Rămâi conectat

Ştirea zilei

Arhiereul, omul care îi întoarce pe oameni la suflet

Publicat

în

Pentru că îl reprezintă pe Hristos, pentru Arhiereu, slujirea lui Dumnezeu şi a oamenilor înseamnă: „începutul şi sfârşitul a toate câte sunt”. Arhiereul de vocaţie, Arhiereul duhovnicesc, înainte de toate, îţi dă răspuns bun la toate frământările sufletului, este cu tine în toată vremea, până în faţa morţii. Este revărsare de căldură, de înţelegere, de compasiune, de senin şi nădejde faţă de noi toţi; şi încă lăsând loc „strălucirii fragile şi atât de tainice a afecţiunii cea din bucuria copilăriei, care este, ea însăşi, pestepământească şi a copilărelii care nu ţine de vârstă” (…)
Este „barometrul” cel mai avizat al stării conştiinţelor creştinilor. Şi chiar dacă, nu o dată, se lasă „virusat” de noi, preoţi şi popor, o face deliberat, crezând că odată ne-om lua şi noi în serios viaţa, nu atât în exerciţiul diatribelor, al exhibării retorice, al declaraţiilor clamoroase şi profund susceptibile, cât mai ales, atunci când, în sfârşit, ne-om veni în fire şi ne-om da seama de imposibilitatea păstrării echilibrului „pe două picioare – cel al asumării şi demnităţii şi cel al disimulării şi complicităţii – care se depărtează unul de altul”. Şi atunci trebuie să alegem. Şi să rămânem, aşa ne învaţă Arhiereul, „în paradisul dinaintea primelor întrebări”, pe de o parte.
Pe de altă parte, este firesc ca orice întreprindere omenească să încerce să genereze bucurii, „ecografieri” ale imaginalului şi sentimentalului, aspiraţia spre idealuri. Pentru că toate acestea dau sens şi frumuseţe existenţei, cu atât mai mult atunci când sunt contextualizate religiei, credinţei lucrătoare („a căror putere consolatoare, luminatoare şi înălţătoare vine din faptul că este centrată pe absolutul, în care credem, tindem să-l atingem, ştim că există, şi interacţionează cu noi”). Pentru că tocmai desprinderea de lumesc, de prealumescul preocupărilor noastre irumpe în „avântul spre înălţimi, spre transcendent, spre Dumnezeu, care avânt singur e tonic şi cathartic”; şi chiar dacă idealurile nu par a sanctifica, mulţi le datorează „cunoaşterea de sine, fericirea şi chiar menirea”.
Şi aşa, Arhiereului nostru i-a fost dat să fie discret, smerit şi duhovnicesc şi, lucru atât de rar, atât de bine şi delicat rânduit sufleteşte, manierat, „conectat” la cele mai autentice şi mari trăiri emoţionale, încât încă mai crede că va putea „acţiona” acel „declic” care să facă să ardă în noi inima noastră de dorul de Dumnezeu şi de învăţătura Lui; de dorul după „o lume a onoarei şi nobleţei, după o lume în care oamenii să ştie să trăiască frumos; şi în care să se împlinească fericit peste timpul care trece impasibil şi anii care trec atât de imperceptibil”.  Arhiereul nostru este omul în care putem crede şi în care încă ne putem încrede. Cu toată smerenia şi discreţia care îi „acompaniază” viaţa, este vestit pentru „eleganţa exprimării şi stil”, pentru „expresivitatea adresării şi fineţea gestuală”, pentru „elocvenţa şi onestitatea raportării la surse”. Este, mai presus de toate, profund rugător, având o conştiinţă liturgică aproape unică. Rugăciunea, respectarea rânduielii liturgice este pentru Arhiereul nostru bucuria pe care o face propriului său suflet şi oamenilor din jur. Bine ar fi ca, măcar în parte, să înţelegem „arderea” sa, „fidelitatea” sa, „mistuirea” sa pentru rugăciune (…)
În cele din urmă, dar, nimeni nu te obligă să fii ceva, cu atât mai puţin Arhiereu. Asta, dacă conştientizezi „greutatea”, „responsabilitatea”, „măreţia” şi „primejdiile” acestei demnităţi; pe care ori o împlineşti cu toată inima ta, cu tot sufletul tău, cu toată viaţa ta, ori o laşi.
Întru mulţi şi fericiţi ani,
Înaltpreasfinţite Părinte Arhiepiscop!
Pr. Iosif ZOICA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

UPDATE FOTO| Alertă în Alba: Femeie de 58 de ani din Ciuruleasa, dată DISPĂRUTĂ: A fost găsită în timp ce se deplasa pe DN 74

Publicat

în

UPDATE FOTO| Alertă în Alba: Femeie de 58 de ani din Ciuruleasa, dată DISPĂRUTĂ: A fost găsită în timp ce se deplasa pe DN 74

Polițiștii din Alba caută o femeie care a plecat de la locuința sa din Morărești, comuna Ciuruleasa și nu a mai revenit. Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea ei sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

În după amiaza zilei de 23 mai 2022, polițiștii Postului de Poliție Ciuruleasa au fost sesizați de către un bărbat din comună, cu privire la faptul că, în cursul zilei de 23 mai, în jurul orei 12,00, mama sa, LUT EMILIA, de 58 de ani, a plecat de la locuința sa din Morărești la o cunoștință din Mătișești însă nu a mai revenit la domiciliu.

Femeia are următoarele semnalmente:

Elit - Gustul Desăvârșit

-160 cm înălțime;
-65 de kilograme;
-Ochi albaștri;
-păr grizonat, tuns scurt;

La momentul plecării purta geacă maro, bluză roșie, pantaloni de trening negri și cizme de cauciuc verzi.
Polițiștii desfășoară, în continuare, cercetări în vederea identificării femeii, iar aceasta a fost dată în urmărire.

Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea ei sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

UPDATE: În urma căutărilor efectuate de polițiști, jandarmi și voluntari, persoana din comuna Ciuruleasa, dispărută la data 23 mai, a fost găsită în timp ce se deplasa pe DN 74, pe raza comunei Ciuruleasa.

Din primele cercetări rezultă că în perioada cât a lipsit de la domiciliu nu a fost victima vreunei infracțiuni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| „CADOUL” primit de un diriginte din Alba, din partea elevilor săi, cu ocazia încheierii clasei a XII-a: „Avea nevoie de un tuning”

Publicat

în

„CADOUL” primit de un diriginte din Alba, din partea elevilor săi, cu ocazia încheierii clasei a XII-a: „Avea nevoie de un tunning”

Cu ocazia festivității de absolvire a clasei a XII-a, elevii unei clase de la Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa” din Alba Iulia au pregătit o surpriză pentru dirigintele acestora, inspirați de o „tradiție” care are loc în fiecare an în țările din Occident.

Aceștia au decorat aproape în întregime mașina cadrului didactic cu bilețele, pe care au trecut diverse mesaje de mulțumire pentru toți anii petrecuți împreună.

„Ne-am inspirat de pe un videoclip de pe Tik Tok și am luat decizia de a decora mașina domnului diriginte. Am participat toți și i-am transmis mesaje frumoase.”, a transmis o elevă de clasa a XII-a, care a participat la „înfrumusețarea” mașinii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Un alt absolvent de liceu a declarat la rândul său următoarele: „Am făcut un tuning mașinii domnului diriginte. Am văzut că mașina avea nevoie de asta și sperăm să îi placă. Au fost niște ani foarte frumoși.”

În câteva săptămâni, pe 10 iunie, se încheie cursurile pentru majoritatea elevilor și copiilor din sistemul educațional din România, potrivit calendarului oficial al anului școlar 2021-2022.

Pentru un număr semnificativ de elevi, cei din ani terminali, cei din învățământul profesional și din școlile postliceale și de maiștri – cursurile se vor termina fie mai devreme, fie cu câteva săptămâni mai târziu. Cei care studiază pentru calificarea “asistent medical generalist” sunt ultimii care pleacă în vacanță, peste aproape trei luni.

Concret, cei mai mulți elevi vor merge la școală până pe 10 iunie. Este vorba despre copiii de grădiniță, elevii din învățământul primar, toți elevii din clasele V-VII, toți elevii din clasele IX-XI de la liceu.

Există însă excepții semnificative. Astfel:

  • Elevii din clasa a XII-a/a XIII-a încheie cursurile pe 27 mai – Probele de Bacalaureat 2022 au loc în perioada 6-23 iunie
  • Elevii din clasa a VIII-a încheie cursurile pe 3 iunie – Evaluarea Națională 2022 are loc pe 14-17 iunie
  • Pentru grupele de grădiniță și celelalte clase (școala primară, clasele a V-a – a VII-a și a IX-a – a XI-a), cursurile se încheie pe 10 iunie.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Pe autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 2, premise pentru ridicarea restricțiilor de viteză

Publicat

în

Pe autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 2, premise pentru ridicarea restricțiilor de viteză

Pe lotul 2 al autostrăzii A10 Sebeș-Turda, grecii de la Aktor au reușit să monteze toate elementele de siguranță a traficului rutier, practic mai trebuind instalate doar câteva indicatoare. În prezent acest segment de autostradă are limite de viteză la 100 km/h.

În prezent există toate condițiile pentru ridicarea restricțiilor de viteză, cu excepția alunecării de teren de la Oiejdea și a unei zone de circa un kilometru în zona viitoarelor parcări.

În zona alunecării de teren de la Oiejdea se lucrează la demolarea capetelor de piloți, la armături, la ancore autoforante și la canalele de scurgere. Reamintim că antreprenorul a terminat de forat toți piloții înainte de Sărbătorile Pascale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Celelalte două puncte rămase de finalizat sunt spațiile de servicii de la Oiejdea și Centrul de Întreținere și Monitorizare (CIM) de la Teiuș.

Potrivit surselor Ziarul Unirea, săptămâna viitoare se va transmite o propunere CNAIR, pentru ridicarea restricțiilor de viteză, care împreună cu poliția rutieră va verifica dacă sunt întrunite toate elementele de siguranță pentru a se putea circula la viteza de autostradă de 130 km/h.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare