Rămâi conectat

Ştirea zilei

Autostrada Sebeș-Turda: Vezi memoriul depus de locuitorii din Oarda, la Primăria Alba Iulia

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

memoriu OardaPeste 700 de semnături ale cetățenilor care locuiesc în cartierul Oarda însoțesc memoriul depus  vineri, 14 iunie, la Primăria Alba Iulia. Oamenii cer ca traseul autostrăzii Sebeș-Turda să fie în așa fel proiectat încât să ocolească zona.

Deși vicepreședintele PNL Florin Roman a explicat amănunțit, la începutul acestei săptămâni, care ar fi cea mai nouă variantă de traseu gândită în așa fel încât să fie demolată o singură casă, nu i-a convins pe ordenii care au anunțat deja că se vor lupta ca autostrada să nu treacă prin localitate. Aceștia cred în continuare că în acest caz le vor fi amenințate proprietățile și vor fi afectați de poluare.

Iată, integral, memoriul semnat de locuitorii dn Oarda:

Elit - Gustul Desăvârșit

„MEMORIU
Cu privire la opoziţia cetăţenilor la trecerea autostrăzii prin localitatea Oarda de Sus

Dreptul simplului cetăţean de a se bucura de toate atributele care le conferă dreptul de proprietate (garantat de altfel şi de Constituţia ţării) a fost şi este grav afectat de atitudinea autorităţilor locale şi centrale implicate direct în gestionarea proiectelor vizând infrastructura rutieră.

Este adevărat că interesul public este superior celui privat DAR de aici şi până la a bagateliza dreptul la o viaţă tihnită a omului simplu, până la a-i batjocori punctul de vedere este cale lungă. “Cine nu este cu noi este împotriva noastră!” era deviza unui regim de coşmar. Astăzi, aceeaşi lozincă îmbracă altă formă “Cine nu este cu noi este manipulat!”.

Ei bine , NU !!!

Nu este vorba de niciun demers politic obscur, de niciun fel de manipulare !
Este vorba de localnicii care au ales să trăiască în acest colţ de Românie care se cheamă Oarda de Sus, un anonim “Colţ de rai” devenit peste noapte “oaia neagră a ţării” “bariera împotriva progresului României”.

Numai că acest colţ de rai nu a apărut peste noapte, ci prin truda a zeci de generaţii.
Situată la 6 Km de capitala de suflet a României- Alba Iulia – localitatea OARDA are în componenţa sa de fapt două comunităţi :

– Oarda de Jos menţionată documentar în anul 1291 sub numele de “Varda” şi

– Oarda de Sus apărută sub denumirea de “Vasadya” şi atestată documentar în anul 1733.
Radiografiind comunitatea cu tot ce înseamnă viaţă economică, socială şi culturală, incluzând aici tradiţii, obiceiuri, ritualuri, habitat, meşteşuguri, vom ajunge la concluzia tristă că toate acestea vor suferi modificări majore grave ca urmare a construirii acestei autostrăzi contestate.

Se pare că a fi CETĂŢEAN EUROPEAN în ROMÂNIA nu înseamnă chiar nimic în ziua de azi. Ne-au infestat mintea cu lozinca “sunt cetăţean european şi am drepturi!” Şi atunci îţi pui întrebarea pertinentă: ce drepturi? dreptul la viaţă, dreptul la opinie, dreptul de a fi consultat, chiar dreptul de a fi contestat.

Dar se pare că se ajunge într-un anumit punct, în “vârful” în care nu mai contează cel de lângă tine, nu mai contează “binele aproapelui” ci doar dorinţa ta de mărire, suficienţa de sine, fără niciun fel de scrupul. Nici măcar bunul-simţ elementar care îţi spune să-1 asculţi pe cel de lângă tine chiar dacă nu îi împărtăşeşti opiniile, nu mai există. Şi eşti pasat de la unul la altul, eşti împroşcat cu promisiuni deşarte pentru ca la sfârşit să fi dojenit că nu-şi cunoşti interesul imediat şi pe termen lung.

Ce contează că autostrada va demola câteva case! Ce contează că zeci de familii vor fi afectate! Ce contează că oricunde în Europa orice autostradă trece pe lângă localităţi şi NU prin acestea! La noi totul este atipic, totul este bagatelizat şi luat în băşcălie , astfel că am ajuns chiar noi nişte caricaturi.

Sub masca „interesului public” suntem la adăpost de orice răspundere, de orice vinovăţie morală sau materială , dar până când şi cu ce preţ?

Oare mai este loc de mai rău, mai este loc de mai mult rău? După ce am fost vlăguiţi, expoliaţi ne vedem acum alungaţi şi din casele noastre. Oare merită efortul şi sacrificiul?

Cele 700 de semnături alăturate acestui manifest sunt mărturia faptului că s-a ajuns prea departe. După ce s-au cheltuit sute de milioane, chiar miliarde de lei pentru un traseu abandonat, după ce nimeni nu a fost tras la răspundere şi nu se ştie unde şi la cine s-au dus banii se încearcă o nouă variantă câştigătoare pentru cei care au frâiele în mâini. De această dată se pare că şi consecinţele vor fi mai drastice şi mai vătămătoare pentru satul nostru.

De aceea ne manifestăm cu toată tăria opoziţia ca această autostradă să treacă prin localitatea noastră, fiind atâtea variante peste terenurile agricole din zonă!!!”, se arată în documentul înregistrat la primărie.

Luni, 17 iunie, la Aiud va avea loc o întâlnire între reprezentanții Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, proiectant, reprezentanții CJ Alba și primarii localităţilor pe teritoriul cărora va trece autostrada, iar aceștia din urmă vor prezenta problemele sau observațiile pe care cetățenii le au față de proiectul autostrăzii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| Târgul de Crăciun de la Sibiu 2022 se deschide vineri: A fost montat bradul, căsuțele din Piața Mare și s-a testat iluminatul festiv

Ziarul Unirea

Publicat

în

Târgul de Crăciun de la Sibiu 2022 se deschide vineri, iar organizatorii au montat deja bradul și căsuţele în Piaţa Mare, inclusiv căsuţa lui Moş Crăciun.

Citește și: MESAJE de CRACIUN fericit! Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poți trimite celor dragi

Deja în Târgul de Crăciun de la Sibiu a fost montat şi bradul împodobit, fiind vorba despre unul artificial, care a mai fost şi în anii trecuţi în centrul Sibiului. De asemenea, ca în anii trecuţi, becurile instalaţiei de iluminat sunt economice.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: OFICIAL| Târgul de Crăciun din Alba Iulia va avea loc și în acest an! Unde se va ține și ce surprize a pregătit Primăria pentru vizitatorii de toate vârstele

”Una câte una, căsuțele, bradul și patinoarul recuceresc Piața Mare și vor transforma centrul Sibiului în cartierul lui Moș Crăciun! Atât de mult iubim Crăciunul încât, în ciuda temperaturii de afară, parcă deja simțim miros de scorțișoară și un vag sunet de clopoței. Te așteptăm și pe tine începând cu 11 noiembrie la Sibiu, la cel mai frumos Târg de Crăciun de până acum!”, au scris organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului.

Citește și: Când începe Postul Crăciunului 2022: Care sunt dezlegările și rânduielile liturgice

Ajuns la cea de a 15-a ediţie, Târgul de Crăciun de la Sibiu va reuni 110 participanţi din 20 de judeţe.

Foto: Facebook – Targul de Craciun din Sibiu


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Concurență acerbă pentru Transalpina de Apuseni, lotul 2: Patru ofertanți pentru contractul de peste 122 milioane de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Concurență acerbă pentru Transalpina de Apuseni, lotul 2: Patru ofertanți pentru contractul de peste 122 milioane de lei

Consiliul Județean Alba a primit nu mai puțin de patru oferte pentru finalizarea lucrărilor la lotul 2 al Transalpinei de Apuseni. Situația este explicabilă prin valoarea foarte mare a contractului, de peste 122 de milioane de lei.

Dintre cei patru ofertanți doar Elis Pavaje a făcut o ofertă ca firmă unică, restul de trei fiind asocieri între mai multe firme.

Care sunt cei 4 ofertanți:

Elit - Gustul Desăvârșit

1.ELIS PAVAJE – ofertant unic

Subcontractanți:

ALPENSIDE
TOBIMAR GROUP S.R.L.
AUSTAL
DACIA FABER S.R.L.
ELECTRIC SERV S.R.L.

2. Asocierea PRENIS S.R.L.(Leader), DIMEX-2000 COMPANY

Subcontractanți:

BERI GRUP
DACIA FABER S.R.L
URBAN CONSTRUCT TRANSILVANIA SRL
IMSAT-ALBA S.A.

3. Asocierea SC FAR FOUNDATION SRL (Leader), DRUMSERV, NOMIS 2003 S.R.L

Subcontractanți:

METALLER ENERGY

4. Asocierea DECONSTRUCT AG (Leader), BETON CONSTRUCTORUL, MRC CULICI 2016, HYDROSTROY AD

Lotul 2 al DJ 107I are 36,5 km, între localitățile Ponor și Bucium, până la intersecția cu DN 74. Stadiul fizic de realizare a investiției este de 27%. În total, drumul județean are aproape 80 de kilometri.

Execuţia lucrărilor pentru restul rămas de executat pentru lucrările de modernizare a drumului judeţean DJ1071, constă în:

  • refacerea structurii rutiere, modernizarea și consolidarea ei,
  • asigurarea scurgerii apelor prin execuţia de şanţuri de pamant, şanţuri betonate, rigole ranforsate, rigole carosabile, podeţe tubulare, separatoare de hiodrocarburi pentru epurarea apelor pluviale,
  • lucrări de consolidare a terasamentelor prin execuţia de ziduri de sprijin, consolidarea si execuţia de poduri noi,
  • asigurarea siguranţei circulaţiei (indicatoare, marcaje, parapeti metalici,etc.),
  • lucrări de amenajare a terenului.

Proiectul ar trebui să fie gata până la sfârșitul anului 2023, altfel se pierd bani europeni.

Transalpina de Apuseni traversează de la este la vest zona de sud a Munților Apuseni, prin cele mai spectaculoase zone din această parte a țării. De-a lungul drumului se află Cheile Mănăstirii, Cheile Geogelului, Cheile Râmeţului, cu pereţi abrupţi şi vârfuri ascuţite. De asemenea, pe drum sunt numeroase zone de belvedere care oferă privelişti până spre Retezat, Şureanu sau Muntele Mare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa amendat de Poliția Locală pentru parcare neregulamentară. A contestat în instanță amenda și astăzi a pierdut procesul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Primarul din Alba Iulia, Gabriel Pleșa amendat de Poliția Locală pentru parcare neregulamentară. A contestat în instanță amenda și astăzi a pierdut procesul

Primarul Gabriel Codru Pleșa a fost amendat de polițiștii locali, nu cei din Alba Iulia, ci din Sibiu, pentru parcare neregulamentară. Fapta s-a petrecut în ultima zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, iar primarul Gabriel Pleșa a contestat sancțiunea.

Edilul din Alba Iulia a pierdut procesul în prima instanță, Judecătoria Sibiu decizând astăzi, 8 noiembrie, respingerea plângerii contravenționale a acestuia. Soluția poate fi atacată cu drept de apel, la Judecătoria Sibiu, în termen de 30 de zile de la comunicare.

„M-am dus și eu în ultima zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu și am parcat pe o stradă unde nu era parcarea interzisă. În fața mea erau mașini parcate, iar eu eram ultimul din coloană, iar ulterior a venit cineva în paralel cu mine. Când am ajuns la mașină era poliția locală care a considerat că nu trebuia să parchez acolo pentru că se strâmtorează drumul. Eu nu am fost de acord pentru că nu era nici un semn de interzis. Mi-a venit amenda, am plătit jumătate pentru a nu fi nici o problemă, însă am contestat-o”, a transmis pentru ziarulunirea.ro primarul Gabriel Pleșa.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea