Aleşii nu pot face afaceri. CCR i-a dat dreptate preşedintelui Klaus Iohannis în sesizarea formulată cu privire la modificările aduse legii

Curtea Constituţională a României i-a dat dreptate preşedintelui Klaus Iohannis în sesizarea formulată cu privire la modificările aduse legii, astfel încât parlamentarii, miniştrii, edilii, prefecţii şi şefii consiliilor judeţene  nu pot avea calitatea de comerciant persoană fizică.

Pe 18 ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a trimis CCR o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea Legii nr. 161/2003.

Pe 7 februarie, CCR a amânat pentru data de 6 martie luarea unei decizii în acest caz.

Legea transmisă la promulgare pe 30 decembrie are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr. 161/2003 în sensul eliminării incompatibilităţii funcţiilor de deputat, senator, membru al Guvernului, prefect, subprefect, primar, viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean cu calitatea de comerciant persoană fizică.

„Prin modul în care a fost adoptată, dar şi prin conţinutul normativ, Legea pentru modificarea Legii nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei este neconstituţională întrucât încalcă prevederile art. 1 alin. (3), ale art. 11 alin. (1), ale art. 65 alin. (2) lit. j), ale art. 75 alin. (1) şi alin. (5) raportat la art. 105 alin. (2) şi ale art. 148 alin. (4) din Constituţie”, arăta şeful statului în sesizarea adresată CCR.

Preşedintele Iohannis invoca motive de neconstituţionalitate extrinsecă. Astfel, el afirma că prin articolul unic pct. 1 din legea dedusă controlului de constituţionalitate se abrogă dispoziţiile art. 82 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 161/2003, ce instituie incompatibilitatea între calitatea de deputat şi senator şi calitatea de comerciant persoană fizică, conform Agerpres.

Şeful statului sublinia că, având în vedere că se reglementează într-o materie ce ţine de statutul deputaţilor şi al senatorilor, această prevedere ar fi trebuit adoptată în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului. El indica faptul că legea a fost respinsă de Senat, iar apoi a fost adoptată de Camera Deputaţilor, precizând că astfel a fost încălcată Legea fundamentală.

În ceea ce priveşte incompatibilitatea funcţiei de primar, viceprimar, primar general, viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte sau vicepreşedinte al consiliului judeţean cu anumite funcţii private, Iohannis arată că în jurisprudenţa constituţională s-a stabilit că aceasta nu este o condiţie de eligibilitate, iar înlăturarea ei depinde de voinţa celui ales, care poate opta pentru una dintre cele două calităţi incompatibile.

Astfel, el susţine că nu se poate îndeplini o funcţie publică ce obligă la transparenţa modului de utilizare şi administrare a fondurilor publice, dacă în acelaşi timp o persoană este angrenată şi în mediul de afaceri, întrucât cumularea celor două funcţii ar putea duce la afectarea intereselor generale ale comunităţii şi a principiilor care stau la baza statului de drept.

Sursa: realitatea.net

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

5 Comentarii

Alegatorul 6 martie 2018 at 16:05

Cum ar fi ca aleșii noștrii (parlamentari, primari, viceprimari, președinți, vicepreședinți de CJ) să nu mai fie și cadre didactice? Se aude? Ocupați-vă de administrație că de aceea v-am ales.

apoliticul 6 martie 2018 at 19:34

Da presedintii , pot inchiria casele obtinute ilegal prin uz de fals ?
Apropo nu am auzit de recuperarea chiriei obtinute de pe imobilul pierdut in instanta de domnul presedinte.Sau intra si aia la realizarile DNA ?

dolfi 6 martie 2018 at 21:06

Ar fi utila o lege prin care Alesii prinsi ca fura sa fie executati impreuna cu familiile lor pana la gradul 3, sau daca nu-si respecta promisiunile, sa primeasca cate-un an de ocna pentru fiecare promisiune neimplinita.

Eu 7 martie 2018 at 17:45

Stimate APOLITIC,ati pus degetul pe rana.De aia românul Klaus o tine in brate pe Codruta-ptr.ca vrea justitie ca in tara unde stau parintii lui,adica ca in ghermania.Adica justitia sa lucreze DOAR la comanda politica.Fiecare isi pune omul lui sa-si apere interesul.Hai sa nu mai vb.de asta sa nu ne calce tramvaiul la etajul 7,ati vazut ce s-a intamplat in Slovacia.Curaj,domnule APOLITIC!

Dracula 8 martie 2018 at 17:03

Poate regretam cam pus stampila pe d-l președinte

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...