Rămâi conectat

Ştirea zilei

Băi sărate într-un sat din Alba cu doar 17 locuitori: Studiul de fezabilitate, pe masa consilierilor județeni

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Băi sărate într-un sat din Alba cu doar 17 locuitori: Studiul de fezabilitate, pe masa consilierilor județeni

Pe masa consilierilor județeni din Alba, în cadrul ședinței din 17 februarie, se află un proiect de hotărâre pentru aprobarea Studiului de fezabilitate cu indicatorii tehnico-economici aferenți și a Devizului general la obiectivul de investiții „Amenajare Băile Sărate Ocnișoara”.

Consiliul Județean în colaborare cu administrația locală are ca principal obiectiv îmbunătățirea calității vieții în comuna Lopadea Nouă, de aceea intenționează să extindă paleta de dotări și servicii prezente aici, pentru a ține în comună locuitorii existenți, dar și pentru a atrage noi locuitori și turiști.

Elit - Gustul Desăvârșit

De aceea se dorește amenajarea de spații destinate activităților de agrement, relaxare – spații menite să provoace emoții și experiențe, cum ar fi: amuzament/distracție pentru copii, amuzament/distracție/recreere/terapie pentru tineri și adulți, zonă de alimentație și comerț, zonă wellness.

Acest proiect are ca obiectiv în primul rând dezvoltarea sectorului de turism și agrement, datorită creșterii atractivității zonei, propunerea fiind amenajată în comuna Lopadea Nouă, sat Ocnișoara.

Un alt obiectiv este reprezentat de conformarea la anumite standarde a spațiilor amenajate în folosul comunității de pe raza comunei și încurajarea actualilor și viitorilor investitori, la respectarea vieții comunei și a cadrului natural valoros, prin asigurarea condițiilor create cu scopul de a pune în valoare aspectele composite arhitecturale și naturale.

În funcție de elementele identificate pe amplasament s-a propus o zonificarea a sitului, fiind urmărită păstrarea aproximativă a acceselor inițiale, astfel luînd naștere două zone fundament a schemei funcționale reprezentative a bazei de agreement propuse și anume zona de primire și distribuție și zona de alimentație și comerț.

În zona de primire și distribuție se vor prevedea funcțiuni complementare funcțiunii de bază, respectiv zona de recepție cu rolul de primire și distribuire a vizitatorilor. Pe lângă zona de recepție, zona de primire și distribuție cuprinde o piațetă, aceasta fiind un spațiu tampon între clădirea recepției și zona lacurilor propriu-zise. Piațeta este un spațiu ce pune în valoare fântâna existentă (murătoarea), care se dorește a fi păstrată în memoria cetățenilor care folosesc apa sărată și totodată oferă posibilitatea de a crea un spațiu expozițional din cristale de sare sculptate sau alte elemente complementare acestei teme.

Piațeta se delimitează în partea nordică de restul amplasamentului printr-un zid de gabioane și înglobează o zonă de relaxare realizată din lespezi de piatră albe care poartă numele de ”Piața de sare” și o seră pentru depozitarea florilor și pentru protecția fântânii existente.

Clădirea cu destinația de recepție se propune, ca arhitectură, să fie inspirată din resurse locale dar cu interpretare modernă, inspirată din forma lacurilor propuse pe amplasament. Așadar va fi construită cu fundații din beton, cadre din lemn masiv cu închideri din panouri sandwich (lambriu+vată minerală+lambriu) și pe alocuri pereți cortină și învelitoare din tablă metalică.

Clădirea recepției va a fi prevăzută cu panouri informative privind serviciile și atracțiile disponibile în zonă, cabinet medical, vestiare pe sexe cu grupuri sanitare aferente, cât și vestiar cu grup sanitar pentru persone cu dizabilități și terasă perimetrală cu rol de acces.

Zona de alimentație și comerț este identificată în partea nordică a amplasamentului, în zona accesului și deține o platformă dalată pentru locuri de parcare și o clădire cu destinația de restaurant cu zonă interioară de servire a mesei și cu o terasă mobilată corespunzător în vederea servirii mesei în exterior, când se dorește. În apropierea restaurantului se identifică un lac/bazin cu apă dulce care deține un bar interior. Structura bazinului este realizată din beton simplu și beton armat, hidroizolată corespunzător și placată cu plăci ceramice.

Barul aferent bazinului menționat mai sus va fi construit cu fundații din beton, cadre din lemn masiv și învelitoare din tablă metalică și va reprezenta o construcție deschisă, asemănătoare unei copertine.

Clădirea cu destinația de restaurant, asemenea recepției, se propune ca arhitectura să fie inspirată din resurse locale dar cu interpretare modernă, inspirată din forma lacurilor propuse pe amplasament. Așadar va fi construită cu fundații din beton, cadre din lemn masiv cu închideri din panouri sandwich (lambriu+vată minerală+lambriu) și pe alocuri pereți cortină și învelitoare din tablă metalică.

Restaurantul are o compartimentare bine definită, specifică clădirilor din sectorul alimentaței publice și anume: holuri de acces și de circulație, vestiare pentru personal cu grupuri sanitare aferente (separat pentru bucătari cu acces direct în bucătărie), spațiu de preparare alimente, bucătarie, oficiu, loc de luat masa, depozit de deșeuri și terase pentru acces și pentru servirea mesei.

Pe lângă cele două zone fundament, în schema funcțională reprezentativă a băilor sărate Ocnișoara mai apar alte cinci zone și anume: o zonă de recreere și divertisment (partea vestică), o zonă welness cu loc de joacă pentru copii (partea sudică), o zonă balneară, (partea centrală), o zonă de picnic (partea sudică) și o zonă centrală care asigură comunicarea între celelalte zone menționate.

Zona de recreere și divertisment este amplasată în partea de est a sitului și cuprinde lacul cu apă sărată deja existent care va fi reamenajat, o plajă de nisip dotată cu umbreluțe și șezlonguri (pentru relaxare) și un teren de volei pe nisip. Această zonă va mai cuprinde două construcții cu destinația de vestiar care vor avea în componență boxe (cu rol de garderobă), grup sanitar și zonă de masaj. Ca și structură vor fi construite cu fundații din beton, cadre din lemn masiv și învelitoare din tablă metalică.

Lacul sărat va fi amenajat cu ajutorul unor fascine montate pe maluri, iar la partea inferioară va fi păstrat terenul natural. Acesta va avea o adâncime de aproximativ 1,35 m.

Zona welness cu loc de joacă pentru copii înglobează spațiu de joacă pentru copii, trei bazine cu apă dulce pentru aceștia, cu înălțimi corespunzătoare, zonă dotată cu aparate fitness și două vestiare.

Vestiarele vor avea aceași structură și compartimentare funcțională ca și cele din zona de recreere și divertisment.

Structura bazinelor este realizată din beton simplu și beton armat, hidroizolată corespunzător și placată cu plăci ceramice.

Bazinele vor avea adâncimi diferite și anume: cele pentru copii vor avea 1,20 m, respectiv 0,60 m, iar cel din zona fitness va avea adâncime variabilă, respectiv de la 1,00 m la 2,00 m. Bazinele pentru copii vor fi dotate cu topogane.

Zona balneară, mai exact zona lacului de nămol sapropelic, este poziționată central amplasamentului, pe amprenta identificată inițial cu teren nămolos și cuprinde un bazin cu nămol, două alveole de relaxare și o zonă de uscare.

Bazinul cu nămol și alveolele vor avea o adâncime de 0,80 m și vor fi amenajate cu ajutorul unor fascine montate pe maluri.

Zona centrală asigură comunicarea între celelalte zone menționate și cuprinde trei bazine și un vestiar.

Bazinele vor fi amenajate cu ajutorul unor fascine montate pe maluri iar la partea superioară va fi păstrat terenul natural. Fiecare dintre acestea vor avea adâncimea de 2,00 m.

Vestiarul va avea aceasi structură și compartimentare funcțională ca și cele din zona de recreere și divertisment.

Ultima zonă creată pentru completarea amplasamentului este zona de picnic, dotată cu cinci filigorii, loc pentru grătar, loc pentru hamace și un focar din piatra în centrul zonei.

Fiecare filigorie reprezintă o structură deschisă de tip copertină, realizată din cadre din lemn masiv și învelitoare din tablă metalică, montată pe fundații din beton.

Amenajarea terenului

Amenajarea terenului se constituie dintr-o serie de suprafețe cu rol decorativ, create cu scopul de a pune în valoare aspectele composite arhitecturale și naturale. Funcțiunile întregului ansamblu vor fi conectate prin alei pietonale realizate din materiale ecologice integrate în cadrul natural existent.

Așadar aferent fiecarei zone descrise mai sus, se vor realiza alei de circulație amenajate cu praf argilos, exact cum este acum „in situ”, pentru a păstra originalitatea acestuia, (aprox 5 cm grosime) și spații verzi populate cu arbori și gazon, excepție făcând piațeta din zona de primire și distribuție care va fi amenajată cu ardezie.

Pe toată circumferința fiecărui lac/bazin se vor amenaja zone de relaxare din deck/lemn, dotate cu umbreluțe și șezlonguri.

De jur împrejurul amplasamentului se propun ziduri de piatră/gabioane pentru susținere taluz și cu rol de împrejmuire, cât și o pistă pentru alergat (atât în interiorul limitelor de proprietate cât și în afara lor), în vederea realizării unei terapii în aer liber.

Sistemul de iluminat exterior se va realiza prin proiectoare sau corpuri încastrate. Se va urmări și crearea unui iluminat ambiental și asigurarea vizibilității elementelor cu diferență de nivel.

Pe lângă spațiul de parcare propus pe amplasament în zona de alimentație și comerț, se va realiza încă o platformă în afara limitei de proprietate, în partea sudică a amplasamentului, pe care se vor amenaja spații de parcare pentru beneficiari, aceasta făcând obiectul altui proiect al comunei Lopadea Nouă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Premieră pentru Alba Iulia: A ajuns singura reședință de județ din România fără chioșcuri  stradale de difuzare a presei!

Unirea Ziarul

Publicat

în

Premieră pentru Alba Iulia: A ajuns singura reședință de județ din România fără chioșcuri  stradale de difuzare a presei!

De astăzi, Alba Iulia înregistrează o nouă premieră, este singurul municipiu reședință de județ din România care nu va mai avea niciun chioșc stradal de difuzare a presei! ”Performanța” administrației locale este cu adevărat notabilă! Aceasta a stat indolentă, fără să organizeze alte licitații de închiriere sau concesiune, deși poate ar mai fi fost societăți interesate de domeniul respectiv. Cel puțin, în alte reședințe de județ sunt firme care încă mai desfășoară astfel de activități. În schimb, la fel de indolentă, dar de data asta deloc dezinteresată este administrația locală atunci când este vorba de panotajul stradal, unde de ani de zile se stă ”bine mersi” pe domeniul public,  fără să se plătească nici măcar o lețcaie la bugetul local!

De astăzi, Ziarul Unirea se vinde și la chioșcurile de bilete STP

Elit - Gustul Desăvârșit

Cititorii din Alba Iulia, care nu au abonament, își pot cumpăra de astăzi, porția zilnică de știri, articole, informații utile, adică Ziarul Unirea, și de la chioșcurile Societății de Transport Public Alba. Acestea sunt situate și funcționează astfel: *Gara CFR – deschis 6.00 – 21.00; *Romtelecom (Orașul de jos) – 8.00 – 16.00, *Unirea Sinagogă – 6.00 – 21.00, *Spital – 6.00 – 21.00 și Ampoi 2 (Liceul nr. 1) 8.00 – 16.00. Aceste puncte de vânzare se alătură celor din magazinele Dacia. Vom anunța din timp cititorii cu apariția altor puncte de vânzare.

Facem eforturi pentru a vă fi aproape, pentru că Alba Iulia mai înregistrează o premieră, una nedorită: este singura reședință de județ care a rămas fără chioșcuri de difuzare a presei, odată cu închiderea chioșcurilor!

De asemenea, aveți la dispoziție soluția abonării! Un abonament pe o lună costă 21 de lei cu toate taxele incluse, mai puțin decât un pachet de țigări și infinit mai sănătos!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE| INCENDIU la Zlatna: Acoperișul unei case a fost cuprins de flăcări. Intervin pompierii cu două autospeciale

BONTEA Alexandru

Publicat

în

UPDATE| INCENDIU la Zlatna: Acoperișul unei case a fost cuprins de flăcări. Intervin pompierii cu două autospeciale

Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine în cooperare cu SVSU Zlatna pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Zlatna, strada Muncii.

Din informațiile primite de la apelant, ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la acoperisul unei case.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cadrul incidentului a au intervenit o autospecială pentru stingere cu apă și spumă, din parea Detașamentului de pompieri Alba Iulia și o autospecială pentru stingere cu apă și spumă, din partea SVSU Zlatna.

UPDATE, ora 22.25: Incendiul a fost localizat, iar la momentul actual forțele de intervenție lucrează pentru stingerea în totalitate a acestuia.

A ars acoperișul casei în totalitate, pe o suprafață de aproximativ 60mp.

Din fericire nu au fost înregistrate victime.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Balul bobocilor 2023, la Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia. Șuteu Luz Maria Milagros și Cosmin Nicolae Berindeiu, Miss și Mister Boboc 2023

BONTEA Alexandru

Publicat

în

VIDEO| Balul bobocilor 2023, la Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia. Șuteu Luz Maria Milagros și Cosmin Nicolae Berindeiu, Miss și Mister Boboc 2023

Balul Bobocilor 2023 organizat de studenții de la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia s-a desfășurat joi, 30 martie, la Casa de Cultură a Sindicatelor. au demonstrat celor prezenți că sunt cei mai frumoși și inteligenți “boboci” și au primit titlurile de Miss și Mister Boboc.

Pentru titlurile de Miss și Mister s-au luptat în acest an 5 perechi de boboci, iar învingători au fost Șuteu Luz Maria Milagros și Cosmin Nicolae Berindeiu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Tema din acest an a fost „România… Undeva-n Balcani”, iar în cele patru probe de concurs, bobocii au trebuit să îşi dovedească talentul, intuiţia, îndemanarea și creativitatea.

Fiecare dintre cele 5 perechi va reprezenta o regiune a țării, Maramureș, Transilvania, Banat, Muntenia și Moldova, și vor trece prin patru probe.

Prima probă este cea de prezentare, urmată de o probă pe tematică. A treia probă este cea de talente, unde fiecare pereche va avea ocazia să își arate talentele și să impresioneze publicul prezent la eveniment. În cadrul celei de-a patra probe, participanții vor fi supuși unei probe surpriză.

Seara a fost una plină de emoție, frumusețe, talent și muzică bună iar la final, juriul a ales cei mai frumoși boboci ai acestui an:

De asemenea, în urma concursului organizat pe internet, Șuteu Luz Maria Milagros și Ovidiu Petru Muntea au fost desemnaţi Miss şi Mister Boboc 2023 Ziarul Unirea, fiind cei mai votaţi boboci de către internauţi.

After Party-ul evenimentului va avea loc în Club Stage de la ora 22:00, unde studenții sunt așteptați să petreacă o seara de neuitat, alături de invitatul special, Puya, care va concerta în această seară.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare