Rămâi conectat

Actualitate

Aproape 50 de salariaţi ai unui complex energetic mor anual la 50 de ani din cauza bolilor acumulate la muncă: Ce decizie au luat magistrații din Alba Iulia pentru a-i ajuta

Ziarul Unirea

Publicat

în

Aproape 50 de salariaţi ai unui complex energetic mor anual la 50 de ani din cauza bolilor acumulate la muncă

Liderul sindical Nicuşor Văduva de la Termocentrala Işalniţa, parte a Complexului Energetic Oltenia (CEO), susţine că aproximativ 50 de angajaţi din cadrul CEO mor anual, din timpul activităţii, în jurul vârstei de 50 de ani, din cauza bolilor acumulate la locul de muncă, înainte de a ajunge să se pensioneze.

„Circa 50 de angajaţi mor anual în timpul activităţii, în jurul vârstei de 50 de ani. Dacă s-ar aplica legea 197 din august 2021, undeva la 53 de ani s-ar putea pensiona încadrându-se în prevederile acestei legi. Anul trecut au murit 55 de persoane din timpul activităţii, fără a apuca vârsta de 55 de ani, pentru că sunt boli acumulate din cauza condiţiilor de lucru: boli cardiovasculare, boli de oase, neurologice. După 52-53 de ani nu mai avem niciun coleg care să vină la serviciu fără pumnul de pastile în buzunar”, a declarat Nicuşor Văduva, pentru Agerpres.

Elit - Gustul Desăvârșit

Acesta a mai afirmat că odată cu aplicarea Planului de restructurare a CEO, angajaţii îşi vor pierde locurile de muncă, iar în condiţiile în care vârsta medie a acestora este peste 50 de ani, statul trebuie să aplice Legea 197 din 2021 care prevede ieşirea mai devreme la pensie a angajaţilor din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui.

„Planul de restructurare al CEO asumat cu Comisia Europeană anul trecut spune destul de clar, pe etape, perioada în care se vor închide grupuri energetice, cariere miniere. Vedem acolo grafice cu reduceri de personal. Deci acest plan de închidere, din punctul meu de vedere, a fost făcut pe repede înainte cu scopul de a atrage fonduri europene. Acest plan va aduce sărăcie în judeţele Dolj, Gorj, de fapt în Oltenia, pentru că vor dispărea foarte multe locuri de muncă, vor rămâne mii de oameni pe dinafară.

Noi suntem foarte îngrijoraţi ca salariaţi, pentru că vom rămâne pe drumuri şi suntem cea mai îmbătrânită forţă de muncă din industria grea. La salariaţii din CEO, media de vârstă este peste 50 de ani. Nu s-au mai făcut angajări, probabil că se ştia de mult că această entitate va dispărea din sectorul energetic şi de asta nici nu s-au mai făcut angajări pentru întinerirea forţei de muncă, adică tinerii să preia locul celor care pleacă la pensie”, susţine liderul sindical de la Termo Işalniţa.

„Guvernanţii le-au promis angajaţilor CEO protecţie socială”

Potrivit acestuia, guvernanţii le-au promis angajaţilor CEO protecţie socială, recunoscându-li-se grupele de muncă pe care le-au pierdut începând cu anul 2000, „la presiuni politice, motivând că ar avea ca impusă normalizarea condiţiilor de muncă, însă în termocentrale şi carierele miniere nu se pot normaliza condiţiile de muncă, factorii de risc existând la tot pasu”.

„Uniunea Europeană a impus normalizarea condiţiilor de muncă acolo unde se poate, în schimb la noi niciodată nu se poate normaliza, adică să fim încadraţi pe legea pensiilor ca şi când am lucra în farmacii sau în cofetării. Avem această lege intrată în vigoare din august 2021, publicată în Monitorul Oficial, neatacată la CCR, deci o lege constituţională, însă factorul politic refuză să o pună în aplicare, blocajul venind de la casele de pensii, refuzând ieşirea la pensie colegilor noştri în vârstă. Prin ieşirea la pensie locurile rămân vacante şi pot fi ocupate de tineri. Practic această lege ar face bine şi salariaţilor care sunt îmbătrâniţi şi bolnavi, iar pe de altă parte locurile vacante se pot ocupa de tineri care deja au venit din străinătate că au auzit că s-ar face angajări la CEO ceea ce nu s-a întâmplat. Or speranţa de viaţă a angajaţilor din termocentrală şi cariere este scăzută faţă de speranţa de viaţă a românilor care lucrează în societăţile din România. Nu mai vorbim faţă de UE”, argumentează liderul de sindicat din cadrul CEO.

Acesta a subliniat că în urma planului de restructurare a CEO în România vor veni mulţi bani de la UE, însă „pe durerea angajaţilor de acolo”.

„Noi am rămas undeva la 10.000 de oameni şi putem avea o pensie la 53-54 de ani pentru că am lucrat în aceste condiţii. E dureros ce se întâmplă cu neaplicarea legii şi de asta continuăm să protestăm, pentru că este un genocid social. Odată cu alegerea prafului de această ramură, se alege praful şi de noi neaplicându-se o lege. Pe 13 martie avem la ÎCCJ un termen pentru practică unitară pentru această lege, pentru că în Hunedoara au câştigat şi avem colegi care au putut să se pensioneze, pentru că instanţele din Hunedoara, Alba Iulia, Deva, Suceava, Iaşi au dat dreptate oamenilor şi au obligat casele de pensii să aplice legea. Pe când la noi în Oltenia, Dolj şi Gorj, Curtea de Apel Craiova a respins”, a mai afirmat Nicuşor Văduva.

Potrivit liderului sindical, România produce în acest moment foarte puţină energie pe bază de cărbune, dar este dificil să se lipsească de această producţie, pentru că termocentralele asigură o stabilitate în sistemul energetic naţional.

„Fără aceste termocentrale nu ştiu ce se va întâmpla cu sistemul energetic naţional”

„Fără aceste termocentrale nu ştiu ce se va întâmpla cu sistemul energetic naţional, pentru că în acesta sunt prevăzute şi instalarea de noi capacităţi pe gaze. Deja trebuia să înceapă construcţia acestor termocentrale pe gaze, dar nu s-a întâmplat nimic până azi, nu s-a bătut măcar un ţăruş. Nu ştiu ce planuri şi-au făcut parlamentarii, guvernanţii, dar nu cred că vor risca să rămână românii fără curent în perioade critice când este foarte frig afară sau foarte cald, când apele scad şi hidro nu mai poate produce atât de mult.

Noi la CEO niciodată nu am mers pe perioadă de iarnă cu producţie atât de mică ca acum. Mă uitam zilele acestea pe platforma Transelectrica şi vedeam că noi stăteam cu grupurile oprite, produceam undeva la 700 MWh şi România importa 1.800 MWh … Şi să nu vină mie să-mi spună politicienii că ei salvează sistemul energetic naţional şi CEO. Pentru că nu poţi lua atâta energie din import şi tu stai cu grupurile oprite, având resursă. Dar probabil la Bucureşti se fac nişte calcule economice şi poate este mai rentabilă cea importată”, a mai afirmat Nicuşor Văduva.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Schimbări majore pentru români de la 1 aprilie: Rate majorate, facturi la energie modificate și țigări mai scumpe

Ziarul Unirea

Publicat

în

Schimbări majore pentru români de la 1 aprilie: Rate majorate, facturi la energie modificate și țigări mai scumpe

Data de 1 aprilie vine cu o serie de modificări majore pentru români. IRCC va fi majorat, lucru care înseamnă că ratele pentru aproape jumătate de milion de români vor fi majorate, din nou, și vor avea loc modificări ale facturilor la energie pentru consumatorii casnici finali. Tot în luna aprilie va urma o majorare la prețul țigărilor.

Ratele românilor împrumutați la bănci vor crește iar, începând cu 1 aprilie 2023. Dobânda IRCC se va apropia de 6%, estimează analiștii economici. Ar fi a șasea creștere consecutivă înregistrată de IRCC.

Elit - Gustul Desăvârșit

Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România şi al Asociaţiei Analiştilor Financiari Bancari din România, estimează că nivelul IRCC la 1 iulie ar trebui să se situeze în jurul valorii de 5,93%.

Potrivit unor calcule din piaţa bancară făcute de Economica.net, dacă am contractat un credit de 250.000 de lei la 1 iulie 2019, rambursabil în 300 de rate lunare (adică 25 de ani), la 1 iulie 2020, rata creditului era de 1.465 de lei. La 1 ianuarie 2023, rata aceluiaşi credit devine 1888 de lei, în condiţiile majorării IRCC, urmând ca la 1 aprilie 2023, rata aceluiaşi credit să ajungă la 1.925 de lei, adică cu doar 37 de lei mai mult decât la ora actuală. Menţionăm totuşi că acest calcul are la bază un credit în derulare la care clientul a mai rambursat în aproape cinci ani de când a contractat împrumutul şi o parte din principalul împrumutului.

De la 1 ianuarie 2023, nivelul IRCC a ajuns la 5,71% iar rata creditului la 2.004,65 lei. Practic în şase luni rata pentru un creditul ipotecar de 250.000 de lei s-a scumpit cu 520 de lei. Scumpirea împrumutului este de 35%.

Ce se întâmplă cu facturile românilor de la 1 aprilie. Vor fi vizați toți consumatorii casnici

Comitetului de Reglementare al ANRE e emis Ordinul pentru aprobarea contractului-cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal, a condițiilor generale de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal şi a modelului de factură aplicabil tuturor clienţilor casnici. Noile reglementări vor intra în vigoare din aprilie 2023 și se vor reflecta în facturile emise.

Modelul de factură pentru clienţii casnici a fost simplificat şi va conţine:

 • date de identificare şi contact ale furnizorului şi ale clientului
 • data de încetare a contractului
 • dacă contractul este încheiat pe perioadă determinată
 • perioada de facturare
 • cantitatea totală de energie electrică facturată
 • preţul final facturat
 • valoarea totală de plată
 • data scadentă a plăţii

Țigările se scumpesc de la 1 aprilie

Fumătorii vor plăti mai mulți bani pentru acest viciu de la 1 aprilie. Acciza crește și, odată cu ea, începând cu data de 1 aprilie, și prețul țigărilor.

Nivelul accizei specifice la ţigarete în perioada 1 aprilie 2023 – 31 martie 2024 inclusiv este de 493,988 lei/1.000 de ţigarete, a transmis Ministerul Finanțelor.

Pentru ţigarete, acciza datorată este egală cu suma dintre acciza specifică şi acciza ad valorem. Acciza ad valorem se calculează prin aplicarea procentului legal asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum. Acest procent legal se aplică după cum urmează:

a) 13% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 august 2022 – 31 martie 2023 inclusiv

b) 12% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 aprilie 2023 – 31 martie 2024 inclusiv;

c) 11% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 aprilie 2024 – 31 martie 2025 inclusiv;

d) 10% asupra preţului de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, începând cu 1 aprilie 2025.

Se majorează diurna netaxabilă ce poate fi acordată de angajatori la delegările și detașările în țară de la 1 aprilie

Diurna acordată bugetarilor delegați sau detașați în altă localitate din țară se majorează de la 1 aprilie 2023. Măsura este prevăzută într-un ordin apărut miercuri în Monitorul Oficial.

Tot din aprilie se majorează indirect și diurna netaxabilă pe care o pot acorda angajatorii privați pentru salariații delegați sau detașați în țară.

Ministerului Finanțelor a stabilit cantumurile indemnizațiilor de delegare și detașare pentru bugetari, dar și cuantumul aocației de cazare, după cum urmează:

 • cuantumul indemnizației de delegare se majorează de la 20 la 23 de lei pe zi;
 • cuantumul indemnizației de detașare se majorează de la 20 la 23 de lei pe zi;
 • cuantumul alocației de cazare se majorează de la 230 la 265 de lei pe zi.

Potrivit Codului fiscal, ca să fie netaxabile, diurnele acordate de angajatorii privați pentru salariații delegați sau detașați în țară trebuie să fie de maximum 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru bugetari. Automat, dacă diurna zilnică acordată bugetarilor se majorează, asta înseamnă că se majorează, de la 1 aprilie, și cuantumul netaxabil al diurnelor acordate în mediul privat. Concret, de la o diurnă zilnică netaxabilă de 50 de lei (20 lei x 2,5) se ajunge la o diurnă zilnică netaxabilă de 57,5 lei (23 lei x 2,5).

Atenție, însă, pentru că, din mai 2022, diurnele netaxabile au și o a doua limită – trei salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat. Plafonul aferent valorii de trei salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat se calculează, conform Codului fiscal, prin raportarea celor trei salarii la numărul de zile lucrătoare din luna în cauză, iar rezultatul se multiplică cu numărul de zile din perioada de delegare sau detașare în țară.

Pentru partea ce depășește limitele stabilite de Codul fiscal, angajatorii trebuie să achite la stat impozit pe venit (cotă: 10%) și contribuții sociale pentru pensii (cotă: 25%), sănătate (cotă: 10%) și muncă (cotă: 2,25%).

Bugetarii delegați într-o localitate situată la o distanță cuprinsă între cinci și 50 km de localitatea în care își au locul permanent de muncă beneficiază, din aprilie 2023, de o indemnizație de delegare de 23 de lei pe zi. Iar bugetarii delegați într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 km de localitatea în care își au locul permanent de muncă (și care nu se pot înapoia la sfârșitul zilei de lucru) beneficiază de o alocație zilnică de delegare compusă din o indemnizație de delegare de 23 de lei pe zi și o alocație de cazare de 265 de lei pe zi.

Bugetarii detașați într-o localitate situată la o distanță cuprinsă între cinci și 50 km de localitatea în care își au locul permanent de muncă beneficiază de o indemnizație de detașare de 23 de lei pe zi. Iar bugetarilor detașați într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 km de localitatea în care își au locul permanent de muncă (și care nu se pot înapoia la sfârșitul zilei de lucru) li se asigură cazarea gratuită de către autoritatea sau instituția publică la care sunt detașați, în clădiri ori în spații închiriate.

Sursa: romaniatv.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vacanța de Paște 2023 începe într-o săptămână! Elevii și profesorii au 12 zile libere. Când vor reveni la cursuri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vacanța de Paște 2023 începe într-o săptămână! Elevii și profesorii au 12 zile libere. Când vor reveni la cursuri

Mai sunt 7 zile până la vacanța de Paști din anul școlar 2022-2023.

Citește și: Mesaje de Paște. Urări de Paște. Felicitări de Paște care pot fi transmise prin SMS de Sfintele Paști

Elevii și profesorii încep vacanța de vineri, 7 aprilie, o parte sărbătoresc Paștele catolic pe 9 aprilie, iar alții sărbătoresc Paștele ortodox pe data de 16. Miercuri, pe 19 aprilie, se întorc la cursuri în modulul 5, ultima perioadă de învățare din anul școlar curent, potrivit calendarului oficial.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mai exact, joi, 6 aprilie, este ultima zi de cursuri din modulul 4, cel actual. El a început fie pe 13 februarie (pentru elevii din Ilfov și Suceava), fie pe 20 februarie (pentru 10 județe), fie pe 27 februarie pentru școlile din București și alte 29 de județe. Astfel, modulele 3 și 4 au avut lungimi diferite, însă complementare, în funcție de cum și-a plasat fiecare județ vacanța despărțitoare.

Citește și: Obiceiuri, tradiții și superstiții românești de Paște. Credințe și Superstiții de Paște

După vacanța de Paști, care se încheie în mijlocul săptămânii, marțea, pe 18 aprilie (zi de vacanță inclusiv) începe ultimul modul, egal ca număr de zile pentru toți elevii, care durează până pe 16 iunie.

Vacanța de Paște cuprinde în acest an ambele sărbători pascale – atât cele catolice, cât și cele ortodoxe, aflate la o săptămână distanță una de alta.

Dacă în modulul 4 s-au susținut simulările examenelor naționale, Evaluarea Națională și Bacalaureatul 2023, modulul 5 cuprinde Evaluările Naționale de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. Acestea încep pe 9 mai și se încheie pe 25 mai 2023, potrivit structurii aprobate. Iată calendarul lor:

Evaluarea națională de la clasa a II-a:

Limba română scris — marți, 9 mai 2023
Limba maternă scris — marți, 9 mai 2023
Limba română citit — miercuri, 10 mai 2023
Limba maternă citit — miercuri, 10 mai 2023
Matematică — joi, 11 mai 2023
Limba română pentru minoritățile naționale, scris-citit — vineri, 12 mai 2023

Evaluarea națională de la clasa a IV-a:

Limba română — marți, 16 mai 2023
Matematică — miercuri, 17 mai 2023
Limba maternă — joi, 18 mai 2023

Evaluarea națională de la clasa a VI-a:

Limbă și comunicare — miercuri, 24 mai 2023
Matematică și Științe ale naturii — joi, 25 mai 2023

Calendarul complet al anului școlar 2022-2023:

Modulul 1 – cursuri: de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022;
vacanță: de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022;
Modulul 2 – cursuri: de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022;
vacanță: de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023;
Modulul 3 – cursuri: de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz;
vacanță: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 6—26 februarie 2023;
Modulul 4 – cursuri: de luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până joi, 6 aprilie 2023;
vacanță: de vineri, 7 aprilie 2023, până marți, 18 aprilie 2023;
Modulul 5 – cursuri: de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023;
vacanță: de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023.

Amintim că programul național „Școala altfel” și Programul „Săptămâna verde” se desfășoară în perioada 27 februarie – 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ. Derularea celor două programe se poate planifica în același interval de cursuri (modul de învățare), în situații excepționale, după ordinul Ministerului Educației din 22 februarie care a venit pe fondul situației speciale din Gorj, de la mijlocul lunii februarie, când activitățile școlare au fost perturbate de cutremure.

Elevii de clasa a VIII-a încheie cursurile pe 9 iunie 2023. Înscrierea candidaților la Evaluarea Națională 2023 se face automat de către secretariatele școlilor în perioada 6 – 9 iunie. Conform calendarului publicat în Monitorul Oficial la începutul anului școlar, Evaluarea Națională 2023 are loc în perioada 19-22 iunie. Proba la Limba română se va desfășura pe 19 iunie, iar proba la Matematică este programată pe 21 iunie.

Elevii de clasa a XII-a încheie cursurile pe 2 iunie 2023, conform calendarului oficial. Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen se face în perioada 29 mai – 2 iunie, iar de pe 12 iunie încep probele ”orale”, adică cele de certificare a competențelor în limba română și la o limbă străină, dar și competențele digitale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

RESTRICȚII de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se efectuează lucrări în zona Alba Iulia Nord

Ziarul Unirea

Publicat

în

RESTRICȚII de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se efectuează lucrări în zona Alba Iulia Nord

Centrul InfoTrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că vineri, 31 martie, se efectuează lucrări de reparații la rosturile de dilatație pe Autostrada A10 Sebeș – Turda.

De asemenea, pe autostrada A10 Sebeș-Turda, pe sensul de mers către Turda, la kilometrul 17+600 de metri, sunt restricționate benzile 1 și 2 pentru efectuarea unor lucrări de reparații la rosturile de dilatație.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din acest motiv, vineri, până la ora 16.00, traficul se desfășoară doar pe banda de urgență.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare