Rămâi conectat

Actualitate

ANOSR cere Guvernului demiterea secretarului de stat pentru Învățământul Preuniversitar, Vasile Șalaru

Publicat

în

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România, Consiliul Național al Elevilor, Consiliul Tineretului din România, Uniunea Liceenilor Maghiari din România și Asociația Elevilor din Constanța cer Guvernului României demiterea secretarului de stat pentru Învățământul Preuniversitar, Vasile Șalaru, în urma declarațiilor total inadecvate pentru poziția pe care o ocupă, referitoare la perspectiva sa asupra modului în care ar trebui modificată arhitectura curriculară, dezbătută chiar în această perioadă de către Institutul de Științe ale Educației și ministerul educației.

ANOSRVasile Șalaru, unul dintre principalii factori de decizie în ceea ce privește învățământul preuniversitar din România, a afirmat marți, 20 octombrie 2015, că una dintre prioritățile pe care învățământul preuniversitar ar trebui să le aibă în vedere este să învețe elevele cum „să meargă frumos”, „să fie gazde bune” și „cum se servește ceaiul”. Mai mult decât atât, acesta a declarat că elevele din România ar trebui să se ghideze după dictonul „Pieptul în față, dosul în spate și să leșine băieții”.

Considerăm aceste afirmații sexiste ca fiind o dovadă incontestabilă a unei mentalități aparținând unor vremuri ale intoleranței de mult apuse, ce promovează stereotipuri total nepotrivite pentru un sistem educațional modern, care trebuie să aibă la bază egalitatea de gen și nediscriminarea. Mai mult, ne manifestăm îngrijorarea asupra faptului că o persoană care nu respectă principiile pe care se bazează Legea Educației Naționale (cum ar fi principiul echității sau principiul egalității de șanse) și care nu cunoaște problemele reale ale sistemului de învățământ preuniversitar și nevoile reale ale elevilor în raport cu programele și curriculumul școlar, ocupă totuși o funcție decisivă pentru învățământul românesc. În acest sens, solicităm Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării să se autosesizeze în situația de față și să sancționeze aspru manifestările reprezentantului ministerului educației.

Electrica Furnizare Discount

Astfel, reprezentanții elevilor, ai studenților și ai tinerilor români solicită Guvernului României eliberarea urgentă din funcția de Secretar de Stat a domnului Vasile Șalaru, având în vedere faptul că politicile educaționale aplicate și dezvoltate de Ministerul Educației și Cercetării Științifice trebuie să fie moderne, bazate pe echitate, egalitate de șanse și nediscriminare, iar acesta nu dovedește că și-a însușit aceste principii în activitatea sa.

„Asemenea comportamente nu trebuie tolerate sub nicio formă în sistemul educațional românesc. Ce pretenții să mai avem de la elevi, studenți sau cadre didactice când tocmai conducătorii ministerului educației promovează astfel de atitudini? În România Uniunii Europene, în anul 2015, nu mai e cazul să tratăm femeia ca pe un obiect ce trebuie să aibă anumite caracteristici și să răspundă unor anumite standarde ale bărbatului. Am ieșit din Evul Mediu de câteva sute de ani… E cazul să eliminăm total din sistemul educațional toate prejudecățile, preconcepțiile și stereotipurile sexiste și să promovăm egalitatea de gen, echitatea și toleranța. Personaje ca Vasile Șalaru trebuie să dispară urgent din sistemul de învățământ românesc!” a declarat Vlad D. Cherecheș, președintele Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR)

„Este intolerabil ca în România secolului XXI încă să ne lovim de preconcepții, de sexism, de viziunea potrivit căreia competențele necesare unei persoane de sex feminin dezvoltate în învățământ sunt inferioare celor necesare unei persoane de sex masculin. Nu este pentru prima oară când domnul Șalaru a atacat egalitatea în drepturi, sugerând, în cadrul altor discuții cu elevii, că rolul unui bărbat este să aducă bani în familie, timp în care femeia trebuie să se pregătească pentru treburile casnice. Aceste mentalități nu trebuie acceptate ca factor decizional în sistemul de învățământ românesc” a declarat Horia Onița, președintele Consiliului Național al Elevilor. (V.N.)

Publicitate

Actualitate

VIDEO| ORDIN la videoconferința cu prefecții din România: „Să fie poate primul an în care iarna nu ne ia prin surprindere”

Publicat

în

VIDEO| ORDIN la videoconferința cu prefecții din România: „Să fie poate primul an în care iarna nu ne ia prin surprindere”

Premierul interimar, Florin Cîţu, a declarat, joi, la videoconferinţa cu prefecţii, că vrea ca anul acesta „să fie poate primul an în care iarna nu ne ia prin surprindere”. „Să vă apucaţi serios de treabă şi să ignoraţi situaţia politică. Oricine va fi la guvernare, vă asigur că veţi avea resursele necesare penru a gestiona cât mai bine această iarnă”, a transmis el.

Cîţu a afirmat, joi, într-o videoconferinţă cu prefecţii pe tema pregătirilor pentru sezonul de iarnă, că este primul an în care acest lucru se face „aşa devreme”.

„Aş vrea astăzi să avem un bilanţ, să vedem cum suntem pregătiţi pentru acest sezon. În primul rând aş vrea să aveţi discuţii cu primarii, în judeţele dvs., cu responsabilii companiilor care livrează agent termic. Este clar că în această iarnă vreau să mă asigur că nu va fi o problemă. Am tot auzit discuţii, am vorbit cu primari, am vorbit cu responsabili ai acestor companii şi până acum am rezolvat toate problemele pe care le-au ridicat. Vreau să mă asigur că nu există sincope în această iarnă în ceea ce priveşte livrarea agentului termic”, a punctat premierul interimar.

Electrica Furnizare Discount

El s-a referit şi la pregătirea transporturilor pentru sezonul rece.

„Aş vrea ca anul acesta să fie poate primul an în care iarna nu ne ia prin surprindere. Ştim că vine iarna, suntem în luna octombrie, şi în fiecare an vine iarna, deci e bine să fim pregătiţi. Trebuie să verificaţi că aveţi şi contractele făcute şi tot ce trebuie ca anul acesta să nu sufere nimeni”, a subliniat Cîţu.

Totodată, el a cerut să fie „ignorată” situaţia politică.

„Şi în acelaşi timp, aş vrea să vă apucaţi serios de treabă şi să ignoraţi situaţia politică, oricine va fi la guvernare, vă asigur că veţi avea resursele necesare penru a gestiona cât mai bine această iarnă”, a transmis Cîţu.

Citește mai mult

Actualitate

Filosoful Mihai Șora: „Preeminența puterii militare asupra celei civile nu a rămas niciodată fără consecințe dezastruoase pentru omul de rând”

Publicat

în

Filosoful Mihai Șora: „Preeminența puterii militare asupra celei civile nu a rămas niciodată fără consecințe dezastruoase pentru omul de rând”

Filosoful Mihai Șora își exprimă îngrijorarea cu privire la desemnarea lui Nicolae Ciucă, general în retragere și ministru interimar al Apărării, de către Klaus Iohannis pentru funcția de premier. Acesta își argumentează opinia folosind  istoria de un secol pe care „o duce în spate”, fiind născut la 7 noiembrie 1916.

„Pentru că nu-i cunosc – punct cu punct, a mic, b mic – faptele de arme și pentru că nu obișnuiesc să vorbesc decât despre ceea ce cunosc, nu mă voi exprima în legătură cu aptitudinile generalului Nicolae Ciucă. Este posibil (și chiar plauzibil) să fie un om de ispravă, demn de stelele pe care le poartă.

Electrica Furnizare Discount

Ceea ce cunosc, însă, este istoria de un secol pe care o duc în spate. Iar ea spune că preeminența puterii militare asupra celei civile nu a rămas niciodată fără consecințe dezastruoase pentru omul de rând.

P.S. Și nu-i aduceți, vă rog, în discuție pe de Gaulle și Eisenhower: împrejurările istorice nu sunt deloc aceleași; nici nu suportă comparație.” , a scris filosoful Mihai Șora, pe pagina din mediul de socializare.

Citește mai mult

Actualitate

Încă TREI pacienți în stare critică din România sunt transferați în Polonia. Secțiile ATI sunt PLINE

Publicat

în

Încă TREI pacienți în stare critică din România sunt transferați în Polonia. Secțiile ATI sunt PLINE

Trei pacienți cu Covid aflați în stare critică, internați în unități de primire a urgențelor din București, sunt transferați joi în Polonia. Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, cei trei pacienți vor fi transferați la Łódź, în Polonia.

Este vorba despre pacienți care au fost internați în unități de primiri urgențe din București, aflați în stare stabilă, transportabili, intubați și care necesită asistență medicală de specialitate într-o secție de anestezie-terapie intensivă, scrie Mediafax.

„Mulțumim colegilor noștri din Polonia pentru sprijin și promptitudine. În aceste zile foarte grele, continuăm eforturile pentru a găsi soluții în vederea aprovizionării spitalelor cu medicamentele necesare și pentru acordarea asistenței medicale pacienților care au nevoie, inclusiv prin transfer în afara granițelor”, a declarat Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății.

Electrica Furnizare Discount

Reprezentanții Ministerului Sănătății amintesc că președintele Klaus Iohannis a participat luni la o întâlnire în format videoconferință cu președintele Consiliului European, Charles Michel, cu președintele Republicii Lituania și premierii din Polonia, Slovacia și Slovenia, în cadrul căreia liderii europeni și-au exprimat disponibilitatea de sprijin pentru țara noastră.

În urma acestei întâlniri online, marți, ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, a avut o discuție similară cu omologul polon, Adam Niedzielski, care a asigurat ministrul român că analizează posibilitatea acordării de ajutor medical României.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare