Rămâi conectat

Ştirea zilei

Albaiulianul Top Chef Cosmin Toma vrea să scoată cea mai mare carte de bucate din România. Caută să promoveze bucătarii profesionişti din judeţ

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Albaiulianul Cosmin Toma, fostul concurent Top Chef, şi-a propus să editeze cea mai mare carte de bucate din România de până acum. Cartea va avea mai multe capitole, iar printre reţete se vor număra şi cele ale colegilor  de la Top Chef. Printre capitolele pe care şi le-a propus, precum bucătăria franţuzească, bucătăria moleculară, tradiţional românească reinterpretată, arta culinară în imagini, Cosmin doreşte să realizeze unul referitor strict la „Bucătarii de Alba”. În privinţa titlului, el spune că se mai gândeşte,  „Atelierul de gătit” fiind doar una dintre idei.  

Tânărul bucătar Cosmin Toma, pasionat încă de mic de bucătărie,  „luptă” cu ardoare în realizarea celei mai mari cărţi de bucate din România. Structurată pe mai multe capitole, potrivit lui Cosmin, cartea este realizată în prezent în proporţie de 60%. Într-unul din capitole, la care lucrează în această perioadă, Cosmin vrea să promoveze bucătarii profesionişti din Alba şi  îşi doreşte chiar să înfiinţeze o asociaţie a bucătarilor.

Cosmin„Bucătarii sunt foarte greu de promovat, mai ales la noi în judeţ. Am simţit asta pe pielea mea şi de aceea vreau  ca toţi bucătarii profesionişti din Alba să fie promovaţi, să îi ajut să urce cât mai sus în această frumoasă meserie, arta culinară. Îmi doresc să ne reunim toţi bucătarii, poate facem şi o asociaţie a bucătarilor în Alba. Aşa o să putem să ne prezentăm la diferite concursuri din ţară şi din străinătate”, spune Cosmin.

Cosmin are 36 de ani, locuieşte în Alba Iulia şi este expert în arta gătitului. Bucătar de meserie de peste 16 ani, Cosmin spune că este unul dintre primii bucătari din ţară care a schimbat faţa preparatelor tradiţionale, Cosmin Toma17reinventându-le sub o altă formă. Se pricepe cel mai bine la gătit ciorbe, supe dar şi la preparate din carne, însă se laudă cu cel mai bun preparat – calamar umplut cu sos de lime şi capere pe pat de sfeclă roşie. Tânărul a gătit de-a lungul carierei sale pentru personalităţi importante precum Regele Mihai, preşedintele Traian Băsescu, prinţul Paul al României şi prinţesa Lia, dar şi pentru alte vedete naţionale.

Este pasionat al bucătăriei franceze şi declară că se regăseşte foarte mult în aceste “preparate care combină diferite gusturi”. „Bucătăria franceză este pentru gurmanzi un paradis, fiind considerată cea mai rafinată şi cea mai bună bucătărie din întreaga lume, iar pentru francezi, arta culinară reprezintă propria cultură pe care o privesc cu mare seriozitate. Pentru mine este un impuls creator sau arta de a da plăcere, de a încânta inima, sufletul, mintea şi în acelaşi timp de a fi o hrană sănătoasă şi gustoasă”, spune Cosmin.

Este de asemenea şi adeptul bucătăriei tradiţional românească iar de ceva vreme a început să experimenteze bucătăria moleculară. Până la momentul actual, Cosmin are tipărite 6 cărţi de bucate.

Bucătarii  interesaţi, sau cei care cunosc bucătari profesionişti în judeţ, pot lua legătura cu Cosmin la nr de tel. 0766375648 sau prin email, la adresa [email protected].

Vă prezentăm mai jos doar câteva din creaţiile culinare ale inventivului bucătar Cosmin Ioan Toma:

[nggallery id=1135]

[nggallery id=418]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea