Amenzi URIAȘE pentru cei care își plimbă câinii fără lesă și botniță. Pot fi sancționați și cei care nu își sterilizează și microcipează animelele de companie
Amenzi URIAȘE pentru cei care își plimbă câinii fără lesă și botniță. Pot fi sancționați și cei care nu își sterilizează și microcipează animelele de companie
Persoanele care plimbă câinii fără lesă și botniță, în cazul în care acesta este agresiv, riscă să fie amendate cu sume de până la 3.000 de lei.
Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 55/2002 prevede că toți câinii agresivi trebuie să fie scoși la plimbare numai cu botniță și să fie ținuți în lesă, indiferent de rasă.
Rasele considerate periculoase sunt împărțite în două categorii. În prima categorie sunt câinii de atac: Pit Bull, Boerbull, Bandog și metișii acestora. În a doua categorie sunt rasele: American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.
Cei din prima categorie nu pot fi plimbați oriunde. Aceștia pot fi scoși pe holuriile imobilelor în care sunt ținuți, pe drumurile publice și pe căile de acces către acestea și numai cu botniță și lesă.
Câinii din cea de a doua categorie dar și oricare alt câine agresiv pot fi plimbați în locuri publice, în mijloacele de transport în comun și holurile imobilelor în care sunt ținuți și numai cu botniță și tinuți în lesă.
Ordonanța de Urgență 55/2002 prevede că amenzile pentru abatere de la prevederea legislativă se pedeplsește cu amenzi de la 1.500 la 3.000 de lei și se aplică de către polițiști.
Amenzi pentru cei care și-au serilizat și microcipat câinii
Poliția Capitalei a verificat anul trecut 639 de imobile și a dat 140 de amenzi, în valoare totală de 40.000 de lei.
După moartea lui Ionuț, băiețelul sfâșiat de câini în Sectorul 2 în 2015, sterilizarea și microciparea câinilor a devenit obligatorie. Această măsură a fost luată deoarece principala sursă de maidanezi o reprezintă câinii cu stăpân care nu sunt sterilizați. Există și situația în care câinii ies din curți și ajung pe domeniul public, iar, pentru că nu sunt microcipați, stăpânii nu își asumă responsabilitatea dacă aceștia mușcă pe cineva.
„În decursul anului 2022, polițiști din cadrul Serviciului Protecția Animalelor au pus în aplicare două planuri de acțiune pentru informarea cetățenilor proprietari și deținători de câini privind obligativitatea sterilizării și a microcipării acestora. În urma acestor acțiuni au fost verificate 639 de imobile, au fost informate 191 de persoane, deținătoare a 302 câini, 99 fiind sterilizați și 86 microcipați.
La locațiile unde nu s-a răspuns au fost lăsate pliante în care erau prevăzute aceste obligații și sancțiunile prevăzute în lege pentru nerespectare. Cetățenii au fost informați cu privire la aceste obligații, urmând a se efectua din nou acțiuni pentru sancționarea proprietarilor care nu au intrat în legalitate”, potrivit Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, prin Serviciului Pentru Protecția Animalelor, relatează hotnews.ro.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii