Bugetele locale au ajuns să fie aservite deciziilor venite de sus Pentru Guvern, administraţiile locale sunt doar o găleată… cu lături

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

„Bugetul pentru anul 2011 al municipiului Aiud a trebuit să ţină cont în primul rând nu de necesităţile comunităţii, nu de proiectele asumate ale primarilor, nu de hotărârile consiliilor locale, ci de aberaţiile unui guvern de impotenţi, care consideră că banii publici, de oriunde şi ai oricui, sunt la cheremul lor. Restricţiile impuse de guvernanţi i-au pus pe aleşii locali în posturi de neimaginat, au provocat haos, iar primarii au fost puşi în situaţia de a lua nişte măsuri şi de a găsi nişte soluţii aproape imposibile, sub ameninţarea clară cu dosare penale, în cazul neconformării la ordinele venite de sus, capricii ale celor care mişună prin ministerele conduse direct de la Cotroceni”, a declarat primarul municipiului Aiud, Horaţiu Josan.
Prin hotărâre a Consiliului Local, adoptată luni, 31 ianuarie, Aiudul are un buget pentru anul 2011, constituit dintr-un buget minim de funcţionare, care cuprinde cheltuieli curente şi cele cu salariile, şi unul de dezvoltare, în care am concentrat marea parte a bugetului local. După îndelungate analize şi măsuri de respectare a unei legislaţii handicapate, am stabilit bugetul general al Aiudului, compus din bugetul local, cel al fondurilor externe nerambursabile şi bugetul instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii, în sumă totală de 44.351.920 lei, din care 2.892.440 lei sunt destinaţi cheltuielilor de funcţionare şi 37.731.280 lei sunt dedicaţi secţiunii de dezvoltare.
„Listele de investiţii se încadrează în programul pentru mandatul 2008 – 2012 şi sunt, la rândul lor, consecinţa imixtiunii unui guvern fără scrupule în treaba autorităţilor locale. Pe de altă parte, însă, am convingerea fermă că bugetul Aiudului pentru acest an şi proiectele de investiţii răspund problemelor prioritare din municipiul Aiud şi concretizează programul pe care mi l-am fixat pentru acest mandat”, a spus edilul aiudean.
Printre cele mai importante investiţii pentru 2011 se regăsesc: proiectul pentru reabilitarea Colegiului Naţional „Bethlen Gabor”, derulat prin finanţări nerambursabile în valoare de 7 milioane de euro, finalizarea construcţiei băii publice din Aiud, continuarea lucrărilor de amenajare a Bazei Sportive „Aiudel”, încheierea lucrărilor de amenajare a creşei din cartierul Microraion, lucrări de reabilitare a centralei termice de la Grădiniţa nr. 3, reabilitarea termică a Spitalului Municipal, implementarea proiectului de reparaţii capitale la Cetatea Aiudului, modernizarea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare, pe proiectul la nivel judeţean, cu fonduri nerambursabile în valoare de 12 milioane de euro, finalizarea căminului cultural din Ciumbrud şi demararea lucrărilor de construcţie a unui cămin cultural în Sîncrai şi alimentarea cu apă a localităţii Măgina.
Finalizarea celei de-a doua etape a construcţiei podului pietonal din centrul oraşului, mai exact etapa finisajelor estetice, reabilitarea sistemului rutier şi a reţelelor de utilităţi pe străzile Iazului şi Grădinii, documentaţiile tehnice aferente construcţiei unui nou bloc de locuinţe prin ANL, modernizării DC 10 Ciumbrud – Păgida – Gîmbaş – Aiud fac la rândul lor parte din lista proiectelor pentru anul 2011 şi a DC 79, DN1 Gîrbova de Jos – Gîrboviţa-Gîrbova de Sus.
„Este limpede că, pentru Guvern, autorităţile locale sunt doar o găleată cu… lături. Iar pe lângă aceste autorităţi locale, singurele care mai au grijă de cetăţeni şi care mai muncesc pentru a le rezolva problemele, populaţia din orice localitate din România este supusă unor abuzuri fără precedent. Nu pot fi optimist în ceea ce priveşte anul 2011, pentru că, la modul cum au evoluat lucrurile din 2008 până acum, sunt mai mult decât sigur că vor mai urma şi alte surprize din partea Guvernului şi a Preşedinţiei, ocupată doar să creeze diversiuni şi disensiuni sau să accentueze imaginea absolut negativă a României peste hotare. Avem o ţară sărăcită, un popor fără vlagă şi nişte perspective deloc îmbucurătoare, atâta timp cât mai există Traian Băsescu”, a concluzionat primarul liberal al municipiului Aiud, Horaţiu Josan.
Robert GHERGU

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT
PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419