Rămâi conectat

Actualitate

Bani pentru consolidarea clădirilor aflate în risc seismic: Când va începe programul finanțat de stat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Bani pentru consolidarea clădirilor aflate în risc seismic: Când va începe programul finanțat de stat

Începând cu anul viitor în România va începe un program finanțat de stat pentru consolidarea clădirilor aflate în risc seismic în toată țara, a anunțat ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila. În acest program vor putea fi incluse și clădiri publice – spitale, şcoli, grădiniţe -, iar expertizarea trebuie făcută de primării.

„Întrebarea este nu dacă va veni cutremurul – cutremurul va veni în mod sigur, nu ştim când va veni -, ci întrebarea este cum ne va găsi. Pe noi toţi – şi pe bucureşteni, şi pe cei din zona Vrancea, şi pe cei din alte zone de risc seismic. Două treimi din teritoriul României, astăzi, este încadrat în risc seismic ridicat, cu clădiri care pot cauza probleme în cazul unui cutremur mai puternic. Deci, schimbarea de atitudine este în sensul următor, este un program de investiţii de utilitate publică de interes public, în care statul investeşte în totalitate, nu se cere cofinanţare de la primărie, respectiv de la asociaţia de proprietari sau proprietarii apartamentelor, deci este o investiţie 100% finanţată de către statul român”, a declarat Cseke Attila luni, la Digi24.

Printre investiţiile care pot fi finanțate au fost introduse, în premieră, clădirile publice: spitale, şcoli, grădiniţe, a mai precizat ministrul.

„Acesta este programul de investiţii al statului român care este, astăzi, lege în Monitorul Oficial. Săptămâna trecută s-au publicat normele metodologice şi, de la 1 ianuarie, acest program de investiţii pe bugetul de stat poate să pornească. Cu o procedură care va fi complet digitalizată, prin platformă digitală, UAT-urile depun aceste solicitări şi aşa mai departe”, a mai explicat Cseke Attila.
Primăriile fac expertiza

El nu a putut preciza câte clădiri vor fi consolidate în baza programului finanţat de stat.

„Pe bugetul de stat vom vedea în primele două luni, pentru că legea spune că, după aprobarea Legii bugetului de stat, în 60 de zile se pot depune proiecte. Aici avem trei faze pentru ca o investiţie să ajungă la un efect. În primul rând, expertiza de risc seismic, care trebuie depusă de către primărie pentru a certifica că acea clădire este expertizată”, a mai spus ministrul.

Expertizarea clădirilor trebuie făcută de primării.

„Din acel moment, după expertiză, partea de proiect tehnic care trebuie întocmit, respectiv partea de licitaţie, acolo, deja, statul vine şi acordă, hai să spun, o garanţie. Deci, dacă ai venit în acest proces şi ai expertiză de risc seismic şi îţi faci proiectul tehnic, statul se angajează să finanţeze acel obiectiv de investiţii. Undeva în februarie, martie vom putea să tragem prima linie, să vedem câte clădiri avem expertizate cu risc seismic şi care sunt introduse în acest program. Din păcate, aceste date certe nu există, există anumite date legat de Bucureşti sau de alte oraşe. (…) Această sarcină nu era la Ministerul Dezvoltării, această sarcină era mai mult la UAT-uri. Noi vom face un registru al construcţiilor, în care va fi un segment care se referă numai la clădiri cu risc seismic I şi II, astfel încât să avem această evidenţă continuă”, a mai arătat Cseke Attila.

În plus, există o sumă de 476 de milioane de euro, disponibilă prin PNRR, pentru intervenţii de consolidare de risc seismic şi eficientizare energetică la blocuri de locuinţe şi clădiri publice.

„Avem proiecte depuse, în mod cert banii din PNRR se vor consuma, dar, în paralel va porni şi programul statului, cu finanţare de la bugetul de stat”, a mai declarat ministrul.

Sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea