Rămâi conectat

Curier Județean

Arhivele din Alba îşi prezintă activitatea în anul 2013

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

cladire-arhive-nationale-alba-iuliaÎn cursul anului 2013 au fost preluaţi în depozitele Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale 9,40 metri liniari de documente, de la Consiliul Judeţean Alba şi Direcţia Publică Comunitară de Evidenţă a Persoanei Alba.

Au fost inventariaţi 47,20 metri liniari, reprezentând 18.082 dosare şi registre.

Pentru exercitarea atribuţiilor de control prevăzute de legislaţia în vigoare, au fost planificate 44 de controale de fond la creatorii şi deţinătorii de documente din judeţ, fiind executate 46 de astfel de acţiuni. De asemenea, au fost efectuate 52 controale tematice pentru verificarea lucrărilor de selecţionare.

La Comisia de Selecţionare a serviciului au fost înregistrate 60 lucrări de selecţionare şi  34 nomenclatoare. Au fost soluţionate 35 nomenclatoare (27 confirmate, 8 respinse) şi 56 lucrări de selecţionare (41 aprobate integral, 13 aprobate parţial, 2 respinse).

Numărul cererilor depuse de persoane fizice sau juridice a crescut uşor faţă anul trecut, fiind înregistrate 454 solicitări (faţă de 439 solicitări în anul 2012), problematica acestora fiind în continuare deosebit de variată, soluţionarea necesitând un timp îndelungat. Dintre cele 416 cereri soluţionate, 31 cereri au fost trimise spre competentă rezolvare altor instituţii, pentru 179 cereri s-au dat negaţii, iar 206 cereri au avut răspuns pozitiv. Pentru 30 cereri au fost solicitate date suplimentare. Pentru soluţionarea cererilor au fost cercetate 2024 dosare şi registre, 56 publicaţii şi 805 inventare.

Deşi nu este principala atribuţie a Arhivelor, activitatea culturală este acel aspect al activităţii instituţiei care prezintă publicului larg munca arhiviştilor şi arhivarilor.

La sala de studiu au fost eliberate 157 permise, din care 10 pentru cetăţeni străini. La solicitarea cercetătorilor, care au avut 571 prezenţe, li s-au pus la dispoziţie 6387 dosare şi registre şi 106 publicaţii.

La biblioteca documentară s-a reuşit înregistrarea şi fişarea a 93 publicaţii, dintre care 54 cărţi şi 39 periodice, toate primite prin donaţie.

Pentru anul 2013 a fost planificată realizarea a 5 expoziţii. Au fost realizate 11 expoziţii: „Povestea unui judeţ: 1968- Începutul”, „Arhiviştii de ieri …”, „Noi, Poienarii, Vouă Moştenire”, „Odinioară pe calea ferată”, „Tradiţii de primăvară ieri şi azi”, „Fotografii şi ilustrate în depozitele Arhivelor”, „Din comorile înţelepciunii populare de acum un veac”, „Fonduri familiale în depozitele Arhivelor Naţionale Alba”, „Cărţi de patrimoniu în biblioteca Arhivelor Naţionale Alba”, „Dobrogea – oameni şi locuri”, „Sub zodia tămăduirii. Medicină şi farmacie în judeţul Alba”, colaboratorii noştri statornici fiind Consiliul Judeţean Alba şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

A fost editat volumul „Memoria Arhivelor – Primele trei decenii de la făurirea României Mari”, finanţarea fiind asigurată de Consiliul Judeţean Alba.

Au fost încheiate 2 protocoale de colaborare, unul cu Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia, intitulat „Instituţiile în viziunea elevilor”, iar cel de-al doilea cu Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia pentru promovarea proiectelor culturale comune.

În cadrul săptămânii „Şcoala Altfel” (02-05 aprilie), sediul Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale a fost vizitat de 970 copii preşcolari şi şcolari, însoţiţi de cadrele didactice.

Au fost restaurate 6841 file, din 114 dosare şi registre. Datorită unei excelente colaborări cu Consiliul Judeţean Alba, au fost procurate fondurile necesare achiziţionării de materiale pentru laboratorul de restaurare şi legătorie. În cadrul atelierului de legătorie al serviciului au recondiţionate şi legate 738 dosare şi 60 registre, reprezentând 85.799 file.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: Accident în Alba Iulia: Două mașini s-au tamponat pe strada Tudor Vladimirescu

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Accident în Alba Iulia: Două mașini s-au tamponat pe strada Tudor Vladimirescu Un accident s-a produs în 20 aprilie, în jurul orei 14:00, în Alba Iulia, pe strada Tudor Vladimirescu. Din fericire, persoanele implicate nu au fost rănite. Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine pentru asigurarea măsurilor specifice, cu două autospeciale, la un accident […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea