Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Alcoolemia unui șofer testat cu aparatul poliției a dispărut ca prin minune după analizele de sânge. De ce a rămas fără permis pentru 90 de zile

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Alcoolemia unui șofer testat cu aparatul poliției a dispărut ca prin minune după analizele de sânge. De ce a rămas fără permis pentru 90 de zile

Un șofer din Alba a obținut anularea sancțiunilor aplicate de poliția rutieră, după ce ar fi fost depistat sub influența alcoolului la volan. S-a întâmplat în 24 septembrie 2022, când conducătorul auto a fost oprit în trafic și testat cu aparatul etilotest din dotarea poliției.

Rezultatul a fost 0,07 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care șoferul a solicitat recoltarea de probe biologice sens în care a fost condus de către agentul de poliţie la Spitalul Județean Alba unde i s-au recoltat probe de sânge. Analizele medicale au arătat că șoferul nu a consumat alcool, prin urmare nu a săvârşit fapta reţinută ca şi contravenţie, rezultatul aparatului etilotest marca Drager fiind una ”eronată”.

Reprezentantul poliției a precizat că aparatul aflat în dotarea efectivelor de poliţie este un produs electronic pentru măsurarea precisă şi exactă a concentraţiei de alcool pur în aerul expirat, verificat de Institutul Naţional de Metrologie.

”Protocolul cu rezultatul testării efectuate, tipărit de imprimanta acestuia şi care atestă prezenţa alcoolului în aerul expirat de subiect, constituie mijloc de probă exclusiv în materie contravenţională. Aparatul cu care a fost testat petentul reprezintă un mijloc tehnic certificat şi nu este necesară stabilirea cu exactitate a concentraţiei de alcool în aerul expirat”, au susținut cei de la IPJ Alba. Poliția a completat că șoferul a fost testat într-un moment în care cantitatea de alcool pur în aerul expirat era destul de mică (0,07 mg/l alcool pur în aerul expirat), ”fapt pentru care alcoolul din sânge a fost metabolizat de organism în intervalul de timp destul de mare dintre ora testării (19:58) şi ora recoltării primei mostre biologice (20:50)”.

”Faptă suficient probată”

”Fapta reţinută în sarcina sa este suficient probată. Sancţiunea aplicată reprezintă o justă individualizare a răspunderii contravenţionale. Astfel, sancţiunea a fost în mod corect stabilită de către agentul constatator şi trebuie menţinută în ansamblul ei, acestea fiind limitele prevăzute de lege”, a mai susținut reprezentantul IPJ Alba, care a solicitat respingerea plângerii.

Judecătoria Alba Iulia nu a fost, însă, de acord cu susținerile poliției. ”Având în vedere că fapta contravenţională reținută în sarcina petentului a fost constatată cu ajutorul mijloacelor tehnice, instanţa consideră că prezumţia simplă de temeinicie de care actul atacat se bucură este una mai puţin caracterizată în raport cu prezumția de nevinovăție astfel încât, pentru respectarea dreptului la apărare al persoanei sancţionate, revine intimatului sarcina de a prezenta probele obţinute prin mijloace tehnice.

Din rezultatul generat de aparatul alcooltest reiese că la momentul testării petentul avea o alcoolemie de 0,07 mg/l alcool pur în aerul expirat. Totuşi, instanţa reţine că petentul a solicita prelevarea de probe de sânge pentru stabilirea alcoolemiei, iar din buletinul de analiză toxicologică reiese că petentul nu avea alcool în sânge”, se precizează în hotărârea instanței de judecată, din 6 martie 2023.

Magistratul a constatat că ”există un dubiu asupra exactității măsurătorii realizate cu aparatul alcooltest la momentul opririi în trafic şi testării petentului de către agentul constatator” și a dispus anularea procesului verbal de sancționare. Șoferul scapă doar de plata amenzii în valoare de 1.305 lei pentru că, până la data la care s-a judecat plângerea, au trecut cele 90 de zile ale perioadei cât i-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cinci eleve de la Colegiul Militar din Alba Iulia, calificare la etapa națională a olimpiadei de religie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cinci eleve de la Colegiul Militar din Alba Iulia, calificare la etapa națională a olimpiadei de religie Cinci eleve de la Colegiul Militar din Alba Iulia s-au calificare la etapa națională a olimpiadei de religie. Alții trei au obținut locul II și o mențiune. Citește și: FOTO Săptămâna Verde la Grădinița ,,Dumbrava minunată” din Alba […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea