Alcolaserul, „armă“ pentru şoferii în stare de ebrietate

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Alcolaserul, fabricat de grupul Laser Systems din Sankt Petersburg şi de un institut specializat din cadrul Ministerului de Interne din Rusia, este asemănător radarului, precizează agenţia AFP. Aparatul le permite poliţiştilor să depisteze în timp real automobilele în care există vapori de alcool într-o anumită concentraţie. Raza laser, îndreptată spre automobil la o distanţă de 100 de metri, poate sesiza prezenţa vaporilor de alcool chiar dacă şoferul a băut un singur pahar de votcă.
lInofensivă pentru sănătate
Potrivit publicaţiei „Vocea Rusiei”, în cazul depistării vaporilor de alcool, datele respective, inclusiv fotografia numărului de înmatriculare, sunt transmise celui mai apropiat post de poliţie rutieră, care îl va controla pe şofer. Dispozitivul este eficient chiar şi la viteza de 120 de kilometri pe oră. Raza laser utilizată de noul aparat este total inofensivă pentru sănătate. Nu este periculoasă pentru ochii conducătorului auto, nici pentru corpul uman în general, au explicat autorii invenţiei. Aceasta va reacţiona numai la vaporii emanaţi de oameni şi nu la alte lichide ce conţin alcool, de exemplu, soluţiile pentru spălarea parbrizelor. Aparatul, care cântăreşte circa 10 kilograme, va avea nevoie de o perioadă de testare de aproximativ un an şi va putea fi folosit de poliţia rutieră rusă începând din 2012. Potrivit aceleiaşi publicaţii, reprezentanţii Asociaţiei automobiliştilor din Moscova se tem ca acest aparat să nu provoace ambuteiaje suplimentare. Ei consideră că în mare parte aceasta depinde de numărul aparatelor instalate.
lObligaţie legală
Începând de la  6 august 2010, şoferii ruşi sunt obligaţi prin lege să nu se mai urce la volan după ce au consumat alcool. Interdicţia a fost adoptată la cererea preşedintelui Dmitri Medvedev.(A.V.)

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419