Bacalaureat 2019, sesiunea de toamnă: Absolvenții de liceu susțin astăzi proba obligatorie a profilului
Sesiunea de toamnă a examenului de Bacalaureat 2019 a început miercuri. Absolvenții de liceu au susținut, în prima zi, proba scrisă la Limba și literatura română, joi proba la Limba şi literatura maternă, astăzi, 23 august – proba obligatorie a profilului, iar pe 26 august – proba la alegere a profilului şi specializării. Potrivit Ministerului Educației, peste 43.500 de candidaţi s-au înscris în vederea susținerii probelor din a doua sesiune.
Sesiunea a doua a examenului de Bacalaureat a început cu probele scrise, primul examen fiind la Limba și literatura română. Candidații au avut trei ore la dispoziție pentru rezolvarea subiectelor, iar, în partea a doua a zilei, baremul și subiectele vor fi publicate de Ministerul Educației pe subiecte.edu.ro.
Probele scrise vor continua joi, 22 august, cu proba scrisă la Limba şi literatura maternă, urmată pe 23 august de proba obligatorie a profilului și pe 26 august de proba la alegere a profilului şi specializării.
Conform datelor comunicate de MEN, din totalul celor înscrişi la sesiunea a doua a examenului de Bacalaureat 2019, peste 28.700 de candidați provin din promoţia 2018-2019, iar peste 14.800 de candidați sunt din promoţiile anterioare.
Reguli de desfășurare a examenelor
- Accesul candidaţilor în centrele de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 – 8:30, pe baza unui act de identitate valid, cu fotografie.
- Timpul destinat redactării unei lucrări scrise este de trei ore, calculat din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate.
- Pentru rezolvarea subiectelor candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită de asistenţi.
- Toate sălile de examen au în dotare camere funcţionale de supraveghere audio-video.
- Nu este permis în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.
- În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.
- Cei surprinşi în astfel de situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept consecinţă, nu vor mai putea participa la probele următoare şi vor fi lipsiţi de posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. De asemenea, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului.
Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ: susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale; susţinerea tuturor probelor scrise şi obținerea notei 5 la fiecare dintre acestea; obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.
Ministerul Educației Naționale a anunțat că pune la dispoziție linia TELVERDE (0800801100) pentru sesizarea eventualelor nereguli din cadrul examenului. Aceasta va fi disponibilă în perioada 21 – 22 august, respectiv luni, 26 august, între orele 8:00 – 16:00, iar vineri, 23 august, între orele 8:00 – 14:00.
Calendarul examenului de bacalaureat național 2019, a doua sesiune (august – septembrie 2019)
Înscrierea candidaților BAC 2019, a doua sesiune:
-
- 15 – 19 iulie 2019: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen
- 26 iulie 2019: Înscrierea candidaților care au promovat examenele de corigențe
Probele scrise BAC 2019, a doua sesiune:
-
- 21 august 2019: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
- 22 august 2019: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
- 23 august 2019: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
- 26 august 2019: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
Evaluarea competențelor BAC 2019, a doua sesiune:
-
- 27, 28 august 2019: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
- 29 august 2019: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
- 30 august, 2 septembrie 2019: Evaluarea competențelor digitale – proba D
- 2 – 3 septembrie 2019: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
Rezultate BAC 2019, a doua sesiune:
-
- 3 septembrie 2019: Afișarea rezultatelor la probele scrise și depunerea contestațiilor
- 7 septembrie 2019: Afișarea rezultatelor finale
Sursa: sparknews.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până la începutul lui NOIEMBRIE 2024: Temperaturile medii, peste cele normale perioadei. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până la începutul lui NOIEMBRIE 2024: Temperaturile medii, peste cele normale perioadei. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, în intervalul 7 octombrie – 4 noiembrie. 2024. Potrivit specialiștilor, temperaturile medii se vor situa peste cele normale în această […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
Când pică Paștele ortodox și catolic în 2025 și în următorii ani – calendar
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
4 octombrie: Ziua Internațională a Animalelor. 10 moduri prin care poți sărbători ”World Animal Day”
-
Sportacum 4 zile
Puzderie de accidentări la Metalurgistul Cugir | „Roș-albaștrii”, fără 5 jucători importanți
-
Opinii - Comentariiacum 18 ore
6 octombrie: Sfântul Apostol Toma, patronul arhitecţilor, zidarilor şi al pietrarilor, dar și ocrotitorul întârziaților
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
2 octombrie: Sfântul Sfinţit Mucenic Ciprian şi Sfânta Mucenică Iustina. Cum a fost adus un mare vrăjitor la credinţa creştină de către o fecioară
-
Opinii - Comentariiacum o zi
5 octombrie 1918: Declaraţia de independenţă a Transilvaniei este citită în Parlamentul ungar de la Budapesta de Alexandru Vaida-Voievod