Avocat albaiulian, ”părinte fondator” al Constituției, la 25 de ani de la adoptare: ”Curtea Constituțională a devenit o supraputere”

Avocatul albaiulian Ioan Rus, fost secretar al comisiei de redactare a proiectului Constituției României, este unul dintre ”părinții fondatori” ai celei mai importante legi din stat, aprobată acum 25 de ani în cadrul referendumului din 8 decembrie 1991. 

(Material scris în 8 decembrie 2016)

ioan-rus-avocat01Fostul secretar al comisiei de redactare a proiectului Constituției, Ioan Rus, a afirmat pentru ziarulunirea.ro că textul prevăzut acum 25 de ani conferea Parlamentului dreptul de a-și spune ultimul cuvânt în privința legilor, însă în prezent Curtea Constituțională interpretează actele normative astfel încât parlamentarii legiferează uneori cum își doresc judecătorii acestui for.

”Am constatat că, de fapt, Curtea Constituțională a devenit o supraputere în România care interpretează cum crede ea de cuviință și uneori interpretează în afara textului constituțional, ceea ce nu mi se pare corect, ca această curte să aibă ultimul cuvânt. Textul pe care noi l-am avut în prima variantă, din 1990, era unul mai flexibil și care dădea Parlamentului dreptul de a-și spune ultimul cuvânt asupra legii pe care o adoptă, dar Parlamentul trebuie să adopte această soluție cu un vot cu două treimi, deci nu putea fi un vot simplu. Până la urmă parlamentul știe dacă un text corespunde actului pe care l-a adoptat. Probabil se va pune problema, la viitoarele revizuiri, în privința acestui aspect: puterea care i s-a dat Curții Constituționale în a interpreta actele normative. Le interpretează în așa fel încât obligă legiuitorul să legifereze așa cum doresc dânșii și uneori legiferează în dezacord cu spiritul și textul Constituției”, a spus Ioan Rus, fiind contactat și întrebat dacă în prezent Constituția mai corespunde nevoilor cetățenești.

Ioan Rus consideră că cea mai importantă lege din stat corespunde și în prezent nevoilor cetățenești, însă anumite texte pot fi reformulate și îmbunătățite, precizând că lucrurile ar trebuie să fie mai clare în ceea ce privește desemnarea primului-ministru de către președinte.

”Spre exemplu, problema desemnării de către președinte a premierului. Aici lucrurile sunt interpretabile pentru că s-ar deduce din conținutul acestui text că dacă un partid nu realizează 51 la sută din mandate atunci poate veni o coaliție să facă o propunere, dar președintele nu este obligat să propună acel candidat de prim-ministru ținând cont de această majoritate constituită. Și aici lucrurile ar trebui să fie mult mai clare. Cine poate face o majoritate pentru a guverna, președintele să fie obligat să desemneze candidatul propus pentru funcția de prim-ministru”, a spus Ioan Rus.

Fost decan al Baroului Alba, Ioan Rus este unul dintre cei mai cunoscuți practicieni ai dreptului din județ. Acesta a lucrat la elaborarea Constituției, el fiind fost membru în comisia juridică din Senatul României.

”Am avut onoarea să fiu ales de către colegii din Parlament în comisia de redactare a acestui proiect, să lucrez împreună cu personalități marcante ale dreptului constituțional și administrativ de la acea vreme”, și-a amintit Ioan Rus.

Avocatul albaiulian a declarat că la acea vreme Constituția României era cea mai modernă și democratică din Europa, în elaborarea ei ținându-se cont de convențiile europene în materia Dreptului Omului.

La 8 decembrie 1991 a avut loc referendumul național privind adoptarea Constituției României, extrem de necesară după Revoluția din decembrie 1989 ce a înlăturat dictatura comunistă din țară.

Constituția României, prima de după 1989, a fost adoptată de Adunarea Constituantă la 21 noiembrie 1991 și aprobată prin Referendum național la 8 decembrie, în același an, cu o majoritate semnificativă: din numărul de 10.948.468 de participanți, 77,3% au răspuns afirmativ, 20,49% negativ, voturile nule reprezentând 2,3%.

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook 

11 Comentarii

petre 8 decembrie 2016 at 20:39

Dl Av. Ioan Rus, a avut multe roluri, foarte importante, pentru jud.Alba:
1.A contribuit la redactarea Constitutiei Romaniei;
2.La infiintarea Universitatii 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia;
3.La aducerea Curtii de Apel in Alba Iulia, cand altii din alt judet s-au opus;
A fost si este un bun specialist in drept.
Felicitari Dle Av. Rus.

Alexander 9 decembrie 2016 at 0:19

1.Dl Av. Ioan Rus a contribuit la copierea Constitutiei Romaniei.Toti juristii stiu ca Legea Fundamntala a Romaniei este un Copy/paste ordinar dupa Constitutia Republicii Franceze.,,Parinte fondator,,????buna asta!!:))))))))
Toate celalalte roluri enumerate de catre d-voastra sunt adevarate!

jucatorul de golf 8 decembrie 2016 at 22:35

Dl avocat este un om etalon al judetului dar din pacate buldogii astia de la carma nu dau doi bani pe parerile si sfaturile acestuia.

1 8 decembrie 2016 at 23:24

PUSCHEA PE LIMBA; SA NU TE IRADIEZE ,CA PERAPOSATU IORGOVAN

personalitatea 9 decembrie 2016 at 8:10

Rolul esential al unui prefect, il reprezinta asigurarea respectarii legalitatii in teritoriu. A fost unul dintre prefectii adevarati.

Ion Petric 9 decembrie 2016 at 8:34

A fost un parlamentar și un om politic deoferit! F eliminări de avocat!i

HD 9 decembrie 2016 at 9:31

Un adevarat roman.Cei care nu scriu frumos de dansul,o fac din invidie.Merita sa fie decan al baroului pe viata.

HD 9 decembrie 2016 at 9:33

Si inca ceva:Agentia de Dezvoltare 7 Centru,are sediul la Alba Iulia si cu contributia d-lui av.Ioan Rus.

doroftei marius 9 decembrie 2016 at 9:34

un incompetent,care a ajuns unde a ajuns doar prin politica!

Nomadul 9 decembrie 2016 at 14:44

Pe vremea cand era prefect,nu era atat de perfect ! Vorbesc in cunostiinta de cauza!

C M 9 decembrie 2016 at 16:56

Merita tot respectu un om corect o spun din cunostinta , am lucrat cu dansu se lupta pt dreptate nu pt minciuna

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...