Rămâi conectat

Politică Administrație

Autostrada Sibiu-Pitești: 8 documentații înaintate pentru proiectarea și execuția secţiunii 5, între Curtea de Argeș și Pitești. Durata contractului este de 108 luni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Autostrada Sibiu-Pitești: 8 documentații înaintate pentru proiectarea și execuția secţiunii 5, între Curtea de Argeș și Pitești. Durata contractului este de 108 luni.

După ce joi s-au depus ofertele pentru proiectarea și execuția primului tronson din cea mai așteptată autostradă din România, A1 Sibiu-Pitești, de ieri există ofertanți și pentru secțiunea 5, între Curtea de Argeș și Pitești, lungă de 30,35 km, anunţă Asociaţia Pro Infrastructură.

CNAIR trebuie să evalueze 8 documentații înaintate de: Astaldi, China Railway-Viaponte, Condotte, Impresa Pizzarotti, Itinera, Tirrena Scavi, Trameco-Erbașu și UMB-Aktor. Valoarea estimată a proiectului este de 1.834.035.567,66 RON fără TVA. Durata contractului este de 108 luni, din care 12 luni perioada de proiectare, 36 de luni execuție în teren și 60 de luni (5 ani) garanție.

Ce urmează? Etapa de evaluare a ofertelor. Primul termen este 20.11.2017 pentru secțiunea 1 și 21.11.2017 pentru secțiunea 5. Însă, cu siguranță, aceste termene nu vor fi respectate. Ele vor fi amânate succesiv până la o dată incertă. Pot trece multe luni de zile până vom avea un câștigător desemnat!

Citește și: Autostrada Sebeş-Turda, lotul 3: CNAIR ar putea anunţa la sfârşitul lunii inaugurarea celui celui mai avansat proiect de autostradă din România

„Așa cum am explicat și ieri, vedem aceeași situație ca la A0-Sud, lotul 1 Sibiu-Pitești sau DX12 Craiova-Pitești: în ciuda faptului că pe lista de ofertanți există și companii foarte serioase și 100% capabile să ducă la bun sfârșit astfel de proiecte majore, avem și constructori care prezintă riscuri evidente, cu experiență redusă în execuția de autostrăzi și/sau cu situații financiare mult mai puțin solide în comparație cu marile companii din Europa”, spun reprezentanţii asociaţiei.

Din cauza acestui ordin de ministru (OMT 600/2017) emis de Răzvan Cuc în mai 2017, de pe listă lipsesc câteva nume grele (Strabag, Max Boegl sau Geiger), iar companiile serioase foarte probabil licitează la o valoare foarte apropiată de costul estimat pentru a-și acoperi riscurile generate de acest ordin de ministru.

„Mai mult, situația pentru A1 Sibiu-Pitești este neclară cu privire la emiterea acordului de mediu (AM). Chiar dacă mâine am avea un câștigător și un contract semnat, acesta nu s-ar putea apuca efectiv de treabă pentru că nu se poate emite AM, și implicit autorizație de construire, fără a avea studiul de fezabilitate (SF) gata pe tot traseul (contractul pentru actualizarea SF pentru secțiunile 2, 3, 4 și 6 a fost reziliat)”, mai precizează Asociaţia Pro Infrastructura.

Simplu spus, aceste licitatii lansate nu înseamnă nimic dacă vor fi anulate ulterior sau dacă în urma lor vom avea desemnați constructori incapabili să-și acopere costurile și riscurile, ajungând la rezilierea contractelor, așa cum s-a întâmplat pe A3 Suplacu de Barcău-Borș (Corsan-Corviam, Spania) sau A7 Centura Bacău (Eko, Turcia).

Sursa: Asociaţia Pro Infrastructura


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă | USR Daia Română: Silviu-Mihai Moldovan, un tânăr pentru viitor!

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comunicat de presă | USR Daia Română: Silviu-Mihai Moldovan, un tânăr pentru viitor! USR Daia Română are plăcerea să anunțe desemnarea lui Silviu-Mihai Moldovan, candidat pentru funcția de primar al comunei Daia Română. Cu o viziune proaspătă și un plan ambițios de dezvoltare, Silviu este hotărât să contribuie la dezvoltarea și prosperitatea locală. În vârstă […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea