Sport
Albaiulianul Marius Ceteraş îşi lansează a doua carte de şah
*Lucrarea „Ghid pentru învăţarea jocului de şah” va fi publicată de Editura Unirea din Alba Iulia
Şahistul albaiulian Marius Ceteraş (38 ani) va publica în luna februarie o nouă carte de şah. Intitulată “Ghid pentru învăţarea jocului de şah”, lucrarea va fi tipărită de Editura Unirea din Alba Iulia şi se adresează tuturor celor care doresc să facă primii paşi în “jocul regilor”. Fiecare dintre cele 18 lecţii ale cărţii conţine noţiuni elementare ce trebuie însuşite, exerciţii, iar la final o poveste sau anecdotă pe tema lecţiei avându-l ca erou principal pe Tândală, însoţit în anumite poveşti de “colegul său de bancă” Păcală, cei doi învăţând şi ei odată cu cititorii cărţii tainele jocului de şah. Autorul este la a doua lucrare de acest gen, având deja publicată cartea “Ghidul jocului de şah pentru elevi”, care se adresează în special juniorilor de la cluburile de şah şi elevilor din cercurile şcolare de şah care cunosc deja regulile jocului. Lansarea cărţii va avea loc joi 9 februarie, în amfiteatrul A9 al Universităţii “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
*Informaţii despre carte
Coperta şi caricaturile sunt realizate de Anamaria Benchea (Cugir), fostă elevă a Liceului de Muzică şi Arte Plastice din Alba Iulia, în prezent este stabilită în Bucureşti şi lucrează pentru o companie din Marea Britanie, care produce şi comercializează jocuri pentru copii pe calculator. Tehnoredactarea (grafica) a fost realizată de Gabriela Popa (SC Cromatic Print SRL Alba Iulia)
Prefaţa este scrisă de fostul elev al lui Marius Ceteraş, Olimpiu Urcan, stabilit de câţiva ani în Singapore, unul dintre cei mai apreciaţi publicişti din lume pe teme de istoria şahului, având publicate mai multe titluri la prestigioasa editura americană McFarland (www.mcfarlandpub.com) şi fiind colaborator permanent al site-ului www.chesscafe.com.
Fiecare lecţie cuprinde noţiuni ce trebuie însuşite rând pe rând, exemple, un rezumat final, exerciţii cu diagrame şi exerciţii fără diagrame. În mod normal o lecţie poate fi parcursă, în funcţie de vârsta şi răbdarea elevilor, în aproximativ 1-2 ore. Exerciţiile cu diagrame se vor rezolva punând piesele pe tablă. La exerciţiile fără diagrame, ar fi bine să se încerce întâi rezolvarea lor în memorie şi abia apoi punând piesele pe tablă. Acest lucru ajută la dezvoltarea unei “memorii vizuale” şi va fi de mare folos pe viitor celor care doresc să studieze mai serios şahul.
„Fiecare lecţie se încheie cu o poveste sau anecdotă având ca temă subiectul lecţiei. Chiar dacă aparent rolul lor este să îl destindă pe cititor, ele conţin destule elemente instructive. Nici alegerea lui Păcală şi Tândală în rolurile principale şi nici deznodământul poveştilor nu sunt întâmplătoare. Şahul este un joc, dar este un joc pe care îl joacă bine doar cei care îl studiază şi îl tratează în mod serios. Elevul leneş, neatent la lecţii şi superficial în timpul jocului, al cărui prototip este în carte Tândală, nu va obţine niciodată succese la şah. După soluţiile exerciţiilor, pentru cei interesaţi să participe la competiţii, am adăugat o pagină cu informaţii utile despre activităţi şahiste„, a declarat Marius Ceteraş.
Secţiunea “Jucaţi şah!” conţine mesaje transmise celor care doresc să înveţe jocul de şah de către alţi foşti elevi ai autorului, Mihnea Costachi, Adrian Sechereş şi Tudor Sfârlog, multipli campioni naţionali şi medaliaţi în competiţiile europene de juniori. Alături de ei, au scris şi Mugur Costachi şi Simion Sechereş, părinţii lui Mihnea şi Adrian, care i-au susţinut permanent în activitatea şahistă.
Secţiunea “Vizitaţi Alba Iulia şi judeţul Alba!” este o invitaţie lansată cititorilor cărţii pentru a participa la turnee de şah organizate la Alba Iulia şi în judeţul Alba, prilej cu care pot împina utilul cu plăcutul. Sunt prezentate principalele obiective turistice din judeţul Alba (clădiri şi monumente istorice, locaşuri de cult, frumuseţi naturale, locuri de agreement etc.) şi festivaluri organizate în judeţ.
Conţinutul cărţii este complementar cu cel al cărţii publicate anterior, “Ghidul jocului de şah pentru elevi” (publicată prima dată în anul 2007 sub numele “Lecţii de şah pentru începători” şi republicată ulterior sub numele de mai sus) care este utilizată în majoritatea cluburilor de şah pentru copii din România şi este avizată de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. De acum înainte cele două cărţi vor putea fi utilizate una în continuarea celeilalte, cea publicată anterior în continuarea celei publicate acum.
Lansarea cărţii va avea loc în luna februarie, joi 9 februarie la Alba Iulia şi 11 februarie la Sărata Monteoru, unde se desfăşoară finala campionatului naţional de seniori la şah. În lunile februarie şi martie vor urma alte lansări în localităţi din judeţul Alba, în oraşele mai mari din Transilvania, iar la începutul lunii aprilie la finalele campionatelor naţionale de juniori. Cartea va fi promovată şi pe site-ul www.romanianchess.org care va fi reorganizat în perioada următoare, urmând a mai conţine informaţii despre activitatea şahistă din judeţul Alba şi destinaţii turistice din judeţul Alba. (H.D.M.)

Sport
Avântul Reghin – Unirea Alba Iulia 1-1 (1-0), a egalat Indrei, un meci cât un campionat pentru „alb-negri”
Unirea Alba Iulia își joacă ultima șansă de salvare în orașul viorilor. Formația din Cetatea Marii Uniri este obligată să învingă, pentru a prelungi speranțele de salvare și în runda de final a play-out-ului Seriei a 9-a.
*1-0, MIN. 39: Ad. MURAR a transformat un penalty, șut în dreapta, lovitură de pedeapsă obținută tot de el, după un duel cu Dehelean
*1-1, MIN. 54: INDREI a egalat cu un șut sub bară, după o pătrundere extraordinară a lui Fetița
Două ocazii albaiuliene, Fetița (13) și Iepure (22). La reluare, Oluwaseun a scăpat în dreapta (47), dar nu a ales cea mai bună soluție.
Avântul: Bucin/cpt – Bugnar, D. Chirilă, R. Suciu, Nimrod – M. Pop, Vrabie, P. Luca, Harko – G. Chirilă, Ad. Murar; rezerve Raica, Șerbănați, M. Bucur, P. Pașca, Toth, Grigoraș, Z. Crișan, D. Popa, T. Truță. Antrenor Vilmoș Stoica.
Unirea: Ciorgovean – Bârdea, Dehelean, Scrob/ cpt, Oneț – Adnan – Iepure (46, An. Moldovan), Mâlnă, Fetița, Indrei – Oluwaseun; rezerve Sîntoma, Ispas, Sg. Tineiu, Bakcsi, Lupea, M. Codrea, Banienschi, Harangozo,. Antrenor Marcel Rusu.
Arbitri V. Buzea (Buftea), I. Neacșu (București), Al. Mihăilă (Rm. Vâlcea) Observatori I. Szekely (Cluj-Napoca), B. Lie (Făgăraș)
Sport
FOTO| Fățan Luca Petru, boxer legitimat la CS Unirea Alba Iulia: Medalie de argint la Cupa României la Cadeți
FOTO| Fățan Luca Petru, boxer legitimat la CS Unirea Alba Iulia: Medalie de argint la Cupa României la Cadeți
Fățan Luca Petru, pugilist legitimat la Clubul Sportiv (CS) Unirea Alba Iulia, a câștigat medalia de argint la Cupa României la Cadeți, desfășurată la Drobeta Turnu Severin. Sportivul este pregătit de către Andrei Dărămuș, boxer retras recent din activitate, care a început munca de antrenorat. Aceasta este, de altfel, prima medalie obținută de un sportiv pregătit de Andrei Dărămuș.
Boxerul nostru are 14 ani și a concurat la categoria de greutate 66 de kilograme. Cupa României s-a desfășurat în sistem piramidal. Fățan Luca Petru a câștigat 3 meciuri, însă a pierdut în finală, clasându-se astfel pe locul 2 la categoria sa de greutate.
„Este un boxer foarte muncitor, ascultător, care a obținut un rezultat foarte bun. El are un mare potențial și va mai concura la alte competiții la care, sper eu, va ieși campion. Luca face box de circa 1 an, timp în care a progresat și a surprins plăcut cu prestația sa. În ceea ce mă privește, pot să spun că, în calitate de antrenor, am avut emoții mai mari decât în ring. Am trăit intens fiecare meci și suntem mulțumiți de rezultat, dar la viitoarele competiții ne dorim mai mult”, a spus Andrei Dărămuș.
În sala de antrenamente, antrenorul Andrei Dărămuș este sprijinit de maestrul Ioan Dărămuș (fost boxer). Ioan Dărămuș este, de asemenea, un ajutor important pentru boxeri.
Competiția a fost destinată sportivilor de 13 și 14 ani. CS Unirea Alba Iulia (director Daniela Moșneag) transmite felicitări tuturor sportivilor și antrenorilor!
Sport
Sâmbătă, ora 18.00, Metalurgistul Cugir – Viitorul Cluj | Cu gândul la barajul de miercuri, cu Minaur Baia Mare!
Metalurgistul Cugir este deja cu gândul la dubla de baraj pentru accederea în Liga a 2-a, în care va întâlni Minaur Baia Mare (câștigătoarea Seriei a 10-a), primul meci fiind miercuri, 25 mai pe propriul teren iar returul sâmbătă, 28 mai, în Maramureș (ambele la ora 18.00).
“Roș-albaștrii” sunt pentru al doilea an consecutiv prezenți la barajul de promovare, iar meciul de sâmbătă, ora 18.00, acasă cu Viitorul Cluj, în ultima rundă a play-off-ului Seriei a 9-a, nu mai prezintă nicio importanță. Și tocmai de aceea amfitrionii vor odihni o serie dintre piesele de bază, urmând să fie alcătuită o formulă de start experimentală în care se vor regăsi fotbaliști ce au evoluat mai puțin, nume precum Perjeriu, S. Itu, Andriuc, L. Contra sau Haj. Totodată e posibil ca pe gazon să apară P. Păcurar și I. Grozav, jucători care și-au reluat pregătirea, după probleme medicale.
“Este clar că ne preocupă dubla de baraj și din acest considerent nu are sens să riscăm. Dăm șanse tinerilor să evolueze în acest joc fără miză”, a conchis Lucian Itu (e posibil ca în actul secund să fie în același timp pe gazon alături de fiul său Sebastian).
Metalurgistul Cugir (48 de puncte) a rezolvat acum două etape, după 4-1 cu contracandidata Unirea Ungheni, ecuația locului secund, poziție pe care va încheia campionatul. Viitorul Cluj (locul 4, 34 de puncte) are 3 eșecuri la rând, un punct în ultimele 5 întâlniri și a câștigat un singur meci în play-off. Contra formației pregătite de conjudețeanul Marius “Papi” Popescu (originar din Totoi), Metalurgistul a câștigat la scor în fața fanilor: 3-0 (16 octombrie 2021) și 4-0 (în 16 aprilie), iar în deplasări rezultatele au fost împărțite: 1-2 (în 18 martie, primul eșec al anului, penultima rundă a sezonului regular), respectiv 2-1, goluri M. Lupu și Udrea, în “intermediara” din 4 mai (un pas decisiv pentru asigurarea matematică a prezenței la baraj).
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
Mesaje de SFINŢII CONSTANTIN şi ELENA 2022. Ce SMS-uri, felicitări, urări puteţi trimite celor dragi cu ocazia zilei de nume
-
Actualitateacum 10 ore
Titularizare 2022, în Alba: LISTA posturilor disponibile și CALENDARUL concursului
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
20 mai, declarată Ziua Mondială a Albinelor. Misterul dispariției micilor insecte
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
Caz MACABRU în Alba: Bărbat găsit decedat în mașină, în zona Vinț
-
Curier Județeanacum 22 de ore
Dan Buda, directorul național de vânzări Elit: „Pentru Elit, grija pentru clienți nu este doar un mod de lucru uzual, ci este una dintre valorile de bază a companiei”
-
Actualitateacum 24 de ore
Vangelis a încetat din viață la vârsta de 79 ani. Compozitorul grec, autor al unei coloane sonore premiată cu Oscar
-
Sportacum 12 ore
Astăzi, ora 18.00, Avântul Reghin – Unirea Alba Iulia | Toate punctele, sau… retrogradare, pentru “alb-negri”!
-
Sportacum 12 ore
Sâmbătă, ora 18.00, Metalurgistul Cugir – Viitorul Cluj | Cu gândul la barajul de miercuri, cu Minaur Baia Mare!
-
Curier Județeanacum 10 ore
FOTO| Primarul orașului Alba Iulia, ales membru mirean al Adunării Eparhiale a Bisericii Ortodoxe Române pentru un mandat de patru ani
-
Actualitateacum 12 ore
Un câine sau o pisică acasă ajută la întărirea imunității copiilor: Ce alte beneficii aduc
-
Sportacum 12 ore
Sâmbătă, ora 18.00, Sănătatea Cluj – CS Ocna Mureș | Emoții pentru “Soda dragă”
-
Politică Administrațieacum 8 ore
Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”