Ziarul Unirea

ALEGERI PARLAMENTARE ALBA | Dorin Nistor îşi prezintă programul politic

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

„Sunt economist şi îmi asum politica economică propusă de ARD, dar sunt şi albaiulian şi nu pot uita comunitatea din care provin”

Am o experienţă de peste 15 ani în mediul economic. Am avut ocazia să văd nemijlocit dificultăţile cu care se confruntă agenţii economici de toate mărimile. Legislaţia greu predictibilă, în continuă schimbare, o avalanşă de taxe şi impozite care sufocă un mediu economic şi aşa împovărat de birocraţie. Pe deasupra acestor neajunsuri specifice româneşti a mai venit şi criză economică globală, care nu dă semne că vrea să plece. O economie în care companiile o duc rău, populaţia sărăceşte din cauza salariilor mici sau, şi mai rău, a şomajului. Apoi începe un cerc vicios în care lipsa consumului duce la performanţe diminuate pentru societăţi comerciale şi din nou populaţia are de suferit. Însă nici extrema cealaltă, a consumerismului cu orice preţ, nu este soluţia.
Alianţa România Dreaptă are în platforma sa politică unele măsuri care pot duce la ruperea acestui cerc vicios. Sunt măsuri care pot reporni economia. Pot reporni inima României.
Doresc să vă prezint câteva măsuri economice propuse României de ARD şi la care eu rezonez. Voi încerca în acelaşi timp nu doar să le prezint sec, ca pe o platformă -program scrisă de altcineva, ci să le explic pe înţelesul tuturor, cerându-mi aprioric iertare celor care nu au nevoie de explicaţii, înţelegând fenomenul economic.
Aş începe cu nivelul COTEI UNICE de impozitare. Suntem de părere că aceasta trebuie scăzută la 12%. Vor exista voci care vor spune că afectăm bugetul de stat prin această măsură. Acestor oameni le voi spune un singur lucru: „economia gri” are proporţii inimaginabile în România. Auzim zilnic de companii care nu înregistrează profit sau, chiar mai rău, funcţionează pe pierderi. Cum vă explicaţi asta? Cum e posibil ca o asemenea companie să funcţioneze ani în şir pe pierderi şi totuşi să nu dispară? Răspunsul e unul singur: evaziunea fiscală. Dacă însă companiile vor avea de plătit o cotă de impozitare mai mică? Nu credeţi că vor fi suficient de mulţi patroni dornici să „doarmă mai bine noaptea” plătindu-şi dările către stat şi încetând să caute căi mai mult sau mai puţin legale pentru a-şi ascunde profitul? Investitorii străini credeţi că vor rămâne insensibili la o cotă de impozitare atât de avantajoasă? Iată cum o măsură aparent simplă şi păguboasă pentru stat poate, de fapt, să scoată la suprafaţă nişte sume de bani considerabile, „albite” şi numai bune pentru un buget de stat mai auster pe zi ce trece.
O altă măsură economică propusă de ARD pe care mi-o asum este oarecum legată de prima şi reprezintă SCUTIREA DE IMPOZIT PENTRU PROFITUL REINVESTIT. Întrebaţi orice patron care este cea mai mare problemă cu care se confruntă şi va răspunde „cash-flow-ul şi banii pentru dezvoltare”. Haideţi să le dăm o mână de ajutor acestor curajoşi care duc economia României în spate! Dacă-i scutim de impozit pe profit pe cei care vor să reinvestească acest profit pentru dezvoltare, rezolvăm două lucruri esenţiale: parţial problema finanţării investiţiilor şi crearea de noi locuri de muncă. De ce să-l facem pe patron să îşi ascundă profitul? Să-l lăsăm să se dezvolte cu resurse proprii, nepurtătoare de dobânzi! Cred că ar fi o gură de oxigen pentru multe firme o asemenea măsură.
Voi continua cu un set de două măsuri economice care merg împreună. Prima este mărirea salariului minim pe economie, coroborată cu reducerea contribuţiilor sociale pentru angajatori. De ce propune ARD aceste două măsuri în tandem? Pentru că mărirea salariului minim pe economie are, pe lângă efectele benefice evidente (bani mai mulţi la populaţie, deci inclusiv în consum, care se traduce în taxe şi venituri mai mari la buget, în primul rând prin TVA), şi efecte negative asupra angajatorilor, care s-ar vedea nevoiţi să mărească fondul de salarii, adică să cheltuiască mai mult cu forţa de muncă. Se poate astfel întâmpla ca patronii afectaţi de o asemenea măsură să recurgă automat la concedieri, lucru absolut firesc în asemenea condiţii. Şi atunci vine în compensare măsura scăderii contribuţiilor pentru asigurările sociale plătite de angajator. Ce rezultă din aplicarea unui astfel de sistem: salariaţi mai bine plătiţi (deci automat mai motivaţi la locul de muncă şi mai dispuşi să consume, deci venituri la stat din TVA şi economie dezvoltată de consum) şi patroni mulţumiţi că nu plătesc mai mult pentru aceeaşi muncă. Iar statul nu pierde nimic pentru că taxele scad pe o parte, însă sunt compensate în mare parte de veniturile provenite din consum.
Sunt albaiulian şi vreau să fac ceva pentru oraş şi judeţ. Recent, am pus la punct împreună cu domnul Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia şi cu domnul Ştefan Bardan, colegul meu de Alianţă, un proiect denumit Consiliul Cetăţenesc. E posibil ca mulţi dintre dumneavoastră să fi auzit deja de acest proiect prin care orice locuitor al oraşului va avea puterea să se pronunţe asupra modului în care se va dezvolta Alba Iulia. În scrisoarea noastră către albaiulieni erau incluse şi două propuneri făcute de mine. Ceream acolo confirmarea albaiulienilor, pentru a da greutate unor viitoare iniţiative parlamentare, pe care le expun mai jos.
Doresc să propun amendamente la legile regimului proprietăţii publice, concurenţei şi a ajutoarelor de stat, astfel încât Primăria Alba Iulia (şi automat orice primărie din ţară) să aibă posibilitatea ca, în cazul în care dispune de terenuri propice dezvoltării, să le poată pune la dispoziţia investitorilor români sau străini cu titlu gratuit, sub condiţia creării a minimum 300 de locuri de muncă. La ce ne folosesc terenurile din proprietatea primăriilor, dacă pe ele cresc mărăcini? Câteva sute de locuri de muncă înseamnă venituri pentru câteva sute de familii. Înseamnă fabrici sau unităţi de servicii care produc, consumă materie primă sau servicii conexe şi dezvoltă alte companii pe orizontală. Înseamnă taxe şi impozite locale. Înseamnă prosperitate pentru comunitate.
Următoarea mea propunere ţine de sufletul nostru, al românilor.
Într-un articol recent apărut în presa locală, Mircea Hava spunea: „Avem politicieni de anduranţă, cum sunt domnii Alexandru Pereş, Clement Negruţ sau Corneliu Olar şi oameni care vor să pună şi suflet în politică, iar aici mă refer la Ionuţ Fulea şi Dorin Nistor. Sunt încrezător în forţa lor”.
Mircea Hava avea dreptate. Vreau să pun suflet în politică, aşa cum pun suflet în tot ceea ce fac.
Ştim cu toţii că Alba Iulia este locul în care s-a înfăptuit Marea Unire din 1918. Din păcate, în fiecare an, Serbările Unirii se desfăşoară atât la Bucureşti, cât şi la Alba Iulia, fiecare cu cheltuieli publice însemnate. Eu îmi doresc ca oraşului nostru să-i fie recunoscut statutul oficial şi exclusiv de „Capitală a Marii Uniri”, iar toate manifestările (artistice, culturale, militare sau politice) să se deruleze doar la Alba Iulia, cu participarea tuturor demnitarilor români de rang înalt. De asemenea, voi propune ca toate cheltuielile prilejuite de aceste manifestări de anvergură şi importanţă naţională să fie prevăzute şi suportate anual de către bugetul de stat, fără contribuţia bugetului local al mu­ni­cipiului Alba Iulia.
Nu pot uita, în programul meu, tinerii. Aşa cum aţi văzut, unul din sloganurile mele de campanie este: „Tinerii votează cu Dorin Nistor”. Să ştiţi că nu este doar un slogan electoral. Am o comunicare specială cu tinerii, pentru că mă simt ca fiind „de-al lor”. Am doar 39 de ani şi încă nu s-a pus între mine şi generaţia actuală bariera comunicării. Relaţionez în mod deosebit cu tinerii şi sunt încântat să lucrez cu ei.
Următoarea mea propunere ce se va materializa într-o iniţiativă parlamentară va ajuta nu doar tinerii, ci şi familiile cu copii aflaţi încă pe băncile şcolii.
Încep prin a vă spune că sunt o victimă a sedentarismului. Munca de birou, mersul cu maşina şi poate o alimentaţie neregulată îmi cauzează şi mie probleme, aşa cum este cazul multor români. Tocmai de aceea, vreau să tragem un semnal de alarmă asupra modului de viaţă din zilele noastre. Iar lucrul acesta este important, mai ales pentru copii. Eu am 39 de ani şi fac parte din “generaţia cu cheia de gât”. Ziua noastră se împărţea între şcoală şi fotbal. Oriunde mergeaţi, în anii ‘80, vedeaţi copii bătând mingea pe străzi sau în curtea şcolii. Acum, copiii noştri mănâncă fast-food şi îşi împart timpul între şcoală, televizor şi Counter Strike pe computer. E foarte bine că sunt pasionaţi de calculatoare, pentru că fără ele nu mai există viaţă profesională, însă mai trebuie să lase Facebook deoparte şi să facă şi mişcare fizică. Obezitatea infantilă atinge deja cote alarmante, iar incidenţa bolilor cardiovasculare la cei de vârstă tânără este din ce în ce mai crescută. Auzim din ce în ce mai des despre tineri sub 40 de ani care fac infarct. Trebuie să facem ceva pentru a stopa acest fenomen alarmant, pentru că fără sănătate o naţiune nu poate prospera. Una din primele mele iniţiative parlamentare va fi ca din “taxa pe viciu” să acordăm anual tuturor celor aflaţi în sistemul de învăţământ de toate gradele un voucher în valoare de 200 de lei care să poată fi utilizat strict pentru achiziţionarea de echipament sportiv. Sunt familii care nu îşi permit să cheltuie bani pe încălţăminte sport de calitate sau pe echipamente. Aşa, cu cei 200 de lei, orice copil sau tânăr poate să îşi cumpere încălţăminte sport, îmbrăcăminte, rachete de tenis sau mingi de fotbal. Chiar o bicicletă poate fi cumpărată mai uşor cu acest ajutor care acoperă cel puţin jumătate din costul ei. Această iniţiativă nu va face decât să îmbunătăţească starea de sănătate a generaţiilor următoare. Se vor găsi unii probabil să spună că vom încărca bugetul şi aşa secătuit, însă, dacă ne gândim că o populaţie sănătoasă munceşte mai bine şi nu mai apelează atât de des la serviciile sistemului public de sănătate în care se cheltuie sume impresionante de bani, vom vedea că beneficiile pe termen mediu şi lung vor fi extraordinare.
Stimaţi alegători, dacă credeţi că ideile mele răspund exigenţelor şi necesităţilor dumneavoastră, vă aştept pe 9 decembrie la urne, pentru a-mi acorda votul care mă va face deputat de Alba.

ELIT

Dorin Nistor
Candidat ARD
pentru
Camera Deputaţilor

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Mesaje creștine de Sfântul Ion. Urări pe care le puteți trimite prin SMS celor care își sărbătoresc onomastica

Mesaje creștine de Sfântul Ioan 2021 • Urări și felicitări creștine care le puteți trimite prin SMS celor care își… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

MESAJE de Sfântul Ion HAIOASE. Idei de SMS -uri pentru prietenii glumeţi dar şi pentru cei îndrăgostiţi, care îşi aniversează astăzi onomastica

Mesaje de Sfantul Ioan haioase. Urărări și felicitări de Sfantul Ion hazlii care poti fi trimise prin SMS.  Texte amuzante… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

17 iunie| Ziua mondială pentru combaterea deșertificării și a secetei. Care este motivul marcării acestei zi

An de an, la data de 17 iunie, este marcată Ziua mondială pentru combaterea deșertificării și a secetei, hotărâtă în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de SFÂNTUL IOAN religioase: Urări și FELICITĂRI pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Ioan Botezătorul

Mesaje de SFÂNTUL IOAN religioase: Urări și FELICITĂRI pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Ioan Botezătorul Creştinii… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de Sfântul Ioan amuzante. URĂRI şi FELICITĂRI haioase pentru prietenii care își sărbătoresc onomastica

Mesaje amuzante şi hazlii de Sfântul Ion 2021 • Urări şi felicitări haioase de Sfântul Ioan. SMS de Sfântul Ioan… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă Prilej de bucurie și emoție, atât pentru… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

21 Comentarii

Alex Danila 19 noiembrie 2012 at 20:16

Ha ha ha… analfabetul isi prezinta programul politic ! Tare asta ! Oare el l-o fi scris ?

Alex Danila 19 noiembrie 2012 at 20:21

Iar scrii in numele meu?? Ti-am zis.O sa te demasc de fiecare data.

Alex Danila 19 noiembrie 2012 at 20:23

Oameni buni,e usor sa va dati seama care e realul Alex Danila:eu nu vorbesc cu injurii precum „analfabetul”,sau cu expresii precum „tare asta!”

T.R. 19 noiembrie 2012 at 20:24

Dorin XEROX asta pe cine crede ca fenteaza? Acum ai avut grija sa rescrii mai cu atentie? ca doar nu te crede cineva ca ai scris tu ditamai articolul. Toata lumea care te cunoaste stie ca nu esti in stare sa scrii 10 fraze, mai Copy PASTE.

Petrica 20 noiembrie 2012 at 22:04

Adevarul este ca Dorin Nistor este cel mai bun dintre candidatii propusi in judetul nostru.
In plus, este tanar, face o campanie de la om la om si are o oferta electorala de bun simt.

AKM 19 noiembrie 2012 at 20:28

,,Dragi” candidati daca nu a-ti vorbi lumea var crede mai mult.Dar asa… e bine ca nu auziti <> pe care vi le fac ALEGATORII…

Robert 19 noiembrie 2012 at 20:51

d-nule nistor de SEBES ai uitat acu 4 luni erai cu SEBESUL acu cu ALBA cred nici nu stii ce vrei ai dovedit ca esti un mare MINCINOSb

gigi 19 noiembrie 2012 at 21:00

Ma umflatule,ai …..la garda tot ce ai prins cu doua maini,plus bani din fonduri europene impreuna cu copii lui Hava.Nu o sa castigi alegerile nici de data asta.

nistor d 19 noiembrie 2012 at 21:15

Dorin XEROX,supranumit si Dorin Trompeta cu abureli si minciuni zilnice! In viziunea dansului ALBA=SEBES
,diferenta e doar o litera in plus sau minus!

cetatean 20 noiembrie 2012 at 9:06

ce conteaza unde face, atita timp cit isi doreste cu adevarat sa realizeze ceva BUN PENTRU OAMENI?

claudiu 20 noiembrie 2012 at 9:47

Nu asa… Mai corect daca il cheama Nistor D. sa-i spunem Nistor DUPLICATE in loc de xerox sau paste/copy !

contribuabilu` 20 noiembrie 2012 at 0:21

Idei frumoase, generoase,dar nu vad ce i-a impiedecat pe PDL -isti(inclusiv pe „catindatul ARD” Dorin Nistor) sa le aplice cat au fost la putere. Normal ca acum,dupa ce au „ras” tot ce au putut prinde si urmeaza sa plateasca pentru toate, lumea ideilor generoase este un ascunzis comod. Necazul pt ei este ca NU-I MAI CREDE NIMENI !

ilie 20 noiembrie 2012 at 7:13

dorine s-au reluat platile la posdru , pe care tu le-ai blocat impreuna cu prietenul si ideolugul tau Bianu!!!!

bula 20 noiembrie 2012 at 9:18

Nu conteaza cine le-a compus. Conteaza cine prezinta. In privinta cotei unice jos palaria. Salarii mai mari, prin scaderea contributiei sociale, dece sa nu intre diferenta in buzunarul salariatului. Profitul reinvestit nu este taxat nicaieri in lume. Pentru ca este taxat, este ascuns de catre oamenii de afaceri, si nu se mai fac investitii. Deci lipsa locurilor de munca. Asa cum am scris mai sus, nu conteaza cine a compus, conteaza daca cineva insista sa se aplice aceste masuri. Nu face rau nimanui, ba chiar bine societatii.Nu e bine ca cititorii sa cada prada adversarilor politici, care in toate trebuie sa gaseasca ca tot ce fac, sau propun altii decat ei este gresit.

bunicelu 20 noiembrie 2012 at 9:55

Tu indradevar esti bula…”conteaza cine prezinta”…bai bula conteaza ca umflatu asta vinde minciuni si ceea ce „prezinta” in veci nu va face,ca-i frate cu Geoana,este prostanac,asta fara ajutorul lui Hava si a celorlalti pdl-isti nu-i in stare sa treaca strada si sa numere pana la zece,tura asta Hava a „tras” juvetele de …pica!

anonim 20 noiembrie 2012 at 9:25

cit de neinformat poti fi sa faci asemenea afirmatie. ai impresia ca un functionar poate bloca plati europene? Vai si amar de el nivel de cultura…. daca ai avut impresia ca ai lovit in Nistor, afla ca te inseli amarnic. Te-ai lovit pe tine. Numai un timpit ar crede ce scrii tu …

claudiu 20 noiembrie 2012 at 9:48

Ce mai faci papagalule ? Nu te-am mai vazut demult online.

Dana Groza 20 noiembrie 2012 at 14:41

Omul asta chiar n-ar fizionomie de parlamentar si zic ei ca e unul dintre cei 75 la suta noi!!! Vai de capul lor. Cu asemenea oameni defileaza ARD-ul?!!?…

Petru 20 noiembrie 2012 at 15:12

@ Dana Groza
De ce nu candidezi daca esti perfecta/perfect. Cu siguranta nu este numele tau real. Esti un chiuretaj nereusit ca si ceilalti care posteaza impotriva si nu fac ceva concret pentru tara noastra. Unul singur nu poate face nimic fara ajutorul celorlalti.

Maricica 20 noiembrie 2012 at 15:24

Adevăr grăit-a Napoleon:”în politică prostia nu e un handicap”

adi 20 noiembrie 2012 at 15:40

esti alba iulian sau ALBANEZ?… asta primavara era-i si inca esti tineret…. sebesesc!!..tu nu sti pe ce lume traiesti, altii iti fac viata ta …esti un nesimtitor!!!!

Comentariile sunt oprite