Rămâi conectat

Curier Județean

Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, mesaj emoționant pentru Dorli Blaga, după trecerea la cele veșnice a fiicei filosofului

Publicat

în

Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, mesaj emoționant pentru Dorli Blaga, după trecerea la cele veșnice a fiicei filosofului

Am aflat cu regret și mâhnire trista veste că ne-a părăsit pentru totdeauna Dorli Blaga, fiica filosofului, poetului şi dramaturgului român Lucian Blaga. Pentru Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, vestea este cu atât mai tristă cu cât Dorli Blaga a deschis o frumoasă punte de colaborare între domnia sa și instituția noastră, de-a lungul timpului fiind ancora de care biblioteca avea nevoie pentru a deveni instituția care să tezaurizeze o parte din opera marelui om de cultură, Lucian Blaga.

Ana-Dorica „Dorli” Blaga ( căsătorită Bugnariu) s-a născut la 2 mai 1930, la Berna, Elveția. Până în 1939, trăieşte cu părinţii săi, Lucian Blaga şi Cornelia Brediceanu, în mai multe ţări din Europa. Studiile liceale le începe la Sibiu, apoi, în 1946, familia se stabilește la Cluj, unde Dorli Blaga absolvă Liceul „Regina Maria” (astăzi Colegiul „George Coșbuc”) din Cluj.

După absolvirea studiilor liceale devine studentă a Facultăţii de Fizică din Cluj, apoi se transferă la Universitatea din București. În 1956 se căsătoreşte cu profesorul universitar Tudor Bugnariu iar din anul 1962, Dorli Blaga a lucrat la Institutul de Documentare Tehnică. Între anii 1967-1972 își continua activitatea la Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice, Comisia Plan Sinteză. Din 1972 va reveni la Institutul de Documentare Tehnică unde este redactor responsabil pentru publicaţia institutului – „Cercetare ştiintifică și dezvoltare tehnologică”, publicaţie realizată pe baza documentelor UNESCO şi ONU. Din 1991 lucrează la Senatul României, în calitate de expert cu documentaţia privind NATO, iar apoi în calitate de consilier parlamentar la cabinetul Preşedintelui Senatului din acea vreme, Oliviu Gherman.

Electrica Furnizare Discount

Deși o bună specialistă în domeniul său, Dorli Blaga și-a dedicat întreaga viață recuperării şi valorificării operei eminentului poet şi filosof, Lucian Blaga. Având în vedere preocupările constante consacrate punerii în adevărată valoare a operei marelui om de cultură, Biroul Senatului Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu i-a acordat titlul de Senator de Onoare.

Fiind deținătoarea drepturilor de autor a operei lui Lucian Blaga, Biblioteca Județeană Alba a primit acordul doamnei Dorli Blaga de a folosi semnătura olografă a tatălui său în înscrierile oficiale ale bibliotecii. Acela a fost un prim pas înspre o colaborare trainică și de lungă durată, care a început cu atribuirea numelui scriitorului, poetului, dramaturgului și filozofului Lucian Blaga, Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, începând cu data de 26 noiembrie 1991. A urmat apoi donarea drepturilor de a ecraniza cartea sa de memorii „Tatăl meu, Lucian Blaga”, rezultând un film documentar ce astăzi se află în patrimoniul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Dorli Blaga, împreună cu fiica sa Felicia Cornelia Bugnariu, au contribuit la completarea unui fond de carte intitulat Fondul special – Secția Lucian Blaga. Din acest fond fac parte cărți cu dedicație și autograf și biografia în patru volume, „Viața lui Lucian Blaga” la care și-a adus o însemnată contribuție alături de autorul Ion Bălu.

Dumnezeu să o odihnească!

Publicitate

Curier Județean

FOTO| Militari ai Batalionului 136 Geniu „Apulum”, participă la exercițiul multinațional IEL MILU, în Georgia: Antrenamente pentru misiuni geniste

Publicat

în

Militari ai Batalionului 136 Geniu „Apulum”, participă la exercițiul multinațional IEL MILU, în Georgia: Antrenamente pentru misiuni geniste

În perioada 29 noiembrie – 3 decembrie 2021, 8 cadre militare din statul major al Batalionului 136 Geniu ”Apulum” din Alba Iulia, sub conducerea comandantului batalionului, locotenent colonel Brok Ludovic Ștefan participă alături de militari din Georgia, Bulgaria și Croația la exercițiul multinațional ”IEL MILU GEO 2021” ce se desfășoară în facilitățile de instruire ale Joint Training and Evaluation Centre (JTEC) din capitala Georgiei, Tibilisi.

Exercițiul, aflat la cea de a 17-a ediție, în care România este națiune lider, are ca obiectiv principal antrenarea pentru organizarea, planificarea și executarea misiunilor privind sprijinul genistic pentru infrastructura de logistică , conform scenariului propus de națiunea gazdă.

Electrica Furnizare Discount

Coordonarea exercițiului a fost realizată de către comandantul Batalionului 52 Geniu ”Tisa” din Satu Mare, locotenent colonelul Păcurar Marius, care a participat începând cu anul 2011 la 13 exerciții cu structura IEL MILU.

Instruirea în comun reprezintă o bună oportunitate pentru dezvoltarea abilităţilor comandanţilor de subunități de a conduce și executa sub comandă multinațională un spectru larg de misiuni de sprijin genistic în conformitate cu Memorandumul de Înțelegere dintre cele 4 țări participante, perfecţionarea procedurilor de comandă-control dar și întărirea relaţiilor de colaborare cu partenerii străini.

Rolul inițiativei IEL MILU este acela de a participa la operații NATO, ca parte a unei forțe multinaționale, cu capabilități de geniu privind construcția, repararea și menținerea viabilității drumurilor și podurilor militare, construcția de helipad-uri și platforme pentru cartiruire, aprovizionarea cu energie electrică și sprijin EOD.

Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Cugirul este pregătit pentru Sărbătorile de Iarnă: Au fost aprinse luminițele decorative de Crăciun

Publicat

în

Cugirul este pregătit pentru Sărbătorile de Iarnă: Au fost aprinse luminițele decorative de Crăciun

Într-o atmosferă veselă, luni seara, pe bulevardul central al orașului Cugir zeci de localnici au venit să asiste la aprinderea luminițelor din bradul de Crăciun și să se bucure de evenimentele consacrate sărbătorilor de iarnă.

Aprinderea luminițelor de Crăciun a fost prilej de sărbătoare pentru cugireni, care au ieșit în număr mare în centrul orașului.

Bradul natural a fost împodobit cu instalații, iar aproape de el se află un pod de lumini. De asemenea, în fața Catedralei și a bradului, a fost amplasată o instalație de lumini sub forma anului care va veni, 2022.

Electrica Furnizare Discount

După un an în care prezența publicului nu a fost permisă din cauza pandemiei, cugirenii pot să se bucure din nou de spiritul sărbătorilor.

Citește mai mult

Curier Județean

Ultramaratonistul Polgar Levente va alearga de la Aiud la Alba Iulia, de Ziua Naţională a României în semn de prețuire și respect fata de Eroii Patriei

Publicat

în

Ultramaratonistul Polgar Levente va alearga de la Aiud la Alba Iulia, de Ziua Naţională a României în semn de prețuire și respect fata de Eroii Patriei

Ultramaratonistul Levente Polgar Ioan, un aiudean de origine maghiară, va alerga, miercuri, 1 decembrie, de la Aiud la Alba Iulia, îmbrăcat în tricoul Invictus, în semn de prețuire și respect fata de Eroii Patriei.

CITEȘTE ȘI: PROGRAMUL FINAL pentru 1 DECEMBRIE 2021, la Alba Iulia, de ZIUA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI: Ceremonie militară, concerte de muzică populară și spectacol de drone

Deja a devenit o tradiție ca de Ziua Națională, sportivul aiudean să alerge cei aproximativ 30 de kilometri dintre Aiud şi Alba Iulia.

CITEȘTE ȘI: PARADA MILITARĂ de 1 DECEMBRIE, la Alba Iulia, ZIUA NAȚIONALĂ 2021: 550 de militari vor defila în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918

„Pe 1 Decembrie voi alerga de la Aiud la Alba Iulia. Cine vrea să se alăture dimineata la 8 plec din fata primăriei Aiud. Voi purta tricoul INVICTUS în semn de prețuire și respect fata de Eroii Patriei!”, a scris Levi pe facebook.

Electrica Furnizare Discount

Levente Polgar Ioan este unul dintre cei mai buni alergători din județul Alba în ciuda handicapului pe care îl are. El și-a pierdut mâna dreaptă la șase ani în urma unui accident feroviar. Sportivul a fost primul concurent cu un handicap fizic din istoria celei mai dure competiţii din lume, 6633 Arctic Ultra.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare