Rămâi conectat

Actualitate

Alimentele care vor fi mai ieftine de sărbători: Cozonacul, vedeta listei. Preţurile produselor rămân plafonate până pe 31 ianuarie 2024

Ziarul Unirea

Publicat

în

Alimentele care vor fi mai ieftine de sărbători: Cozonacul, vedeta listei. Preţurile produselor rămân plafonate până pe 31 ianuarie 2024

Lista produselor al căror adaos comercial va fi plafonat în următoarele luni a fost extinsă. Printre aceste produse se regăsește și cozonacul.

Citește și: Plafonarea prețurilor la alimentele de bază a fost prelungită: Ce produse au fost adăugate pe listă și care au dispărut

Guvernul a decis să prelungească limitarea adaosului comercial pentru alimentele de bază. Prelungirea va fi până la 31 ianuarie 2024.

De asemenea, Executivul a luat această decizie și de a extinde lista pentru alimente. Vedeta acestei liste, am putea să spunem, este cozonacul, un aliment îndrăgit de români, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă.

Lista a fost extinsă și cu produse pe care românii, de regulă, le folosesc pentru a pregăti masa de sărbători: carne tocată, usturoi, orez, bulion, margarină sau drojdie pentru prăjituri, smântână sau pere.

Acestea sunt noile produse care beneficiază de adaos comercial plafonat, maxim 20%, până în ianuarie anul viitor.

Guvernul a decis să înăsprească regulile pentru produsele care vin din import și nu sunt procesate în România, astfel încât se stabilește un adaos comercial maxim de 5% față de prețul de achiziție.

A decis Executivul să păstreze, de asemenea, și produsele pe care le avem deja la adaos plafonat încă din vara acestui an.

Vorbim despre pâine, lapte de vacă, telemea, iaurt, făină albă, legume și fructe.

Aceste prețuri sunt evaluate lună de lună de Consiliul Concurenței, iar potrivit acestei instituţii, scăderile înregistrate au fost de la 0,49% până la 49% pentru produsele incluse pe această listă.

Consiliul Concurenței aplicat amenzi firmelor care nu au respectat această plafonare, iar amenzile au ajuns la 4 milioane de lei.

Decizia Guvernului de a plafona adaosul comercial vine și în contextul în care măsura a fost aspru criticată de Fondul Monetar Internațional și a atras atenția că această măsură ar putea să ducă la o creștere a inflației.

Sursa: antena3.ro


 Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

REGULI noi în școli: Ce se întâmpla cu elevii care întârzie la ore și cu cei violenți. Modificări propuse pentru Statutul Elevului

Ziarul Unirea

Publicat

în

REGULI noi în școli: Ce se întâmpla cu elevii care întârzie la ore și cu cei violenți. Modificări propuse pentru Statutul Elevului

Elevii din România solicită să nu mai fie daţi afară de la ore dacă întârzie şi vor ca tinerii violenţi să aibă consiliere gratuită. Sunt doar câteva dintre propunerile Consiliului Naţional al Elevilor pentru statutul pe care mai marii din Educaţie îl vor finaliza anul viitor. Asociaţiile de părinţi, în schimb, vor legalizarea percheziţiei în şcoală.

Elevilor cere reguli noi în şcoli după ce cazurile de violenţă şcolară au crescut alarmant. De la intrarea şi accesul în şcoală, şi până la consilierea gratuită a tuturor copiilor.

Citește și: BACALAUREAT 2024: Modele de subiecte pentru elevii de clasa a XII-a, publicate de Ministerul Educației

Mihnea Stoica, secretar executiv CNE: Aceste intrări create special pentru elevi pot crea întâi îmbulzeală, pot crea spaţii în care elevii să devină violenți, pot fi spații special destinate în care persoanele care vor să facă rău copiilor ar putea ajunge pentru că știu că există o intrare specială pentru elevi.

Miruna Croitoru, preşedinte CNE: Sunt foarte multe cazuri de elevi care întârzie la ore și nu mai sunt primiți în școală, pe poartă, rămân pe dinafară şi acest lucru îi expune la mai mult risc. Şcoala trebuie să fie un mediu sigur.

Elevii exclud varianta exmatriculării că pedeapsă

Mihnea Stoica, secretar executiv CNE: Să nu existe această parte de suspendare şi exmatriculare pentru că nu ajută la nimic, practic îi luăm dreptul la educație poate interpreta diferit situația, nu că pe o sancțiune, ci că pe un timp liber de la școală.

O elevă care şi-a înjunghiat profesorul în Oradea, un elev atacat lângă şcoală de un hoţ care-i voia banii în Bucureşti şi o profesoară tăiată cu cuţitul de un adolescent sunt cele mai recente cazuri care au zguduit școală românească. Părinţii, în schimb, cer înăsprirea pedepselor pentru copiii violenţi.

Citește și: Evaluare Națională 2024: Modele noi de subiecte la ROMÂNĂ și MATEMATICĂ pentru elevii de clasa a VIII-a

10% dintre elevi au declarat că au intrat în unitățile de învățământ din România cu arme ori spray-uri lacrimogene. Peste 70% au deținut băuturi alcoolice, substanțe etnobotanice și țigări. Tocmai de aceea, acum asociațiile de părinți sunt de acord și cu percheziționarea elevilor la școală, în cazul în care directorul unității primește o sesizare.

Ministerul Educaţiei cere școlilor să vină cu idei împotriva violenței până pe 10 decembrie

Bogdan Cristescu, secretar de stat Ministerul Educaţiei: Se poate vorbi despre măsuri concrete din categoria finanțarea proiectelor care adresează această situație cu 1,4 milioane de lei. Pe de altă parte, ai creșterea numărului de consilieri, ai traininguri pe care le avem în vedere pentru ei, ai toate lucrurile pe care le face ministerul care clădesc, nu sunt breaking news.

Daniela Vişoianu, expert în educaţie: Nu e de ajuns, pentru că nu e doar despre a da bani pentru diverse lucruri, ci a organiza procesul în așa fel încât să funcționeze pentru elevi. Ne îndreptăm spre un buget record al educației în 2024, dar în continuare cea mai mare parte este pentru salarii, o să vedem că dacă împărțim banii pentru programele de prevenție, o să avem cam 50 de bani per elev, care înseamnă extrem de puţin.

Noul Statut al Elevului va fi implementat din februrarie 2024.

Sursa: observatornews.ro


 Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Articole Similare