Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Sport

Albaiulianul Marius Ceteraş îşi lansează a doua carte de şah

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Lucrarea „Ghid pentru învăţarea jocului de şah” va fi publicată de Editura Unirea din Alba Iulia

Şahistul albaiulian Marius Ceteraş (38 ani) va publica în luna februarie o nouă carte de şah. Intitulată “Ghid pentru învăţarea jocului de şah”, lucrarea va fi tipărită de Editura Unirea din Alba Iulia şi se adresează tuturor celor care doresc să facă primii paşi în “jocul regilor”. Fiecare dintre cele 18 lecţii ale cărţii conţine noţiuni elementare ce trebuie însuşite, exerciţii, iar la final o poveste sau anecdotă pe tema lecţiei avându-l ca erou principal pe Tândală, însoţit în anumite poveşti de “colegul său de bancă” Păcală, cei doi învăţând şi ei odată cu cititorii cărţii tainele jocului de şah. Autorul este la a doua lucrare de acest gen, având deja publicată cartea “Ghidul jocului de şah pentru elevi”, care se adresează în special juniorilor de la cluburile de şah şi elevilor din cercurile şcolare de şah care cunosc deja regulile jocului. Lansarea cărţii va avea loc joi 9 februarie, în amfiteatrul A9 al Universităţii “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

*Informaţii despre carte

Coperta şi caricaturile sunt realizate de Anamaria Benchea (Cugir), fostă elevă a Liceului de Muzică şi Arte Plastice din Alba Iulia, în prezent este stabilită în Bucureşti şi lucrează pentru o companie din Marea Britanie, care produce şi comercializează jocuri pentru copii pe calculator. Tehnoredactarea (grafica) a fost realizată de Gabriela Popa (SC Cromatic Print SRL Alba Iulia)
Prefaţa este scrisă de fostul elev al lui Marius Ceteraş, Olimpiu Urcan, stabilit de câţiva ani în Singapore, unul dintre cei mai apreciaţi publicişti din lume pe teme de istoria şahului, având publicate mai multe titluri la prestigioasa editura americană McFarland (www.mcfarlandpub.com) şi fiind colaborator permanent al site-ului www.chesscafe.com.
Fiecare lecţie cuprinde noţiuni ce trebuie însuşite rând pe rând, exemple, un rezumat final, exerciţii cu diagrame şi exerciţii fără diagrame. În mod normal o lecţie poate fi parcursă, în funcţie de vârsta şi răbdarea elevilor, în aproximativ 1-2 ore. Exerciţiile cu diagrame se vor rezolva punând piesele pe tablă. La exerciţiile fără diagrame, ar fi bine să se încerce întâi rezolvarea lor în memorie şi abia apoi punând piesele pe tablă. Acest lucru ajută la dezvoltarea unei “memorii vizuale” şi va fi de mare folos pe viitor celor care doresc să studieze mai serios şahul.
Fiecare lecţie se încheie cu o poveste sau anecdotă având ca temă subiectul lecţiei. Chiar dacă aparent rolul lor este să îl destindă pe cititor, ele conţin destule elemente instructive. Nici alegerea lui Păcală şi Tândală în rolurile principale şi nici deznodământul poveştilor nu sunt întâmplătoare. Şahul este un joc, dar este un joc pe care îl joacă bine doar cei care îl studiază şi îl tratează în mod serios. Elevul leneş, neatent la lecţii şi superficial în timpul jocului, al cărui prototip este în carte Tândală, nu va obţine niciodată succese la şah. După soluţiile exerciţiilor, pentru cei interesaţi să participe la competiţii, am adăugat o pagină cu informaţii utile despre activităţi şahiste„, a declarat Marius Ceteraş.
Secţiunea “Jucaţi şah!” conţine mesaje transmise celor care doresc să înveţe jocul de şah de către alţi foşti elevi ai autorului, Mihnea Costachi, Adrian Sechereş şi Tudor Sfârlog, multipli campioni naţionali şi medaliaţi în competiţiile europene de juniori. Alături de ei, au scris şi Mugur Costachi şi Simion Sechereş, părinţii lui Mihnea şi Adrian, care i-au susţinut permanent în activitatea şahistă.
Secţiunea “Vizitaţi Alba Iulia şi judeţul Alba!” este o invitaţie lansată cititorilor cărţii pentru a participa la turnee de şah organizate la Alba Iulia şi în judeţul Alba, prilej cu care pot împina utilul cu plăcutul. Sunt prezentate principalele obiective turistice din judeţul Alba (clădiri şi monumente istorice, locaşuri de cult, frumuseţi naturale, locuri de agreement etc.) şi festivaluri organizate în judeţ.
Conţinutul cărţii este complementar cu cel al cărţii publicate anterior, “Ghidul jocului de şah pentru elevi” (publicată prima dată în anul 2007 sub numele “Lecţii de şah pentru începători” şi republicată ulterior sub numele de mai sus) care este utilizată în majoritatea cluburilor de şah pentru copii din România şi este avizată de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului. De acum înainte cele două cărţi vor putea fi utilizate una în continuarea celeilalte, cea publicată anterior în continuarea celei publicate acum.

Lansarea cărţii va avea loc în luna februarie, joi 9 februarie la Alba Iulia şi 11 februarie la Sărata Monteoru, unde se desfăşoară finala campionatului naţional de seniori la şah. În lunile februarie şi martie vor urma alte lansări în localităţi din judeţul Alba, în oraşele mai mari din Transilvania, iar la începutul lunii aprilie la finalele campionatelor naţionale de juniori. Cartea va fi promovată şi pe site-ul www.romanianchess.org care va fi reorganizat în perioada următoare, urmând a mai conţine informaţii despre activitatea şahistă din judeţul Alba şi destinaţii turistice din judeţul Alba. (H.D.M.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

Juncan, Oniche și Cioară (Industria Galda), Cl. Marcu și Bistraie, jucătorii din Alba convocați la selecționata de fotbal amator a României

Dan HENEGAR

Publicat

în

Juncan, Oniche și Cioară (Industria Galda), Cl. Marcu și Bistraie, sunt cei 5 jucători din Alba convocați la selecționata de fotbal amator a României Fundașul Alexandru Juncan (29 de ani), mijlocașul Bogdan Oniche (29 de ani), atacantul Alexandru Cioară (29 de ani), toți de la Industria Galda de Jos, plus portarul Sergiu Bistraie (20 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea