Rămâi conectat

Politică Administrație

Alegeri locale 2016: Alegătorii vor fi verificați electronic pentru prevenirea votului multiplu, printr-un sistem informatic de monitorizare a prezenței la vot

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Începând cu alegerile locale de anul viitor, pentru prevenirea fraudelor, alegătorii vor fi verificaţi electronic înainte de a-şi exercita dreptul de vot, conform unui act normativ care va intra în vigoare de sâmbătă. Mai exact, autorităţile vor verifica CNP-ul fiecărei persoane prin intermediul Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.

Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 349 din 20 mai şi va intra în vigoare de sâmbătă.

Acest act normativ va înlocui, practic, actuala Lege a alegerilor locale şi va introduce folosirea unui Sistem informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.

Concret, înainte de a vota, alegătorii vor prezenta actul de identitate unei persoane din cadrul secţiei de votare care se va ocupa de înscrierea codului numeric personal (CNP) în sistemul informatic.

„Accesul alegătorilor în sala de votare are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor. Fiecare alegător prezintă actul de identitate, respectiv documentul de identitate, operatorului de calculator al biroului electoral al secţiei de votare, care înscrie codul numeric personal al alegătorului în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal”, scrie în lege.

În situaţia în care alegătorul nu va figura în lista electorală permanentă sau în copia de pe lista electorală complementară, sistemul va semnala dacă persoana respectivă:

– are 18 ani;
– şi-a pierdut dreptul de vot;
– este arondată la altă secţie de votare;
– este omisă din lista electorală permanentă şi are domiciliul în raza teritorială a secţiei de votare respective; nu a formulat o solicitare de a fi înscrisă în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă;
– şi-a mai exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin.

În baza verificărilor în sistem, după caz, alegătorul:

– va fi împiedicat să voteze, dacă n-are 18 ani sau dacă şi-a pierdut drepturile electorale;
– va fi îndrumat către secţia de votare la care este arondat, dacă acesta s-a prezentat la secţia greşită;
– va fi îndrumat către secţia de votare unde a fost arondat conform reşedinţei, dacă acesta a solicitat să fie înscris în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă;
–  va fi înscris în lista electorală suplimentară, dacă este omis din lista electorală permanentă (dacă are domiciliul în raza teritorială a secţiei de votare respective şi nu a cerut înscrierea în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă);
– va fi lăsat să voteze, dacă îndeplineşte condiţiile legale şi este înscris în lista electorală permanenta/copia de pe lista electorală complementară.

În cazul în care apar probleme de funcţionare ale sistemului informatic, votarea nu va fi suspendată sau întreruptă, prevede Legea nr. 115/2015: „În această situaţie, (…) alegătorii prezintă actul de identitate, respectiv documentul de identitate, operatorului de calculator sau membrului biroului electoral al secţiei de votare desemnat de preşedintele acestuia, care consemnează pe suport electronic sau de hârtie, după caz, codurile numerice personale ale alegătorilor şi ora la care s-au prezentat la vot”.

De implementarea şi gestionarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal se va ocupa Autoritatea Electorală Permanenta, cu sprijinul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi al Institutului Naţional de Statistică. Acesta se va folosi de datele şi informaţiile din Registrul electoral, Registrul secţiilor de votare şi listele electorale complementare.

Conform preşedintelui Comisiei pentru Cod Electoral, deputatul Mihai Voicu, STS deja a achiziţionat şi testat echipamentele prin care alegătorii vor fi verificaţi înainte de a vota la alegerile locale.

„Înainte de a primi buletinul de vot, un operator îţi scanează cartea de identitate, codul numeric personal intra în sistemul centralizat. Automat se verifică dacă acea persoană a mai votat la alta secţie de votare. Dacă a mai votat, există pedeapsa penală. (…) În acest moment, directorul STS ne-a asigurat că toate condiţiile tehnice sunt îndeplinite, ba mai mult decât atât, că acest sistem a fost experimentat acum aproximativ doi ani, la nişte alegeri parţiale de deputaţi şi senatori”, a declarat în aprilie Mihai Voicu, la Europa FM, citat de Mediafax.

Acesta a precizat, la momentul respectiv, că sistemul va fi folosit la alegerile locale din 2016 dacă parlamentarii vor adopta noile prevederi.

Codul penal prevede, în prezent, că persoanele care votează de două sau mai multe ori risca să fie pedepsite cu închisoare de la şase luni la trei ani sau cu amendă şi interzicerea unor drepturi. La fel pot fi pedepsiţi şi cei care votează deşi nu au acest drept sau care introduc în urmă mai multe buletine de vot decât au dreptul. De asemenea, autorităţile pedepsesc şi tentativă de fraudă.

Preşedinţii consiliilor judeţene, aleşi prin vot indirect

O altă noutate adusă de Legea alegerilor locale este faptul ca preşedinţii consiliilor judeţene vor fi aleşi prin vot indirect.

Mai exact, aceştia vor fi votaţi de către consilierii judeţeni, la fel cum se va întâmpla cu vicepreşedinţii. Totodată, prin vot indirect vor fi aleşi şi viceprimarii, de către consilierii locali. „Preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, precum şi viceprimarii se aleg prin vot indirect, de către consiliile judeţene, respectiv consiliile locale”, scrie în actul normativ.

Prin vot direct al cetăţenilor se vor alege consilierii locali, cei judeţeni şi primarii. Consiliile locale şi judeţene vor fi alese pe baza scrutinului de listă, iar primarii – prin scrutin uninominal.

Alegerile vor avea loc într-o singură zi, numai duminică. Votarea va începe la ora 7:00 şi se va încheia la ora 21:00.

Vor avea drept de vot cetăţenii români care au cel puţin 18 ani (în baza actului de identitate), iar aceştia se vor putea prezenta numai în comună, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care îşi au domiciliul sau reşedinţa.

Următoarele alegeri locale vor avea loc în anul 2016.

sursa:avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba

Bogdan Ilea

Publicat

în

Rețeaua de alimentare cu apă din Daia Română va fi reabilitată și extinsă. Proiectul a primit undă verde din partea APM Alba Deoarece rețeaua existentă nu acoperă întreaga rază a comunei Daia Română, administrația se pregătește de reabilitarea și extinderea rețelei de alimentare cu apă sau apă uzată. Se propune realizarea rețelei de alimentare cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea