Ştirea zilei
Bugetele locale au ajuns să fie aservite deciziilor venite de sus Pentru Guvern, administraţiile locale sunt doar o găleată… cu lături
„Bugetul pentru anul 2011 al municipiului Aiud a trebuit să ţină cont în primul rând nu de necesităţile comunităţii, nu de proiectele asumate ale primarilor, nu de hotărârile consiliilor locale, ci de aberaţiile unui guvern de impotenţi, care consideră că banii publici, de oriunde şi ai oricui, sunt la cheremul lor. Restricţiile impuse de guvernanţi i-au pus pe aleşii locali în posturi de neimaginat, au provocat haos, iar primarii au fost puşi în situaţia de a lua nişte măsuri şi de a găsi nişte soluţii aproape imposibile, sub ameninţarea clară cu dosare penale, în cazul neconformării la ordinele venite de sus, capricii ale celor care mişună prin ministerele conduse direct de la Cotroceni”, a declarat primarul municipiului Aiud, Horaţiu Josan.
Prin hotărâre a Consiliului Local, adoptată luni, 31 ianuarie, Aiudul are un buget pentru anul 2011, constituit dintr-un buget minim de funcţionare, care cuprinde cheltuieli curente şi cele cu salariile, şi unul de dezvoltare, în care am concentrat marea parte a bugetului local. După îndelungate analize şi măsuri de respectare a unei legislaţii handicapate, am stabilit bugetul general al Aiudului, compus din bugetul local, cel al fondurilor externe nerambursabile şi bugetul instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii, în sumă totală de 44.351.920 lei, din care 2.892.440 lei sunt destinaţi cheltuielilor de funcţionare şi 37.731.280 lei sunt dedicaţi secţiunii de dezvoltare.
„Listele de investiţii se încadrează în programul pentru mandatul 2008 – 2012 şi sunt, la rândul lor, consecinţa imixtiunii unui guvern fără scrupule în treaba autorităţilor locale. Pe de altă parte, însă, am convingerea fermă că bugetul Aiudului pentru acest an şi proiectele de investiţii răspund problemelor prioritare din municipiul Aiud şi concretizează programul pe care mi l-am fixat pentru acest mandat”, a spus edilul aiudean.
Printre cele mai importante investiţii pentru 2011 se regăsesc: proiectul pentru reabilitarea Colegiului Naţional „Bethlen Gabor”, derulat prin finanţări nerambursabile în valoare de 7 milioane de euro, finalizarea construcţiei băii publice din Aiud, continuarea lucrărilor de amenajare a Bazei Sportive „Aiudel”, încheierea lucrărilor de amenajare a creşei din cartierul Microraion, lucrări de reabilitare a centralei termice de la Grădiniţa nr. 3, reabilitarea termică a Spitalului Municipal, implementarea proiectului de reparaţii capitale la Cetatea Aiudului, modernizarea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare, pe proiectul la nivel judeţean, cu fonduri nerambursabile în valoare de 12 milioane de euro, finalizarea căminului cultural din Ciumbrud şi demararea lucrărilor de construcţie a unui cămin cultural în Sîncrai şi alimentarea cu apă a localităţii Măgina.
Finalizarea celei de-a doua etape a construcţiei podului pietonal din centrul oraşului, mai exact etapa finisajelor estetice, reabilitarea sistemului rutier şi a reţelelor de utilităţi pe străzile Iazului şi Grădinii, documentaţiile tehnice aferente construcţiei unui nou bloc de locuinţe prin ANL, modernizării DC 10 Ciumbrud – Păgida – Gîmbaş – Aiud fac la rândul lor parte din lista proiectelor pentru anul 2011 şi a DC 79, DN1 Gîrbova de Jos – Gîrboviţa-Gîrbova de Sus.
„Este limpede că, pentru Guvern, autorităţile locale sunt doar o găleată cu… lături. Iar pe lângă aceste autorităţi locale, singurele care mai au grijă de cetăţeni şi care mai muncesc pentru a le rezolva problemele, populaţia din orice localitate din România este supusă unor abuzuri fără precedent. Nu pot fi optimist în ceea ce priveşte anul 2011, pentru că, la modul cum au evoluat lucrurile din 2008 până acum, sunt mai mult decât sigur că vor mai urma şi alte surprize din partea Guvernului şi a Preşedinţiei, ocupată doar să creeze diversiuni şi disensiuni sau să accentueze imaginea absolut negativă a României peste hotare. Avem o ţară sărăcită, un popor fără vlagă şi nişte perspective deloc îmbucurătoare, atâta timp cât mai există Traian Băsescu”, a concluzionat primarul liberal al municipiului Aiud, Horaţiu Josan.
Robert GHERGU

Ştirea zilei
Schimbări pe piața muncii din România: Ce joburi riscă să dispară
Schimbări pe piața muncii din România: Ce joburi riscă să dispară
Există meserii pentru care angajările se vor diminua drastic şi, uşor, uşor vor dispărea. Vorbim de joburi precum cel de secretară, agent call center, poştaş, casier sau operator date. Vorbim, în general de meserii care pot fi automatizate sau pentru care se pot găsi alternative digitale mult mai ieftine.
În acelaşi timp, potrivit sondajelor, peste 58% dintre români vor să-şi schimbe jobul în 2023. Mai mult, vorbim de o creştere accelerată a celor care vor să facă reconversie profesională.
Românii se îndreaptă spre antreprenoriat sau IT, marketing sau HR, potrivit sondajului publicat de Centrul de Carieră.
Sunt interesante şi nişte exemple de români care vor să se reprofileze – de la fotbalist la IT-ist sau de la preoţie la specialist în HR.
Meserii care riscă să dispară
– secretară
– agent call center
– poştaş
– casier sau operator date
Românii vor să-şi schimbe job-ul în 2023
– 58% se gândesc la schimbarea locului de muncă
– 55% se gândesc la reconversie profesională
Ocupaţii preferate de români în 2023
– antreprenor
– IT-ist
– specialist marketing sau HR
Cele mai interesante intenţii de reconversie profesională
– fotbalist -> IT-ist
– preot -> specialist HR
sursa: antena3.ro
Ştirea zilei
Care sunt românii care pot beneficia lunar de voucherele pentru creșă: Cât valorează un astfel de tichet
Care sunt românii care pot beneficia lunar de voucherele pentru creșă: Cât valorează un astfel de tichet
Tichetele de creșă pot fi acordate salariaților, pentru diverse cheltuieli ce țin de îngrijirea copilului, și se acordă lunar, în baza unei documentații stabilite prin lege și detaliate la nivel de angajator, nesupuse contribuțiilor sociale obligatorii.
Conform Ordinului Ministerului Muncii și Protecției Sociale (MMSS) 1.306/2022, din octombrie 2022 și până în martie 2023, valoarea unui tichet de creșă va fi de 570 lei.
Anul trecut, în luna octombrie, valoarea unui astfel tichet de creșă a crescut cu 50 de lei, majorare ce se va aplica cel puțin până în aprilie 2023, când ar putea să înregistreze o altă creștere. Astfel, tichetele de creșă au ajuns la valoarea de 570 de lei.
„Art. 1. – Pentru semestrul II al anului 2022, începând cu luna octombrie 2022, valoarea sumei lunare care se acordă sub formă de tichete de creşă, stabilită potrivit prevederilor art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1045/2018, cu modificările ulterioare, este de 570 lei.
Art. 2. – Valoarea nominală stabilită la art 1. se aplică și pentru primele 2 luni ale semestrului I al anului 2023, respectiv februarie 2023 și martie 2023”, potrivit ordinului de ministru.
Cine poate beneficia de tichete de creșă și cum trebuie folosite?
Tichetele de creșă sunt bilete de valoare care se acordă lunar angajaților care nu beneficiază de concediul și indemnizația pentru creșterea copilului și pot fi folosite doar pentru achitarea taxelor la creșa unde este înscris copilul, indiferent că sunt instituții de stat sau private.
Mai mult, acestea pot fi folosite inclusiv pentru plata bonelor, care lucrează cu forme legale și care au un contract încheiat cu emitentul de tichete de creșă.
Tichetele de creșă, alături și de celelalte bilete de valoare (tichete de masă, cadou, culturale sau vouchere de vacanță), se vor emite doar pe card, începând de luna viitoare. Celelalte, pe hârtie, care au fost emise înainte de 1 februarie 2023, rămân valabile până la data expirării înscrisă pe ele.
Ştirea zilei
Consilierii PNL Alba Iulia resping categoric creșterea tarifelor la apă și canal
Consilierii PNL Alba Iulia resping categoric creșterea tarifelor la apă și canal
Chiar în aceste zile, consilierii locali de la primăriile din tot județul Alba sunt chemați să aprobe, prin vot, strategia ce fundamentează, pentru următorii 5 ani, tarifele la apă și canal. Conform actualelor legi, aceste tarife se stabilesc la un minim impus de ANRSC, în baza unei formule ce ține cont de standardul de suportabilitate per gospodărie. Cu alte cuvinte, nivelul investițiilor ce urmează a fi realizate în apă și canal trebuie să țină cont de cât din acest cost poate fi recuperat și suportat de locuitori, ca beneficiari ai acestor servicii absolut fundamentale.
Cu toate că, în ultimii 5 ani, nivelul investițiilor realizate, direct sau prin cofinanțarea de proiecte europene, de Societatea Apa CTTA a fost unul foarte ridicat, prin comparație cu alte județe, nu există motive ca aceste tarife să crească. În urma unei analize făcută cu reprezentanții societății de apă și cu conducerea Asociației Intercomunitare Apa Alba, a rezultat că furnizorul de servicii își poate susține obiectivele investiționale și întreaga activitate la nivelul tarifelor practicate în prezent.
Prin urmare, vom solicita, prin intermediul colegilor noștri parlamentari, ca anumite modificări legislative, esențiale pentru creșterea autonomiei locale în stabilirea acestor tarife, să fie făcute. Este inadmisibil ca stabilirea valorilor să fie condiționată de o instituție, precum ANRSC, peste deciziile și situațiile cu care se confruntă fiecare operator în parte. Este absolut normal ca această decizie să aparțină celor care pot face distincție între necesitate și scopul gol de conținut de a ne alinia unei legi doar pentru că ea există, încălcând principiul autonomiei locale.
Mai mult, consilierii locali PNL atrag atenția primarului Gabriel Pleșa că scoaterea de pe ordinea de zi, din ședința de Consiliu Local, poate avea ca efect aprobarea tacită a modului prin care aceste tarife vor crește. Solicităm ca aceste propuneri să fie prezentate consilierilor locali pentru ca ele să poată fi respinse prin vot. Alba Iulia poate și trebuie să decidă asupra acestui aspect!
Marius Hategan
Președinte PNL Alba Iulia
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
27 ianuarie – Ziua prăjiturii cu ciocolată. Idei de rețete pentru deserturi delicioase
-
Actualitateacum 14 ore
27 ianuarie, Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului
-
Ştirea zileiacum 5 ore
UPDATE| BĂTAIE între fete la un Colegiu din ALBA: Poliția a deschis un DOSAR PENAL și face cercetări
-
Ştirea zileiacum 6 ore
O nouă industrie, pe cale de a se naște: La ce preț s-ar putea ajunge pentru reconversia unei mașini clasice în una electrică
-
Ştirea zileiacum 11 ore
Primul sportiv dopat în Alba: baschetbalista Diana Ignat-Kleemann! Substanța: ostarină, la fel ca floretista Maria Boldor!
-
Actualitateacum 10 ore
Cardul de sănătate 2023: Ce se întâmplă cu românii care au documentul cu termenul de valabilitate expirat
-
Sportacum 13 ore
FOTO| Apariție-surpriză pe stadionul din Cetate: Nicolae Stanciu s-a antrenat alături de Unirea Alba Iulia
-
Curier Județeanacum 23 de ore
Judecătoria Alba Iulia a ANULAT o amendă aplicată unui șofer agresiv în trafic: Cum a schimbat situația o simplă declarație a unui martor