Bolnavii de COVID-19 ar putea fi tratați acasă! Proiect pilot de telemedicină, într-un oraș din județul Alba, coordonat de dr. Virgil Musta

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Într-un oraș din județul Alba – Proiect pilot de telemedicină coordonat dr. Virgil Musta prin care bolnavii de COVID-19 să poată fi tratați acasă

La Centrul de permanență medicală Zlatna se va desfășura un proiect pilot de telemedicină în parteneriat cu Fundația de Ajutor Medical Profilaxis din Timișoara

*Primarul Silviu Ponoran spune că dr. Virgil Musta, şef de Secţie la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara va fi coordonatorul acestui proiect de telemedicină ce va fi extins în toți Munții Apuseni

USR - Alegeri parlamentare 2020

Organizația Mondială a Sănătății a menționat telemedicina printre serviciile esențiale în „consolidarea răspunsului sistemelor de sănătate la pandemia COVID-19”. Conform unei noi politici OMS, în cadrul acțiunii de optimizare a furnizării serviciilor de sănătate, telemedicina ar trebui să fie unul dintre modelele alternative pentru serviciile clinice și sprijinul decizional clinic.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

În acest context, Primăria Zlatna, prin primarul Silviu Ponoran, s-a mișcat destul de repede și deja a pregătit un draft al unei ordonanțe de urgență prin care să poată oferi ajutor medical de la distanță comunităților izolate din munții Apuseni care fac parte din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ADI „Moții. Țara de Piatră”. În aceste zile este pus la punct un sistem de telemedicină care îl va avea ca și coordonator pe dr. Virgil Musta, şef de Secţie la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara

Primarul Ponoran a explicat pentru Ziarul Unirea: „Am pregătit un draft de ordonanță de urgență pentru telemedicină astfel încât bolnavi de Covid-19 să poată fi tratați de acasă. De săptămâna viitoare avem un proiect pilot de telemedicină, cu dr Virgil Musta, şef de Secţie la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara.

Pașii vor fi următorii: bolnavul vine la centrul de permanență din Zlatna, acolo spune ce îl doare, în funcție de afecțiune, îi va fi prezentată lista cu medicii specialiști din țară (din Cluj, Timișoara, Tg. Mureș, București) etc.

Pacientul va alege medicul, medicul îi va recomanda setul de analize pe care trebuie să le facă. După ce doctorul analizează rezultatul analizelor făcute de pacient, ori îi dă diagnosticul și rețeta ori îi spune că necesită internare și îl programează pentru acest lucru. Acest program de telemedicină vreau să-l implementez pentru toate localitățile cuprinse în ADI „Moții. Țara de Piatră” pentru acest program l-am cooptat pe dr. Virgil Musta ca și coordonator. Mi-a mărturisit că unul dintre visele vieții lui este telemedicina. La Timișoara ei deja lucrează pe acest sistem”.

Dr. Virgil Musta a intrat în parteneriatul cu Primăria Zlatna având deja o bogată experiență în domeniul telemedicinei, acesta practicând acest tip de medicină în cadrul Fundației de Ajutor Medical Profilaxis din Timișoara.

Fundația de Ajutor Medical Profilaxis din Timișoara oferă, încă din 2016, persoanelor din zone rurale servicii medicale de specialitate, prin intermediul unei soluții de telemedicină. Conceptul utilizat permite consultații de la distanță, realizate de către medici de diverse specialități localizați într-o stație centrală (de exemplu, într-o policlinică dintr-un oraș mare) și care sunt conectați în timp real prin internet (cu ajutorul unui soft dedicat) cu un cadru medical care operează într-o stație periferică (mobilă) la zeci sau sute de km distanță.

Operatorul stației mobile are la dispoziție un kit format din echipamente de investigații portabile, speciale pentru telemedicină (precum stetoscop digital, ecograf, EKG, dermatoscop) cu care investigează, comunicând în timp real cu medicul specialist din stația centrală, care îl ghidează și care realizează consultația propriu-zisă, având ca suport și rezultatele investigațiilor respective. Stația periferică poate fi amplasată într-un cabinet improvizat, cu dotări minime, sau poate fi mobilă, operatorul având posibilitatea de a se deplasa la domiciliul pacientului. Consultațiile realizate astfel au toate datele unei consultații clasice (anamneză, investigații, diagnostic, tratament), iar la final pacientul primește o schemă de tratament și o scrisoare medicală.

În proiectul pe care Ponoran vrea să-l extindă pentru toată ADI „Moții. Țara de Piatră” au fost stabiliți deja pașii pentru implementare punctului de telemedicină de la Zlatna în rețeaua de telemedicină Profilaxis. Au fost stabilite zonele unde se dorește implementarea, specialitățile medicale prioritare, necesarul logistic pentru funcționare (spațiu, utilități, internet etc), necesarul de resurse umane, necesarul de echipamente compatibile digital, corelat cu specialitatile medicale prioritare, au fost estimate costurile (investiții inițiale, costuri operaționale lunare etc) și veniturile.

Medicul timişorean Virgil Musta, şef de Secţie la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara declară că lupta împotriva Covid-19 nu poate fi câștigată doar în spitale, ci mai ales în afara lor, prin prevenție, iar faptul că s-a reușit reducerea ratei de transmitere este esențial și îmbucurător. Virgil Musta atrage însă atenția că există o regulă a epidemiologiei care spune că, pentru a opri o pandemie, e nevoie de imunizarea în masă a peste 70% din populație.