ALERTĂ în Alba: Un nou focar de pestă porcină africană, în Alba, CONFIRMAT

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

ALERTĂ în Alba: Un nou focar de pestă porcină africană, în Alba, CONFIRMAT

Prezența virusului pestei porcine africane (PPA) a fost confirmată la un porc mistreț vânat pe Fondul de Vânătoare 43 Vingard, în urma analizelor efectuate la Laboratorul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA) București.

Centrul Local de Combatere a Bolilor s-a întrunit și s-a adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea PPA, precum și pentru adoptarea zonelor de protecție și supraveghere.

Pro România - Misiunea ieșirii din criză

Zona afectată este formată din zona infectată, cu o raza de 8 km de la caz, respectiv cu localitățile Ungurei, Drașov, Cunța, Vingard, Boz, Doștat, Șpring, Ghirbom, Daia Română și Cut. Zona tampon reprezintă alți 5 km în exteriorul zonei infectate, cu localitățile: Ciugud, Berghin, Straja, Tău, Ohaba, Maghirat, Gârbova, Câlnic, Răhău, Sebeș. Localitățile aflate în zona tampon din județul Sibiu sunt: Pauca, Presaca, Ludos, Sangatin, Miercurea Sibiului, Apoldu de Jos.

În urma acestui caz, s-au luat mai multe măsuri, între care amintim: neutralizarea cadavrului; în zona afectată, se vânează integral mistreții prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, cu respectarea măsurilor de biosecuritate aplicabile în timpul partidelor de vânătoare (ulterior vor fi recoltate probe care vor fi analizate); furnizarea de afișe informative privind respectarea precauților generale privind răspândirea PPA.

Facem mențiunea că Fondul de Vânătoare 43 Vingard se afla în zona infectată încă din data de 22.11.2019, ca urmare a apariției unui focar pe fondul de Vânătoare 44 Ohaba, fiind aplicate măsurile din planul aprobat de CLCB.

Solicităm crescătorilor de animale să nu achiziționeze porcine neidentificate prin crotalii şi fără a fi însoțite de documentele sanitare veterinare obligatorii. Orice mişcare a porcinelor, din exploataţiile de origine către alte locaţii, se poate efectua doar după anunţarea, în prealabil, a medicului veterinar din circumscripţia sanitară veterinară locală.

Confirmarea focarului a fost făcută luna trecută, în data de 26 februarie.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419