Rămâi conectat

Ştirea zilei

Călugărul vindecător de boli de la Poșaga, cunoscut drept „pustnicul din Apuseni” sau „doctorul fără de arginți” al oamenilor simpli

Publicat

în

Călugărul vindecător de boli de la Poșaga, cunoscut drept „pustnicul din Apuseni” sau „doctorul fără de arginți” al oamenilor simpli

Un călugăr care a înființat Mănăstirea Poșaga era cunoscut şi ca „pustnicul din Apuseni” sau „doctorul fără de arginţi” al oamenilor simpli. În perioada anilor ’50, părintele Arsenie Praja era foarte apreciat de locuitorii din zonă și se spunea despre el că are puteri tămăduitoare ale unor boli. Arsenie Praja s-a născut în anul 1911, în satul „Cheia Râmeţului”. Se trăgea dintr-o familie de stare mijlocie. La 19 ani a plecat din sat şi a vizitat câteva mănăstiri. Întâlnirile pe care le-a avut cu părinţii din mănăstirile vizitate l-au schimbat total, a început să trăiască o viață de călugăr, disprețuind lumea cu toate plăcerile şi ispitele ei. De atunci nu a mai pus în gura sa niciodată carne, brânzeturi sau ouă. Călugărul a locuit în perioada anilor 1940 la Mănăstirea Râmeţ.

„Părintele Arsenie se afla sub umbrirea Duhului Sfânt. La uşa sa băteau credincioşii şi uneori şi domnii stăpâniți de necazuri pentru a-i cere sfatul şi rugăciunea şi se întorceau la casele lor liniştiţi şi îmbărbătaţi. Era căutat de credincioşii din Munţii Apuseni; toţi căutau să-l întâlnească pe pustnicul de la care aşteptau alinare, mângâiere, dezlegarea anumitor boli şi păcate, sau să audă sfaturi în legătură cu necazul fiecăruia, precum şi îndrumări pentru viitor. Părintele era plin de bunătate faţă de toată lumea. nPentru fiecare era ”un doctor fără de arginţi”, pentru că nu primea nimic de la nimeni. Era în tot momentul gata să ajute pe oricine slujind lui Dumnezeu şi oamenilor, cu timp şi fără timp. Aceste calităţi care-l împodobeau pe acest om minunat au făcut ca el să devină Părinte încă de pe vremea când nu era nici preot, nici măcar monah”, astfel îl descrie

Electrica Furnizare Discount

Nicodim Dimulescu în cartea „Părintele Arsenie Praja pustnicul”, cel care a stat de la vârsta de 13 ani pe lângă acesta.

Umbla desculț și mânca doar fructe și legume

Călugărul este descris ca un om foarte simplu îmbrăcat: purta un palton rupt la poale, legat cu o sfoară de cânepă, iar pantalonii îi erau zdrenţuiţi. Îmbrăcămintea era stropită cu var, mortar, vopsele, fiind priceput în multe meserii. Umbla desculţ tot timpul, hrănindu-se doar cu zarzavaturi şi fructe. Nu a fost văzut niciodată stând în pat, decât când era bolnav. Era un călugăr cu un duh aparte, căci simpla lui prezenţă radia ceva ce-i aducea oricărui om o fericire nemaiîntâlnită. La slujbă stătea smerit întotdeauna într-un colţ mai întunecos din pronaos. În Altar nu a intrat decât când a fost hirotonit preot în anul 1955, când a fost chemat să slujească. Se ruga plângând şi oricâte ascultări avea, niciodată nu lipsea de la slujbele din mănăstire. După o perioadă de câţiva ani petrecuţi în mănăstire, călugărul Arsenie Praja a primit binecuvântarea stareţului şi a duhovnicului său de a se retrage „la linişte”, în pădure, unde se adăpostea în colibe pe care şi le făcea singur.

Nu avea pătură, rogojină şi nici pat de scândură. Dormea pe frunze sau direct pe pământ ori piatră. Tot ce avea era desaga cu cărţi de care nu se despărţea. Nu dădea nicio importanţă hranei. Toată viaţa a mâncat numai atât cât îi trebuia să trăiască. Părintele Arsenie nu a fost dat la şcoală, după cum mărturisea: „eu nu am nici o clasă”, dar de citit citea foarte mult atât în litere chirilice, cât şi în latină.

Șură transformată în chilii

”În anul 1950, Părintele Arsenie împreună cu preotul Ghedeon Bunescu merg la mănăstirea Poşaga pentru a o deschide o mănăstire pentru credincioşii din Poşaga de Sus cu satele Belioara şi Segage, care au intrat sub administrarea lor. Aici nu exista locuinţă. Au cumpărat o şură veche pe care au demolat-o şi au construit două chilii. S-a dus vestea în întreaga Ţară a Moţilor că s-a deschis mănăstirea Poşaga, mulţi creştini venind să-l vadă şi să stea de vorbă cu Pustnicul, despre care s-a dus vestea că a venit de la mănăstirea Râmeţ.

Se vorbea tot mai mult despre părintele Pustnic că are dar de tămăduire şi că ştie gândul omului. În cei 4 ani cât a stat la Poşaga, tot ce s-a lucrat aici a fost făcut numai de mâna lui”, mai afirmă părintele Nicodim Dimulescu în cartea acestuia. La Poşaga, cei doi călugări au desfăşurat o activitate misionară bogată. Acest lucru nu a fost pe placul regimului comunist, motiv pentru care au fost arestaţi şi bătuţi de securitatea din Turda şi Cluj. Li s-a intentat un proces care a avut loc la Cluj, dar din lipsă de probe, au fost puşi în libertate. Martori în favoarea acestora au fost credincioşi care mergeau periodic la Mănăstirea din Apuseni. După ce au scăpat din închisoare au revenit la Mănăstirea Râmeţ. La începutul Postului Sfintelor Paşti din 1955 a fost călugărit, devenind părintele Arsenie, apoi hirotonit diacon, apoi preot, primind imediat duhovnicia.

Imediat a a început un nou val de prigoană şi teroare comunistă: alungarea călugărilor de la Mănăstirea Râmeţ şi transformarea aşezământului în cabană cu restaurant şi spaţii de cazare. Arsenie Praja a rămas în satul natal, dar a păstrat permanent legătura cu biserica mănăstirii Râmeţ. În 1973 s-a retras la Mănăstirea Crasna unde a murit în acelaşi an. A fost înmormântat în cimitirul acestei mănăstiri. (D.Ț.)

Publicitate

Ştirea zilei

Accident rutier la Blaj: Două femei, transportate la SPITAL, în urma unei coliziuni între două autoturisme

Publicat

în

Accident rutier la Blaj: Două femei, transportate la SPITAL, în urma unei coliziuni între două autoturisme

Un accident rutier s-a petrecut în cursul zilei de sâmbătă, 22 ianuarie, în Blaj, unde un bărbat de 47 de ani a intrat în coliziune cu un autoturism condus de o tânără de 26 de ani. Două femei au ajuns la spital, în urma incidentului rutier.

La data de 22 ianuarie 2022, în jurul orei 13.25, la intersecția străzilor Mihai Eminescu cu Poet Andrei Mureșianu din Blaj, un bărbat, de 47 de ani, din comuna Bucerdea Grânoasă, în timp ce conducea un autoturism a intrat în coliziune cu un alt autovehicul, condus de o tânără, de 26 de ani, din Blaj.

Electrica Furnizare Discount

În urma accidentului rutier, două femei, de 41 și 48 de ani, pasagere în cel de-al doilea autoturism, au suferit leziuni corporale ușoare și au fost transportate la spital.

Conducătorii auto a fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Citește mai mult

Ştirea zilei

24 ianuarie 2022, MICA UNIRE, zi liberă – românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române de la 1859

Publicat

în

24 ianuarie 2022, MICA UNIRE, zi liberă – românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române de la 1859

În 24 ianuarie 2022 este zi liberă! Românii vor avea parte de o minivacanță chiar în prima lună a anului 2022.

Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza

Atât bugetari, cât și cei care lucrează în domenii în care activitatea poate fi întreruptă vor avea parte de o altă minivacanță la finalul lunii ianuarie. Ziua de 24 ianuarie 2022 pică într-o zi de luni, astfel românii vor avea parte de o zi liberă.

Ziua de 24 ianuarie se află pe lista liberelor legale, astfel că românii vor avea o zi liberă din partea statului.

Electrica Furnizare Discount

La data de 24 ianuarie este sărbătorită Unirea Principatelor Române, Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești, eveniment istoric care mai este cunoscut și sub denumirea de Mica Unire.

De asemenea, anual, acest eveniment este marcat prin manifestații în marile orașe. Pentru că Unirea Principatelor Române, Moldova și Țara Românească, a avut un impact puternic asupra economiei și culturii, schimbând cursul istoriei, autoritățile au decis ca ziua de 24 ianuarie să fie liberă.

Citește și: Sărbători legale în 2022: Calendarul sărbătorilor legale pe anul în curs

Potrivit calendarului pentru anul 2022, românii au parte de 15 zile libere legale, printre care și ziua de 24 ianuarie. În 2022, 24 ianuarie pică într-o zi de luni, ceea ce înseamnă că românii pot lega această zi de weekendul 22-23 ianuarie 2022 și astfel vor avea parte de o minivacanță la finalul lunii ianuarie. Aceasta este prima zi liberă legală din an, după 1 și 2 ianuarie 2022.

Unirea Principatelor Române a fost evenimentul care a schimbat cursul istoriei, astfel că, parlamentarii au decis să acorde acestei zile o mai mare importanță, așadar au introdus-o pe lista liberelor legale. Legea prin care ziua de 24 ianuarie a fost declarată zi liberă legală a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis în anul 2016.

Încă din anul 2016, ziua de 24 ianuarie a fost introdusă pe lista sărbătorilor legale, în anul 2022 românii având 15 zile libere, potrivit Codului Muncii.

Citește mai mult

Ştirea zilei

Accident rutier la intersecția DJ 704 cu DN 7: Șoferița și pasagera de 16 ani au ajuns la spital după ce au intrat cu mașina într-un gard

Publicat

în

Accident rutier la intersecția DJ 704 cu DN 7: Șoferița și pasagera de 16 ani au ajuns la spital după ce au intrat cu mașina într-un gard

Un accident rutier a avut loc sâmbătă, 22 ianuarie, la intersecția DJ 704 cu DN 7, unde o tânără de 21 de ani, din Botoșani, a părăsit partea carosabilă și a intrat în coliziune cu un gard.

La data de 22 ianuarie 2022, în jurul orei 20.35, la intersecția DJ 704 cu DN 7, o tânără de 21 de ani, din comuna Hudești, județul Botoșani, în timp ce conducea un autoturism a părăsit partea carosabilă și a intrat în coliziune cu un gard.

Electrica Furnizare Discount

În urma accidentului rutier conducătoarea auto și o tânără de 16 ani, din municipiul Orăștie, județul Hunedoara, au suferit leziuni corporale ușoare și au fost transportate la spital.

Conducătoarea auto a fost testată cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare