Albaiulianul Top Chef Cosmin Toma vrea să scoată cea mai mare carte de bucate din România. Caută să promoveze bucătarii profesionişti din judeţ

Albaiulianul Cosmin Toma, fostul concurent Top Chef, şi-a propus să editeze cea mai mare carte de bucate din România de până acum. Cartea va avea mai multe capitole, iar printre reţete se vor număra şi cele ale colegilor  de la Top Chef. Printre capitolele pe care şi le-a propus, precum bucătăria franţuzească, bucătăria moleculară, tradiţional românească reinterpretată, arta culinară în imagini, Cosmin doreşte să realizeze unul referitor strict la „Bucătarii de Alba”. În privinţa titlului, el spune că se mai gândeşte,  „Atelierul de gătit” fiind doar una dintre idei.  

Tânărul bucătar Cosmin Toma, pasionat încă de mic de bucătărie,  „luptă” cu ardoare în realizarea celei mai mari cărţi de bucate din România. Structurată pe mai multe capitole, potrivit lui Cosmin, cartea este realizată în prezent în proporţie de 60%. Într-unul din capitole, la care lucrează în această perioadă, Cosmin vrea să promoveze bucătarii profesionişti din Alba şi  îşi doreşte chiar să înfiinţeze o asociaţie a bucătarilor.

ELIT

Cosmin„Bucătarii sunt foarte greu de promovat, mai ales la noi în judeţ. Am simţit asta pe pielea mea şi de aceea vreau  ca toţi bucătarii profesionişti din Alba să fie promovaţi, să îi ajut să urce cât mai sus în această frumoasă meserie, arta culinară. Îmi doresc să ne reunim toţi bucătarii, poate facem şi o asociaţie a bucătarilor în Alba. Aşa o să putem să ne prezentăm la diferite concursuri din ţară şi din străinătate”, spune Cosmin.

Cosmin are 36 de ani, locuieşte în Alba Iulia şi este expert în arta gătitului. Bucătar de meserie de peste 16 ani, Cosmin spune că este unul dintre primii bucătari din ţară care a schimbat faţa preparatelor tradiţionale, Cosmin Toma17reinventându-le sub o altă formă. Se pricepe cel mai bine la gătit ciorbe, supe dar şi la preparate din carne, însă se laudă cu cel mai bun preparat – calamar umplut cu sos de lime şi capere pe pat de sfeclă roşie. Tânărul a gătit de-a lungul carierei sale pentru personalităţi importante precum Regele Mihai, preşedintele Traian Băsescu, prinţul Paul al României şi prinţesa Lia, dar şi pentru alte vedete naţionale.

Este pasionat al bucătăriei franceze şi declară că se regăseşte foarte mult în aceste “preparate care combină diferite gusturi”. „Bucătăria franceză este pentru gurmanzi un paradis, fiind considerată cea mai rafinată şi cea mai bună bucătărie din întreaga lume, iar pentru francezi, arta culinară reprezintă propria cultură pe care o privesc cu mare seriozitate. Pentru mine este un impuls creator sau arta de a da plăcere, de a încânta inima, sufletul, mintea şi în acelaşi timp de a fi o hrană sănătoasă şi gustoasă”, spune Cosmin.

Este de asemenea şi adeptul bucătăriei tradiţional românească iar de ceva vreme a început să experimenteze bucătăria moleculară. Până la momentul actual, Cosmin are tipărite 6 cărţi de bucate.

Bucătarii  interesaţi, sau cei care cunosc bucătari profesionişti în judeţ, pot lua legătura cu Cosmin la nr de tel. 0766375648 sau prin email, la adresa cosmin_toma77@yahoo.com.

Vă prezentăm mai jos doar câteva din creaţiile culinare ale inventivului bucătar Cosmin Ioan Toma:

[Gallery not found]

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325

Te-ar putea interesa și:

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Virgil Popescu, ministrul Energiei: „Am luat toate măsurile care se impun. Nu avem probleme cu aprovizionarea cu energie electrică”

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a declarat faptul că nu vor exista probleme referitora aprovizionarea populației cu energie electrică în această… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

5 Comentarii

dan istrate 14 februarie 2014 at 15:41

Buna idee, mai ales daca isi gaseste si un sponsor pentru editarea cartii. Altul decat banul public.

ioan toma 14 februarie 2014 at 19:31

…nu simt nevoia de a fi rautacios, dar totusi cam prea multe personalitati importante in lunga cariera a maestrului bucatar…consider ca necesar de a imbunatati si gati nu doar pentru personalitati asa zise importante,…si ceilalti au , simt si asteapta, acelasi nivel calitativ al serviciului…

GEORGE 17 februarie 2014 at 10:19

DA AM AUZIT DE DOMNUL BUCATAR A SI CASTIGAT MULTE CONCURSURI NATIONALE.BRAVO DOMNULE.

Stareta 17 februarie 2014 at 17:14

Cine vrea sa guste din bunatatile create de el se pote deplasa pana in centru langa tribunal ,are restaurant deschis. Si este pentru toata lumea, preturile sunt accesibile si pentru oamenii de rand.Dupa aceea sa va dati cu parerea. Eu zic ca merita sa incercati.O sa fiti placut surprinsi. Bravo lui.

Emi 19 februarie 2014 at 10:05

Succes

Comentariile sunt oprite