Rămâi conectat

Actualitate

Asigurarea obligatorie a locuinței 2024: Cât costă și ce acoperă

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Asigurarea obligatorie a locuinței 2024: Cât costă și ce acoperă

România este o țară cu un risc ridicat de dezastre naturale, cum ar fi cutremure, inundații și alunecări de teren. Din acest motiv, legea impune tuturor proprietarilor de locuințe să încheie o asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale.

Asigurarea obligatorie a locuinței (PAD) este împărțită în două categorii, în funcție de tipul de construcție:

  • Locuință de Tip B: costă 10 euro pe an, adică aproximativ 50 de lei.
  • Locuință de Tip A: costă 13 euro pe an, adică aproximativ 65 de lei.

Asigurarea obligatorie PAD acoperă daunele produse locuinței în urma unui cutremur, inundații sau alunecări de teren. În cazul unei locuințe de Tip B, valoarea maximă a despăgubirilor este de 10.000 de euro, iar în cazul unei locuințe de Tip A, valoarea maximă a despăgubirilor este de 20.000 de euro.

Neîncheierea unei asigurări obligatorii a locuinței constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 la 500 de lei.

Asigurarea facultativă a locuinței

În plus față de asigurarea obligatorie PAD, proprietarii de locuințe pot încheia și o asigurare facultativă, care oferă o protecție mai extinsă. Asigurarea facultativă poate acoperi o gamă mai largă de riscuri, cum ar fi incendii, explozii, furtuni, căderi de grindină, avalanșe de zăpadă, trăsnete, căderea aparatelor de zbor, inundații cauzate de vecini sau de defecțiunile instalațiilor sanitare, daune cauzate de greutatea zăpezii, căderea accidentală a corpurilor sau aluviunile produse de inundații. De asemenea, asigurarea facultativă poate acoperi și echipamente electronice și electrocasnice.

Asigurarea obligatorie a locuinței este o măsură de protecție importantă, care poate ajuta proprietarii de locuințe să-și recupereze pagubele în cazul unui dezastru natural. În plus față de asigurarea obligatorie, proprietarii de locuințe pot încheia și o asigurare facultativă, care oferă o protecție mai extinsă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

VIDEO | Direcția Generală Anticorupție lansează campania națională ” E timpul să NU mai dăm și noi ceva”: Practicile de dare și luare de mită, descurajate

Cezar Lancrajan

Publicat

în

VIDEO | Direcția Generală Anticorupție lansează campania națională ” E timpul să NU mai dăm și noi ceva”: Practicile de dare și luare de mită, descurajate Direcția Generală Anticorupție (DGA), în parteneriat cu platforma Stop Contrabanda inițiată de BAT România, lansează pe 13 decembrie 2024 campania națională de prevenire a corupției „E TIMPUL SĂ NU […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea