criză, în viziunea FMI

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

România va ieşi din recesiune la finele lunii martie, iar populaţia va simţi că situaţia s-a îmbunătăţit până la jumătatea acestui an, potrivit şefului misiunii FMI în România, Jeffrey Franks. „Există întotdeauna un grad de incertitudine şi nu ştiu exact care va fi cifra de la sfârşitul primului trimestru, dar cred că indicatorii privind economia României sunt aproape universal pozitivi”, a declarat Jeffrey Franks, citat de mediafax.ro. El a arătat că indicatorii s-au îmbunătăţit constant în primul trimestru şi se aşteaptă la o creştere modestă a economiei după primele trei luni ale anului. Şi premierul Emil Boc a declarat că sunt semne că România va ieşi oficial din recesiune la sfârşitul lunii martie. Potrivit acestuia, „până în a doua jumătate a anului veţi vedea că o persoană obişnuită îşi va da seama că lucrurile s-au îmbunătăţit”.
lCheltuiala publică, „infestată” de ineficienţă
„Mă aştept ca avansul economiei să crească gradual pe parcursul anului 2011. Creşterea din fiecare trimestru va fi, în medie, ceva mai puternică decât în trimestrele anterioare, astfel încât să putem intra în anul 2012 cu o creştere destul de robustă”, a continuat Franks.
lGuvernul şi FMI estimează pentru acest an o creştere economică de 1,5%.
Pe de altă parte, un lucru care stă în calea creşterii economice este absorbţia redusă a creşterii economice, a atras atenţia Franks. „În momentul de faţă, cheltuiala publică este infestată de ineficienţă şi sub 3% din suma de 19 miliarde de euro pusă la dispoziţia României pentru fonduri structurale este utilizată. Trebuie să ne asigurăm că România va beneficia cât se poate de mult de aceste fonduri”, a spus oficialul FMI.
lInflaţia stârneşte îngrijorare
Oficialul FMI a adăugat, potrivit sursei citate, că preţurile au crescut peste aşteptări în primele două luni, ceea ce reprezintă un element de îngrijorare, însă BNR va lua măsurile necesare pe partea de politică monetară pentru a sprijini procesul dezinflaţionist. Pe de altă parte, aprecierea leului reprezintă un vot de încredere dat de investitorii străini, în condiţiile în care fluxurile de capital sunt mai degrabă orientate către România decât din interiorul ţării spre exterior. Boardul Fondului Monetar Internaţional (FMI) a aprobat, vinerea trecută, viitorul acord de împrumut cu România, de tip precautionary, în valoare de aproximativ 3,6 miliarde de euro. Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, crede că România ar putea folosi banii din acord dacă situaţia din statele europene se înrăutăţeşte. Totuşi, deocamdată nu există niciun motiv de îngrijorare. Ajutorul din partea FMI face parte dintr-un pachet mai larg, de circa 5 miliarde de euro, în care vor fi incluse şi fonduri de la Comisia Europeană. (E.Z.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

„Marcel de la Guvern” demascat de Cristian Păun, originar din Alba: „Normal că trebuie să pui bani de la tine”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

„Marcel de la Guvern” demascat de Cristian Păun, originar din Alba: „Normal că trebuie să pui bani de la tine” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din Alba, a reabordat problema deficitului imens cu care se confruntă țara noastră și trage un nou semnal de alarmă cu privire la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea