Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Curier Județean

Alin Tomuș, sociolog: Nu este vorba nici despre carburanți, nici despre ulei cum am fi tentați să credem ci despre încredere și speculă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Alin Tomuș, sociolog: Nu este vorba nici despre carburanți, nici despre ulei cum am fi tentați să credem ci despre încredere și speculă

Ceea ce am trăit în societatea românească a ultimelor zile a produs o scară largă de reacții de la amuzament până la îngrijorare cu privire la puterea unui zvon. În acest context, dorința de simplificare a subiectului a fost mai degrabă o formă de neasumare a responsabilității decât un exemplu de înțelegere asupra fenomenelor din societatea românească actuală. Fară a avea pretenția exprimării adevărului absolut, câteva aspecte merită menționate în sensul în care la o eventuală acutizare a fenomenului să ținem cont de câteva aspecte, sigur, prezentate pe scurt în ceea ce urmează.

Faptele: Pe fondul conflictului dintre Rusia și Ucraina vreme de câteva zile prețul carburanților a cunoscut o dinamică de ordin crescător, fapt care a alimentat ideea că ne vom confrunta în perioada imediat următoare cu mecanisme necunoscute publicului larg și care vor avea ca principal efect stabilirea prețului carburanților la niveluri fără precedent. În acest context, apariția la Beiuș a cazului unei benzinării care a afișat prețuri peste 10 ron/litru, considerat la rândul său un prag psihologic destul de ușor de perceput de către mentalul colectiv, nu a făcut altceva decât să confirme faptul că, iată, inevitabilul s-a produs și singura formă de reacție acceptabilă este să declanșezi în ultimul moment o acțiune de aprovizionare cu carburanți folosind toate recipientele aflate la dispoziția ta. Singurătatea omului modern în fața hazardului a fost din nou confirmată chiar dacă narativul la care am fost expuși zeci de ani pretindea altceva.

Elit - Gustul Desăvârșit

A fost fără doar și poate un război al lumilor cu telefonul în mână, dar nu așa cum a fost el consacrat de către Orson Wells, ci într-un context, despre care am vorbit și cu alte ocazii în care viteza și cantitatea de informații la care avem acces duce inevitabil la o slăbire a capacităților noastre analitice. La doar câteva zile distanță centrul de greutate al comportamentelor sociale se mută către un produs de bază, uleiul, urmând același pattern de achiziționare având la bază ideea că, în curând, lucrurile pe care nu le cunoaștem sau le cunoaștem parțial vor duce la dispariția unui anumit tip de produse din magazinele la care avem acces. Îngrijorarea de această dată nu a vizat prețul ci dispariția posibilității de achiziționare. În spatele acestui comportament, convingerea că fiecare este pe cont propriu indiferent ce ți se spune din mediul exterior. Tu știi mai bine…. Să nu aveți cumva impresia că acest tip de conștiință este în raport doar cu alimentele. Priviți atent dinamica relațiilor dintre noi.

Ce trebuie luat în calcul: Contextualizarea datelor pe care le ai la dispoziție este mereu necesară pentru o analiză care să te apropie de adevăr. Așadar, cred că este bine să ne referim la evenimentele zilelor trecute în paradigma pe care o considerăm a fi corectă. Panica generată, cozile mari la stațiile care vând carburanți, achiziția exagerată de produse de bază în contextul în care statul român a comunicat pe toate căile posibile că nu sunt motive de îngrijorare arată dincolo de orice dubiu că o parte importantă a cetățenilor României nu au încredere în instituțiile statului și nici în mesajele transmise de acestea. Reacția, în context, era previzibilă, era suficient să ne uităm pe cifrele prezentate de-a lungul timpului în dreptul acestui indicator al încrederii și să consatatăm că într-o situație complicată oamenii vor reacționa în această manieră. Apoi, poate că, înainte de a ne amuza și mira cu privire la psihologia socială manifestată în aceste zile, ar trebui să ținem cont de faptul că aproape o treime din angajații români sunt încadrați cu salariul minim pe economie și de realitatea că pentru aceștia o posibilă economie de 200 de lei la carburanți înseamnă destul de mult pentru bugetul șubred al familiei. Este o realitate sau nu faptul că avem în România familii cu doi angajați cu venituri mici și care, chiar dacă muncesc, tot nu reușesc să își asigure o calitate a vieții în conformitate cu anii modernității pe care îi pretindem cu fiecare ocazie pe care o avem? Despre majoritatea pensionarilor cred că nu este necesar să mai vorbim. Știm deja cum trăiește un pensionar…

Specula: Oricât de mult am discuta despre ce se întâmplă în economie, o chestiune de principiu este clară și anume că, odată cu creșterea cererii cu privire la un produs existent pe piață este probabil să crească prețul de tranzacționare pentru acesta. Statul nu poate interveni legal în această chestiune oricât de mult ne-am dori asta dar poate să se asigure că nu intervin politici anti-concurențiale, că sunt amendate orice fel de astfel de practici, că cetățenii sunt informați corect, profesionist și la timp cu privire la ceea ce se întâmplă în economie pentru a nu crea senzația că ne aflăm în epoca haiduciei și că oricine, oricând poate duce specula la nivel de lege a economiei de piață. Repet, nu a fost și nu este despre carburanți sau ulei, este despre încredere și asta este de manieră să îngrijoreze un mecanism în care vorbim despre consolidarea democrației. Această consolidare este inevitabil corelată cu nivelul de încredere al cetățenilor în instituțiile statului.

Sigur că statul a intervenit prin instrumentele legale pe care le-a avut amendând, suspendând, aplicând măsuri care să ofere siguranța că orice haiducie este cel puțin supravegheată. Va restabili acest tip de măsuri încrederea pe care cetățenii o au în statul român? Răspunsul este evident pentru cel care înțelege că deteriorarea încrederii a reprezentat un proces și nu un eveniment izolat și că reconstrucția încrederii se poate face ca urmare a unui proces strategic, profesionist și discret. La fel de adevărat este și faptul că situațiile de criză reprezintă un factor de accelerare a unui astfel de proces. Vom vedea în ce măsură vom ști să privim aceste lucruri ca pe o oportunitate sau ca pe o amenințare.

Ce putem face: Din nou, fără pretenția descoperirii vreunui adevăr eliberator și absolut, trebuie apreciat faptul că suntem obligați să ne întoarcem privirea strategică spre educație ca armă împotriva manipulării, că măcar în această vreme învolburată ar trebui să ne întoarcem către oamenii cu adevărat pregătiți pe care îi avem. Nu sunt puțini, sunt doar tăcuți…


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

FOTO| Drumul care va scurta distanța dintre Ciugud și Alba Iulia, pe ultima sută de metri: Se fac ultimele finisaje la sensul giratoriu de la Șeusa

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

FOTO| Drumul care va scurta distanța dintre Ciugud și Alba Iulia, pe ultima sută de metri: Se fac ultimele finisaje la sensul giratoriu de la Șeusa

În scurt timp se va da drumul circulației pe noul pod peste râul Mureș de la Șeușa, scurtându-se astfel distanța dintre Ciugud și Alba Iulia. Astăzi se lucra la asfaltări în sensul giratoriu din zona localității Șeușa.

„S-a lucrat cu spor și astăzi la sensul giratoriu din zona localității Șeușa, care asigură accesul spre noul pod peste Râul Mureș. Acestea sunt printre ultimele finisaje și în curând vom recepționa lucrarea.

Vă rugăm să circulați cu atenție în zona unde se efectuează lucrări și să nu ignorați semnalizarea temporară.

Elit - Gustul Desăvârșit

În speranța că veți mai suporta puțin disconfortul creat de aceste lucrări, vă mulțumim!”, au transmis reprezentanții primăriei Ciugud.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

Jandarmii din Alba vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică la evenimentele din minivacanța de sărbătoarea „Adormirii Maicii Domnului”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022
Jandarmii din Alba vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică la evenimentele din minivacanța de sărbătoarea „Adormirii Maicii Domnului”

În minivacanța prilejuită de sărbătoarea „Adormirii Maicii Domnului”, pentru siguranța tuturor celor care vor participa la evenimentele desfășurate pe raza județului, Jandarmeria Alba va intensifica acțiunile specifice de asigurare și menținere a ordinii și siguranței publice și va desfășura activități de prevenire și combatere a fenomenelor infracționale și contravenționale în zona destinată acestor activități.

dariusandrei.ro

În perioada 12-15 august colegii noștri vor asigura ordinea și siguranța publică la manifestările cultural-artistice desfășurate pe raza județului Alba, dintre care amintim „Roșia Montană ALIVE”, „Festivalul Double Rise”, „Festivalul de voie bună de la Știubei”, Festivalul Roman Apulum în Cetatea Alba Carolina, „Zilele Comunității Maghiare din Mirăslău”, ” Fii Satului Șona”, ” Fii Satului Stremț”, ” Fii Satului Bucium” și ” Mărie dragă Mărie” în localitatea Vințu de Jos.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, luni, 15 august, jandarmii vor fi prezenți pentru buna desfășurare a manifestărilor religioase prilejuite de sărbătoarea “Adormirii Maicii Domnului” la hramul Mănăstirii Dumbrava, hramul Mănăstirii Rîmeț, hramul Mănăstirii Oașa, și la bisericile din Alba Iulia, Cugir și Blaj.

Pentru evitarea incidentelor nedorite și a oricăror situații de natură să tulbure ordinea publică, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Avram Iancu“ Alba le recomandă persoanelor care participă la aceste activități:

– să respecte măsurile stabilite de organizatori precum și indicațiile și îndrumările jandarmilor;
– să evite implicarea în conflicte de orice natură;
– să acorde o atenție deosebită bunurilor și obiectelor personale (genți, poșete, bagaje etc.);
– totodată părinții sunt rugați să supravegheze cu atenție sporită copiii;

De asemenea în această perioadă, jandarmii montani vor acționa zilnic în sprijinul turiștilor din zona stațiunilor Șugag, Arieșeni și Roșia Montană, fiind pregătiți să intervină atunci când situația o impune. Pe această cale jandarmii montani îi sfătuiesc pe iubitorii muntelui să țină cont de o serie de recomandări, cum ar fi:

— să consulte prognoza meteorologică înainte de a pleca în drumeții;
— să se informeze asupra itinerarului propus, gradului de dificultate, condițiile climatice locale;
— să aibă echipament adecvat zonei de munte, lanternă, rucsac și trusă de prim ajutor;
— să folosească numai traseele marcate și să urmărească marcajele de pe traseu;
— să solicite sprijinul Jandarmeriei Montane, apelând numărul unic de urgență 112, specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunță, câte persoane au nevoie de ajutor și detalii ale locului unde sunt persoanele aflate în dificultate.

În cazul în care sunteți martorii săvârșirii unor fapte de natură antisocială, solicitați ajutorul forțelor de ordine sau apelați numărul unic de urgență 112.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

LISTA actualizată cu localitațile din Alba unde apa este raționalizată: PROGRAM de furnizare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

LISTA actualizată cu localitațile din Alba unde apa este raționalizată: PROGRAM de furnizare

Din cauza caniculei care a cuprins aproape toată ţara, SC APA CTTA SA ALBA este nevoită să raționalizeze apă în mai multe localităţi din județ. Astfel, începând cu dată de 12.08.2022 va comunicăm următorul program de întrerupere a furnizării apei potabile:

Întreruperea furnizării apei potabile, între orele 22.00-06.00 în următoarele localități:

– oraș Abrud

Elit - Gustul Desăvârșit

– localitățile Săliste, Tărtăria

În următoarele localități furnizarea apei potabile se va efectua după următorul program:

06.00-09.00 și 18.00-22.00- com. Lopadea Nouă (Asinip, Ciuguzel), Com. Hoparta (Silivaș, Turdas, Spalnaca)

Comună Garda de Sus ( Ghețari, Ocoale, Mununa, Hanasesti, Dealu Frumos și Garda Seacă), furnizarea se va face în funcție de rezervele acumulate în rezervorul de înmagazinare

Facem, în continuare, apel către populație să folosească apă potabilă cu responsabilitate, strict pentru consum propriu și nu în agricultură!!

Va informăm că, în cazul în care, ulterior acestui anunț, se constată lipsa de debit și în alte localități din afară celor de mai sus, S.C. APĂ CTTA. S.A. Albă va anunță acest fapt.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea