Rămâi conectat

Ştirea zilei

Anul școlar 2022-2023: Ministerul Educației prevede o creștere cu 10.000 a numărului de locuri de la clasa a IX-a

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Anul școlar 2022-2023: Ministerul Educației prevede o creștere cu 10.000 a numărului de locuri de la clasa a IX-a

Ministerul Educației prevede o creștere cu 10.000 a numărului de locuri de la clasa a IX-a de liceu pentru anul școlar viitor, 2022-2023, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern pus în dezbatere publică.

Cifrele de școlarizare arată că dacă anul acesta aveam 120.600 de locuri pentru clasa a IX-a, învățământ cu frecvență zi, pentru anul școlar următor propunerea este de 130.600 de locuri. Asta înseamnă reînființarea a 416 clase cu 24 de elevi, în medie, per clasă, față de anul trecut.

“Modificarea cifrelor aferente unor niveluri și forme de învățământ prin realocarea acestora în vederea suplimentării cifrei de școlarizare la învățământul liceal cu frecvență zi, cu 10.000 locuri“, prevede nota de fundamentare.

Cifrele de școlarizare sunt propuse ținând seama de efectivele de copii/elevi pentru fiecare nivel de învățământ, precizează documentul

“Cifra totală de școlarizare pentru învățământul preuniversitar propusă pentru anul școlar 2022 – 2023, cu excepția învățământului preuniversitar militar, se menține la nivelul celei aprobate pentru anul școlar 2021-2022“.

Autorii documentului spun că au analizat cifrele rezultate în urma “centralizării propunerilor inspectoratelor școlare, evoluției demografice a populației școlare și fluxurile de intrări – ieșiri ale acesteia în sistemul educațional“.

Ministerul Educației a și scăzut anumite cifre de școlarizare după ce a “constatat o scădere a numărului de elevi care solicită școlarizarea“:

Vor fi cu 4.000 de locuri mai puține la învățământul liceal pentru clasa a IX-a, cu frecvență seral și cu frecvență redusă “deoarece se constată o scădere a numărului de elevi care solicită școlarizarea la aceste forme de învățământ“.

Diminuarea la învățământul de masă cu 1.500 de locuri la stagii de pregătire practică și cu 500 locuri la învățământul special la stagii de pregătire practică având în vedere faptul că elevii aleg învățământul profesional.

Diminuarea cu 1.500 de locuri la învățământul sportiv – nivel primar și gimnazial, deoarece din solicitările inspectoratelor școlare se constată o scădere a numărului de elevi pentru acest segment.

Diminuarea cu 2.500 de locuri la învățământul obligatoriu cu frecvență redusă – nivel primar și gimnazial și program educațional ”A doua șansă”, deoarece se constată că elevii nu mai sunt atrași de forma de învățământ frecvență redusă.

Documentul remarcă o creștere a numărului de copii care frecventează învățământul profesional – “se observă că numărul de elevi cuprinși la începutul anului școlar, în învățământul profesional a crescut substanțial și continuu în perioada 2012 – 2021. Astfel, în anul școlar 2021-2022 numărul de elevi cuprinși în învățământul profesional este cu peste 85.000 mai mare decât în anul școlar 2012-2013, ceea ce reprezintă o creștere de peste 5 ori“.

sursa: edupedu.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea