Alimentele care vor fi mai ieftine de sărbători: Cozonacul, vedeta listei. Preţurile produselor rămân plafonate până pe 31 ianuarie 2024
Alimentele care vor fi mai ieftine de sărbători: Cozonacul, vedeta listei. Preţurile produselor rămân plafonate până pe 31 ianuarie 2024
Lista produselor al căror adaos comercial va fi plafonat în următoarele luni a fost extinsă. Printre aceste produse se regăsește și cozonacul.
Citește și: Plafonarea prețurilor la alimentele de bază a fost prelungită: Ce produse au fost adăugate pe listă și care au dispărut
Guvernul a decis să prelungească limitarea adaosului comercial pentru alimentele de bază. Prelungirea va fi până la 31 ianuarie 2024.
De asemenea, Executivul a luat această decizie și de a extinde lista pentru alimente. Vedeta acestei liste, am putea să spunem, este cozonacul, un aliment îndrăgit de români, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă.
Lista a fost extinsă și cu produse pe care românii, de regulă, le folosesc pentru a pregăti masa de sărbători: carne tocată, usturoi, orez, bulion, margarină sau drojdie pentru prăjituri, smântână sau pere.
Acestea sunt noile produse care beneficiază de adaos comercial plafonat, maxim 20%, până în ianuarie anul viitor.
Guvernul a decis să înăsprească regulile pentru produsele care vin din import și nu sunt procesate în România, astfel încât se stabilește un adaos comercial maxim de 5% față de prețul de achiziție.
A decis Executivul să păstreze, de asemenea, și produsele pe care le avem deja la adaos plafonat încă din vara acestui an.
Vorbim despre pâine, lapte de vacă, telemea, iaurt, făină albă, legume și fructe.
Aceste prețuri sunt evaluate lună de lună de Consiliul Concurenței, iar potrivit acestei instituţii, scăderile înregistrate au fost de la 0,49% până la 49% pentru produsele incluse pe această listă.
Consiliul Concurenței aplicat amenzi firmelor care nu au respectat această plafonare, iar amenzile au ajuns la 4 milioane de lei.
Decizia Guvernului de a plafona adaosul comercial vine și în contextul în care măsura a fost aspru criticată de Fondul Monetar Internațional și a atras atenția că această măsură ar putea să ducă la o creștere a inflației.
Sursa: antena3.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Codul Urbanismului 2025: Anumite tipuri de construcții nu vor mai necesita autorizație de construire. Ce documente ar putea fi eliminate definitiv
Codul Urbanismului 2025: Anumite tipuri de construcții nu vor mai necesita autorizație de construire. Ce documente ar putea fi eliminate definitiv Potrivit anunțului Ministrul Mediului, noul cod al urbanismului, care se află în procedură de adoptare, va aduce schimbări majore în ceea ce privește autorizațiile de construire. Pentru anumite tipuri de construcții ar putea să […]