Rămâi conectat

Politică Administrație

Alexandru Pereş: CRIZA ALIMENTARĂ – CE ESTE DE FĂCUT!

Publicat

în

Seceta devastatoare din anul 2012 şi consecinţa ei imediată – creşterea preţurilor la produsele alimentare, nu fac decât să întărească semnalele îngrijorătoare privind iminenţa unei crize alimentare globale până în anii 2020-2025. Nu este nevoie să subliniez gravitatea unei astfel de crize… Pământul nu are relaţii comerciale cu alte planete.
Deşi terenul agricol în România reprezintă 39,5% din suprafaţa totală a teritoriului, agricultura poate hrăni doar un sfert din populaţie în condiţiile în care ar putea produce pentru 80 milioane de oameni. Se ştie că principalele două cauze ale acestei situaţii – fărâmiţarea excesivă a suprafeţei agricole (3,9 milioane de familii posedă în medie 1,63 hectare teren agricol) şi distrugerea puternicului sistem de irigaţii imposibil de fructificat în condiţiile acestei fărâmiţări – s-au datorat lipsei de viziune a guvernelor din anii ’90, care au restituit fără discernământ pământul foştilor proprietari. Am mai spus-o, agricultura ne-ar fi putut salva din criză dacă am fi reuşit absorbţia celor 7,5 mld. euro, fonduri europene alocate României pentru anii 2007-2013.
Trebuie să ştim ce trebuie făcut dar mai ales CUM TREBUIE făcut, care sunt priorităţile în dezvoltarea agriculturii. Eu cred că principalele probleme sunt: inexistenţa unui cadastru general, un ritm de asociere a gospodăriilor sincopat, absenţa irigaţiilor, absorbţia precară a fondurilor europene, depozitarea ineficientă a producţiei agricole, neglijarea zootehniei, lipsa instituţionalizării corecte a camerelor agricole. Cred că acestor probleme trebuie să le acorde atenţie maximă după alegeri Guvernul şi, desigur, Parlamentul nou ales la 9 decembrie. Judeţul Alba reflectă toate aceste tare majore: cadastrul agricol a fost abandonat, nu există o delimitare clară a suprafeţelor cu posibilităţi de irigare, nu există depozite moderne pentru produsele agricole destinate comercializării iar absorbţia fondurilor europene urmează acelaşi curs deficitar ca în întreaga ţară. Începutul trebuie făcut cu înfiinţarea urgentă a camerelor agricole care să-şi asume responsabilitatea aplicării programului de dezvoltare accelerată a agriculturii. Există fonduri, nerambursabile în proporţie de 40% (Măsura 121: modernizarea exploataţiilor agricole), 50% (Măsura 123: creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere), 100% (Măsura 111: formare profesională şi măsura 143 – furnizarea de servicii de consiliere şi consultanţă pentru agricultori), 70% (Măsura 312: dezvoltarea de microîntreprinderi, Măsura 313 – încurajarea turismului; Măsura 322: renovarea şi dezvoltarea satelor) etc. Pentru toate aceste programe sunt disponibile circa 3 milioane de euro.
Înfiinţarea camerelor agricole a fost decisă prin Legea 283/2010 dar aceasta s-a dovedit parţial nefuncţională şi a trebuit să fie amendată în repetate rânduri. Abia în iulie 2012 prin Legea 122/2012 Parlamentul a votat forma finală a cadrului de înfiinţare, organizare şi funcţionare a camerelor pentru agricultură, industrie alimentară, piscicultură, silvicultură şi dezvoltare rurală. De acum fermierii vor avea la dispoziţie o instituţie care să-i reprezinte şi să le susţină interesele.
Consider că este extrem de important ca legislativul să urmărească şi să rezolve cu rapiditate cadrul legal al dezvoltării agriculturii – iar aici mă voi implica cu energie, ca senator de Alba – după cum Guvernul, prin agenţiile specializate, va trebui să administreze cu profesionalism mijloacele materiale şi financiare puse la dispoziţie. România are posibilitatea certă ca în doi-trei ani să devină din importatorul de azi, un exportator important de produse alimentare.

Alexandru PEREŞ, senator PDL de Alba

Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Sorin Ioan BUMB, Senator PNL de Alba​: Cu ocazia Zilei Naționale, la mulți ani România, la mulți ani dragi români, oriunde vă aflați!

Publicat

în

Comunicat de presă| Sorin Ioan BUMB, Senator PNL de Alba​: Cu ocazia Zilei Naționale, la mulți ani România, la mulți ani dragi români, oriunde vă aflați!

Ziua Marii Uniri este sărbătoarea de suflet a tuturor românilor, momentul de bucurie și deplină demnitate națională ce ne învață că suveranitatea, independența națională și democrația sunt valori fără de care un popor nu poate exista și nu se poate dezvolta.

Păstrând vie memoria și recunoștința personalităților care au înfăptuit Marea Unire, avem credința că trebuie să ne mobilizăm cu toții pentru a garanta un viitor mai bun tuturor românilor, mai ales că perioada actuală este marcată de provocări cum nu s-au mai văzut. De aceea, aniversarea acestei zile sfinte trebuie să ne găsească sub semnul unității în jurul intereselor naționale și al perspectivelor strategice prioritare ale României; să fim uniți în credința că, deși traversăm vremuri tulburi și primejdioase, suntem pe drumul sigur al unui viitor mai bun.

Electrica Furnizare Discount

Poate că România de acum nu este chiar cea pe care ne-o dorim și, cu siguranță, clasa politică de azi nu este, nici pe departe, la înălțimea generației de aur care a înfăptuit unirea cea mare de la Alba Iulia. Dar tocmai de aceea, trebuie să ne uităm cu luciditate la prezent, să discernem adevărul de falșii profeți și să ne mobilizăm pentru a ne împlini destinul într-o lume în care evenimentele se desfășoară cu o rapiditate nemaiîntâlnită în trecut.

Să prețuim ceea ce ne unește și să ne bucurăm de această zi minunată! Să fim mândri că suntem români!

Cu ocazia Zilei Naționale, la mulți ani România, la mulți ani dragi români, oriunde vă aflați!

Sorin Ioan BUMB,

Senator PNL de Alba​

Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: Respectăm trecutul, prețuim prezentul și privim cu încredere spre viitor! La mulți ani, România!

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: Respectăm trecutul, prețuim prezentul și privim cu încredere spre viitor! La mulți ani, România!

Dragi români, stimați locuitori ai județului Alba,

Ziua Națională a României să vă găsească voioși și sănătoși, să rămâneți plini de încredere și speranță. Dumnezeu să ne dea înțelepciune, să învățăm din pildele trecutului, iar vicisitudinile zilei de ieri să ne facă astăzi mai puternici și mai uniți!

Avem datoria și responsabilitatea să prindem curaj, să privim spre viitor cu aceeași încredere și mândrie cu care vorbim despre trecut, despre Marea Unire a tuturor românilor într-o națiune liberă și respectată pe plan internațional, așa cum a fost respectată România Mare, din Occident și până în Orientul îndepărtat.

Electrica Furnizare Discount

Orice lucru măreț, neprețuit ca însemnătate, nu se poate realiza ușor, fără mari eforturi și sacrificii din partea oamenilor. Dar istoria ne-a demonstrat că rămân în eternitate doar generațiile care reușesc să pună binele țării și al urmașilor în fața binelui personal, a orgoliilor și ambițiilor de moment.

Victoriile nu se obțin fără suferință, iar marile realizări se dobândesc doar cu mari sacrificii. Haideți să iubim România și pe români, mai mult, în fiecare zi. Iar multe lucruri bune care ni se vor întâmpla apoi vor fi consecințe firești ale faptelor și acțiunilor noastre!

De la Alba Iulia și până la cel mai mic sat din Țara Moților, de la podișul Târnavelor și până pe Valea Sebeșului, de la fostele Ampelum sau Apulon și până la cele mai noi așezări comunitare, transmit tuturor locuitorilor județului Alba: ”La mulți ani!”.

Citește mai mult

Politică Administrație

LIVE VIDEO| Conferință de presă AUR Alba: Doi ani de la înființarea partidului. „Nu suntem antivacciniști”

Publicat

în

LIVE VIDEO| Conferință de presă AUR Alba: Doi ani de la înființarea partidului. „Nu suntem antivacciniști”

Membri AUR din întreaga țară s-au reunit în data de 30 noiembrie în Alba Iulia, ca parte a unui schimb de experiență între filiale, a precizat deputatul AUR de Alba, Daniel Gheorghe Rusu, în deschiderea conferinței de presă.

În cadrul conferinței de presă s-au punctat subiecte de actualitate precum vaccinarea, măsurile sanitare și modul în care acestea sunt aplicate în România, în prezent, dar totodată au fost aduse precizări cu privire la prezența membrilor partidului AUR la Alba Iulia cu ocazia Zilei Naționale a României și au fost invocate personalități ce au marcat istoria țării noastre.

Electrica Furnizare Discount

 

 

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare