Rămâi conectat

Cultură Educație

Camera de gardă a fostului spital din Ocna Mureş, folosită ca Centru de permanenţă lAdministraţia din Aiud vrea să cedeze 20 de paturi pentru ocnamureşeani

Publicat

în

Locuitorii din Ocna Mureş şi din localităţile aparţinătoare, lăsaţi de către Ministerul Sănătăţii fără asistenţă medicală în urma închiderii spitalului orăşenesc, vor beneficia în curând de un Centru de permanenţă. Au avut loc întâlniri între reprezentanţii administraţiei locale şi medicii de familie tocmai pentru a se ajunge la un consens astfel încât oamenii să nu fie privaţi de serviciile sanitare. Aşa cum ne-a declarat Augustin Drăguţ, primarul din Ocna Mureş, un număr de 16 medici de familie au semnat la notar convenţia de grupare. Primăria va pune la dispoziţia medicilor spaţiul unde funcţiona camera de gardă a fostului spital orăşenesc şi va asigura plata utilităţilor şi a pazei. „Până pe data de 1 iunie vom amenaja spaţiul, iar după această dată Centrul de permanenţă va fi funcţional. Circuitele sunt deja făcute, iar aparatura va rămâne cea utilizată la camera de gardă a spitalului”, ne-a declarat edilul şef din Ocna Mureş. Medicii îşi vor desfăşura activitatea în cadrul centrului zilnic, în intervalul orar 14.00 – 8.00.
De asemenea, se pare că există posibilitatea ca la Ocna Mureş să se „reîntoarcă” şi alte secţii. După cum ne-a precizat primarul Augustin Drăguţ, în urma întâlnirilor şi discuţiilor purtate cu primarul municipiului Aiud, cu reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Alba, Casei de Asigurări de Sănătate Alba etc. s-a ajuns la concluzia că este necesară crearea unor secţii externe la Ocna Mureş. Drept urmare se vrea cedarea către Ocna Mureş a unui număr de 20 de paturi de la Spitalul municipal Aiud şi asta din cauza supraglomerării unităţii spitaliceşti aiudene. Această soluţie va fi pusă pe hârtie şi transmisă Ministerului Sănătăţii spre aprobare. În cazul în care se va accepta propunerea, la Ocna Mureş, la etajul al doilea al unităţii sanitare închise vor funcţiona trei secţii: interne – 10 paturi, pediatrie şi ginecologie cu câte 5 paturi fiecare. Se vor face circuitele necesare, se vor separa utilităţile, iar din punct de vedere al personalului cu siguranţă că foştii angajaţi, transferaţi la alte spitale vor dori să se întoarcă acasă.
Primarul Augustin Drăguţ a precizat că abia în cazul în care se va rezolva problema secţiilor se va lua în calcul şi înfiinţarea căminului pentru persoane vârstnice. „Pentru crearea unui astfel de cămin este nevoie de investiţii care s-ar ridica undeva la aproximativ 2 miliarde de lei vechi, bani pe care primăria trebuie să îi aibă. Deocamdată s-a aprobat în consiliul local dublarea locurilor de la îngrijirea medico-socială, de la 30 de paturi la 60”, a declarat edilul. Iată că într-o localitate lovită din multe puncte de vedere se caută soluţii pentru rezolvarea problemelor, important este ca cei cu iniţiativă să fie lăsaţi de sus să încerce… (L.I.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online

Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.

Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Publicat

în

24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York

Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.

Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.

Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.

Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.

sursa: news.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Cultură Educație

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Publicat

în

Bacalaureat 2022 la MATEMATICĂ: Programa pentru profilele mate-info, tehnologic, științele naturii și pedagogic a fost anunțată de Ministerul Educației

Oficialii de la Ministerul Educației au publicat programa pentru examenul de Bacalaureat din acest an.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2022: Programul probelor pentru sesiunile din VARĂ și din TOAMNĂ

Reprezentanții Ministerului Educației au publicat noile programe pentru examenul de Bacalaureat 2022, care sunt, în mare măsură cele ce au fost aprobate prin ordinul de ministru nr. 3.237 din 2021.

Din fiecare disciplină pentru examen, care se învață în anul terminal, ministerul a eliminat anumite conținuturi, dar diferențele sunt mici față de acum doi ani, când a fost tăiată toată materia din semestrul al II-lea.

Elit - Gustul Desăvârșit

CLICK AICI PENTRU PROGRAMA LA MATEMATICĂ LA BACALAUREATUL 2022

Citește și: ADMITERE la colegiile militare 2022: CALENDARUL probelor birourile de RECRUTARE. La Colegiul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia, 120 de posturi sunt scoase la CONCURS

Pentru clasele terminale din învățământul liceal (clasa a XII-a zi, clasa a XIII-a seral și frecvență redusă), anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 mai 2022.

Perioada de înscriere pentru sesiunea de vară începe din 23 mai. În perioada 20-23 iunie sunt probele scrise, iar afișarea primelor rezultate va avea loc pe 27 iunie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare