Rămâi conectat

Actualitate

Avertismentul lui Alexandru Rafila despre Remdesivir: „Nu încercați să-l cumpărați de pe internet. Nu se administreză preventiv”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, profesorul Alexandru Rafila, recomandă oamenilor să nu încerce să cumpere de pe internet Remdesivir, noul medicament autorizat în SUA ca terapie pentru coronavirus.

Rafila atrage atenția asupra faptului că produsul, care ar fi de vânzare pe internet, în mod sigur este contrafăcut, deoarece acest medicament nu se găsește de cumpărat în farmacii, ci se administrează numai în spitale, injectabil, nu sub formă de pastile, și numai pacienților în stare critică.

„Eu sunt convins că deja se găsește pe internet. Dar nu se găsește de fapt medicamentul, se găsește un nume și un ambalaj cu o pastilă care poate să aibă efecte grave. Nu se administrează acasă și nu se administrează preventiv!”, avertizează profesorul Rafila.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Am avut probleme cu persoane care au luat cantități mari de hidroxiclorochină preventiv – și în România, și în alte țări. S-a mai întâmplat și în România, cred. E un medicament toxic, sunt medicamente care de obicei se dau în infecții parazitare și ele sunt introduse în terapia bolii, nu în profilaxie”, atrage atenția profesorul Rafila.

Cum acționează Remdesivir

De altfel, președintele Societății Române de Microbiologie este destul de rezervat în privința eficienței acestui medicament în tratarea Covid-19, arătând că informațiile sunt contradictorii, nu au fost făcute suficiente studii și, spune profesorul, trebuie luat în calcul și factorul politic și economic care apare în recomandarea acestei terapii.

„Remdesivirul, medicamentul care a fost aprobat în regim de urgență de agenția americană FDA ca tratament etiologic pentru Covid-19, este un antiviral, care inhibă replicarea virală, adică multiplicarea virusului. Practic, blochează o enzimă a virusului ce permite replicarea acidului nucleic viral, ARN-polimerază se numește enzima respectivă, și acționează prin blocarea acelei enzime. Este un medicament dezvoltat cu ceva timp în urmă, a fost încercat fără succes în tratamentul infecției cu virusul Ebola. A mai fost utilizat și în alte infecții produse de alte tipuri de coronavirus și acum este testat pentru introducerea ca terapie în infecția cu noul coronavirus”, a explicat Alexandru Rafila, sâmbătă seară, la Digi24.

Profesorul Cercel desfășoară un studiu organizat de firma care produce remdesivir

„Lucrurile au mers pe repede înainte în ultima perioadă. Și noi desfășurăm două studii. La Matei Balș profesorul Cercel a început un studiu care este organizat chiar de firma Gilead, cred, cea care produce acest medicament, dar sper să avem și șansa de a organiza studiul coordonat de OMS, se numește „Solidarity”, care include multe țări din UE, dar și din afara UE și compară eficacitatea acestui produs, remdesivir, cu schemele terapeutice oarecum „tradiționale”, hidroxiclorochină sau alte lucruri”, a spus profesorul Rafila.

„În privința remdesivirului, noi avem niște date care au fost puțin contradictorii”, a adăugat profesorul.

Rezultate contradictorii: „Ne mișcăm și într-o zonă politică și economică”

„Primul studiu care a fost pus la dispoziție acum două săptămâni, de fapt era o parte dintr-un studiu mai mare, pe 4.000 de pacienți din mai multe țări, și a arătat niște rezultate formidabile: din 125 de persoane incluse, din care 113 aveau forme grave, s-au vindecat după șapte zile și au fost doar două decese, iar cazurile grave, chiar ventilate, au mers extrem de bine. Acesta a fost un studiu făcut la Chicago, primele rezultate legate de remdesivir.

Ulterior a venit o informație care nu prea era încurajatoare, de fapt nu era deloc încurajatoare, din China, un alt sit unde se făcea un astfel de studiu. Situl respectiv n-a reușit să finalizeze studiul, adică să includă suficienți pacienți, rezultatele se pare că nu au fost deloc încurajatoare, nu era niciun fel de modificare în evoluția pacienților și din motive pe care nu vreau să le comentez, a scăpat pe surse de undeva din zona OMS acest rezultat.

Săptămâna aceasta am avut un alt rezultat din SUA, de data aceasta erau rezultate încurajatoare, dar nu la fel de încurajatoare ca cele din Chicago, și au arătat că reducea durata bolii cu patru zile și reducea într-o oarece măsură și mortalitatea.

Acum, noi ne mișcăm într-o zonă nu numai medicală, ci și una politică și economică. Când a apărut studiul din China care arăta că n-are niciun efect, bursa din SUA și mai ales acțiunile companiei Gilead au scăzut. În urma deciziei luate de autoritățile americane de a acorda licența rapidă acestui produs, lucrurile și-au revenit” – a explicat Alexandru Rafila.

„N-aș spune că este un tratament minune”

„N-aș spune că este un tratament minune, timpul o să demonstreze. Lumea așteaptă un medicament care să rezolve problema paciențilior cu forme grave și așteaptă un vaccin, acestea sunt cele două orizonturi de așteptare”, a punctat profesorul Rafila.

„E bine că avem un medicament, mai sunt și alte medicamente în trialuri clinice, probabil că nu va rămâne singurul medicament care acționează direct asupra virusului, dar e bine că există un astfel de tratament care a dat rezultate și care, din punctul meu de vedere, chiar dacă a fost autorizat de către FDA, va continua să fie testat” – a arătat profesorul Rafila.

El a adus în discuție și un alt aspect. Cei de la Gilead, producătorii, au dat și o declarație, că au avut costuri de dezvoltare foarte mici comparativ cu alte produse, 150 de milioane de dolari, ceea ce într-adevăr, nu este foarte mare, dacă ne referim la un produs care ar putea să schimbe nu numai sănătatea lumii, dar și economia lumii.

Exemplul japonez. Accesul la medicament n-ar trebui limitat

Însă există și un alt exemplu. Japonezii au dezvoltat un antiviral, pe care l-au pus în mod gratuit la dispoziția Chinei, atunci când a apărut problema în China, și în momentul de față, chiar dacă și acel antiviral se găsește încă în proceduri de testare, îl pun la dispoziția oricărei țări care poate să îl producă.

„Cred că asta ar fi calea, e tipul de abordare pe care trebuie să o avem atunci când este o problemă globală de sănătate publică – să fie pus la dispoziția fiecărei țări cu costuri minime, să nu limitezi accesul la un medicament. Și mai este un element: capacitatea de producție în SUA este limitată și până la sfârșitul acestui an ei estimează că pot să producă un milion de tratamente, dacă un tratament durează cinci zile” – a arătat prof. Alexandru Rafila.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Modificarea kilometrajului, INTERZISĂ: Ce trebuie să facă românii care au autoturisme cu odometre defecte

Ziarul Unirea

Publicat

în

Modificarea kilometrajului, INTERZISĂ: Ce trebuie să facă românii care au autoturisme cu odometre defecte

Odată cu publicarea legii privind registrul electronic al istoricului vehiculelor rutiere înmatriculate sau înregistrate în România, modificarea kilometrajului unei mașini a devenit interzisă.

Potrivit articolul 2 din legea 142/2023, începând de azi, modificarea kilometrajului unei mașini este strict interzisă, astfel:

(1) Este interzisă manipularea odometrului unui autovehicul, solicitarea manipulării odometrului sau orice acţiune de natură să influenţeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurşi de un autovehicul.

Elit - Gustul Desăvârșit

(2) În sensul prezentei legi, prin manipularea odometrului se înţelege practica frauduloasă de modificare voită şi neautorizată a kilometrajului real indicat de odometrul unui autovehicul.

(3) În cazul în care odometrul este defect sau nu funcţionează corespunzător, proprietarul/utilizatorul menţionat în certificatul de înmatriculare/înregistrare al autovehiculului este obligat să îl repare sau să îl înlocuiască fără întârziere la operatori economici autorizaţi în acest sens.

Citește și: MIPE, anunț despre tichetele pentru nou-născuți: „Astăzi am virat banii pentru peste 10.000 de trusouri”

Articolul 13 spune că, în termen de patru luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii emite un ordin pentru punerea în aplicare a prezentei legi.

În forma adoptată de Senat, modificarea kilometrajului era pedepsită cu închisoare de la 1 lună la 1 an sau cu amendă, însă Guvernul a explicat, în punctul său de vedere, că nu se impune reglementarea distinctă, întrucât conduita este deja incriminată prin prevederile Codului Penal.

Până în prezent, modificarea kilometrajului era incriminată, indirect, prin prevederile Codului Penal, fiind încadrată la fapta de înșelăciune, articolul 244.

Potrivit Codului Penal, “Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obține pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust și dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”, potrivit digi24.ro.

Sursa: antena3.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Surpriză după primele rezultate definitive la Recensământul 2022: ţara care are în România cea mai puternică diaspora

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Surpriză după primele rezultate definitive la Recensământ: ţara care are în România cea mai puternică diaspora

Mai suntem doar puţin peste 19 milioane în ţara asta. România a pierdut un milion 100 de mii de oameni în 10 ani. Cei care au rămas sunt în proporţii aproape egale, femei şi bărbaţi, cu un uşor plus în dreptul domnilor. Ei sunt mai tineri, însă, în medie, cu aproape trei ani decât doamnele. Să nu te miri când vezi pe străzi mai mult oameni în vârstă. Raportul este 121 de persoane de peste 65 de ani la 100 de români sub 15 ani. Aşa că un angajat munceşte pentru pensiile şi asigurările sociale a doi pensionari sau copii.

Iar din urmă vine o generaţie cu discrepanţe foarte mari între zone. Cei mai mulţi copii mici sunt în Bucureşti, Iaşi şi Cluj, iar cei mai puţini, în Tulcea, Mehedinţi şi Covasna. Unii sunt crescuţi de un singur părinte. Cei mai mulţi divorţaţi sunt la Bucureşti – aproape câtă populaţie are Constanţa. În afara capitalei, cele mai multe despărţiri sunt în Timiş, dar cei mai familişti români trăiesc în Sălaj.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ajungem la străinii din România. Puţini peste 50.000 au fost înregistraţi la recensământ. Cei mai mulţi au cetăţenia Republicii Moldova, iar pe locul doi sunt italienii. În afară de Bucureşti şi Ilfov, cele mai importante comunităţi de italieni sunt în Timiş şi Bacău.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Cine este Rodica, femeia care apare pe bancnota de 10 lei. Puţini români ştiu povestea ei

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Cine este Rodica, femeia care apare pe bancnota de 10 lei. Puţini români ştiu povestea ei

Pe spatele bancnotei de 10 lei apare o casă ţărănescă şi un chip al unei femei de la ţară, însă nu mulţi ştiu povestea ei.

Femeia care l-a inspirat pe Nicolae Grigorescu şi care apare pe bancnota de 10 lei era o femeie simplă de la ţară.Imaginea ei, a unei femei blânde, l-a impresionat atât de puternic pe marele pictor încât a devenit model pentru trei dintre tablourile artistului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe numele ei Rodica, femeia a fost sursa de inspirație pentru tablourile celebre „Rodica”, „Rodica la pârâu” și „Primăvara”.În toate, pictorul Nicolae Grigorescu a înfățișat-o pe Rodica drept o femeie simplă de la țară, îmbrăcată în straie tradiționale și având păr lung.

Rodica apare pe bancnota de 10 lei, alături de casa tradițională de la Muzeul Astra, din Sibiu
Personalitățile care apar pe bancnotele aflate în circulație în România sunt stabilite de Banca Naţională, prin Direcţia Emisiune, Tezaur şi Casierie.

„Pe bancnota de 10 lei, cu Nicolae Grigorescu, apare şi „Rodica”, un tablou care aparține Băncii Naționale şi se află în Sala de Consiliu.Aici, spre exemplu, putem fi acuzați de subiectivism, dar e ceva firesc. Nu poți să faci atlasul personalităților din România pe bancnote.Banca Naţională are şi menirea de a promova istoria, cultura şi civilizaţia României”, explica Mugur Şteţ, fostul purtător de cuvânt al BNR, potrivit adevarul.ro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare