Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

ALEGERI PARLAMENTARE ALBA | Dorin Nistor îşi prezintă programul politic

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

„Sunt economist şi îmi asum politica economică propusă de ARD, dar sunt şi albaiulian şi nu pot uita comunitatea din care provin”

Am o experienţă de peste 15 ani în mediul economic. Am avut ocazia să văd nemijlocit dificultăţile cu care se confruntă agenţii economici de toate mărimile. Legislaţia greu predictibilă, în continuă schimbare, o avalanşă de taxe şi impozite care sufocă un mediu economic şi aşa împovărat de birocraţie. Pe deasupra acestor neajunsuri specifice româneşti a mai venit şi criză economică globală, care nu dă semne că vrea să plece. O economie în care companiile o duc rău, populaţia sărăceşte din cauza salariilor mici sau, şi mai rău, a şomajului. Apoi începe un cerc vicios în care lipsa consumului duce la performanţe diminuate pentru societăţi comerciale şi din nou populaţia are de suferit. Însă nici extrema cealaltă, a consumerismului cu orice preţ, nu este soluţia.
Alianţa România Dreaptă are în platforma sa politică unele măsuri care pot duce la ruperea acestui cerc vicios. Sunt măsuri care pot reporni economia. Pot reporni inima României.
Doresc să vă prezint câteva măsuri economice propuse României de ARD şi la care eu rezonez. Voi încerca în acelaşi timp nu doar să le prezint sec, ca pe o platformă -program scrisă de altcineva, ci să le explic pe înţelesul tuturor, cerându-mi aprioric iertare celor care nu au nevoie de explicaţii, înţelegând fenomenul economic.
Aş începe cu nivelul COTEI UNICE de impozitare. Suntem de părere că aceasta trebuie scăzută la 12%. Vor exista voci care vor spune că afectăm bugetul de stat prin această măsură. Acestor oameni le voi spune un singur lucru: „economia gri” are proporţii inimaginabile în România. Auzim zilnic de companii care nu înregistrează profit sau, chiar mai rău, funcţionează pe pierderi. Cum vă explicaţi asta? Cum e posibil ca o asemenea companie să funcţioneze ani în şir pe pierderi şi totuşi să nu dispară? Răspunsul e unul singur: evaziunea fiscală. Dacă însă companiile vor avea de plătit o cotă de impozitare mai mică? Nu credeţi că vor fi suficient de mulţi patroni dornici să „doarmă mai bine noaptea” plătindu-şi dările către stat şi încetând să caute căi mai mult sau mai puţin legale pentru a-şi ascunde profitul? Investitorii străini credeţi că vor rămâne insensibili la o cotă de impozitare atât de avantajoasă? Iată cum o măsură aparent simplă şi păguboasă pentru stat poate, de fapt, să scoată la suprafaţă nişte sume de bani considerabile, „albite” şi numai bune pentru un buget de stat mai auster pe zi ce trece.
O altă măsură economică propusă de ARD pe care mi-o asum este oarecum legată de prima şi reprezintă SCUTIREA DE IMPOZIT PENTRU PROFITUL REINVESTIT. Întrebaţi orice patron care este cea mai mare problemă cu care se confruntă şi va răspunde „cash-flow-ul şi banii pentru dezvoltare”. Haideţi să le dăm o mână de ajutor acestor curajoşi care duc economia României în spate! Dacă-i scutim de impozit pe profit pe cei care vor să reinvestească acest profit pentru dezvoltare, rezolvăm două lucruri esenţiale: parţial problema finanţării investiţiilor şi crearea de noi locuri de muncă. De ce să-l facem pe patron să îşi ascundă profitul? Să-l lăsăm să se dezvolte cu resurse proprii, nepurtătoare de dobânzi! Cred că ar fi o gură de oxigen pentru multe firme o asemenea măsură.
Voi continua cu un set de două măsuri economice care merg împreună. Prima este mărirea salariului minim pe economie, coroborată cu reducerea contribuţiilor sociale pentru angajatori. De ce propune ARD aceste două măsuri în tandem? Pentru că mărirea salariului minim pe economie are, pe lângă efectele benefice evidente (bani mai mulţi la populaţie, deci inclusiv în consum, care se traduce în taxe şi venituri mai mari la buget, în primul rând prin TVA), şi efecte negative asupra angajatorilor, care s-ar vedea nevoiţi să mărească fondul de salarii, adică să cheltuiască mai mult cu forţa de muncă. Se poate astfel întâmpla ca patronii afectaţi de o asemenea măsură să recurgă automat la concedieri, lucru absolut firesc în asemenea condiţii. Şi atunci vine în compensare măsura scăderii contribuţiilor pentru asigurările sociale plătite de angajator. Ce rezultă din aplicarea unui astfel de sistem: salariaţi mai bine plătiţi (deci automat mai motivaţi la locul de muncă şi mai dispuşi să consume, deci venituri la stat din TVA şi economie dezvoltată de consum) şi patroni mulţumiţi că nu plătesc mai mult pentru aceeaşi muncă. Iar statul nu pierde nimic pentru că taxele scad pe o parte, însă sunt compensate în mare parte de veniturile provenite din consum.
Sunt albaiulian şi vreau să fac ceva pentru oraş şi judeţ. Recent, am pus la punct împreună cu domnul Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia şi cu domnul Ştefan Bardan, colegul meu de Alianţă, un proiect denumit Consiliul Cetăţenesc. E posibil ca mulţi dintre dumneavoastră să fi auzit deja de acest proiect prin care orice locuitor al oraşului va avea puterea să se pronunţe asupra modului în care se va dezvolta Alba Iulia. În scrisoarea noastră către albaiulieni erau incluse şi două propuneri făcute de mine. Ceream acolo confirmarea albaiulienilor, pentru a da greutate unor viitoare iniţiative parlamentare, pe care le expun mai jos.
Doresc să propun amendamente la legile regimului proprietăţii publice, concurenţei şi a ajutoarelor de stat, astfel încât Primăria Alba Iulia (şi automat orice primărie din ţară) să aibă posibilitatea ca, în cazul în care dispune de terenuri propice dezvoltării, să le poată pune la dispoziţia investitorilor români sau străini cu titlu gratuit, sub condiţia creării a minimum 300 de locuri de muncă. La ce ne folosesc terenurile din proprietatea primăriilor, dacă pe ele cresc mărăcini? Câteva sute de locuri de muncă înseamnă venituri pentru câteva sute de familii. Înseamnă fabrici sau unităţi de servicii care produc, consumă materie primă sau servicii conexe şi dezvoltă alte companii pe orizontală. Înseamnă taxe şi impozite locale. Înseamnă prosperitate pentru comunitate.
Următoarea mea propunere ţine de sufletul nostru, al românilor.
Într-un articol recent apărut în presa locală, Mircea Hava spunea: „Avem politicieni de anduranţă, cum sunt domnii Alexandru Pereş, Clement Negruţ sau Corneliu Olar şi oameni care vor să pună şi suflet în politică, iar aici mă refer la Ionuţ Fulea şi Dorin Nistor. Sunt încrezător în forţa lor”.
Mircea Hava avea dreptate. Vreau să pun suflet în politică, aşa cum pun suflet în tot ceea ce fac.
Ştim cu toţii că Alba Iulia este locul în care s-a înfăptuit Marea Unire din 1918. Din păcate, în fiecare an, Serbările Unirii se desfăşoară atât la Bucureşti, cât şi la Alba Iulia, fiecare cu cheltuieli publice însemnate. Eu îmi doresc ca oraşului nostru să-i fie recunoscut statutul oficial şi exclusiv de „Capitală a Marii Uniri”, iar toate manifestările (artistice, culturale, militare sau politice) să se deruleze doar la Alba Iulia, cu participarea tuturor demnitarilor români de rang înalt. De asemenea, voi propune ca toate cheltuielile prilejuite de aceste manifestări de anvergură şi importanţă naţională să fie prevăzute şi suportate anual de către bugetul de stat, fără contribuţia bugetului local al mu­ni­cipiului Alba Iulia.
Nu pot uita, în programul meu, tinerii. Aşa cum aţi văzut, unul din sloganurile mele de campanie este: „Tinerii votează cu Dorin Nistor”. Să ştiţi că nu este doar un slogan electoral. Am o comunicare specială cu tinerii, pentru că mă simt ca fiind „de-al lor”. Am doar 39 de ani şi încă nu s-a pus între mine şi generaţia actuală bariera comunicării. Relaţionez în mod deosebit cu tinerii şi sunt încântat să lucrez cu ei.
Următoarea mea propunere ce se va materializa într-o iniţiativă parlamentară va ajuta nu doar tinerii, ci şi familiile cu copii aflaţi încă pe băncile şcolii.
Încep prin a vă spune că sunt o victimă a sedentarismului. Munca de birou, mersul cu maşina şi poate o alimentaţie neregulată îmi cauzează şi mie probleme, aşa cum este cazul multor români. Tocmai de aceea, vreau să tragem un semnal de alarmă asupra modului de viaţă din zilele noastre. Iar lucrul acesta este important, mai ales pentru copii. Eu am 39 de ani şi fac parte din “generaţia cu cheia de gât”. Ziua noastră se împărţea între şcoală şi fotbal. Oriunde mergeaţi, în anii ‘80, vedeaţi copii bătând mingea pe străzi sau în curtea şcolii. Acum, copiii noştri mănâncă fast-food şi îşi împart timpul între şcoală, televizor şi Counter Strike pe computer. E foarte bine că sunt pasionaţi de calculatoare, pentru că fără ele nu mai există viaţă profesională, însă mai trebuie să lase Facebook deoparte şi să facă şi mişcare fizică. Obezitatea infantilă atinge deja cote alarmante, iar incidenţa bolilor cardiovasculare la cei de vârstă tânără este din ce în ce mai crescută. Auzim din ce în ce mai des despre tineri sub 40 de ani care fac infarct. Trebuie să facem ceva pentru a stopa acest fenomen alarmant, pentru că fără sănătate o naţiune nu poate prospera. Una din primele mele iniţiative parlamentare va fi ca din “taxa pe viciu” să acordăm anual tuturor celor aflaţi în sistemul de învăţământ de toate gradele un voucher în valoare de 200 de lei care să poată fi utilizat strict pentru achiziţionarea de echipament sportiv. Sunt familii care nu îşi permit să cheltuie bani pe încălţăminte sport de calitate sau pe echipamente. Aşa, cu cei 200 de lei, orice copil sau tânăr poate să îşi cumpere încălţăminte sport, îmbrăcăminte, rachete de tenis sau mingi de fotbal. Chiar o bicicletă poate fi cumpărată mai uşor cu acest ajutor care acoperă cel puţin jumătate din costul ei. Această iniţiativă nu va face decât să îmbunătăţească starea de sănătate a generaţiilor următoare. Se vor găsi unii probabil să spună că vom încărca bugetul şi aşa secătuit, însă, dacă ne gândim că o populaţie sănătoasă munceşte mai bine şi nu mai apelează atât de des la serviciile sistemului public de sănătate în care se cheltuie sume impresionante de bani, vom vedea că beneficiile pe termen mediu şi lung vor fi extraordinare.
Stimaţi alegători, dacă credeţi că ideile mele răspund exigenţelor şi necesităţilor dumneavoastră, vă aştept pe 9 decembrie la urne, pentru a-mi acorda votul care mă va face deputat de Alba.

Dorin Nistor
Candidat ARD
pentru
Camera Deputaţilor


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România Anual la data de 25 aprilie este sărbătorită Ziua Justiţiei Militare, marcând, astfel, data la care, în anul 1919, a luat fiinţă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înfiinţarea unei structuri specializate în asigurarea asistenţei juridice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea