Rămâi conectat

Ştirea zilei

Beţia neaoş românească, condamnată de diplomaţia ungurească

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Cazul celor trei tineri care, băuţi fiind, au spart în noaptea de sâmbătă spre duminică geamurile la şase imobile de pe strada Păcii din Alba Iulia (dintre care patru aparţin Bisericii Romano-Catolice şi două case sunt particulare, locuite de români) a luat proporţii naţionale, ba chiar internaţionale, după ce Eszter Pataki, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ungariei a declarat că instituţia pe care o reprezintă este ”înmărmurită” de ”atrocităţile anti-maghiare”, cu referire la incident. Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat că se va adresa personal ministrului de Interne  pentru implicarea în acest caz. Între timp, Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia a sesizat incidentul Consulatului ungar de la Cluj, Ambasadei Ungariei în România, Prefecturii Alba etc.
Sesizarea rectorului Institutului Teologic Romano-Catolic, Zoltan Olah, (care s-a ales cu capul spart şi vânătăi pe spate din incident) conform căruia tinerii agresori au zbierat sloganuri anti-maghiare în timp ce aruncau cu pietre, a determinat poliţia albaiuliană să decline soluţionarea cazului către procuratură, conform art. 317 Cod Penal (instigarea la discriminare). Cazul fiind încă în anchetă, nu s-a putut stabili decât un film provizoriu al evenimentelor. Cei trei tineri au jucat fotbal sâmbătă seara pe terenul Winner’s Club Ţălnar, la final consumând alcool, în cantităţi exagerate. La miezul nopţii, tinerii au plecat din club iar pe drum, înfierbântaţi de aburii alcoolului, au început să spargă geamurile mai multor clădiri de pe strada Păcii.  Rectorul Institutului Teologic, Zoltan Olah, a apelat 112, solicitând intervenţia poliţiei. Fără a mai aştepta echipajul de poliţie (deşi acesta a sosit în aproximativ 2 minute de la sesizare), rectorul a ieşit în stradă cu aparatul de fotografiat să-i imortalizeze pe indivizii cu comportament huliganic. Aceştia, enervaţi de blitz-ul aparatului de fotografiat, au sărit asupra rectorului şi a unui angajat al institutului. Unul dintre agresori, Daniel Victor Pop, de 29 de ani, a sărit asupra rectorului Olah, încercând să-i smulgă aparatul de fotografiat Nikon. De undeva s-a ivit şi o bâtă de baseball, cu care rectorul şi angajatul institutului au fost izbiţi peste cap şi peste spate. Rănile rectorului au necesitat intervenţie chirurgicală, respectiv la spitalul de urgenţă i-au fost cusute plăgile sângerânde de pe cap şi i-au fost puse copcii. În momentul în care a încercat să smulgă aparatul de fotografiat, Victor Pop a fost strâns de gât de rectorul Olah. La imobilizarea unuia dintre agresori (Claudiu Robert Plăcintă, 34 de ani, extrem de băut), a participat şi un martor care tocmai părăsea baza sportivă. Victor Pop a reuşit să fugă şi a aruncat aparatul de fotografiat al rectorului în spaţiul verde din faţa Muzeului Naţional al Unirii. Bâta de baseball a fost găsită de poliţiştii de la investigaţii criminale în curtea unei femei ale cărei geamuri fuseseră sparte de agresori. Aceeaşi bâtă de baseball nu apare însă în fotografiile făcute de rectorul Zoltan Olah tinerilor agresori. Nici martorii cu care aceştia băuseră în baza sportivă nu îşi aduc aminte ca agresorii ad-hoc să fi avut asupra lor o bâtă de dimensiuni considerabile – 70 de centimetri. Însă procurorii vor face lumină asupra cazului care se află încă în anchetă.
Doi dintre agresori au fost reţinuţi în aceeaşi noapte. Şi cel de-al treilea a fost prins între timp: Iulian Mircea Gojda (de 27 de ani) a fost în cursul zilei de luni, 20 iunie, la Deva unde a susţinut prima probă a bacalaureatului, cea la limba română. Toţi trei, treziţi acum din beţie, regretă faptele comise. Tardiv însă. Cert este că toţi cei trei tineri nu au antecedente penale şi îşi câştigă existenţa muncind. Dar starea de beţie în care s-au aflat nu constituie o scuză nici pentru faptele comise, nici pentru vorbele spuse. Fără premeditare şi fără „dedicaţie”, conform primelor cercetări. Rămâne însă ca procurorul de caz să se pronunţe.
Nicoleta IDITA-TOMUŢA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea