Sport
Alexandru Sularea (Navobi Alba Iulia), un alt fotbalist talentat achiziționat de Hermannstadt
Vară extrem de prolifică pentru Navobi Alba Iulia, care a devenit o veritabilă rampă de lansare a tinerelor talente fotbalistice spre formații din eșaloanele superioare. Astfel, recent, Alexandru Vasile Sularea (14 ani), un alt tânăr jucător produs al clubului din Cetatea Marii Uniri, a făcut pasul către alt nivel, fiind achiziționat, încă de la o vârstă fragedă, de FC Hermannstadt.
În urmă cu nicio lună, alți doi puști de la Navobi, Andrei Maier și David Moldovan, ambii din generația Under 15, au ajuns în curtea grupării sibiene.
“Toți juniorii au nevoie, la un moment dat, să fie propulsați la nivelul superior. Este ceva firesc, parte din datoria antrenorului de fotbal. Alex a fost pregătit și dornic pentru acest pas, iar în virtutea unei bune colaborări cu FC Hermannstadt lucururile au decurs natural. L-am propus pentru o probă de joc, a fost primit și a trecut cu brio testul”, a explicat antrenorul Silviu Miron (Navobi Alba Iulia).
Navobi reprezintă un reper important al fotbalului juvenil din județ, celebrând un deceniu de la înființare. Deși anul 2020 a fost unul dificil, din cauza pandemiei de coronavirus, formația condusă de Silviu Miron are suficiente prilejuri de mândrie, în condițiile în care 5 dintre tinerii ce au deslușit tainele fotbalului la formația albaiuliană au fost achiziționați de cluburi de prima ligă.
La începutul anului, doi tineri fotbaliști, Andrei Bogdan și Alvaro Iuga, născuți în anul 2005, au ajuns la grupele de juniori ale formației de prima ligă Gaz Metan Mediaș. Recent, pe urmele lor au călcat alte două talente, Andrei Gabriel Maier și David Robert Moldovan, colegi de generație la Under 15, jucători care au fost remarcați de o altă formație din Sibiu, Hermannstadt, unde s-a transferat și Alexandru Sularea.
Alex, născut în 15 aprilie 2006, a ajuns la fotbal în jurul vârstei de 7 ani. Silviu Miron jucase cândva alături de tatăl său, la Del Dodo Alba Iulia, și spera ca băiatul să fi moștenit talentul fotbalistic. Începutul s-a dovedit mai greu, puștiul având stângăcii în controlarea balonului, dar s-a dovedit un jucător foarte percutant. Cu timpul, prin multă muncă, s-a rezolvat și chestiunea tehnicii, în prezent Alexandru Sularea neavând nicio problemă în a juca mingea cu ambele picioare. În 2014, a câștigat faza județeană a Trofeului “Gheorghe Ene” împreună cu generația 2006 de la Navobi, iar în următorul an a devenit campion și la Trofeul “Gheorghe Ola”, fiind și golgheterul respectivei ediții. S-a făcut rapid remarcat, iar în sezonul 2019/2020 a participat la meciurile selecționatei județului Alba în Turneul Speranțelor. Dacă pandemia nu punea “stop” fotbalului, cu siguranță că ar fi prins cel puțin jumătate din returul Ligii a 4-a cu echipa de seniori, întrucât a împlinit 14 ani în aprilie și putea evolua la acest nivel.
“Viteza este o stare naturală pentru Alex, «roboțelul» de la mijlocul terenului, cu un șut devastator. Marele său avantaj este că joacă fără inhibiții, indiferent de adversar sau cât de bine se cunoaște cu colegii de echipă. La revenirea după pauza îndelungată m-a surprins efectiv ce «fotbal șampanie» reușește în special în faza de finalizare, iar efortul fizic a devenit o plăcere pentru el. Așa mi-am dat seama că e pregătit și a venit momentul următorului pas. Sunt convins că într-o zi îi voi privi pe acești băieți la televizor și atunci voi ști cu siguranță că am făcut performanță”, a încheiat Silviu Miron, reprezentantul Navobi Alba Iulia

Sport
Liga a 4-a, etapa a 28-a, Viitorul Sântimbru și CIL Blaj continuă cursa pentru locul trei
În ultimele două jocuri ale etapei a 28-a a Ligii a 4-a, Viitorul Sântimbru și CIL Blaj au câștigat în fața fanilor și continuă cursa pentru ocuparea ultimei trepte a podiumului, formația din Galtiu având 4 puncte în față cu două jocuri înainte de încheierea campionatului.
*Viitorul Sântimbru – Energia Săsciori 2-1 (1-0): Biro (34), Al. Stan (73, eurogol, șut în vinclu din lovitură liberă de la 30 de metri)/ N. Cristea (53, autogol, a scăpat mingea în plasă). Destulă tensiune la final, plus un incident ce era la un pas să degenereze, un conflict verbal între Ovidiu Hulea (vicepreședintele AJF Alba), antrenorul Mircea Țîrlea și Ilie Morariu (jucător ce fusese înlocuit) – de la Energia. Echipa din Galtiu a realizat al 3-lea succes la rând, iar săsciorenii au ieșit din calculele pentru locurile fruntașe.
*CIL Blaj – Voința Stremț 4-2 (2-0): Ursu (18, eurogol, șut de la 35 de metri; 22), Stoica (55), Macarie (90+3)/ Juncan (83), N. Muntean (85). Blăjenii, care veneau după eșecuri la limită împotriva primelor două clasate, au condus la un moment dat cu 3-0. La penultima reprezentație, Voința a înregistrat al 6-lea insucces consecutiv, o “bilă neagră” pentru echipa ce a cucerit ultimele două Cupe ale României și este calificată în a 3-a finală. Viitorul Sântimbru se situează pe locul 3, cu 51 de puncte (golaveraj 60-26), urmată de CIL Blaj, cu 47 de puncte (46-32) și Energia Săsciori, cu 42 de puncte (75-52), iar Voința a coborât pe poziția a 8-a (37 de puncte, 49-54 golaveraj).
Foto: CIL Blaj (facebook)
Sport
FOTO, VIDEO: Andrei Rațiu, fundașul din Alba, primul gol pentru Huesca SD, în Segunda División
Andrei Rațiu, fotbalistul originar din județul Alba (comuna Unirea, s-a născut la Aiud), a marcat primul său gol în Segunda División.
Fundașul lateral în vârstă de 23 de ani a înscris pe “El Alcoraz”, în partida Huesca SD – Real Sociedad B, scor 3-2 (2-0), contând pentru etapa a 41-a a ligii secunde din Spania (golul victoriei a venit în minutul 90+3). Reușita sa s-a produs în minutul 45+3, cu un șut din unghi, după o fază spectacoloasă și o pătrundere pe flancul drept.
Rațiu, convocat pentru partidele naționalei României din Liga Națiunilor în luna iunie, a fost integralist în penultima etapă. Acesta are 34 de prezențe în actuala stagiune, un gol și două pase decisive, după ce în vară a plecat de la Villlarreal la echipa din Aragon. Huesca se plasează pe poziția a 11-a, cu 54 de puncte, și venea după o serie nefastă (doar 3 puncte în 5 confruntări). Ultima rundă este duminică, în deplasare cu Valladolid (locul 3, 78 de puncte).
În La Liga, Deportivo Alaves a pierdut acasă cu Cadiz, scor 0-1 (0-0), cu acest rezultat oponenții evitând retrogradarea (locul 17, cu un punct mai mult decât Granada, ce a remizat acasă cu Espanyol Barcelona, scor 0-0). După 5 sezoane, echipa din Țara Bascilor a retrogradat, din postura de “lanternă roșie” (31 de puncte în 38 de etape). Alexandru Țîrlea (fiul antrenorului Mircea Țîrlea) nu a fost convocat în acest an, rămânând doar cu cele 15 minute din decembrie (la Vallecano), când s-a consemnat debutul în La Liga.
Sursa foto: Huesca SD, video: La Liga
Sport
FOTO: Ocnamureșeanul Gianni Crețu, performanță de excepție: a câștigat Liga Campionilor!
Performanță de senzație reușită de antrenorul român Gianni Crețu (ocnamureșean de la finele anului trecut), acesta reușind să câștige Liga Campionilor la volei masculin, cu formația ZAKSA Kęddzierzyn-Koźle.
În ultimul act al celei mai importante competiții continentale, la Liublijana, ZAKSA a învins cu scorul de 3-0 (25-22, 25-22, 32-30) pe Itas Trentino, iar Crețu a devenit primul antrenor din istorie care realizează tripla cu o formație din Polonia (cupa, titlul și Liga Campionilor). Un rezultat fabulos, ce încheie un an perfect pentru Gianni Crețu, devenit al doilea român care cucerește Liga Campionilor de la introducerea acestui format, în 2000 (primul a fost Stelian Moculescu, care s-a impus în 2007 cu nemții de la VfB Friedrichshafen).
În luna octombrie a anului trecut, o familia de sportivi, Gianni Crețu (volei) și Angela Szeneș (baschet) și-au achiziționat o casă în orașul salin, își petrec vacanțele în Ocna Mureș și intenționează să se stabilească în localitatea din Alba. Gianni Crețu (52 de ani) este cel mai valoros antrenor român de voleiului al ultimului deceniu, vara trecută fiind numit antrenor principal la deținătoarea Ligii Campionilor, ZAKSA bifând astfel al doilea trofeu consecutiv! Crețu are o carieră prodigioasă, cu experiențe la echipe de club dn Polonia, Qatar sau Rusia. De asemenea a fost selecționerul României (2007-2008) și al Estoniei (2014-2019), cu această reprezentativă calificându-se la trei turnee finale ale Campionatului European și câștigând în două rânduri Golden League
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
FOTO| Președinta Ungariei, poză în Alba pe Piatra Secuiului, cu borna vopsită în culorile naţionale maghiare
-
Sportacum 22 de ore
FOTO: LPS Alba Iulia, campioană națională la ONSS, baschet feminin, gimnazial | Aur dedicat memoriei lui Nicușor Marcu!
-
Ştirea zileiacum 24 de ore
UPDATE FOTO| Bărbat din Alba, dat DISPĂRUT de familie, a fost găsit inconștient într-o grădină, de către un câine de salvare
-
Ştirea zileiacum 18 ore
ALERTĂ| Primul român CONFIRMAT cu variola maimuței: Unde se afla
-
Curier Județeanacum 9 ore
Judoka Alexandru Sibișan, legitimat la CS Unirea Alba Iulia, medalie de bronz la Gimnaziada din Franța
-
Actualitateacum 23 de ore
Traian Băsescu ar fi făcut accident de mașină, în București: Ce rezultat a dat aparatul etilotest
-
Actualitateacum 21 de ore
Ministrul Educației: „Nu mai trebuie să ne concentrăm pe evaluarea cunoștințelor, pe memorarea informației”
-
Actualitateacum 22 de ore
Țara noastră a urcat pe locul șase în clasamentul producătorilor de vin din Europa
-
Ştirea zileiacum 4 ore
ACCIDENT tragic la o firmă din Alba: Un muncitor srilankez a DECEDAT după ce o remorcă pe care o repara a căzut peste el. Bărbatul era în ziua lui liberă
-
Actualitateacum 20 de ore
Alexandru Rafila, despre variola maimuței: „Nici vorbă să fie o pandemie. Riscul de infecție este mic”
-
Actualitateacum 8 ore
Angajații români pot verifica dacă angajatorul le-a plătit contribuţiile sau ce vechime au în muncă: Legea, promlgată de președinte
-
Actualitateacum 9 ore
Românul suspect de variola maimuței, din Grecia, are varicelă. A fost transferat la un spital din Atena, împreună cu iubita lui